Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 660868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1275 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 17:34:40 »
Wydaje mi się że jeśli by miało być to co zapostował wyżej Komediant to są tam tomy Wędrująca ludzkość i Dziedzictwo ludzkości (nie bijcie to takie moje tłumaczenia na szybko :) ) plus tom 8,9,10 znane również jako genesis. Generalnie się zdziwiłem bo ja te tomy genesis poznałem w kolorze, ale z tego co rozumiem to zanim zostały zebrane w albumie to były kiedyś wydrukowane jako szorty w jakimś magazynie komiksowym (prawdopodobnie N/B) w Hiszpanii. Popatrzyłem na tytuły w spisie treści 2:20 filmiku i tak na oko się zgadzają.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1276 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 15:34:04 »
Wąż i Kojot.

Clint Eastwood przemierzający piękne plenery Arizony przyczepą kempingową przygarnia "pieska" i jednym z głównych problemów głównego bohatera to wybór imienia dla swojego pupilka i "uczenie " go na czym życie polega.
Każdy kto przygarnia zwierzaki musi być dobrym człowiekiem prawda?
   Brzmi uroczo a tak naprawdę to jest bezwzględny świat . Mamy tu ciekawe ujęcie tematu bohatera z perspektywy niedotrzymania zmowy milczenia, pójście na współpracę z organami ścigania  i  gangsterów którzy za wszelką cenę chcą go sprzątnąć za złamanie "Omerty ".

Komiks narysowany realistyczną kreską, pięknie  jest oddany klimat Arizony i świata z  lat siedemdziesiątych , te przydrożne bary i wszechobecna pustka , plenery, małomiasteczkowy klimat,  samochody czy fryzury z tamtej epoki  wyglądają fantastycznie.
Opowieść czyta się bardzo dobrze, sprawnie napisana fabuła i rozpisane role przez Matza powodują, że rozgrywająca się w wolnym tempie akcja wciąga od początku i trzyma w napięciu do samego końca.
   Jako ciekawostka podana jest instrukcja jak pozbyć się ciała żeby nie został żaden ślad.
    Wydaje mi się że dawno nikt nie wydał tak dobrego komiksu sensacyjnego na poziomie zbliżonym do  XIII czy Largo Wincha.

Kolejny bardzo dobry komiks od Lost in Time i mam nadzieję że wydawnictwo będzie kontynuować wydawanie kryminalnych historii na wysokim poziomie, bo mało tego gatunku na naszym rynku.
8/10

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1277 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 17:06:42 »
"Ta, która mówi." Alicia Jaraba

Interesujący temat, czasy podboju Ameryki południowej przez Hiszpanów z perspektywy rdzennej mieszkanki, coś tak jakby Apocalypto z kobietą w głównej roli .
   Zaczyna się okrutnie, wojny plemion, dramat ludzi starających się żyć normalnie , porwania ludzi na handel albo żeby ich składać w ofierze bogom czy wszechobecne niewolnictwo  jest w tym świecie na porządku dziennym. Wiem, że biali kolonizatorzy to zło i ale to jak się rdzenni mieszkańcy traktowali nawzajem...to jest dobry materiał na osobną opowieść o tych paskudnych czasach. 

Główna bohaterka zapisała się na kartach historii, w posłowiu autorki można przeczytać że jest  mocno znienawidzona  w swoim kraju ale czy słusznie? Ciężko to ocenić z perspektywy europejczyka a sama lektura raczej pozytywnie przedstawia postać i podejmowane przez nią decyzje, ale to polecam  zapoznać się z komiksem i samemu wyciągnąć wnioski.

Graficznie jest dynamicznie , kadrowanie i paleta barw harmonijnie współgra z miejscem akcji, na planszach sporo się dzieje dzięki czemu pięknie się płynie przez opowieść  ,stylowo bardzo  mi to przypomina prace tworzone przez Christophe Blaina.

To mój pierwszy przeczytany komiks stworzony od A do Z przez kobietę i  ciekawym doświadczeniem  jest obserwowanie kobiecej perspektywy ukazywania emocji,  wrażliwości i woli walki głównej bohaterki. Na kadrach bez słów, tam gdzie trzeba czuć na nich radość, złość, lęk czy przerażenie ,  to jest piękna artystyczna umiejętność wyrażania emocji obrazem. Droga głównej bohaterki od trudów i upokorzeń do nabycia odwagi i umiejętności powiedzenia " NIE" jest godna podziwu.
  Ileż to lat musiało minąć, aby kobiety były traktowane jako ktoś więcej niz tylko obiekt seksualny i towar przetargowy.

Jestem usatysfakcjonowany lekturą i bardzo polecam , to kawał dobrego komiksu z ciekawym acz okrutnym kawałkiem historii w tle i o tym jak potężną władzą i jak niebezpieczna może stać się religia kiedy wejdzie rządzącym "za mocno" , tak zwany ponadczasowy klasyk z cyklu" Mój Bóg jest lepszy niż Twój" . Marinari w swoim życiu również kierowała się umiejętnością czytania"znaków" od swojego bóstwa , zarówno podczas podejmowania  życiowej decyzji jak i w swoich późniejszych losach .
   Wydawnictwo kiedyś wrzuciło na Facebooka porównanie tego komiksu do naszego Hernana Cortesa i cóż,  tylko wspólna tematyka je łączy bo dzieło Alicii Jaraby bije nasze rodzime w każdym aspekcie poza sentymentem.

Lost in Time swoją ofertą ostatnio trafia w mój gust w  100 procentach i oby tak dalej, mocno kibicuję i wspieram .
8+/10

Offline Pinto

« Odpowiedź #1278 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 20:56:43 »
Może i dobry scenariusz, ale ta disneyowata kreska odrzuca.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1279 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 09:46:27 »
  Przed zakupem miałem identyczne wątpliwości co do tej pozornie cukierkowatej kreski ale zaryzykowałem i nie żałuję, ja podczas lektury w tych rysunkach zacząłem bardziej dostrzegać damskiego odpowiednika Christophe Blaina niż cokolwiek z Disneya  :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1280 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 10:47:16 »
Mialem tez to kupic ale te rysunki  odstraszyly, mialem nadzieje na dobre dopracowane rysunki - wystarczy spojrzec na te piramide w tle... ten tytul tego wymagal aby ukazac bogactwo tamtejszej kultury.

Offline Rork

« Odpowiedź #1281 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:43:11 »
Jeśli ktoś jeszcze do tego nie dotarł, kilka przykładowych stron "Łupieżcy Imperiów":

https://www.glenat.com/24x32-glenat-bd/voleurs-dempires-integrale-9782723479783#block-views-liseuse-block

Offline Itachi

« Odpowiedź #1282 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 20:42:44 »
OFICJALNIE !

ZAPOWIEDŹ

Pora na oficjalne potwierdzenie. W drugiej połowie roku wydamy "Hombre" – postapokaliptycznego klasyka autorstwa hiszpańskiego duetu: Antonio Segury i Jose Ortiza! ☺️

Całość wydamy w dwóch tomach. W pierwszym będą dominowały opowieści w kolorze, drugi poświęcony zostanie cz.-b. historiom.

Premiera pierwszego tomu na przełomie 3/4 kwartału 2023.

Dla mnie zapowiedź roku ! :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline 79ers

« Odpowiedź #1283 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 20:57:05 »
Jaki format ? W oryginale tom 1 to prawie 600 stron A4  :o

Offline Death

« Odpowiedź #1284 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 20:59:50 »
Pewnie A4. I tak będzie kosmicznie drogi i kosmicznie ciężki, więc wątpię, że jeszcze powiększą format.

Tych zapowiedzi roku jeszcze pewnie trochę będzie. :)

Offline Warpath

« Odpowiedź #1285 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 21:20:00 »
W komentarzach w ramach odpowiedzi na zadane pytanie padło też info, że jest szansa na Burtona & Cyba jeśli Hombre się przyjmie :)

Offline Voitas

« Odpowiedź #1286 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 17:01:04 »
To Hombre to takie dobre?

Offline 79ers

« Odpowiedź #1287 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 17:24:41 »
Dobre bo drogie, drogie bo dobre.

Offline Voitas

« Odpowiedź #1288 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 17:41:48 »
To mnie nie przekonałeś :D

Offline 79ers

« Odpowiedź #1289 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:16:07 »
Wuj reklamował kiedyś w ten sposób ser przywieziony z Francji  :o :'(
Uważam, ze zakup takich cegieł każdy musi kilkukrotnie sam  ;)
Zawsze chciałem żeby ukazały się w PL komiksy duetu Segura-Ortiz więc nie będę narzekał, ale i nie namawiam.