Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 663942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Necr09

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1635 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 11:00:14 »
Trzecia zapowiedź na listopad, a Toppiego nie ma... Jeżeli w grudniu będzie pauza, to wychodzi nam jeden tom kolekcji rocznie (Bestiariusz traktuję raczej w kategoriach ciekawostki kolekcjonerskiej). Czuję wielkie rozczarowanie (zwłaszcza, że w pierwszym roku wydawania były aż 3 tomy)

Kolejny Toppi (Afryka + Australia) w listopadzie.
W grudniu LiT nic nie wyda, podobnie jak większość wydawnictw.
FGO: 758,469,198

Online dreamer36

« Odpowiedź #1636 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 11:09:43 »
ma być w listopadzie

Jakoś wydawało mi się, że LiT wydaje 3 komiksy miesięcznie (chyba, że są jakieś cienizny, to widzę, że czasem 4). Stąd założyłem, że skoro są 3 grubaski na listopad, to już więcej nie będzie. Obym się mylił, bo czekam na kolejnego Toppiego z niecierpliwością :)

« Odpowiedź #1637 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 11:32:06 »
Ja tez czekam na Topiego,  ale poza jakas tam wzmianka sprzed kilku miesiecy, nie bylo oficjalnej zapowiedzi. No chyba,  ze cos przeoczylem...

Offline badday

« Odpowiedź #1638 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 12:23:50 »
Ale ja rozmawiałem z Marcinem z LiT na targach książki w Krakowie w zeszłym tygodniu i potwierdził Toppiego w listopadzie.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1639 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 14:31:31 »
potwierdzili na fb w komciach

Offline Midar

« Odpowiedź #1640 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 19:17:52 »
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Czwartą i ostatnią listopadową premierą będzie piąty tom kolekcji dzieł Sergia Toppiego, pt. "Kolebka życia".😊
------------------------
👉Przedsprzedaż listopadowych premier rozpocznie się na lostintime.pl już jutro (środa, 1 listopada) o godz. 18:00.
👉Listopadowym pakietem kończymy rok wydawniczy.🙂
------------------------
Powszechnie uważany za geniusza komiksu włoski grafik i autor SERGIO TOPPI nasycił opowieści sekwencyjne niewyobrażalnym wcześniej artyzmem. Wywarł wielki wpływ na wielu słynnych twórców w tej branży, inspirując zachwycającym, wyjątkowym stylem. Twórczość Toppiego obejmuje wiele okresów historycznych oraz kultur i zawiera nawiązania do baśni ludowych z całego świata. Tworzył je, opierając się na gruntownych badaniach źródłowych, i ożywiał iście filmowym rozmachem ilustracji.
Piąty tom kolekcji dzieł Sergia Toppiego zawiera opowieści osadzone w Afryce, Australii i na Południowym Pacyfiku, wydane w tomach „Le Dossier Kokombo”, „Warramunga” oraz „Ile Pacifique”.
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Toppi. Kolekcja. Tom 5: Kolebka życia
👉Tytuł oryginalny: Le Dossier Kokombo / Warramunga / Ile Pacifique
👉Scenariusz: Sergio Toppi
👉Rysunki: Sergio Toppi
👉Przekład: Marta Duda-Gryc
👉Redakcja i korekta: Izabela Rutkowska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 156
👉Format: 240x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: cz.-b.
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Editions Mosquito
👉Data wydania: 23 listopada 2023 r.
👉Cena okładkowa: 100 zł
👉ISBN-13: 978-83-67270-61-8

« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Październik 2023, 19:33:12 wysłana przez Midar »

Offline khomaniac

« Odpowiedź #1641 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 10:39:42 »
Ja pozwolę sobie na krótką opinie o Królu Rozpustników, bo ani nie popadam ani w zachwyt, ani nie będę rzucać kamieniami  ;)

Fabuła jest angażująca i trzyma w napięciu. Nie są to może silne emocje, ale naprawdę chce się sprawdzić co będzie dalej. Intrygi i przygody są zgrabnie splecione i okraszone sporą dozą akcji. Bohaterowie są już niestety dosyć jednowymiarowi, ich charakterystyka wydaje się bazować głównie na cechach zewnętrznych i ich stosunku do głównego protagonisty. Spodziewałem się tutaj lepszego zarysowana sylwetek postaci jak na takie duże tomiszcze.

Nie lubię tego stylu rysunków. Gdy kupowałem komiks byłem przekonany, że warstwa wizualna mnie nie urzeknie. Tak się też stało, chociaż zdarzyły się pojedyncze plansze przy których się zatrzymałem. Klimat zaułków i piwnic Paryża może jest dobrze oddany, ale miałem poczucie monotonii. Np. 90% wnętrz to  pomarańczowo-monochromatycznie pomalowane "piwnice" z ostrym kontrastem światłocieniowym. Ogólnie kolorowanie mało ciekawe. Trochę śmieszyły mnie twarze postaci w stanach wzruszenia emocjonalnego. Czerwone oczy? Serio? :D Jak mniemam komiks malowany jest komputerowo?

Czyta się to bardzo szybko, plansze składają się z dosyć dużych kadrów, tekstu nie jest dużo. Po takiej cegle  spodziewałem się dzieła na miarę Pasażerów Wiatru czy 7 Żywotów Krogulca, dostałem natomiast solidną i angażującą opowieść, jednak bez polotu. Siłą napędową są tutaj liczne intrygi i liczne sceny akcji. Myślę, że opowieści brakuje różnorodności. Można przeczytać i iść dalej. Na półce nie zostanie. 7/10.

Offline greg0

« Odpowiedź #1642 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 11:30:54 »
Zajebista recenzja!
Taki styl pisania recek lubię.  :)
Ważne żeby narzekać...

Offline Archelon

« Odpowiedź #1643 dnia: Śr, 15 Listopad 2023, 21:05:24 »
Jednym z najczęstszych pytań, jakie zadajecie, jest to o drugą część "Przysięgi".
Otóż przekład drugiego i zarazem ostatniego tomiszcza jest już gotowy i lada moment trafi do redakcji.
Premiery spodziewajcie się w pierwszym kwartale 2024 roku.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #1644 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 11:19:17 »
Nie mam pojęcia dlaczego tak przed premierą, ale wczoraj otrzymałem ze sklepu paczkę zawierającą Colt & Pepper. Już przeczytałem ;D

Przykładowe plansze od razu mnie kupiły. Entuzjazm trochę ostygł podczas lektury komiksu. Piękne, wyraziste kolory podkreślające baśniowość historii, szczegółowe kardy, ładne tła zdecydowanie na plus. Z drugiej strony, często jakiś szczegół mi w rysunkach przeszkadzał i najczęściej były to twarze postaci, a szczególnie te które rysownik postanowił narysować z mała ilością detali. Zbliżenia na twarze dobrze wglądają, ale coś gryzie się w tych przedstawianych z dystansu.

Autorzy ciekawie wymyślili sobie świat przedstawiony. Mamy totalny miszmasz pomysłów, jednak całkiem spójnie to wygląda. Z przyjemnością śledziłem losy bohaterów, jednak fabuła nie jest szczególnie porywająca, ani angażująca. Powieść płynie sobie w wolnym tempie, a bohaterowie poddają się jej prądowi. Generalnie bohaterom nie przyświeca żaden jasny, sprecyzowany cel przez większość komiksu, ciężko wskazać jakiś główny motyw. Jeżeli bliżej się przyjrzymy opowieści, zobaczymy, że nie które wątki są mało przekonujące/naciągane. Mimo wszystko, tak jak wspomniałem, jest przyjemnie :)

Widząc okładkę z Coltem i Pepperem spodziewałem się dwóch postaci o mocno zarysowanym charakterze. Nieco rubasznego, walecznego wojownika z dystansem, poczuciem humoru i ciętym językiem oraz trochę oderwanego, idealistycznego ciapę. Trochę tak jest, ale główne postaci nie są aż tak wyraźnie zarysowane. Myślę, że to w dużej mierze kwestia słabych dialogów, którym brak werwy, nieoczywistości. Colt i Pepper nie dają zbyt wiele powodów aby ich polubić.

Podsumowując - całkiem nieźle, wyższe poziomy przeciętności. Na pewno jest to nietuzinkowe fantasy i samo to zachęca do zapoznania się z nim. Oryginalnie jest też w warstwie wizualnej i jest przy czym zatrzymać się i zawiesić oko :) Zakończenie nie jest zbyt satysfakcjonujące, nie zamyka historii (też dlatego, że jest ona taka niewyraźna), wygląda jakby autorzy pozostawili sobie furtkę do dalszych części. Gdyby kontynuacja miała miejsce to bym się skusił i niech ta informacja służy za ocenę :)

Offline Lost In Time

« Odpowiedź #1645 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 10:14:21 »
Nadarza się okazja do uzupełnienia zbiorów o Powrót pszczołojada i Króla rozpustników z wrysami Aimée de Jongh oraz Ronana Toulhoata.  :)

Oba komiksy są wystawione jako osobne aukcje na facebookowej grupie Teresa-glejak pod adresem https://www.facebook.com/groups/948557186883921/. Licytacja charytatywna potrwa do 30.11.

Zapraszamy do licytowania, a może na grupie coś jeszcze wpadnie Wam w oko!

« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Listopad 2023, 10:18:29 wysłana przez Lost In Time »
Zapraszam na stronę wydawnictwa -> www.lostintime.pl
Facebooka -> www.facebook.com/lostintimepl/
Instagrama -> www.instagram.com/wydawnictwolostintime/

Offline roble

« Odpowiedź #1646 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 13:54:48 »

Serio fb?? Nie toleruje tej strony.
Jak wrzucą na allegro mogę dać ok 400, za ile teraz stoi?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1647 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 14:19:03 »
250PLN

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1648 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 12:52:59 »
W listopadzie wydawnictwo Lost In Time wypuściło cztery tytuły. Dwa z nich prezentujemy i omawiamy na kanale

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Konrad

« Odpowiedź #1649 dnia: Śr, 29 Listopad 2023, 00:00:55 »
Wydawnictwo wrzuciło na FB taką zagadkę odnośnie zapowiedzi na I kwartał 2024:

Bardzo lubimy komiksy, w których wydarzenia i postacie historyczne odgrywają ważne role lub są osią fabuły.
W pierwszym kwartale 2024 r. pojawi się kolejna pozycja dla miłośników historii.🙃

Mój typ to integral Double masque od tych samych autorów co Łupieżcy Imperiów
https://www.bedetheque.com/serie-9880-BD-Double-masque.html
https://www.dargaud.com/bd/double-masque/double-masque/double-masque-tome-0-integrale-complete-bda5389050

Zobaczymy czy trafiłem :)