Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 664204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1500 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:04:44 »
Bo? Hombre już im zszedł pół nakładu, a przecież wydali go tydzień temu.

SL jeszcze niedawno cały nakład schodził w kilka dni, już tak nie jest. Ale szczerze podziwiam wydawców, którzy wierzą, że rynek przyjmie wszystko w każdej cenie. Trzymam też zresztą kciuki za to, żeby tak było.

Offline srogin

« Odpowiedź #1501 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:14:26 »
Weszli na rynek na początku pandemi, kiedy wszyscy srali w spodnie i ograniczali premiery (dopiero później się okazało, że lockdowny napędzają sprzedaż przez internet).
Zaczeli wydawać tytuły amerykańskie od wydawcy noeznanego w Polsce.
Ryszyli z totalnie grubaśnymi integralami, kiedy inni publikowali pojedyncze w twardej. Pomału wsłuchując się w nasze potrzeby zaczeli kształtować rynek komiksowy (nie licząc superdupersalcesonu). Jak dla mnie werdykt na wydawnictwo roku powinien być jednogłośny, mimo, że nie wydają Burnsa, Wera, Clowesa, czy Moore'a, nikt nie ma takich jaj jak Zagubieni.

Online Midar

« Odpowiedź #1502 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:17:44 »
„… mimo, że nie wydają Burnsa, Wera, Clowesa, czy Moore'a, …”.
Za to mają Toppiego, mniam!!!

Online Sędzia

« Odpowiedź #1503 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:19:10 »
SL jeszcze niedawno cały nakład schodził w kilka dni, już tak nie jest. Ale szczerze podziwiam wydawców, którzy wierzą, że rynek przyjmie wszystko w każdej cenie. Trzymam też zresztą kciuki za to, żeby tak było.

Bez przesady, w przypadku Studio Lain (poza Krabami) mówimy o sytuacji, że im się w przedsprzedaży sprzedaje nie w trzy dni, lecz w tydzień, może dwa. Poza tym to jest inny przypadek, bo SL ma efekt Batona, a Lost in Time tego efektu nie ma, po prostu ludzie solidnie kupują ich tytuły, a Hombre zrobił super wynik. To dlaczego mają obawiać się kolejnego grubasa tego samego autora?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1504 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:19:24 »
Ja ogromnie szanuję ich profesjonalizm. Regularne zapowiedzi, kontakt z czytelnikami, świetne prezentacje komiksów, długo by można wymieniać. Drugiego tak profesjonalnego (a jednocześnie nadal małego) wydawnictwa u nas nie ma i nie wiem czy kiedykolwiek było.

Jednocześnie nie jest to zupełnie wydawnictwo dla mnie - przez pewien czas kupowałem większość ich tytułów w celach rozpoznania bojem i skończyło się tak, że prawie wszystko poza Toppim sprzedałem.

Ale moje preferencje nie mają wpływu na to, że wydaje mi się, że rynek jest na granicy przesytu i prędzej czy później będą musieli zwolnić. Mam nadzieję, że się mylę. A jeśli nie, to że wydawnictwa wyczują ten moment zanim poczynią zbyt duże zakupy.

Bez przesady, w przypadku Studio Lain (poza Krabami) mówimy o sytuacji, że im się w przedsprzedaży sprzedaje nie w trzy dni, lecz w tydzień, może dwa. Poza tym to jest inny przypadek, bo SL ma efekt Batona, a Lost in Time tego efektu nie ma, po prostu ludzie solidnie kupują ich tytuły, a Hombre zrobił super wynik. To dlaczego mają obawiać się kolejnego grubasa tego samego autora?

Teraz Studio Lain się nie wyprzedaje w przedsprzedaży w ogóle. Mam na myśli, że ostatnie tytuły są normalnie dostępne po premierze, bez zwiększania nakładu.

Online Sędzia

« Odpowiedź #1505 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:21:30 »
Ja ogromnie szanuję ich profesjonalizm. Regularne zapowiedzi, kontakt z czytelnikami, świetne prezentacje komiksów, długo by można wymieniać. Drugiego tak profesjonalnego (a jednocześnie nadal małego) wydawnictwa u nas nie ma i nie wiem czy kiedykolwiek było.

Jednocześnie nie jest to zupełnie wydawnictwo dla mnie - przez pewien czas kupowałem większość ich tytułów w celach rozpoznania bojem i skończyło się tak, że prawie wszystko poza Toppim sprzedałem.

Ale moje preferencje nie mają wpływu na to, że wydaje mi się, że rynek jest na granicy przesytu i prędzej czy później będą musieli zwolnić. Mam nadzieję, że się mylę. A jeśli nie, to że wydawnictwa wyczują ten moment zanim poczynią zbyt duże zakupy.

A nie sądzisz, że prędzej padną inne wydawnictwa? Zwłaszcza te, które mocno zwolniły i nawet na forum ludzie dopytują kiedy coś wydadzą? Bo Lost in Time się rozpycha, rozwija, a inni się zwijają.

Teraz Studio Lain się nie wyprzedaje w przedsprzedaży w ogóle. Mam na myśli, że ostatnie tytuły są normalnie dostępne po premierze, bez zwiększania nakładu.

Trochę to naciągane, bo to raptem 2-3 komiksy, a w międzyczasie był Mazeworld, który się wyprzedał w przedsprzedaży AFAIR, ale niech będzie, że ostatnio się nie wyprzedają. Nadal zasadnicza część nakładu schodzi w okolicach premiery, pozostają jakieś resztki, które i tak się dość szybko rozchodzą.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:30:50 wysłana przez Sędzia »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1506 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:30:54 »
Nie wiem - faktem jest, że idą dość szeroko. Trochę już zajęli segment Taurusa, rozwijając go potem o integrale. Teraz nieoczywista klasyka (chcąc nie chcąc podgryzają Elemental). Flirtowali z komiksem autorskim. Teraz (wiem, że zaczęli od Vaulta, ale potem odpuścili na pewien czas) sięgają po amerykańskie wydawnictwa spoza DC i Marvela (gdzie już jest Mucha, Nagle, Non Stop, trochę Egmont). Bardzo ciekawie się to obserwuje i w sumie możesz mieć rację, zależy jak to jest zarządzane finansowo, ufam że tak samo profesjonalnie jak te bardziej widoczne dla postronnych elementy.

Offline celtic

« Odpowiedź #1507 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:33:48 »

Kopara opada. Przeczytawszy wiadomość o Hombre, cieszyłem się jak dzieciak. Teraz Burton & Cyb, jeszcze wieksza radość. Do kompletu brakuje chyba jeszcze tylko Atilii. Bez dwuchy zdań WYDAWNICTWO ROKU!
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Wrzesień 2023, 22:23:23 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1508 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 22:46:34 »
W sumie ten gif pasuje, bo jak dalej będą wydawać tak dużo grubych i drogich komiksów to przywalą głową we framugę :P

Nawet jeżeli przywalą we framugę, to zauważcie czym przywalą - "wielkim ptakiem"  8)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Motyl

« Odpowiedź #1509 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 23:16:18 »
W sumie ten gif pasuje, bo jak dalej będą wydawać tak dużo grubych i drogich komiksów to przywalą głową we framugę :P

Akurat przy cenie Burtona trudno napisać, że jest wysoka. 248 stron za 150 zł (w przedsprzedaży 112 zł) to bardzo dobra cena. Jak nazwiesz w tym wypadku ceny na przykład Mrocznej Otchłani (116 stron za 100 zł) czy Czarnobrodego (100 stron za 110 zł)?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1510 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 23:44:13 »
Akurat przy cenie Burtona trudno napisać, że jest wysoka. 248 stron za 150 zł (w przedsprzedaży 112 zł) to bardzo dobra cena. Jak nazwiesz w tym wypadku ceny na przykład Mrocznej Otchłani (116 stron za 100 zł) czy Czarnobrodego (100 stron za 110 zł)?

To prawda, ona jest niska w kontekście tego, za co płacisz. Ale jednorazowa cena 2000 zł za jakąś całą serię fajnie wydaną i łącznie mającą 5000 stron też byłaby relatywnie niska, a nie wiem czy by szał na rynku zrobiła. Oczywiście to przerysowanie i takie wydania jak Burtona i Cyba są u nas na porządku dziennym, więc nie jest to nic szokującego (czym w pewnym sensie by była taka seria z mojego przykładu, bo za droga na jednorazowy zakup dla większości). Ale ilu jest ludzi zainteresowanych takimi komiksami? Ja tego nie wiem i to są wszystko domysły, ale mam wrażenie, że ilu by nie było, to ta liczba się nie zwiększa zauważalnie. Wszystkie grube europejskie integrale, moim zdaniem, kupują mniej więcej ci sami ludzie (z fluktuacjami między klasyką a nowszyim rzeczami). Ile ci ludzie mogą takich integrali kupić? Według mnie rynek doszedł do ściany w tej grupie ludzi. W pewnym momencie selekcja będzie musiała być dużo ostrzejsza, więc każdy kolejny tytuł będzie schodził w mniejszych nakładach. O ile się nie znajdą nowi czytelnicy, oczywiście. A może się pojawiają i się mylę, nie wiem. A może obecni czytelnicy mają więcej pieniędzy niż mi się wydaje :)

Online studio_lain

« Odpowiedź #1511 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 11:58:45 »

jako czytelnik napisze - ja sie ciesze z integrali i je wole bo mam gwarancje ze otrzymam cala opowiesc
i po drugie lubie miec komplet do czytania
ale zgadzam sie inflacja w koncu musi zebrac zniwo - portfel nie jest z gumy
i mysle ze wszyscy jeszcze dostaniemy po dupie
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1512 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 11:59:36 »
Ja też lubię, zastanawiam się tylko ile rynek jest w stanie ich przyjąć. To nie są komiksy, które kupi przypadkowy czytelnik dla siebie albo dzieciaka.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1513 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 12:00:54 »
Ja mam wrazenie, ze u nas przypadkowy czytelnik nie kupuje komiksow wcale, co najwyzej moze sie zlapac za glowe jak zobaczy cene. ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Wrzesień 2023, 13:10:16 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online studio_lain

« Odpowiedź #1514 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 12:01:25 »

no nie jest ale i tak schodzi szybciej niz kiedys
widziales ze juz krabow nie ma
spetentryon tez regularna odpadla
biala sie konczy
a wtorek w 3 dni poszedl ponad polowie nakladu

tez nie wiem gdzie jest ta granica, a gdzies jest na pewno
ale mimo obaw kupuje kolejne licencje :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze