Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 662142 razy)

Offline Death

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1380 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 20:48:02 »
No właśnie te rysunki jakoś do mnie nie trafiają.
I chyba mnie z kimś pomyliłeś, ładne nie znaczy dobre.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1381 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 20:53:49 »
Nie tylko rysunki miałem na myśli. Komiks jako całość jest "ładny" - bez szaleństw, jakichś niestandardowych rozwiązań, bez drugiego dna czy różnych możliwości interpretacji, dobry "rzemieślniczo" itd. Miałem wrażenie, że lubisz takie komiksy, ale się nie upieram oczywiście.

Offline Death

« Odpowiedź #1382 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 21:25:08 »
O ja, ale snobizm. :D Już dawno nie czytałem posta, którego autor tak bardzo chciał się poczuć lepszy od innych.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1383 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 21:38:12 »
Całkowicie na opak to zrozumiałeś, ale spoko, nie będę się kopał z koniem.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1384 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:47:10 »
Jak ocenianie te komiksy o szkarłatnych obłokach?
Limitki są obłędne, a zawartość? :)

Obłędne rysunki i ciekawa, brutalna historia. Ja miałem dobra zabawę czytając dostępne tomy.

Offline Pablos

« Odpowiedź #1385 dnia: Nd, 02 Lipiec 2023, 14:44:54 »
Obłędne rysunki i ciekawa, brutalna historia. Ja miałem dobra zabawę czytając dostępne tomy.

Mam podobną opinię. Dla mnie jest to dobrze napisana, brutalna i krwawa baśń, do tego przepięknie zilustrowana. Co ciekawe, Legendę czytałem jakiś rok temu i podobała mi się, ale nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. Natomiast Maskę Fudo czytałem jakieś 2 tygodnie temu i byłem pod mega wrażeniem tego komiksu.

Online Sędzia

« Odpowiedź #1386 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 11:58:31 »
Jak ocenianie te komiksy o szkarłatnych obłokach?
Limitki są obłędne, a zawartość? :)

Czytałem tom 1.
Przeciętna historia w ładnych, ale niczym nie wyróżniających się obrazkach. Żadnych większych doznań nie miałem, ale też nie oczy nie bolały od tego, co czytałem.

Offline herman

« Odpowiedź #1387 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 16:55:11 »
Łupieżcy Imperiów

Jestem pod dużym wrażeniem tej pozycji. To komiks przygodowo-historyczny z ciekawym motywem okultystyczno-mistycznym (zawarcie paktu z diabłem) oraz zagadką poszukiwania własnej tożsamości przez jednego z głównych bohaterów. To jednak potężne osadzenie historyczne sprawia, że komiks błyszczy.

Historia zaczyna się w przededniu wybuchu wojny francusko-pruskiej w 1870 roku, a kończy wraz z upadkiem wydarzenia, które było tej wojny konsekwencją - Komuny Paryskiej. Losy głównych bohaterów są ściśle z tymi wydarzeniami powiązane. Autorzy umiejętnie przeplatają losy postaci z wielkimi wydarzeniami. Czasem działania bohatera będą jedynie tłem do ukazania losów wojny czy zrywu rewolucyjnego, a czasem wręcz odwrotnie - pierwoszplanowymi aktorami będą postacie, a bieg historii będzie jedynie dodatkiem.
Na prawdę trudno było mi się było oderwać od lektury - fabuła jest napisana bardzo sprawnie i mimo kilku małych głupotek scenariuszowych i mniej lub bardziej dziwacznych zachowań bohaterów to czyta się to z zapartym tchem. Wartka akcja, nieprzegadane dialogi, świetne nawiązania historyczne (ale nie przeładowane, bo komiks nie próbuje być podręcznikiem do historii), fajnie wplecione prawdziwe postaci.
Oczywiście nie jest to komiks bez wad - jak wspomniałem kilkukrotnie bohaterowie podejmują dość dziwaczne decyzje, a sam motyw tytułowych Łupieżców mógłby być trochę lepiej poprowadzony. Ja przymykam na to jednak oko, w ostatecznym odbiorze w ogóle mi to nie przeszkadza.

Ilustracyjnie jest tak jak być powinno dla tego typu opowieści. Komiks narysowany jest bardzo klasycznie. Kadry są pełne detali - widać, że wykonano sporo pracy w zebraniu materiałów dotyczących epoki. Jest tu trochę większych scen, sporo architektury Paryża. Nie ma ogólnie niewiadomo jakich fajerwerków, ale trudno się też do czegokolwiek przyczepić. Może jedynie dynamika walk wręcz mogła być oddana lepiej, ale to już trochę na siłę doszukiwania się minusów z mojej strony.

Podsumowując "Łupieżcy Imperiów" doskonale trafili w moje gusta i dostarczyli mi świetnej rozrywki.
Jeśli lubicie klasyczną kreskę, opowieści z przygodą i historią, z jakimś dodatkowym twistem - sięgnijcie śmiało po tę pozycję. Jeśli miałbym to do czegoś porównać, to pewnie byłoby to "7 żywotów krogulca".
Ja z mojej strony daję 9/10 (wybitny). Obok 4 tomu "Araba przyszłości" i "Kolekcjonera" z serii Toppiego to najlepsze co przeczytałem w tym roku.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1388 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 16:58:38 »
Daję lajka za bardzo fajnie wyrażoną opinię, jak zawsze. Ale wydźwięk tej opinii jest zdecydowanie inny niż mój, tu nawet temat założyłem.

https://forum.komikspec.pl/komiksy-europejskie/lupiezcy-imperiow-(dufaux-jamar-lost-in-time-2023)/

Offline daviddaniel

« Odpowiedź #1389 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 17:43:35 »
Czy tytuł T'zee dostaliście zafoliowany, jak wszystkie wcześniejsze Wydawnictwa?

Offline Konrad

« Odpowiedź #1390 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 18:37:18 »
Wydawnictwo rozesłało nowy newsletter i jest tam taka podpowiedź odnośnie nowej zapowiedzi:
Uchylamy też rąbka tajemnicy odnośnie nadchodzących planów wydawniczych... Bardzo lubimy duet Vincenta Brugeasa i Ronana Toulhoata, autorów Republiki Czaszki
Liczę, że będzie to seria Le roy des Ribauds
https://www.bedetheque.com/serie-45962-BD-Roy-des-Ribauds.html

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1391 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 20:11:35 »
Go West, Young Man było okrutnie słabe, ale tutaj ten Derib strasznie kusi.

🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Po "Go West, Young Man" pora na kolejną westernową antologii, tym razem skupiającą się na Indianach.🙂
------------------------
👉Do zespołu twórców dołączyli m.in. Derib ("Buddy Longway") i Mathieu Lauffray ("Long John Silver"). Scenariusz to zaś w głównej mierze dzieło weterana i miłośnika gatunku – Tiburce Ogera ("Buffalo Runner")
👉Dwie okładki: podstawowa (jeździec), limitowana (żółty)
------------------------
Pełna okrucieństwa i przemocy historia przelotu świętego orła Indian w czasach podboju Zachodu. Western pachnący prochem i błotem...
W kilkunastu opowiadaniach "Indianie" przedstawiają mroczne epizody z dziejów Ameryki, począwszy od 1540, a skończywszy na 1889 roku. Cztery stulecia kolonizacji, poprzez masakry i choroby roznoszone przez osadników, doprowadziły do ludobójstwa, które nigdy nie zostało tak oficjalnie nazwane, lecz przyczyniło się do śmierci czternastu milionów rdzennych Amerykanów. Ukazując ciemną stronę amerykańskiego snu, "Indianie" składają hołd uciskanym rdzennym ludom.
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Indianie! Czarny cień białego człowieka
👉Tytuł oryginalny: Indians! L’ombre noire de l'homme blanc
👉Scenariusz: Tiburce Oger, Hervé Richez
👉Rysunki i kolory:  Dominique Bertail, Ronan Toulhoat, Félix Meynet, Christian Rossi, Emmanuel Bazin, Paul Gastine, Jack Manini, Mathieu Lauffray, Jef, Derib, Émilie Beaud, Dimitri Armand, Laurent Astier, Benjamin Blasco-Martinez,  Jocelyne Charrance, Corentin Rouge, Hugues Labiano, Laurent Hirn, Michel Blanc-Dumont
👉Okładki: Paul Gastine, Mathieu Lauffray
👉Przekład: Jakub Syty
👉Redakcja: Marcin Grabski
👉Korekta: Agata Bogusławska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 120
👉Format: 240x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Bamboo Édition
👉Data wydania: 22 sierpnia 2023 r.
👉Cena okładkowa: 93 zł
👉ISBN-13: 978-83-67270-46-5
👉ISBN-13 wydania limitowanego: 978-83-67270-47-2

Offline Brvk

« Odpowiedź #1392 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 21:53:49 »
Pytanie zasadnicze - czy któraś wersja zawiera oba rysunki z okładek?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1393 dnia: Nd, 23 Lipiec 2023, 09:54:56 »
Go West, Young Man było okrutnie słabe, ale tutaj ten Derib strasznie kusi.
Jest Toulhoat, Mynet, Lauffray, Rouge, Blanc-Dumont a Ty skusiłeś się na jednego ze słabszych rysowników tego tomu który spłodził przegadany western z karykaturalnymi postaciami? ;)

Btw.: Go West... było świetnee.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1394 dnia: Nd, 23 Lipiec 2023, 10:09:55 »
Derib spłodził najlepszą obecnie wychodzącą serię w Polsce. Co jest oczywiście kwestią gustu, ale skoro mówisz, że jest przegadany to chyba go nie czytałeś. W czasach jak się ukazywał w oryginale nic nie miało tyle przestrzeni i opowiadania samym obrazem (Derib nawet był za to krytykowany, że "za szybko się czyta"), a i teraz nie jest to takie częste. I nie będę na pewno nikogo do Deriba na siłę przekonywał, po prostu jeśli stawiasz rysowników, których wymieniłeś wyżej od niego (a Go West wyżej od Buddy'ego) oznacza to, że nasz gust jest od siebie tak daleki jak to tylko możliwe, więc jakikolwiek punkt wspólny prawdopodobnie trudno by było znaleźć.