Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 660816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #765 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 11:15:37 »
Nie zapominajmy o ogromie nawiązań do legend, podań i baśni z różnych regionów świata. To robi robotę.

Dokladnie.
Japonia (tom 6) - jest moim ulubionym, chociaz cala kolekcja trzyma bardzo wysoki poziom. 7 to Szeherezada, 8 - The Collector. Co dalej? Na razie jeszcze chyba nie do konca wiadomo.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #766 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 12:12:29 »
Dwie sprawy, jeśli chodzi o Lost In Time.

1) Zwracam uwagę, że przedsprzedaż dodruku pierwszego tomu „Drogi miecza” jest nietypowa. Trwa tylko do końca kwietnia, a potem Wydawnictwo Lost In Time nie będzie robiło dużego nakładu, tylko to co zejdzie w trakcie przedsprzedaży z lekką górką. Także jeśli chcecie doświadczyć tej serii, a nie macie jeszcze jedynki, to jest dobry moment, bo później ta „górka” może się rozejść w kilka chwil i obstawiam, że tak będzie.

2) Jutro powinienem mieć dostawę z Toppim. Można składać zamówienia.
Róbmy Dobrze to internetowy sklep z komiksami, fanpejdż na Fejsie i kanał na YouTube, na którym rozmawiam z twórcami i wydawcami komiksowymi.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #767 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 12:16:19 »
Dokladnie.
Japonia (tom 6) - jest moim ulubionym, chociaz cala kolekcja trzyma bardzo wysoki poziom. 7 to Szeherezada, 8 - The Collector. Co dalej? Na razie jeszcze chyba nie do konca wiadomo.
Toppiego w oryginale nie czytałem. Posiadam "Szeherezadę" z Egmontu oraz miałem "Magię i Miecz" i mniej więcej wiem co znajdę w tym komiksie. Szeherezadą byłem oczarowany. Japonię wielbię i jestem bardzo ciekaw tego tomu. Indiańskich historii równięż :)

Jest to zdecydowanie komiks dla mnie pod względem scanriusza a graficznie to absolutna kosa.

Offline stempel

« Odpowiedź #768 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 21:30:34 »
Ja też się nie znam za bardzo ale pierwszy tom zamówiłem, żeby się zorientować. Jak nie podejdzie, to myślę chętny na olx się znajdzie - szczególnie że z dostępnością chyba najlepiej to nie jest.

Patrzyłem na te kadry, i patrzyłem - niby coś przyciągało, ale nie byłem do końca przekonany. Jednakże twój post mnie ostatecznie pchnął w stronę zakupu! Mam nadzieję, że będę oczarowany, a nie rozczarowany, a jak nie to puścimy w świat:)

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #769 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 00:32:31 »
Tylko, żebyście nie byli zaskoczeni, że Toppi ma swój specyficzny styl również w konstrukcji fabuł. Mam tu na myśli fakt, że nawet w kolejnych tomach, nie oznaczonych tytułem "Zaczarowany świat" wiele fabuł ma element niesamowitości, mistycyzmu. Czy to baśnie 1001 nocy w "Sharaz-De" (tom 7) czy opowieść o Kolekcjonerze (tom 8 kolekcji) czy takie historie jak np. ta o przepowiedni dotyczącej szkockiego instrumentu narodowego albo pewnym czarnoskórym bluesmanie z tomu Północna Ameryka (tom 2). Nie każda historia ma taki element (czasami to dyskusyjne) ale zdecydowana większość.
Toppi w stylu graficznym to absolutna petarda, w stylu fabularnym, w sumie jak bracia Grimm, baśnie dla dorosłych.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Dracos

« Odpowiedź #770 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 12:26:10 »
Ja przeczytalem jeden tom akurat ten pierwszy który idzie u nas w kolekcji i gdyby nie rysunki ktore naprawde są zniewalające, a w zasadzie jego styl, to patrząc po fabule bym sie mocno zastanawial, moze bym wziął ale raczej by poszło na kupkę wiecznie rosnącą "może kiedyś". Nie mówię ze jest kompletnie nie interesująca, mozna to "cos"  czasami poczuć, ale jak dla mnie nie na tyle żeby się samodzielne bronić.

Online FDH

« Odpowiedź #771 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 13:49:11 »
Nie czytałem wszystkich tomów Kolekcji Toppiego ale z tych które czytałem Zaczarowany świat najmniej mi się podobał,rysunki petarda ale fabuła taka sobie.Uważam że mogli na początek dać coś innego,część ludzi może się odbić od tego tomu,sam tak miałem,dopiero następny mi się spodobał.Oczywiście zamówiłem bo chcę żeby wyszła cała kolekcja.

Offline vision2001

« Odpowiedź #772 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:16:52 »
W maju do sklepów trafi wydanie zbiorcze "Kronik Roncevaux", w których debiutujący w Polsce Juan Luis Landa opowiada o historycznych wydarzeniach związanych z bitwą w wąwozie Roncevaux.
Warto odnotować, że losy Rolanda podczas tej bitwy stanowiły kanwę dla "Pieśni o Rolandzie", słynnego średniowiecznego eposu.
------------------------
Przedsprzedaż majowych premier ruszy po długim weekendzie.
------------------------
Rok 778. Podbijając germańskie plemiona, Karol Wielki chce ugruntować swoją pozycję jako prawdziwego „obrońcy wiary w Chrystusa”.
Podczas zmagań z Imperium Arabskim pragnie ustanowić nową granicę na południe od Pirenejów. Wojska najpotężniejszego monarchy, jakiego kiedykolwiek znała armia Franków, kierują się zatem ku Saragossie w celu podporządkowania sobie największego miasta na północy Hiszpanii.
Lecz zdradzony na miejscu przez Saracenów Karol wpada w furię, która popycha go do popełnienia największego błędu w jego życiu.
------------------------
Podstawowe informacje:
Tytuł: Kroniki Roncevaux. Wydanie zbiorcze
Tytuł oryginalny: Les Chroniques de Roncevaux – Tome 01 : La Légende de Roland oraz Les Chroniques de Roncevaux – Tome 02: Munjoie!
Scenariusz: Juan Luis Landa
Rysunki i kolory: Juan Luis Landa
Tłumaczenie z języka francuskiego: Jakub Syty
Redakcja i korekta: Izabela Rutkowska
Skład: Piotr Margol
Liczba stron: 120
Format: 240x320 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
Wydawnictwo: Lost In Time
Wydawca oryginalny: Éditions Glénat
Data wydania: 26 maja 2022 r.
Cena okładkowa: 95 zł
ISBN-13: 978-83-67270-04-5

Zainteresowali mnie ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:18:37 wysłana przez vision2001 »

Offline O.

« Odpowiedź #773 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 23:42:53 »
o, ładne

brvk

• Gość
« Odpowiedź #774 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 02:16:14 »
Bardzo w stylu Lost in Time te plansze.

Offline Randal63

« Odpowiedź #775 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 02:34:07 »
Juan Luis Landa to jest to. Czekałem na tego hiszpańskiego artystę od roku. W kwietniu ubiegłego roku prosiłem na forum Scream Comics o Arhus Trivium, ale nie było odzewu. LiT jesteście super. Kroniki graficznie są świetne, ale co do scenariusza to nie mogę nic powiedzieć gdyż dysponowałem tylko francuskim egzemplarzem. Jeszcze tylko proszę o wydanie tego artysty zbiorczego "Arthus Trivium" i dozgonna wdzięczność dla Was. ;D

Offline Konrad

« Odpowiedź #776 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 20:24:59 »
Kolejna zapowiedź na koniec maja to Blue Note:
https://www.bedetheque.com/serie-39494-BD-Blue-Note.html
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
W maju przeniesiemy się do lat 30. XX wieku, aby poznać losy dawnego mistrza boksu oraz wschodzącej gwiazdy klubu muzycznego u schyłku prohibicji. 😊
Na podróż do ubiegłego stulecia zapraszają Mathieu Mariolle ("Nautilus", "Droga miecza") oraz Mickaël Bourgouin (rysownik jednej z krótkich historii zawartych w "Drodze miecza").
------------------------
👉Wydanie zbiorcze, zawiera kompletną historię.
👉Dwie okładki: standardowa (brązowa) i limitowana (niebieska).
👉Przedsprzedaż majowych premier ruszy po długim weekendzie.
------------------------
Do końca epoki prohibicji pozostało 30 dni. Jack Doyle poprzysiągł sobie, że nigdy więcej nie stanie na ringu i nie będzie się już boksował dla pieniędzy. Alkohol, gangsterzy, cała ta „gangrena”, jak sam mówi – skończył z tym raz na zawsze. Przeszłość jednak nie chce go wypuścić ze szponów. Dla jednej walki Jack znów zanurza się w trzewia miasta, którego nienawidzi – ale które też kocha.
W tym samym czasie R.J., genialny gitarzysta, przyjeżdża do Nowego Jorku, aby spełnić swoje marzenie – nagrać płytę. Zaraz po przybyciu udaje mu się dostać pracę w klubie Dante’s Lodge. To dla niego ogromna szansa. Pracując tam, trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad, o czym niebawem R.J. boleśnie się przekona. Podpisanie umowy to zobowiązanie – na śmierć i życie.
"Blue Note" autorstwa Mathieu Mariolle’a i Mickaëla Bourgouina przenosi czytelnika w czasy prohibicji, tuż przed jej likwidacją, do metropolii przeżartej alkoholem i mafijnymi intrygami. To prawdziwy kryminał, mieszczący się gdzieś pomiędzy dramatem gangsterskim „Dawno temu w Ameryce” („Once Upon a Time in America”) a serialem „Zakazane imperium” („Boardwalk Empire”).
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Blue Note. Ostatnie dni prohibicji
👉Tytuł oryginalny: Blue Note – Tome 01 : Les Dernières Heures de la Prohibition oraz Blue Note – Tome 02 : Les Dernières Heures de la Prohibition
👉Scenariusz: Mathieu Mariolle, Mickaël Bourgouin
👉Rysunki i kolory: Mickaël Bourgouin
👉Przekład: Marta Duda-Gryc
👉Redakcja i korekta: Izabela Rutkowska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 148
👉Format: 240x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Dargaud
👉Data wydania: 26 maja 2022 r.
👉Cena okładkowa: 115 zł
👉ISBN-13: 978-83-67270-05-2
👉ISBN-13 wydania limitowanego: 978-83-67270-07-6

Okładka standardowa

Okładka limitowana

Tutaj więcej przykładowych francuskich plansz: https://www.bdgest.com/preview-1347-BD-blue-note-les-dernieres-heures-de-la-prohibition.html
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Kwiecień 2022, 20:29:23 wysłana przez Konrad »

Offline Eyeless

« Odpowiedź #777 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 22:19:42 »
Z grubej rury atakujecie. Kolejne 2 tytuły do wzięcia.

Offline Konrad

« Odpowiedź #778 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 23:30:51 »
I jeszcze informacja z komentarzy na FB na temat nowego tomu Dzikiego Zachodu (Wild West):
"Najprawdopodobniej połączymy nowy cykl (tomy 3 i 4 francuskiego wydania) w jednym albumie na początku 2023 r. Czekamy jeszcze na zgodę właścicieli praw.", "przez drastyczny wzrost kosztów produkcji cena pojedynczego tomu byłaby wysoka, dlatego zdecydowaliśmy się na połączenie, aby komiks był przystępniejszy dla czytelników."

Moim zdaniem bardzo dobra decyzja, zbiorczo zawsze wyjdzie taniej, do tego to dyptyk, więc można będzie przeczytać całą historię od razu po kupnie, zamiast czekać rok (ale to akurat jak kto woli).

Taurus mógłby się od nich uczyć. Mieli 2 serie: On Mars i Ter, które mogli puścić w integralach po 180 stron. Obie ukończone. Dostalibyśmy całość bez czekania nie wiadomo jak długo. Zajmowałoby to mniej miejsca na półce. Do tego nawet jakby walnęli cenę 120zł (chyba dość realistyczna) to wyszłoby dla nas o wiele taniej niż 3 albumiki po 65zł co równa się 195zł! i to licząc, że nie podniosą cen kolejnych. No ale to pewnie w trosce o czytelników ;)

Offline Death

« Odpowiedź #779 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 23:38:52 »
Dokładnie tak.