Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 226510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ramirez82

• Gość
Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #435 dnia: Cz, 01 Sierpień 2019, 21:44:46 »
Na szczęście Kolekcje obchodzą tą wyłączność Egmontu i właśnie możemy dostać więcej np. takiego Spider-Mana.

A co ma Spider-man, do wyłączności Egmontu na DC?

Online misiokles

« Odpowiedź #436 dnia: Cz, 01 Sierpień 2019, 21:47:26 »
Nie pytaj, gdyż znowu dostaniemy wywody o winie Tuska, er... Egmontu i jego mackach obejmujących cały światowy rynek komiksowy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #437 dnia: Cz, 01 Sierpień 2019, 22:05:59 »
Zdradze Ci sekret - w komiksowie nic nie musisz. To tylko hobby, nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Jezeli tak bardzo Ci ten Egmont przeszkadza, irytuje, denerwuje, bla bla, to nie kupuj ich komiksow.
Proste.

To tam gdzie Egmont przegina pałkę, to nie kupuję ich komiksów - jak dramatycznie pocięci na małe kawałeczki Strażnicy Galaktyki, czy teraz 2 tom Staruszka Logana, lub Hawkeye'a. Albo gdy była alternatywa to brało się Śmierć Wolverine'a od Hachette lub Supergirl od WKKDC. Ale to, Egmont że wykorzystuje swoją dominującą pozycję na rynku komiksów superhero jest chyba widoczne gołym okiem nie tylko dla mnie. Szkoda, że Mucha tak się trochę kryje po kątach i nie może zwiększyć ilości swoich tytułów.

Kolekcje bronią nas przed całkowitym monopolem. Dobrze, że i De Agostini i Eaglemoss (do tego roku) w to weszły i mieliśmy alternatywy wobec jednego dostawcy.

@DOWN
Wydaje ci się.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Sierpień 2019, 22:23:56 wysłana przez Bazyliszek »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Cz, 01 Sierpień 2019, 22:16:31 »
Czy mi się wydaje, czy czytałem już ten post? Z milion razy...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #439 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2019, 21:11:38 »
Jutro ostatni tom kolekcji, a tu cisza w temacie. Ja oczywiście kupuję Hawkmana, nie mogę się doczekać tej historii. A wy? Będziecie robić jakieś podsumowanie kolekcji DC?

A co tu pisać - dwie kolekcje w jednym roku zostają przedwcześnie przerwane, chociaż w krajach ich pochodzenia było jeszcze sporo tytułów. A w Niemczech mieli i 150 numerów WKKDC i specjale a na dodatek jutro wychodzi ich 174 WKKM. A u nas nic. Jak mnie to wszystko wkurza. Najgorsze jest to, że mogę tylko gryźć pięści w bezsilnej złości. No i upić się na smutno.

Jak Hawkman mi się jutro spodoba, to pewnie skrobnę recenzję i się rozpiszę trochę bardziej. Jeśli Spider-Man nie zostanie u nas zrestartowany, to zakończy się brązowa era komiksów w Polsce. :( Bo samo SBM i Conan to za mało.

WKKDC dało nam naprawdę fajne tytuły których w inny sposób byśmy po polsku nie zobaczyli. Oczywiście bolą duble, ale wychodzi na to, że pierwsze kolekcyjne 60 muszą tak wyglądać. Spokojnie mogłoby się ukazać pozostałe 70 tomów z Listy Niemieckiej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Wrzesień 2019, 23:09:47 wysłana przez Mateusz »

Offline Kadet

« Odpowiedź #440 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2019, 21:16:59 »
Bo samo SBM i Conan to za mało.

A o kolekcji Star Wars to już się nie pamięta  :-\

EDIT: A, i Tytus to niby może pies (a nie małpa)? :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Wrzesień 2019, 21:21:53 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2019, 21:43:21 »
Najgorsze jest to, że mogę tylko gryźć pięści w bezsilnej złości. No i upić się na smutno.

Możesz jeszcze jechać do Łodzi na spotkanie z TK, publicznie szydzić i prawić mu zarzuty o to, że "poleciał do centrali Hachette".  ;D

Offline Antari

« Odpowiedź #442 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2019, 22:50:18 »
A co tu pisać - dwie kolekcje w jednym roku zostają przedwcześnie przerwane, chociaż w krajach ich pochodzenia było jeszcze sporo tytułów. A w Niemczech mieli i 150 numerów WKKDC i specjale a na dodatek jutro wychodzi ich 174 WKKM. A u nas nic. Jak mnie to wszystko wkurza. Najgorsze jest to, że mogę tylko gryźć pięści w bezsilnej złości. No i upić się na smutno.

Dziwisz się, że potem dostajesz ostrzeżenia za takie teksty. Jakie przedwczesne? Może jeszcze "brutalnie przerwane przez sami wiecie kogo"? Zaplanowali sobie 80 tomów i postanowili nie przedłużać z przyczyn (najpewniej) ekonomicznych. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.

Fakt faktem w kolekcji ukazało się kilka perełek, których Egmont by pewnie nie ruszył. Ja sam mam pare tomów, głównie klasycznych historii jak Śmierć w rodzinie, Supek Moore'a, Kryzys Szkarłatnego Kryptonitu, Kontrakt Judasza (to akurat mam w innym wydaniu ale warto go wymienić jako bardzo dobry story arc) ale też i nowszych, Wieża Babel, Batgirl/Robin: Year One, Plastic Man: On the Lam czy jutrzejszy Hawkman. Cieszy mnie też, że ukazało się na łamach kolekcji tyle przygód Flasha - The Return of Barry Allen, Rogue War, Lightning in a Bottle i Born to Run, w wydaniu Egmontu tego byśmy raczej nie zobaczyli.

Początkowo przeszkadzał kloaczny smród (kleju?), później się ustabilizowało i późniejsze tomy były już spoko. Ogólnie dobrze, że kolekcja się kończy. 

Teraz czekać aż Egmont ruszy coś z Old DC.

« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Wrzesień 2019, 22:51:57 wysłana przez Antari »

Offline Szekak

« Odpowiedź #443 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 07:37:19 »
Jak mnie to wszystko wkurza. Najgorsze jest to, że mogę tylko gryźć pięści w bezsilnej złości.
xDDD
Zaplanowali sobie 80 tomów i postanowili nie przedłużać z przyczyn (najpewniej) ekonomicznych. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Kolekcja początkowo miała mieć 60 tomów i została przedłużona do 80. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 07:44:21 »
xDDDKolekcja początkowo miała mieć 60 tomów i została przedłużona do 80. ;)
Wcale tak nie musi być tylko oni tak to ogłaszają. WKKM też nie miała tylu przedłużeń jak ogłaszali.

Offline xanar

« Odpowiedź #445 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 07:58:45 »
No ale to wiadomo, jak się dobrze sprzedaje to mogą sobie przedłużać w nieskończoność.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #446 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 08:01:42 »
Wcale tak nie musi być tylko oni tak to ogłaszają. WKKM też nie miała tylu przedłużeń jak ogłaszali.
Ale to ja nie wchodze w to czy przedłużyli, czy tylko udawali, że przedłużyli, a tak naprawdę zaplanowali przedłużenie wcześniej, po prostu stwierdziłem fakty które były podawane czytelnikom przez wydawnictwo.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 08:10:40 »
zaplanowali przedłużenie wcześniej
Kupili wcześniej.

Offline Szekak

« Odpowiedź #448 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 08:11:43 »
Jak kupili, to chyba i zaplanowali, co?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2019, 08:18:37 »
Ale tego przedłużenia nie było jak od razu kupili 80.