Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 226437 razy)

Offline Koora

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #360 dnia: Nd, 07 Lipiec 2019, 20:20:51 »
Bazyliszku, moim zdaniem Twoje teorie są tak samo prawdziwe, jak stwierdzenie o nieparzystej liczbie 170 tomów😉

Offline zombie001

« Odpowiedź #361 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 15:32:51 »
Pewnie się tak nie stanie i czekamy do tego sierpnia albo stycznia

Długo by kazali na to czekać
Ale no tak...

spiskowa teoria dziejów on
Mcfarlane sprzedal sie tak dobrze, że Kołodziejczak trzyma kolekcję za łeb, zeby wydac teraz Micheliniego
spiskowa teoria dziejów off

;D  ;D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Maragast

« Odpowiedź #362 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:26:57 »
No sorry, że tak ostro ale już nie mogę wytrzymać:
No ile KURWA MAĆ można pisać tych bzdur o blokowaniu kolekcji przez Egmont? No ile można?

Dla tych co piszą to jako żart to przypomnę oczywistą rzecz: ten sam żart powtórzony sto razy nie tylko przestaje być śmieszny ale jest wręcz żenujący. To już dawno przestało być śmieszne.

A dla tych, którzy wierzą w to, że TK blokuje kolekcje to szkoda słów. Naprawdę jest ktoś kto w to wierzy? Serio? TK ma blokować kolekcję? To już wszystkie teorie spiskowe razem wzięte (o UFO i ukrywaniu tego faktu przez amerykanów, o tym, że Amerykański rząd sam zabił JFK i wysadził WTC czy to, że wszyscy żyjemy w Matrixie) są bardziej prawdopodobne.
DC się gorzej sprzedaje to Egmont zamyka niektóre serie Odrodzenia, a Eaglemoss kończy kolekcję - proste. WKKM pod koniec sprzedawała się gorzej (przez duble Marvel Now i narzekanie na słabsze tomy pod koniec kolekcji - sporo osób na forum narzekało na Wiewiórki i Dinozaury) więc ją kończą. No przecież masa osób pisała na forum, że po 120 tomie kupuje kolekcję wybiórczo albo że za dużo dobrego sprzedaje Egmont i Mucha wiec rezygnują z kolekcji. Ciągle to się przewijało na forum - sprzedaż spadła więc zamykają. Proste.
To nie TK zablokował WKKM ale osoby, ktore po 120 tomie zaczęli kupować wybiórczo albo całkowicie zrezygnowali z kolekcji.

Jakby TK miał blokować kolekcje to zrobiłby to po 60 tomie WKKDC i 100 tomie WKKM nie dopuszczając do wydania SBM.

Zresztą co może mieć TK do wydawnict takich jak Hashette czy Eaglemoss? Czemu oni mieliby się jego słuchać?
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:30:59 wysłana przez Maragast »

Offline xanar

« Odpowiedź #363 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:31:54 »
Nie, nie, nie to nie może być takie proste  :) Bazyl wróci z roboty to jeszcze raz wszytko wytłumaczy, gdyż jak widać nie wszyscy zrozumieli  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline donT

« Odpowiedź #364 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:32:12 »
No ile KURWA MAĆ można pisać tych bzdur o blokowaniu kolekcji przez Egmont? No ile można?
Recepta jest jedna - nie reagujcie.
Olewajcie cieplym strumieniem gorzkie zale na Egmont oraz kolekcyjne litanie. Zabraknie wody, to kolo nie bedzie sie krecic.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline VooDoo-79

« Odpowiedź #365 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:32:59 »
Spokojnie kolego bez nerwacji, tu tylko jedna osoba w to wierzy że TK zamyka kolekcje (ten z jaszczurką w awatarze) reszta się tylko z niego nabija i dla jaj tak piszą, także tego ten....  ;D

Offline Maragast

« Odpowiedź #366 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:36:18 »
Recepta jest jedna - nie reagujcie.
Olewajcie cieplym strumieniem gorzkie zale na Egmont oraz kolekcyjne litanie. Zabraknie wody, to kolo nie bedzie sie krecic.

No właśnie tak robiłem ale już nie mogłem wytrzymać jak po raz kolejny to przeczytałem. No bo ILE MOŻNA?

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 17:39:04 »
Na okrągło, bez przerwy, raz po raz, dopóki dopóty komikspec będzie trwać! Ave!

Offline Antari

« Odpowiedź #368 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 18:45:50 »
No właśnie o to im chodzi. Żeby ktoś wyskoczył z takim postem. Teraz wieczorem przyjdzie Bazyl, usiądzie na fotelu, zaparzy Nesquika i naprostuje, bo jak widać nie wszyscy zrozumieli, że TK ma przycisk do blokowania kolekcji.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #369 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 19:09:23 »
@Magrast
Ja będę pisał bo takie jest moje zdanie i dopóki tak uważam. Jak się kłopoty Kolekcji skończą, to przestanę.
No wybaczcie ale zgodnie z harmonogramem jesienią 2018 w WKKM powinny się ukazać 3 tomy z Czas się kończy i 2 z Tajnymi Wojnami. Czy ktoś ma jakiekolwiek inne wytłumaczenie dlaczego jak do tej pory polski oddział Hachette nie wydrukował ich bezrefleksyjnie jak 95% pozostałych tytułów z brytyjskiej listy?

Ze Spider-Manem podobnie. Egmont wcześniej wie, że Hachette ją wyda (tak z Hushem mówił TK w maju, przed ogłoszeniem WKKDC 3 lata temu), więc nagle robi McFarlane'a jako szybką reakcję.

JanT przejął rolę emerytowanego mkolka i już przed premierą wieszczy, że nie przedłużą. Zapamiętowywuje ten post i oczywiście macham na niego ręką.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #370 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 19:15:56 »
Jest i On!

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 19:25:17 »
Ze Spider-Manem podobnie. Egmont wcześniej wie, że Hachette ją wyda (tak z Hushem mówił TK w maju, przed ogłoszeniem WKKDC 3 lata temu), więc nagle robi McFarlane'a jako szybką reakcję.

We wrześniu Egmont wydaje X-men Jima Lee - jak to interpretować?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #372 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 19:49:53 »
@UP
Sierpniowym testem Kolekcji X-Menów

JanT

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 19:56:19 »
Czy ktoś ma jakiekolwiek inne wytłumaczenie dlaczego jak do tej pory polski oddział Hachette nie wydrukował ich bezrefleksyjnie jak 95% pozostałych tytułów z brytyjskiej listy?
Może dlatego żeby nie było 2 razy? Pewnie mogli wydrukować ale np zamiast Punishera czy Karnaka.

Sierpniowym testem Kolekcji X-Menów
Ale takiej kolekcji nie ma ;D Ten gif co dostałeś odnosi się do twojego wpisu.

Egmont od dawna planował tych X-Men.

JanT przejął rolę emerytowanego mkolka i już przed premierą wieszczy, że nie przedłużą. Zapamiętowywuje ten post i oczywiście macham na niego ręką.
Ale ja nic o polskiej edycji nie pisałem która i tak nie jest pewna na 100%
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:03:30 wysłana przez JanT »

Offline Adolf

« Odpowiedź #374 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:00:26 »
Tomasz Kołodziejczak wcale nie blokuje kolekcji. On ratuje polski rynek komiksowy. Jestem przekonany, że tak właśnie myśli o sobie w momencie największych knowań i manipulacji. Bo przecież Egmont to dobro narodowe. A kolekcja to taki uchodźca, pasożyt i lewak.

W sprawie Spider-Mana wygląda to tak, że każdy komiks wydany przez Egmont jest sukcesem i sprzedaż często wymusza generowanie dodruków. Egmont jednak ma politykę "nie przesycania rynku", więc Pająki wychodzą raz na 3-4 miesiące, a nie co miesiąc. Jak się okazało, to nie wystarczy. Kolekcja może wreszcie zaspokoić rynek. Dwa tomy na miesiąc to bardziej niż idealne tempo. Kołodziejczak nawet mógł nie wiedzieć, że taka kolekcja wyjdzie w Polsce, ale miał pojęcie o jej istnieniu na innych rynkach, więc wolał dmuchać na zimne. I miał rację. Tom od Todda McFarlane powstał na bazie obaw, które się ziściły i jest jedyną rozsądną decyzją. Straty przez niewydane tomy Egmont może wycenić na setki tysięcy złotych, być może i miliony. To ile zarabiają na omnibusie McFarlane pokazuje im ile stracą.

Sądzę, że Tomasz Kołodziejczak nie powinien wdawać się w rywalizację z kolekcją. To już sprawa przegrana. Trochę ugrał wydając wcześniej Spider-Mana McFarlane, ale teraz gdy wiadomo, że wyjdą tomy Pająka, nie warto szarpać się na zbędne konkurowanie. Myślę, że sprawa nie jest do końca stracona. Tomasz Kołodziejczak może wyciągnąć z niej masę wniosków, a najważniejsze jest to żeby zapobiegać. Tym samym można mu podsunąć serię Peter Parker: The Spectacular Spider-Man od Zdarskiego. Zasugerować coś z symbiotami. Spokojnie znajdzie się masa rzeczy, które kolekcja ominęła, a warto na nie zwrócić uwagę zanim zrobi to ktoś inny. Jeśli dobrze zakombinuje to Egmont może wykorzystać popularność kolekcji na swoją korzyść.