Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 228497 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1260 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:02:07 »
No tak, dlatego zaznaczyłem, że każdy ma inaczej i przedstawiam tylko swoją sytuację, a nie ogólny obraz.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1261 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:41:40 »
@ukasz powiedz mi jak ty kupujesz Kolekcje z 20% rabatem, skoro zniżka Empik Premium na prasę nie działa?

@Piterrini
Widzę, ze słabo śledzisz posty @michała81 (i dobrze :) ) przez te wszystkie lata. On właśnie tak działa. Wymyśla  przeróżne powody dla których komiksy z Kolekcji są gorsze i niepotrzebne. Ale gdy ta sama kwestia pojawia się w komiksach Egmontu, to uważa, że wszystko jest normalne i Egmont niczemu nie jest winny. Hipokryzja do kwadratu której on u siebie nie dostrzega i w życiu za nic nie przeprosi.

Historia przez tą przelecianą nam przez palce dekadę pokazała że Hachette i Egmont Polska są w sumie bardzo do siebie podobni. Każdemu z nich zdarzały się literówki, błędne tłumaczenia, krzywe grzbiety, słabe szycia, błędy merytoryczne i inne błędy drukarskie. Cóż - taka jest specyfika branży wydawniczej. Po prostu Egmont ma więcej zwolenników bo teraz dociera do większej liczby czytelników. I jest taka grupka na forum, co postawili sobie za cel, by propagować na forum "lepsiejszość" Egmontu. I wytykają błedy innym a egmontowe przemilczają.

Co nie zmienia faktu, że przy takich samych objętościowo i jakościowo komiksach Hachette zawsze jest tańsze. I że zawsze mamy gwarancję że kolejny komiks wyjdzie co 2 tygodnie, bez obsów. A po WKKM każda kolejna Kolekcja była dostępna w sklepie Hachette i można było zamawiać zdalnie. WKKDC Eaglemoss/Egmont nawet na Empik.com. Jeśli teraz Empik ma za mało egzemplarzy BiZDC to trzeba do nich pisać. Bo tu wydawca stara się dostosować do średniego popytu, żeby nie tracić kasy i mu Runaways latami nie zalegały na magazynie. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #1262 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:44:10 »
Widzę, ze słabo śledzisz posty @michała81 (i dobrze :) ) przez te wszystkie lata. On właśnie tak działa. Wymyśla  przeróżne powody dla których komiksy z Kolekcji są gorsze i niepotrzebne. Ale gdy ta sama kwestia pojawia się w komiksach Egmontu, to uważa, że wszystko jest normalne i Egmont niczemu nie jest winny.
Przeczytaj mój post ze zrozumieniem. Ja tam nie piszę o Egmoncie tylko o Studiu Lain. To są dwa różne wydawnictwa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1263 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:45:59 »
Co nie zmienia faktu, że przy takich samych objętościowo i jakościowo komiksach Hachette zawsze jest tańsze.

Oj, chyba nie zawsze. Czy niektóre Marvel Now nie wychodziły taniej od Egmontu? A próbne LL i Asteriksy?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1264 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:47:45 »
A ja piszę o tym co przez lata wypisywałeś o Kolekcjach i o tym że jak wytykałem ci takie same posunięcia u Egmontu to nabierałeś wody w usta. Ty nie czytasz ze zrozumieniem.

Zarzut o dostępności też się ciągle pojawiał. Ale jak teraz nie można kupić np. wszystkich Epików Spider-Mana to jest spoko, tak? Bo Egmont może być niedostępny, ale Hachette być musi przez wieczność?

@Kadet
Marvel Now były tańsze bo miały miękką okładkę. Ja mówię o każdym twardookładkowym komiksie na 6 zeszytów. Typu "Luthor" czy "Zło które ludzie czynią" albo teraz DCeced, które zawsze są droższe. Dlatego Egmont zaczął wydawać takie komiksy w podwójnych trejdach, żeby to zminimalizować.
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:50:27 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #1265 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:48:58 »
Zarzut o dostępności też się ciągle pojawiał. Ale jak teraz nie można kupić np. wszystkich Epików Spider-Mana to jest spoko, tak? Bo Egmont może być niedostępny, ale Hachette być musi przez wieczność?
Mało widzę śledzisz zapowiedzi. Dodruk epików został zapowiedziany.

Natomiast jakoś nie widzę dodruku Deathstroka. A patrząc jakie były problemy z jego zakupem, to widać jak dystrybucja Hachette jest do niczego.
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:51:01 wysłana przez michał81 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1266 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:52:55 »
@ukasz powiedz mi jak ty kupujesz Kolekcje z 20% rabatem, skoro zniżka Empik Premium na prasę nie działa?

Działa bez problemu i masa ludzi tak robi, choćby z forum.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1267 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:56:52 »
@UP
Proszę nagraj filmik na kasie samoobsługowej, jeśli będziesz tak kupował w środę, bo nie wierzę.

A czemu nie ma już dostępnego 4 tomu DCeasesd? Przecież dopiero co wyszedł. I jak powiedział LukCook - kto kupił Deadstroke'a, ten kupił. :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #1268 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:57:44 »
Nawet ja mimo że nie korzystam wiem że np Kierpic wrzuca kod i ludzie z niego korzystają...
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:00:14 wysłana przez Dracos »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1269 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:58:37 »
@UP
Proszę nagraj filmik na kasie samoobsługowej, jeśli będziesz tak kupował w środę, bo nie wierzę.

Nie musisz wierzyć :) Nie kupuję w samoobsługowej, tylko normalnie przy kasie i na pewno nie będę nakręcał kasjerki.

Offline michał81

« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:04:22 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1271 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:02:05 »
@UP
To trzeciego nie ma. Przepraszam za pomyłkę numeracji.

Tzn mówicie mi, że jak pójdę do kasy w Empiku z tomem Kolekcji w środę i pokażę kod aplikacji Empik Premium to mi zadziała zniżka 20% i kupię go za 32 zł?

@DOWN
Czyli się pomyliłem. Przepraszam za swój błąd. Rzeczywiście jest.

https://www.ceneo.pl/Ksiazki;szukaj-dceased
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:05:40 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #1272 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:04:01 »
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:05:44 wysłana przez michał81 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1273 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 18:13:50 »
Tzn mówicie mi, że jak pójdę do kasy w Empiku z tomem Kolekcji w środę i pokażę kod aplikacji Empik Premium to mi zadziała zniżka 20% i kupię go za 32 zł?

Takich słów nie użyję, bo nie wiem jak podejdą w Twoim Empiku. W jakim ja kupuję też nie powiem, bo tam jest zawsze 1-2 egzemplarze kolekcji tylko i nie chcę żeby ktoś mi je podbierał :P Ale każdy dotychczas kupiony tom kolekcji (czyli większość, tylko kilka kupiłem przez stronę Hachette po terminie) kupiłem za 31,99. Tak samo kod działał na wszystkie Relaxy, wszystkie numery Metal Hurlant i wszystkie zeszyty Fortnite x Marvel, a to też jest prasa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1274 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 19:31:12 »
@Kadet
Marvel Now były tańsze bo miały miękką okładkę. Ja mówię o każdym twardookładkowym komiksie na 6 zeszytów. Typu "Luthor" czy "Zło które ludzie czynią" albo teraz DCeced, które zawsze są droższe. Dlatego Egmont zaczął wydawać takie komiksy w podwójnych trejdach, żeby to zminimalizować.

Nie mówiłeś o "każdym twardookładkowym komiksie na 6 zeszytów" - dla dobra dyskusji przydałaby się większa precyzja. Poza tym np. "Zimowy Żołnierz" od Egmontu też wychodzi taniej niż dwa tomy kolekcji...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!