Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 225387 razy)

Offline Castiglione

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1515 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 22:51:04 »
I tak wszyscy cierpimy na tę samą chorobę: https://www.gov.pl/web/psse-swidwin/syllogomania---patologiczne-zbieractwo

Czy to nazwiesz zbieractwo, czy kolekcjonowanie, każdy z nas powinien się leczyć ;)
Nie zgodzę się. Ja sporo tytułów pozbywam się po przeczytaniu, a zostawiam sobie to, co faktycznie lubię, uważam za dobre, chcę mieć na półce i móc do tego wracać.

Kwestia też mierzyć siły na zamiary i nie kupować wszystkiego jak leci.

Offline starcek

« Odpowiedź #1516 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 07:57:48 »
Nawyki z czasów, gdy mogło się kupić naprawdę wszystkie komiksy, które wychodziły, nie tak łatwo wykorzenić.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Gorzki

« Odpowiedź #1517 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 11:02:40 »
Jerzy (Jerzy Stuhr) i jego młodszy brat Artur (Zbigniew Zamachowski) dowiadują się o śmierci ojca. Wkrótce okazuje się, że odziedziczyli po nim zbiór komiksów, które zbierał przez całe życie.
Prezes Polskiego Towarzystwa Komiksowego (Henryk Majcherek) oznajmia im, że są warte fortunę. Mężczyźni, początkowo skłonni pozbyć się zbioru pierwszemu lepszemu kupcowi, postanawiają go nie sprzedawać.
Tymczasem kontaktuje się z nimi właściciel sklepu komiksowego (Henryk Bista). W zamian za nerkę jednego z nich pomoże im załatwić bardzo rzadki komiks, który uzupełniłby kolekcję ojca.

zrobiłem parę zmian w oryginalnym tekście  8)
oglądalibyście ?
 :P

Offline Cringer

« Odpowiedź #1518 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 11:10:40 »
Nigdy.

Offline wilk

« Odpowiedź #1519 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 11:32:33 »

oglądalibyście ?

Jasne, czemu nie?

Henryk Bista zawsze na propsie od czasu Podróży Pana Kleksa.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #1520 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 13:40:46 »
@Gorzki: bardzo dobre, Kieślowski mistrz :) Zakończenie wali po głowie.
Komiksy pasują tutaj też idealnie  ;D  (A propos tematu: kolekcjoner czy zwykły zbieracz ;) ).

Offline Deg

« Odpowiedź #1521 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 22:30:45 »
oglądalibyście ?
 :P
Nie, to bardzo smutny film :(
This is my truth, tell me yours.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1522 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 14:59:29 »
Czyli zły Egmont, bo nie ma cały czas dostępnych wszystkich swoich tytułów?

To jest ciągły zarzut do wydawnictw kolekcyjnych. Ja tylko zwracam uwagę, że Egmontu i "głośnych tytułów" też on dotyczy. Ciężko jest utrzymać w komiksach stałą dostępność. Dobre komiksy w końcu wychodzą i nie wiem czemu tylko Hachette się za to obrywa. Tym bardziej, że niedawno np. wznowiła JLA tom 2, którego to wydania Egmontu już nie ma dostępnego.

Online xanar

« Odpowiedź #1523 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 15:09:48 »
Bez kitu, od 6 lat to są te same rozmowy ;D, tylko rozmówcy się zmieniają.

Kij, że Egmont robi cały czas dodruki, ale i tak jest zły bo Hachette wydało jakiś tam jeden komiks co był w jakiejś tam kiedyś kolekcji  ;D W sumie tyle to zmienia, ze nic nie zmienia  ;D

To JLA Morrisona było wielokrotnie na wyprzedażach 50% bo nikt tego nie chciał kupować ;D No, ale teraz jest jeden tom w jakiejś tam kolekcji ;D Luz "dodrukowali" komiks, którego nikt nie chce  ;D

Dodrukowuje się tytułu, które ludzie chcą kupować inaczej to byłoby bez sensu.  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Cringer

« Odpowiedź #1524 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 21:01:19 »
To jest ciągły zarzut do wydawnictw kolekcyjnych. Ja tylko zwracam uwagę, że Egmontu i "głośnych tytułów" też on dotyczy.
Nie dotyczy Egmontu, bo Egmont robi dodruki. Hachette nie. Kiedy Hachette dodrukuje braki w swojej kolekcji DC? Jakoś tomu 1, 26, 32, 39, 44, 53, 55, 56, 57, 58, 59, 60 w ich sklepie internetowym nie ma.

Tym bardziej, że niedawno np. wznowiła JLA tom 2, którego to wydania Egmontu już nie ma dostępnego.
W sensie że wydali dubla po Egmoncie? I to ma być sukces? Już nawet nie masz nic konkretnego za co mógłbyś pochwalić Hachette albo zganić Egmont. Współczuję. Egmont osiągnął sukces sprzedażowy Weapon X w deluxe a teraz wizerunkowy robiąc zwykłe wydanie. A rynek kolekcyjny siedzi i kisi się ze swoimi 3 kolekcjami.

« Odpowiedź #1525 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 21:29:38 »
Tym bardziej, że niedawno np. wznowiła JLA tom 2, którego to wydania Egmontu już nie ma dostępnego.
Wow! Hachatte wydało komiks który od 9 lat był w sprzedaży wydany przez Egmont! Niesamowita sprawa - pójdę twoim tokiem myślenia: kto chciał to przeczytać i kupić zrobił to już w 2016 kiedy ten komiks wydał Egmont   ;)
A nie jest dostępny od maksymalnie paru miesięcy, wcześniej co wyprzedaż widziałem go w promocjach -60%, taką wielką popularnością on się cieszył i był dostępny latami - ale pewnie, nie jest dostępny dopiero od jakiegoś czasu więc zaczynasz już swoją retorykę: haaaa i co?! Nie ma go na stronie Egmontu dostępnego!!!
Proszę Bazyl - gdzie mogę kupić nowe tomy WKKM za 40zł? - ah no taaaak ;D
Skończ Bazyl pieprzyć, bo to się robi żenujące. Egmont praktycznie zawsze robi dodruki ważnych tytułów które się im sprzedają prędzej czy później. Jeśli się czepiasz, że nie robią dodruku komiksów które im zalegały na magazynie od 9 lat i dopiero niedawno się wyprzedaży to tylko pokazujesz swoją znikomą wiedzę jak działa rynek i prowadzenie tego typu wydawnictwa.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online 79ers

« Odpowiedź #1526 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 22:06:04 »
Jedyną istotną wadą kolekcji jest to, że kupując wszystko jak leci mam nowe Marvele(Now, ANAD,...) i DC(Odrodzenie i dalej), których nie zamierzałem kupić i jedynie zawalają miejsce.

« Odpowiedź #1527 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 13:41:31 »
Jak się zbiera całość to tak już bywa, niektóre z nowych Marveli czy DC są na dobrym poziomie, nie na co się zrażać)
Ja sam lubię kolekcje, BiZ zbieram całą. Ale kurna gadanie Bazyla tym jakie one są najlepszym co spotkało nas a Egmont to samo zło i błęden wydawniczym jest wydanie całej serii, a nie od 2 tomu bo X lat temu Hachette wydało coś to mnie wewnętrzne skręca.
Dla ciebie serio Bazyl było by normalne jakby wydali całego Straczynskiego pomijać 1 tom ponieważ dekadę temu był od w WKKM? Czy w twoim małym mózgu potrafi zrodzić się pytanie typu "a co jeśli ktoś nie kupował wtedy komiksów, i nie ma tego?" - czy jesteś takim egoistą, że nie potrafisz o tym pomyśleć?
Już pomijając tm-semic o którym się wypowiadałem, mnie nie było wtedy na świecie - więc z racji, że urodziłem się już w tym wieku mam być stratny i nie mieć możliwości sensownego przeczytania jakiegoś komiksu? Mam płacić chore pieniądze za jakieś pocięte zeszyty i to zapewne w słabym stanie?
Tyle lat, a ty nadal nie jesteś w stanie zrozumieć tak prostych rzeczy - nie wiem czy to przez ograniczenie, czy może egoizm - albo to, i to.
Wiesz Bazyl, bawi mnie tylko, że jesteś takim naczelnym przeciwnikiem polityki wydawniczej Egmontu - dlaczego nie było cię w Łodzi w ostatnim roku i nie zadałeś pytania tam żadnego? Albo w Warszawie na ostatnim spotkaniu z Egmontem prowadzącym przez jeszcze Tomka? Czyżby łatwo go tak krytykować stukając obelgi w klawiaturę, a już w cztery oczy strach powiedzieć to? ;) Czyżby sprawdzało się powiedzenie: kozak w necie... (Resztę sobie dokończ  ;) )
Tyle ode mnie tak kończąc dyskusje odnośnie kolejnego odklejenie Bazyla na temat kolekcji w tej i innych nitkach jakie wczoraj się odbyły.
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1528 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 13:59:11 »
@UP
Zapytałem TK w Warszawie. To nie odpowiedział na moje pytanie i pojechał po mnie osobiście. Człowiek wie że mam rację, bo by sie nade mną nie wyzłośliwiał tak w wywiadzie z comixxy, ale mamy różne stanowiska i się ich trzymamy.

"a co jeśli ktoś nie kupował wtedy komiksów, i nie ma tego?"

ALLEGRO. Ja też nie miałem wszystkich komiksów które wyszły przede mną, albo ich nie kupiłem jak były dostępne (Kingdom Come, Hush Giganty 1993). To albo sobie kupiłem na Allegro, w antykwariacie albo poczekałem na lepsze wydanie. Skupiasz się tylko na jednym kanale dystrybucji.

Do Łodzi nie chodzę, bo jest mi nie po drodze. Ale w tym 2025 roku nie wykluczam, że będę.

« Odpowiedź #1529 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 14:22:44 »
Odpowiem ci dlaczego po tobie pojechał osobiście - nie dlatego, że masz rację, a po prostu puściły mu nerwy słuchając takiego pieprzenia głupot które nijak nie mają sensu i logiki. Jeśli myślisz, że puściły mu nerwy dlatego, bo to ty masz rację to tylko pokazuje jakie masz wywalone ego i uważasz się za huk wie kogo - zdradzę ci, jesteś nikim, a pojechał po tobie, bo po prostu jak zacząłeś pieprzyć typowe dla siebie głupoty pozbawione sensu to się totalnie nie dziwię, że puściły mu nerwy. Miał zachować spokój jak mu za zacząłeś wyjeżdżać, że jacy to są źli bo wydali coś co 30 lat temu wydał tm-semic? Słyszysz siebie?

I allegro - o już lecę płacić zawyżone ceny za używane komiksy zwykle w słabym stanie. Marzeniem moim jest kupować zeszyty Śmierci Supermana w słabym stanie za chore pieniądze kiedy mogę kupić jedno ładne wydanie Egmontu które zawiera wszystkie zeszyty, które nie są pocięte i są po prostu lepiej wydane, i to w ludzkiej cenie jaką jest 125zł, bo tyle za nią dałem.
Sociale: