Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 664004 razy)

Offline bababatman

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1605 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 11:28:56 »
Cześć!

Ostatnio mocno zainteresowałem się komiksem europejskim. Wcześniej czytałem głównie superbohaterszczyznę. Do napisania tego postu skłoniła mnie lektura komiksu "Hombre". Kupiłem go w ciemno i nie jestem w stanie podać logicznego powodu dlaczego się na niego zdecydowałem :D. Na początku roku czytałem arcygenialny komiks "Wypadek na polowaniu". Jestem kompletnym laikiem i chciałbym was prosić o polecajkę komiksów z wydawnictwa LiT. Dużo pisze się tutaj o tytule "Łupieżcy Imperiów". Zauważyłem sprzeczne opinie o "Hoka Hey". Jaka jest wasza lista tytułów "Must have" od Lost-ów?

Dzięki!

Offline wilk

« Odpowiedź #1606 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 11:48:31 »
Myślę, że must have od Lost in Time może być tylko jeden. To oczywiście "Toppi. Kolekcja", który zresztą zdobył forumowy tytuł komiksu roku 2022 r.

https://forum.komikspec.pl/komiksowe-top-listy/komiksowa-top-lista-rok-2022-(glosowanie-glowne)/msg220348/#msg220348

Online Necr09

« Odpowiedź #1607 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 11:48:41 »
1. Katedra Otchłani, niestety wyprzedana,
2. Arawn,
3. Król rozpustników,

Tak bym widział swoje top3 na ten moment, ale poczekaj na opinie innych bo ja mam mocno specyficzny gust xD
FGO: 758,469,198

Offline rapr

« Odpowiedź #1608 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 11:52:09 »
Cześć!

Ostatnio mocno zainteresowałem się komiksem europejskim. Wcześniej czytałem głównie superbohaterszczyznę. Do napisania tego postu skłoniła mnie lektura komiksu "Hombre". Kupiłem go w ciemno i nie jestem w stanie podać logicznego powodu dlaczego się na niego zdecydowałem :D. Na początku roku czytałem arcygenialny komiks "Wypadek na polowaniu". Jestem kompletnym laikiem i chciałbym was prosić o polecajkę komiksów z wydawnictwa LiT. Dużo pisze się tutaj o tytule "Łupieżcy Imperiów". Zauważyłem sprzeczne opinie o "Hoka Hey". Jaka jest wasza lista tytułów "Must have" od Lost-ów?

Dzięki!

Przeczytałem parę pozycji LiT, jeśli miałbym z nich zrobić topkę, to powiedziałbym:
- Dzieci Kapitana Granta - cudownie namalowana historia przygodowa, coś absolutnie fantastycznego. Obawiałem się zwierząt w rolach głównych, ale... nie przeszkadzało mi to, może wręcz dodało swoistego uroku
- Contrapaso. Dzieci innych - ponownie, świetnie narysowany komiks, od którego trudno mi było się oderwać. Sama fabuła i czasy przedstawione również ciekawe, sam niewiele wiedziałem o powojennej Hiszpanii, umieszczenie tam intrygi uznałem za interesujące.
- Parszywy drań - sam nie wiem, zaciekawiły mnie (niespodzianka!) rysunki, sam komiks czytało mi się bardzo szybko i pozostawił we mnie wielką chęć przeczytania kontynuacji
- Kolekcja Toppiego - tu przeczytałem dwa z czterech tomów i... naprawdę dobrze się przy tym bawiłem. Głównie krótsze formy, choć nie są wyłącznie pretekstem do rysowania, a ciekawymi nowelkami.
- Republika Czaszki - piracka przygoda, świetnie narysowana, może nieco naiwna w swoim brzmieniu, ale miałem wrażenie, że bohaterowie wierzą w to, co robią

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1609 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 11:55:10 »
Trudna sprawa, kiedy Twój gust może nie korespondować, ale ja polecam:

- Toppi kolekcja
- Lao Wai - niedoceniany moim zdaniem
- Łupieżcy Imperiów
- Republika Czaszki - tutaj tylko w końcówce wyczułem lekką inspirację XIII Wojownikiem Scotta, no ale wybaczam.

No i ważna rzecz, o której dzisiaj uprawiam lekki "bitching": JAKOŚĆ. Lost in Time to ścisły jakościowy TOP.

TOP, kurwa, TOP.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1610 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 11:57:23 »
Byłbym ostrożny z polecaniem Toppiego. Osobiście uważam te komiksy za perły w katalogu wydawcy, ale perły dość ekstrawaganckie i odległe od tego, co LiT zwykle oferuje.

Jeśli Hombre się podobał to warto zerknąć na nowość Burton i Cyb tych samych autorów.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1611 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 12:14:39 »
Cieżko jest mi wybrać top LiT bo większość ich tytułów mi podchodzi i bardzo się podoba. Poza Toppim i duetem Segura, Ortiz. Top na szybko:

1. Król Rozpustników
2. Hoka Hey
3. Legendy Zachodu
4. Łupieżcy Imperium
5. Nautilius
6. Republika Czaszki
7. Maska Fudo / Legendy o Szkarłatnych Obłokach / Izuna
8. Hawkmoon
9. Przysięga
10. Go West Young Men / Indianie
11. Łowcy Relikwii

Edytorsko i jakościowo LiT to mistrzostwo! Mogą robić szkolenia dla wydawnictw, które są dłużej na rynku.

Offline szulig

« Odpowiedź #1612 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 12:39:51 »
Jeszcze kilka postów i łatwiej będzie wybrać te których nie brać  ;)

Offline Smok

« Odpowiedź #1613 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 14:05:23 »
LiT ma wyjątkowo solidną ofertę i ciężko wybrać tylko trzy tytuły. Chwilkę pomyślałem i na ten moment mogę wskazać (kolejność dowolna):

1. "Hoka Hey" - tu zaznaczam, że tytuł idealnie trafił w moje oczekiwania względem współczesnych opowieści o Dzikim Zachodzie (m.in. skupienie się na Indianach). Świetnie się też to ogląda. Co prawda, początkowo miałem wątpliwości co do warstwy graficznej (przykładowe plansze i opis komiksu w moim odczuci gryzły się ze sobą), ale już pierwsze strony przekonały mnie, że ta kreska i te kolory perfekcyjnie pasują do tej opowieści.
2. komiksy S. Tenuty - porwał mnie ten świat, urzekła kreska obu artystów.
3. "Blue Note" - wyjątkowo wciągająca opowieść o pewnym mieście, ale też historia o muzyce i ludziach, którym przyszło żyć w Stanach Zjednoczonych czasów prohibicji. Pozycja interesująca wizualnie i w sumie typowa fabularnie, choć to mi nie przeszkadzało i podczas lektury byłem całkowicie zaangażowany.

No i to, o czym wspomniano wcześniej - jakoś wydań komiksów LiT jest po prostu świetna. Może ta uwaga nic nie wnosi do polecanek, ale i tak warto o tym jak najczęściej wspominać.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1614 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 14:20:48 »
Prezentacja i omówienie ostatnich premier od Lost in Time

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Konrad

« Odpowiedź #1615 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 22:39:54 »
Szczegóły pierwszej listopadowej premiery:
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Listopadowy pakiet otwiera "Klub dysydenta", opowieść o życiu Tahy Siddiquiego, laureata nagrody reporterskiej Alberta Londres’a. 🙂
--------------------------
W 2018 roku pakistański dziennikarz śledczy Taha Siddiqui zostaje porwany. Przed morderstwem ratuje go dopiero ucieczka; wybiera życie uchodźcy politycznego i wsiada do pierwszego samolotu do Francji.
Jak sprawić, by władze Pakistanu chciały zamienić twoje życie w piekło? Taha Siddiqui, laureat nagrody reporterskiej Alberta Londres’a, wraz z Hubertem Maurym opowiada w komiksie swoją historię. Rozpoczyna ją trzydzieści pięć lat wstecz – od wczesnego dzieciństwa w Arabii Saudyjskiej. Za młodu sumiennie przyswajał nauki zradykalizowanego ojca, wychowując się w kulturze, w której komiks jest zakazany.
Ta kronika dysydenta, zapis dorastania i boju o prawdę dziennikarza śledczego, ukazuje z wyzwalającym humorem codzienność w jarzmie surowego fundamentalizmu religijnego. To trzydzieści lat przemian Pakistanu – opowieść o upadku swobody prasy, życiu w strachu przed obcością, w podziwie dla siły, ale w soczewce Tahy Siddiquiego również historia walki pojedynczego człowieka o wolność.
--------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Klub dysydenta
👉Tytuł oryginalny: Dissident club
👉Scenariusz: Taha Siddiqui, Hubert Maury
👉Rysunki: Hubert Maury
👉Kolory: Ariane Borra, Élise Follin
👉Przekład: Marta Duda-Gryc
👉Redakcja: Michał Olech
👉Korekta: Agata Bogusławska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 264
👉Format: 165 x 230 mm
👉Oprawa: miękka ze skrzydełkami
👉Papier: offsetowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Éditions Glénat
👉Data wydania: 23 listopada 2023 r.
👉Cena okładkowa: 87 zł
👉ISBN-13: 978-83-67270-58-8

Offline badday

« Odpowiedź #1616 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 19:57:07 »
Kolejny Toppi (Afryka + Australia) w listopadzie.
W grudniu LiT nic nie wyda, podobnie jak większość wydawnictw.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1617 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 20:05:16 »
Afryka+Australia? A które to tomy w wersji angielskiej?

Offline srogin

« Odpowiedź #1618 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 20:15:58 »
Afryka+Australia? A które to tomy w wersji angielskiej?

To czwarty tom.

Offline Death

« Odpowiedź #1619 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 20:23:56 »
Grudzień to idealny moment, żeby coś wydać, jeśli jest się wydawcą, bo mała konkurencja. :)