Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 245327 razy)

Offline HugoL3

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1410 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 14:52:41 »
Przykro mi, że "ludzi bolą". Egmont coś zapowiada, ja to oceniam. To jest forum dyskusyjne i każdy wyraża swoje zdanie o komiksach na polskim rynku. Nikomu nie każę się ze sobą zgadzać, ale mam też prawo tutaj narzekać.

Egmont wydaje komiksy 1 do 1, poza tymi których tak nie wydaje. I akurat zazwyczaj są to zmiany na niekorzyść klientów innych wydawnictw. Kiedyś wydali JLA 4 wycinając z oryginalnego wydania "Ziemię 2". Ale zostawili cenę, jakby ta "Ziemia 2" tam była. 90% wydań 1 tomu Punisher Marvel Knight to 12 zeszytów "Witaj w Domu Frank". Ale u nas dorzucono jeszcze 5 dodatkowych zeszytów z drugiego tomu.

Nie wiem co to znaczy 90% wydań, ale pierwsze amerykańskie jakie znalazłem jest 1 do 1 takie jak to co wyszło u nas:

https://www.atomcomics.pl/pl/p/MARVEL-KNIGHTS-PUNISHER-BY-ENNIS-COMPLETE-COLLECTION-TP-VOL-01/117547

Jak zaczęli drukować Daredevila Bendisa, to były prośby, żeby wydać tam wszystkie regularne zeszyty, ale zostały one wtedy wycięte. Potem do nich wrócili tylko, że na doczepkę dokleili do nich Diabła Stróża, zamiast podzielić to na 2 tomy. Gdzie indziej było takie wydanie??

Sorry, ale w tomie 0 nie było żadnego Bendisa, nie wiem o czym piszesz.

Albo, że do Imperatywu Thanosa doklejono 2 tomy Annihilatorów? nie znalazłem takiego zagranicznego wydania, ale poproszę link, jeśli się mylę. Do DD Millera tom 3 dołożono Love and War, mimo, że w oryginalnej serii na której się wzorowano, była ona w 4 tomie. I takie właśnie ruchy mnie wkurzały i pisałem o tym.

Co do Thanosa to chyba dobrze zrobili, bo wszystko jest w jednym miejscu jako całość.
Co do DD nie znam odpowiedzi, chyba są jakieś przetasowania, bo ja znalazłem tom 1, który zawiera numery Spider-mana, które u nas są w tomie 4.

Nie mów mi o tym, ze się nie da, bo jeśli Egmontowi to pasuje, to pokazuje, że się da. I ta sytuacja się powtarza i TK tylko ignoruje krytykę.
Jeśli zeszyty z lat 90-tych ci się rozwalają, to przykro mi z tego powodu. U mnie trzymają się w porządku, wystarczy ich nie niszczyć.

Wiem, że Egmont nie może wydać wszystkiego po polsku co ja bym chciał. Doskonale to wiem, sam TK to powiedział, że nie może, inni też to wiedzą. No to dlaczego uparli się w tym Egmoncie, żeby najpierw drukować to co już po polsku zostało wydane, skoro zdają sobie sprawę ze swoich ograniczonych mocy? To mnie złości - że duble wychodzą kosztem premier i o tym piszę. Chociaż teraz już raczej z tego zejdę, skoro ceny komiksów tak bardzo wzrosły. Zatem im mniej pozycji, tym mniej wydatków. Ale to, że z chwilą ogłoszenia Kolekcji BiZ Egmont postanawia wrócić po ponad 2 latach do porzuconych Latarni Johnsa mnie autentycznie wpienia. Bo świadczy o tym, że nie stosują własnych słów.

Przeczytałem ostatnie numery i MO i BiZ. I w tematach o tych Kolekcjach wyraźnie napisałem, że tam była zamiana podpisów, a gdzie indziej niebieskie ramki zafarbowały mi białe strony dodatków. Czytam ile mogę i jak widzę wady to o nich pisze, bez względu na wydawnictwo.

Dla Ciebie to jest dubel, ale prawda taka, że tych pozycji nie da się kupić. Tajna Inwazja - komiks wydali przy okazji premiery serialu. Komiks spoko, ciekawa pozycja dla osób, które nie załapały się na kolekcję, a lubią Marvela - zakup obowiązkowy. Nie wiem co prawda w jakiej cenie jest nowe wydanie, bo już dawno nic nie zamawiałem, ale ze względu na treść polecam.

Wolą drukować to, co się lepiej sprzeda. Nie drukują wszystkiego, chyba że jest to seria, którą regularnie wydają (Epici Pająka), ale pewnie i to utną w którymś momencie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1411 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:12:06 »
A ja widziałem takie, bez vol 2.

https://www.amazon.com/dp/0785107835?tag=comicbooktrea-20

https://www.amazon.com/Punisher-Max-Complete-Collection-Vol/dp/1302900153/ref=d_sims_dp_d_dex_ai_speed_loc_sccl_1_2/132-6134999-6321534?pd_rd_w=Ty6M4&content-id=amzn1.sym.29adec37-ce27-44ef-b467-ea0aa144e49d&pf_rd_p=29adec37-ce27-44ef-b467-ea0aa144e49d&pf_rd_r=X55VBDFFN3P31ZW0EGQ2&pd_rd_wg=kayMi&pd_rd_r=2a4c78c8-4cbe-4e94-b27a-4f27e6949cfc&pd_rd_i=1302900153&psc=1

Tajnej Inwazji, czy Wojny Domowej się nie za bardzo czepiam. Bo to są komiksy właśnie 1 do 1, które można po prostu pominąć, chociaż szkoda slotów w drukarni na duble. Ale dalej będę narzekał na składaki typu właśnie Imperatyw Thanosa. Bo z chęcią przeczytałbym sobie Annihilatorów Earthfall. Ale nie aż tak bardzo, by płacić za zbiorczy album do którego go wsadzono, bo większość treści już mam. Można to było rozdzielić i wydać osobno. Tak jak zrobiono to z Wojną Światów, czy II Wojną Domową, gdzie zamiast jednego grubasa, dostaliśmy kilka cienkich tomików.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1412 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:18:52 »
Ok znalazłeś jakieś Punishery, ale ten co ja podlinkowałem nazywa się dokładnie tak samo jak to, co wydano u nas. A skoro zdecydowali się wejść w 3 tomy, a nie tylko jedną historię, to łatwo zrozumieć dlaczego podjęto taką decyzję

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1413 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:20:24 »
Masz rację, zgadzam się z tobą. Łatwo zrozumieć dlaczego Egmont Polska podjął taką decyzje dotyczącą polskiego wydania.

Offline michał81

« Odpowiedź #1414 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:35:43 »
@HugoL Bazyl jak zwykle pomija dwie rzeczy. Pierwszą to licencja, która blokuje wydanie komiksu przez innych wydawców, dlatego nie została wydana Ziemia 2 przez Egmont, dlatego w kolekcji BiZ nie będzie Wojny z Korpusem Sinestro. Zasada kto pierwszy ten lepszy. Druga to daty ukazania się konkretnych wydań komiksów z datami kiedy zaczął je wydawać Egmont i tak tu Punisher MAX był wydany wcześniej w wydaniu Egomnt niż complete colletion. To nie są jakieś wielkie tajemnice bo wystarczy sprawdzić daty w internecie. To jest jawana próba manipulacji rzeczywistością, coś jak robią to ludzie z PiSu. Myślę że Jeremiasz Arkham mislby tu spore pole do popisu jakby tacy osobnicy znaleźli się w Azylu  ;)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1415 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:43:39 »
Ale z tym Daredevilem sam jestem ciekawy, bo chyba to wygląda na jakiś składak, nie znalazłem takiego tomu na włoskiej stronie z komiksami od Panini ani na żadnych wyszukiwarkach zakupowych.
Daredevil Milera nie wiem, dla mnie i tak fajnie ze wydali to w całości.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1416 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 16:02:49 »
dlatego w kolekcji BiZ nie będzie Wojny z Korpusem Sinestro. Zasada kto pierwszy ten lepszy.

Zakład o 100 zł? Ja obstawiam że Wojna Korpusu Sinestro na pewno wyjdzie w polskiej edycji Kolekcji Bohaterowie i Złoczyńcy DC. Może jako numer 99 i 100, ale wyjdzie.

Tak - jak WKKDC PL wreszcie wyszła oficjalnie w Polsce to prawdopodobnie Egmont nie mógł już jak przed lipcem 2016 wg umowy z Eaglemoss, wydawać pierwszych 60 tytułów z listy pod swoim szyldem. Ale chodzi o to, że 4 tom JLA miał taką samą cenę co JLA 3 chociaż był krótszy o te 100 stron wyciętej Ziemi 2.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1417 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 23:22:29 »
Jeśli chodzi o składaki, to sytuacja jest prosta.

Skopiowanie gotowego wydania z innego rynku jest szybsze, łatwiejsze i tańsze. Co ma spore znaczenie, gdy jest się masowym wydawcą takim jak Egmont, od którego ludzie oczekują stałego dopływu dużej liczby komiksów, ukazywania się kolejnych tomów serii w miarę szybko po sobie i utrzymywania cen na stosunkowo niskim poziomie (w porównaniu np. z bardziej niszowymi wydawcami).

Składaki można zrobić, ale zawsze będzie to wymagało trochę czasu i zaangażowania do dodatkowej roboty redaktorów grafików, ludzi od DTP itd., którzy też za darmo nie robią. Tak więc od czasu do czasu składak może się zdarzyć, gdy wydanie jest tego warte, ale gdyby E. miał zmienić proporcje i wypuszczać, powiedzmy, 75% składaków i 25% kopii wydań z innych krajów, to jego komiksów byłoby zapewne mniej i byłyby prawdopodobnie droższe.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1418 dnia: Śr, 27 Grudzień 2023, 23:55:29 »
6. Najbardziej ucieszyłbym się jak by wyszedł wreszcie po polsku Planet Hulk

Eeee, no ale przecież wyszło wydanie dwutomowe. Chodzi ci o jakąś poszerzoną wersję?

Offline michał81

« Odpowiedź #1419 dnia: Cz, 28 Grudzień 2023, 06:32:21 »
Bazyl serio? Tym swoim postem potwierdzasz tylko to o czym pisałem w temacie Egmontu.

Offline WeaponX

« Odpowiedź #1420 dnia: Cz, 28 Grudzień 2023, 13:30:27 »
Eeee, no ale przecież wyszło wydanie dwutomowe. Chodzi ci o jakąś poszerzoną wersję?

Nie. Chodzi mi o normalne wydanie a nie o kolekcje dla komiksowych pozerów, której i tak nie można nigdzie kupić.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1421 dnia: Cz, 28 Grudzień 2023, 14:10:40 »
Jakich pozerów? W środku te komiksy są zupełnie normalne. Przecież poza okładką Tajna Inwazja Egmontu niczym się nie różniła od wersji Hachette. Planetę Hulka można kupić na Allegro. Jasne - 110 zł to dużo. Ale 14 zeszytów w nowym wydaniu pewnie kosztowałoby podobnie.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1422 dnia: Cz, 28 Grudzień 2023, 15:03:42 »
Dlaczego ktoś ma kupować na allegro używany komiks za 110zł? Lepszym rozwiązaniem jest nowe wydanie, ujednolicone graficznie i dostępne w każdym sklepie internetowym czy stacjonarnym o tematyce komiksowej czy nawet w Empiku. Sam posiadam wydanie aszet, ale jakby Egmont wydał to jeszcze raz, to pozbyłbym się kolekcyjnej edycji bez żalu.

Offline Death

« Odpowiedź #1423 dnia: Cz, 28 Grudzień 2023, 15:38:45 »
Przepraszam, ale użytkownik WeaponX napisał, że najbardziej ucieszyłby się gdyby Planet Hulk wyszedł wreszcie po polsku. Czyli tak jakby stwierdził, że ten komiks nigdy nie wyszedł w naszym języku. Nigdy. Więc Bazyliszek pokazał, że ten komiks po polsku się pojawił. Bo wyszedł. Więc ma rację. Nie za bardzo lubię superhero, ale te kolekcje dużo zrobiły dla naszego rynku, komiksy są fajnie wydane, a nie jak z TM-Semica, więc należałoby je choć trochę szanować, a nie twierdzić, że jak tam wyszło, to tak naprawdę nigdy nie wyszło po polsku.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Grudzień 2023, 15:56:37 wysłana przez Death »

Offline Xmen

« Odpowiedź #1424 dnia: Cz, 28 Grudzień 2023, 16:12:40 »
Opowiadasz bajki ;) Gdyby pan Kołodziejczak " nie zbudował rynku komiksowego w Polsce" to nawet kolekcji by nie było ;)
Ave imperator ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.