Autor Wątek: Ustawienie komiksów na półkach  (Przeczytany 53413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Ustawienie komiksów na półkach
« Odpowiedź #240 dnia: So, 22 Październik 2022, 08:30:28 »
To gotowiec. Regał Billy 80 i drzwiczki Morliden.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #241 dnia: So, 22 Październik 2022, 11:14:54 »
Jak ktoś ma wolny pokój, mocne stropy i full kasy to tylko takie coś  :D

Offline wilk

« Odpowiedź #242 dnia: So, 22 Październik 2022, 18:14:20 »
E tam, wolałbym tak jak Karl Lagerfeld :)

https://mymodernmet.com/karl-lagerfeld-sideways-library/

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #243 dnia: So, 22 Październik 2022, 18:15:17 »
Jak ktoś ma wolny pokój, mocne stropy i full kasy to tylko takie coś  :D

To wbrew pozorom rozwiązanie dobre tylko do lekkich rzeczy. Przy komiksach (które swoje ważą) mechanizmy bardzo często by się psuły i pozostawałoby przepychanie ręczne regałów. Chyba, że stosowałbyś się do normy obciążenia na półkę, ale wtedy dużo przestrzeni pozostawałoby puste. Skąd wiem? Bredzę.  ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #244 dnia: So, 22 Październik 2022, 18:55:55 »
Kolega mnie namawiał bym kupił Kallaxa i jeszcze drzwiczki do niego. Ale pojedyncze drzwiczki do Kallaxa to kurde 55 zł. Za sztukę. 55 zł x 8 = 440 zł. Szaleństwo. Szklane drzwiczki do Billego? Hmmm - niezła opcja, ale pewnie też tauseny kosztują.

Offline 79ers

« Odpowiedź #245 dnia: So, 22 Październik 2022, 19:26:15 »
E tam, wolałbym tak jak Karl Lagerfeld :)

:o :o :o
i wszystko pozimo  ??? :o

Coś pięknego  ;D

Offline NuoLab

« Odpowiedź #246 dnia: So, 22 Październik 2022, 19:43:16 »
To wbrew pozorom rozwiązanie dobre tylko do lekkich rzeczy. Przy komiksach (które swoje ważą) mechanizmy bardzo często by się psuły i pozostawałoby przepychanie ręczne regałów. Chyba, że stosowałbyś się do normy obciążenia na półkę, ale wtedy dużo przestrzeni pozostawałoby puste. Skąd wiem? Bredzę.  ;D

No bredzisz. Skąd wiem? Bo mam z takimi do czynienia w pracy tylko u mnie są znacznie wyższe, szersze i załadowane w opór. I mechanizmy się kręcą już 20 lat z górką.

Offline pokia

« Odpowiedź #247 dnia: So, 22 Październik 2022, 20:22:41 »
:o :o :o
i wszystko pozimo  ??? :o

Coś pięknego  ;D

"...landscape orientation, he doesn't have to tilt his head to read the titles"

No tak, to oczywiste. Wyciąganiem książek już sobie głowy wcale nie zawraca.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #248 dnia: So, 22 Październik 2022, 20:46:29 »
No bredzisz. Skąd wiem? Bo mam z takimi do czynienia w pracy tylko u mnie są znacznie wyższe, szersze i załadowane w opór. I mechanizmy się kręcą już 20 lat z górką.

Kiedyś pracowałem w archiwum. I tam rozpierniczały się non stop, ale obciążenia na półkę były przekroczone (bo nie było już gdzie upychać dokumentacji) a i regały wysłużone. Może masz jakiś nowszy model w robocie.

EDIT:

Regały z którymi pracowałem wyglądały mniej-więcej tak (także widać, że wiekowe):
« Ostatnia zmiana: So, 22 Październik 2022, 21:04:48 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Kadet

« Odpowiedź #249 dnia: So, 22 Październik 2022, 20:57:53 »
W moim wypadku ustawianie komiksów zaczyna przypominać zadanie matematyczne typu "jak wypełnić przestrzeń X prostopadłościanami o określonych wymiarach, aby pozostawić jak najmniej wolnego miejsca" :)

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kandor

« Odpowiedź #250 dnia: So, 22 Październik 2022, 23:34:18 »
Ktoś z was myślał (może posiada) nad regałamia Kallax, takimi ok. 1,82 x 1,82 z 25 "przegródkami", niezabudowany od tyłu (wymaga zabezpieczenia przez przytwierdzenie do ściany)? Ja już miałem zamówić ale się wstrzymałem bo wiem, że jakbym go w mękach (nigdy takich mebelków nie składałem - dysponuję tylko dwoma zestawami dość starych mebli (prócz regałów wbudowane są też szafki, szuflady bez większego pożytku dla kolekcji, wszystko przenoszone/przesuwane o remintu do remontu, a brat część swoich specjalnie okleił) złożył, dosunął w pożądane miejsce i przytwierdził/zabezpieczył do ściany to pewnie i tak od razu zapełniłbym całość lwią częścią swojej kolekcji i...przestraszyłem się wizją potencjalnego rezultatu (a, i miało to stać przy moim łóżku, na całej długości mojego ciał) :-) Brat ma solidny regał z Black Red White, taki który ile zmieści tyle zmieści ale sprawia bardzo solidne wrażenie i jedyne co musisz zrobić) to go wtachać do mieszkania (było nas trzech braci, szerokie okna i rusztowanie jakich się używa na budowach. Na jednym (dwie przegórdki) poziomi wchodzą bez problemu komiksy z Marvel/DC Limited. Tylko nie wiem czy coś takiego jeszcze u nich znajdę. Pewnie w ciemno 4 bym takie wziął + może jakąś szafę do kompletu. Będzie się trzeba do salonu  (może po nowym roku) przejechać. Tymczasem książki/komiksy/czasopisma układam w stosiki. Wręcz zazdroszczę osobom które nie czują potrzeby kupowania nowych książek/komiksów/czasopism (tak, mam konto na Legimi i czytam ebooki - to nie załatwia sprawy, może tylko częściowo :-)) ;-D Na wymiar raczej regałów nie zamówię bo zdarza mi się przemeblowywać pokój i dobrze móc coś przesunąć.

Offline lukb23

« Odpowiedź #251 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 11:41:57 »
Wrzucę swoją biblioteczkę. Jeżeli ktoś waha się czy zamykana czy otwarta to zdecydowanie polecam zamykaną. Minimalne ilości kurzu, raz do roku delikatne przetarcie półek, na komiksach w zasadzie nie zbiera się.

Ku przestrodze przy projektowaniu własnych biblioteczek.
Źle przyjąłem wysokość największych komiksów, nie miałem ich jeszcze kupionych i sugerowałem się wymiarami podanymi w sklepie przy opisie. Okazało się że podany wymiar 344mm nie jest max. zewnętrznym wymiarem i zabrakło 2mm żeby stały pionowo :-\

« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Październik 2022, 11:45:40 wysłana przez lukb23 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #252 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 13:36:49 »
Ktoś z was myślał (może posiada) nad regałamia Kallax, takimi ok. 1,82 x 1,82 z 25 "przegródkami", niezabudowany od tyłu (wymaga zabezpieczenia przez przytwierdzenie do ściany)?

Pisałem o Kallaxie 3-4 strony temu. Zastanawiałem się nad tym co piszesz 5x5. Ale oceniłem, że wiedząc jak to jest zbudowane (boki "plastry miodu") to półki poprzeczne najlepiej jakby były jak najkrótsze (x2) i zbudowałem sobie z 6 mniejszych (3 sztuki 4x2 + 3 sztuki 2x2) regał 6x6. Ciężar rozkłada się w takim wypadku na 6 boków, a nie na 2. A w Twoim przypadku też będzie takie mniejsze łatwiej złożyć niż jeden większy 5x5 :)

Tu masz wszystko z fotkami: https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/nowy-nabytek-zakupowy/msg174928/#msg174928

Po wrzuceniu komiksów:

Konstrukcja boków i dołu/góry od środka:

Offline 79ers

« Odpowiedź #253 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 19:49:19 »
Zniszczyć mebel dla wyższych celów -szacun  ;D

Offline OokamiG

« Odpowiedź #254 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 10:47:01 »
Nakładka na 3 regały zrobiona: