Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 664300 razy)

Offline greg0

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2625 dnia: Śr, 27 Sierpień 2025, 22:42:50 »
Liczba stron: 128
Czternaście historii
Wychodzi średnio 9 stron na jedną historię historyjkę. :P
Ja odpadam.
Ważne żeby narzekać...

Offline Brvk

« Odpowiedź #2626 dnia: Śr, 27 Sierpień 2025, 23:11:48 »
Wychodzi średnio 9 stron na jedną historię historyjkę. :P
Ja odpadam.
Nawet mniej, bo każda historia zapewne będzie, jak we wcześniejszych albumach, rozdzielona kartą tytułową, czyli odpadają po dwie strony na opowiadanie. Były chyba nawet dwustronicówki.

Offline Death

« Odpowiedź #2627 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 11:15:14 »
Te komiksy są takie sobie, ale chyba kupię do kompletu.
Ja czytałem tylko ten o Indianach i pamiętam, że to był taki komiks na połowę punktów. Tam nie było ani jednej naprawdę dobrej historii. Ale też nie było żadnej złej. Po prostu były. I różni rysownicy, często bardzo dobrzy. Miałem nadrabiać Czarnego Młota, bo się wczoraj zabrałem za nadrabianie tego świata, ale tak żeście mnie teraz rano zakręcili, że czytam Go West, Young Man i jest naprawdę fajny. Historia zegarka, który od 1763 roku do 1938 przechodzi z rąk do rąk, a Tiburce Oger przedstawia trudną historię Ameryki na przestrzeni ponad 150 lat. Godne polecenia, ale jeszcze nie skończyłem. Mam jeszcze Rewolwerowców. Po tych Indianach miałem odpuszczać, ale jeśli ten o zegarku będzie dobry do końca, to chyba kupię sobie też Stróżów prawa. Na pewno fajny komiks Ogera, to jego autorski Buffalo Runner, gdzie cały komiks stworzył sam.
Buffalo Runner to bardzo dobry western. Przez znaczną część historii "słuchamy" opowieści startego łowcy bizonów, który historię swojego życia opowiada przez dokładnie jedną noc uratowanej z rąk kilku bandytów dziewczynie, jednocześnie tworząc kule do broni, aby nad ranem stawić czoła reszcie obdartusów. Stary rewolwerowiec i dziewczyna przez cały komiks siedzą w starej chatce czekając na świt i atak bandytów, a jego opowieść wciąga jak bagno. Przy okazji krok po kroku dowiadujemy się jak tworzyło się kule na Dzikim Zachodzie. Mocne, realistyczne i świetnie zakończone.

Wygląda na to, że u mnie Oger na razie ma 2:1 na swoją korzyść. Dwa dobre, jeden taki sobie.

Offline nocny

« Odpowiedź #2628 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 15:57:17 »
Ja łykam wszystko z westernu i cała ta seria mi się podoba a Indian nie mogłem skończyć, w połowie czytania komiks już wisiał na Allegro. Także nie zrażaj się do całej serii.

Offline Death

« Odpowiedź #2629 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 16:05:47 »
Skończyłem czytać Go West, Young Man i to dużo lepszy komiks (8/10) niż Indianie (5/10). To nie był zły komiks, więc jeśli ktoś lubi westerny, to może przeczytać, ale uczciwie ostrzegam, że do Buffalo Runnera i Go West nie ma podjazdu. Oczywiście mówimy tutaj o fabule, bo rysownicy w obu tych antologiach są klasowi. Pewnie dlatego dałem aż pięć.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2630 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 12:00:53 »
Moja ocena podobna jak te wyżej. Indianie wbrew tytułowi, zapowiedziom i opisowi to jednak słabe było. Takie pretekstowe, schematyczne historyjki pod tezę. Jak lubię westerny tak to w ogóle nie wciągnęło. Podobnie zresztą jak antologia Rewolwerowcy. Okładka zapowiadała coś naprawdę ciekawego, a skończyło się tak se. Oba komiksy kupione, szybko przeczytane i jeszcze szybciej sprzedane. Dlatego mam teraz zgryz przy tych Stróżach. Znów fajne okładki, znów ciekawy opis, tylko żeby na koniec zgaga nie paliła.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2631 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 00:20:09 »
Druga wrześniowa zapowiedź to Barbaric tom 1.
Seria trwająca mająca w tej chwili 4 tomy (odpowiednio 112, 160, 160 i 176 stron) i jeden poboczny (Queen of Swords: A Barbaric Story - 112 stron). We wrześniu startuje z pierwszym zeszytem kolejny poboczny tom Barbaric: The Black Knight. A na grudzień amerykanie zapowiadają pierwszy zeszyt piątego tomu głównej serii.
Wygadany topór jako kompas moralny dla barbarzyńcy? "Barbaric" już we wrześniu!😉
------------------------
👉W naszym sklepie możecie zapisywać się do powiadomień o starcie przedsprzedaży.
------------------------
Owen Barbarzyńca został przeklęty czynieniem dobra aż po kres pozostałego mu żywota. Za kompas moralny ma uzależniony od juchy, krwiożerczy topór. Zmuszeni nieść pomoc każdemu, kto jej potrzebuje, przemierzają krainy, trzymając się z daleka od wiedźm. Bo jeśli jest coś, czego Owen nienawidzi bardziej niż życia według zasad, to są to wiedźmy.
Witajcie w świecie Barbaric, w którym panuje chaos, rozlew krwi jest na porządku dziennym, a echem rozchodzi się dźwięk pękających czaszek. Oto jedyna opowieść, która miała odwagę zadać pytanie: jakim cudem człowiek, który poprzysiągł pomagać, może dopuszczać się takiej przemocy?
Wydanie zawiera zeszyty #1-3 serii "Barbaric".
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Barbaric. Tom 1: Zgubne występki
👉Tytuł oryginalny: Barbaric. Volume 1
👉Scenariusz: Michael Moreci
👉Rysunki: Nathan Gooden
👉Kolory: Addison Duke
👉Przekład: Bartosz Czartoryski
👉Redakcja: Sonia Miniewicz
👉Korekta: Sonia Miniewicz
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 112
👉Format: 170x260 mm
👉Oprawa: miękka
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Vault Comics
👉Data wydania: 29 września 2025 r.
👉Cena okładkowa: 55 zł
👉ISBN-13: 978-83-68346-39-8

Offline Takesh

« Odpowiedź #2632 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 10:22:34 »
O! Barbaric? Super!

« Odpowiedź #2633 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 10:59:18 »
Zachęcam do odsłuchu dwugodzinnej rozmowy z założycielem Wydawnictwa Lost in Time. Dużo o kulisach pracy wydawniczej (nakładach, kosztach, promocji), najnowszych premierach, ulubionych komiksach, doborze tytułów, wyzwaniach stojących za poszczególnymi publikacjami, a także Jednolitej Cenie Książki .

Choć zaczynamy luźno, to mam wrażenie, że wyszła fajna i merytoryczna rozmowa, pozwalająca zajrzeć za kulisy pracy wydawcy komiksów w Polsce.

Offline lis22

« Odpowiedź #2634 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 08:11:44 »
Kusi mnie ta "Krucjata" ze względu na rysunki i tematykę i chyba wezmę pomimo wysokiej ceny - nie ma tego w Empiku, więc wezmę bezpośrednio od wydawcy.

Offline Death

« Odpowiedź #2635 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 09:57:47 »
No ja właśnie wczoraj kupiłam sobie na stronie wydawcy Krucjatę z limitowaną okładką i czekam. :)

Skończyłem czytać Go West, Young Man i to dużo lepszy komiks (8/10) niż Indianie (5/10). To nie był zły komiks, więc jeśli ktoś lubi westerny, to może przeczytać, ale uczciwie ostrzegam, że do Buffalo Runnera i Go West nie ma podjazdu. Oczywiście mówimy tutaj o fabule, bo rysownicy w obu tych antologiach są klasowi. Pewnie dlatego dałem aż pięć.
Rewolwerowcy też są fajni dlatego na pewno kupię Stróżów prawa (nie wiem czy miałem jakiś zły dzień, kiedy czytałem Indian, czy naprawdę odstają od reszty). A epizod Thoulhoata ma jego najładniejsze rysunki i kolory jakie widziałem. Ależ bym poczytał długi westernowy komiks z takimi jego rysunkami. Niektóre jego długie komiksy są robione na szybko i postacie na niektórych kadrach wyglądają niedbale jak nie wiem...Rosiński w ostatnich Thorgalach przed przejściem na malarstwo. A w Rewolwerowcach każdy kadr jest mega dopracowany. Zajebisty rysownik, kiedy się tylko postara. Tymczasem przyszedł Psi łeb i też wygląda fajnie, człowiek tylko żałuje, że Ira Dei wydał Taurus, bo oczywiście mamy tylko połowę, a ta historia o Bizancjum u Lostów byłaby w jednym integralu i już miałbym lekturę za sobą. Fajnie wydawnictwo, w jednym momencie wydali trzy komiksy o średniowieczu, bo oprócz Krucjaty i Psiego łba jeszcze drugi tom Pamięci popiołów.

Online Necr09

« Odpowiedź #2636 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 08:55:48 »
Chyba nikt nie wrzucił jeszcze ostatniej zapowiedzi. Zgodnie z oczekiwaniami będzie to zbiorcze wydanie Eternum. Cena za album to 115 zł.

Rok 2297. Człowiek skolonizował znakomitą część naszej galaktyki. Na skraju Drogi Mlecznej, pod powierzchnią jałowego księżyca, ekipa górników odkrywa enigmatyczny sarkofag.

W tym samym czasie astronomowie z obserwatorium w Ameryce Południowej zauważają promień kosmiczny, który nagle wylatuje z Małego Obłoku Magellana. Niedługo później Ziemia traci kontakt z bazą księżycową i wysyła na nią zespół naukowców z wojskową obstawą. Na miejscu zastają oni apokaliptyczny widok: mężczyzn i kobiety, którzy pozabijali się nawzajem.

Konsorcjum, zajmujące się eksploatacją zasobów mineralnych różnych planet, postanawia sprowadzić osobliwy artefakt na Ziemię, aby go przebadać i poznać jego sekrety. Co skrywa? Czy jest pozostałością pozaziemskiej cywilizacji? Od chwili jego otwarcia ludzie zaczynają przejawiać niewytłumaczalne zachowania…

Autorami wydania zbiorczego Eternum są scenarzysta Christophe Bec („Siberia 56“, „Mroczna otchłań“, „Pomroka“) oraz rysownik Jaouen Salaün („Elecboy“).

Jaouen Salaün, autor rysunków będzie gościem MFKiG'25 w Łodzi!

FGO: 758,469,198

Offline Death

« Odpowiedź #2637 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 11:18:55 »

To się chwali. A nie, że dajcie hajs w przedsprzedaży, a my jedziemy najpierw handlować nowościami na festiwal, a preorder wyślemy później.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2638 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 19:24:19 »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Konrad

« Odpowiedź #2639 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 22:47:59 »
Pierwsza październikowa zapowiedź to Contrapaso. Tom 2: Dla dorosłych, z zastrzeżeniem
https://www.normaeditorial.com/ficha/comic-europeo/contrapaso/contrapaso-mayores-con-reparos
https://www.bedetheque.com/serie-74126-BD-Contrapaso.html
https://www.goodreads.com/book/show/228036112-contrapaso-mayores-con-reparos
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Październikowe zapowiedzi zaczynamy od jednego z naszych ulubionych tytułów w katalogu LIT. 🔥🔥
W "Contrapaso. Dla dorosłych, z zastrzeżeniem" Teresa Valero zabierze Was do lat 50. XX wieku, by opowiedzieć gęstą fabułę, zakorzenioną w hiszpańskiej historii.🙂
------------------------
👉Na naszej stronie zapiszecie się do powiadomień e-mail o starcie przedsprzedaży.
------------------------
– Kto ją zabił, Sanz?
– Chciałbym to wiedzieć.
– Ścigasz go od siedemnastu lat. Musisz mieć jakąś teorię.
– Tak, niejedną. I żadna mnie donikąd nie zaprowadziła.
Madryt, jesień 1956 roku. Podczas gdy hiszpańskie społeczeństwo dusi się pod jarzmem reżimu Franco, w kinie samochodowym zostaje znaleziona kolejna ofiara seryjnego mordercy, który
prześladuje stolicę. Niedługo później w ciemnej sali kinowej dochodzi do morderstwa księdza, członka komisji cenzury kina.
To początek kryminalnej sprawy o niewyobrażalnej stawce. W mieście, które pęka w szwach, pozbawieni złudzeń dziennikarze Emilio Sanz i Léon Lenoir, a także ilustratorka Paloma Ríos, natykają się na wyzyskiwaczy, spekulantów, hierarchów reżimu i rewolucjonistów z każdej z politycznych stron.
W drugim tomie autorskiej trylogii "Contrapaso" Teresa Valero kontynuuje kreślenie w stylistyce noir niesamowitego portretu Frankistowskiej Hiszpanii. "Dla dorosłych, z zastrzeżeniem" to narracyjny majstersztyk, świetna powieść graficzna, łącząca emocje, suspens i krytykę społeczną.
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Contrapaso. Dla dorosłych, z zastrzeżeniem
👉Tytuł oryginalny: Contrapaso. Pour adultes avec réserves
👉Scenariusz: Teresa Valero
👉Rysunki i kolory: Teresa Valero
👉Tłumaczenie: Jakub Syty
👉Redakcja i korekta: Izabela Rutkowska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 192
👉Format: 240x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Dupuis
👉Data wydania: 24 października 2025 r.
👉Cena okładkowa: 140 zł
👉ISBN-13: 978-83-68346-41-1

Pierwszy tom był znakomity, więc liczę tutaj przynajmniej na utrzymanie poziomu, tym bardziej, że oceny czytelników są nawet jeszcze wyższe