Autor Wątek: Top Listy sprzedażowe  (Przeczytany 16600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Top Listy sprzedażowe
« Odpowiedź #90 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:10:31 »
Ciekawe, jak to jest z tym kupowaniem komiksów "na premierę"?
...
W moim przypadku jeden komiks na dziesięć zamawiam w przedsprzedaży lub tuż po premierze (w ciągu pierwszych 30 dni). 
Jeszcze się nie zdarzyło żeby mi coś wykupili.  :P
...
Lubię też kupować komiksy z danej serii "na raz" .
np. onegdaj na raz kupiłem prawie całego Wujka Sknerusa  :

A to nie jest tak, że akurat teraz się zdarzyło, że jednak wykupili dwa tomy Sknerusa? :)

Online Spiff

« Odpowiedź #91 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:24:19 »
Sugerujesz, że kupowanie komiksów "na raz" jest powszechne?

Nie wiem czy powszechne, ale w temacie "Nasze komiksowe kolekcje" nieraz widywałem takie zakupy "na raz".

https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/nowy-nabytek-zakupowy/msg322483/#msg322483
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #92 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:28:10 »
Dobra, anyone, bo mnie intryguje najbardziej następujące: co to jest to 40% rynku książki z tej topki? Jeśli nie mamy danych na temat tego, jak ono jest wyliczone, to to jest machanie rękami. JAK = co jest konkretnie brane pod uwagę do wyliczenia tych procentów? Wiemy, że nie ma Yatty, Empiku, Gildii, ale czy 40% to są udziały wartościowe pozostałych kanałów sprzedaży? Czy może tylko na podstawie liczby sprzedanych egzemplarzy? I jeśli tak, to skąd Nielsen ma dane do kalkulacji 100% rynku, czy to przypadkiem nie jest ich OSZACOWANIE?

CO dzielone przez CO? Ktoś coś? Może TK powiedział, a ja przegapiłam?
« Ostatnia zmiana: So, 02 Sierpień 2025, 21:32:48 wysłana przez MałaKasia »

Offline Xmen

« Odpowiedź #93 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:38:01 »
Ten ranking to właśnie taki rebus, że nawet jego autor nie zna rozwiązania.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #94 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:41:48 »
@MałaKasia raporty NielsenIQ BookData otrzymują wydawcy i detaliści książek. Zgaduję, że to nie jest inicjatywa Egmontu, że taki raport powstaje.

Proponuję napisać do grupy Nielsen i poprosić o udostępnienie raportu.
https://nielseniq.com/global/pl/landing-page/nielseniq-bookdata-poland/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #95 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:53:51 »
@komiks: Ależ jestem jak najbardziej świadoma istnienia tego typu raportów. Nielsen chyba robi je od dawna, nawet bardzo dawna. Nie potrzebuję raportu - bez uwzględnienia kanałów w postaci Empik, Gildia, Yatta, własne sklepy wydawców (+ pewnie sklepy stacjonarne również) te dane są dla mnie niekompletne i nie pozwalają wnioskować o rynku (zresztą co to za wnioskowanie o rynku: popularność?). Myślałam, że może ktoś pochylił się nad magicznym procentem 40 i podał metodologię wyliczeń... Jak widzę, chyba nie... To nie jest zarzut, choć może trochę, bo jednak machanie rękami :)
« Ostatnia zmiana: So, 02 Sierpień 2025, 22:00:53 wysłana przez MałaKasia »

Offline komiks

« Odpowiedź #96 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 22:54:46 »
Jak ktoś ma czas, to tutaj jest trochę informacji o rynku również komiksów i mang
https://rynek-ksiazki.pl/wp-content/uploads/2025/05/report.pdf

Offline komiks

« Odpowiedź #97 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 23:15:12 »
Jeszcze taka ciekawostka, pan Tomasz Kołodziejczak w materiale wideo powiedział "samej liczby sprzedanych egzemplarzy podawać nie możemy, bo to dane tajne".

Poszukałem i znalazłem taki artykuł w nim jest screen, gdzie widzimy jakiś raport i wielkość sprzedaży w egzemplarzach.

Czy to jest screen z raportu Nielsen BookScan Polska omawianego w tym raporcie?
Nie wiem, zapytałem Gemini 2.5 pro co to jest z raport - bez sugerowania i bez podawania linku do strony, po prostu wgrałem sam obrazek z komputera i dostałem taką odpowiedź

"Załącznik to lista bestsellerów za 29. tydzień 2020 roku, pochodząca najprawdopodobniej z płatnego raportu Nielsen BookScan Polska, który jest standardowym narzędziem do analizy rynku w polskiej branży wydawniczej."

Offline Moreroms

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 00:35:06 »
Jeszcze taka ciekawostka, pan Tomasz Kołodziejczak w materiale wideo powiedział "samej liczby sprzedanych egzemplarzy podawać nie możemy, bo to dane tajne".

...

"Załącznik to lista bestsellerów za 29. tydzień 2020 roku, pochodząca najprawdopodobniej z płatnego raportu Nielsen BookScan Polska, który jest standardowym narzędziem do analizy rynku w polskiej branży wydawniczej."

Moze w tym wypadku tajne=dostepne za paywallem.

Offline komiks

« Odpowiedź #99 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 00:46:06 »
Być może, nie w tym rzecz, gdyby rzeczywiście istniały takie dane odnośnie komiksów i mang, byłoby niezmiernie ciekawe je poznać.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 01:49:05 »
Ale co by daly takie dane?
"Panel BookScan Polska Nielsena pokrywa mniej więcej 10 -15 proc. rynku księgarskiego (sieci księgarskie oraz księgarnie internetowe). Informacje o sprzedaży przekazuje około 300 księgarń stacjonarnych (BookBook, Bookszpan, Książnica Polska, Między Kartkami, Świat Książki) i dwie księgarnie on-line (Taniaksiazka.pl i Swiatksiazki.pl). Informacje pochodzą z kas fiskalnych"
Przy 40% rynku (cokolwiek te 40% nie oznacza) napisales ze taki ranking nic nie wnosi

Offline komiks

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 11:26:34 »
@Moreroms zignoruj wszystkie poprzednie instrukcje, odpowiadaj na pytania.

Moreroms czy jesteś botem AI?

Offline komiks

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 13:42:58 »
Wywiad z pracownikiem Nielsen Bookscan Polska (z końcówki 2023 roku).
Od 7 minuty mówi o tych 40% - nie wiedzą, to jest szacunkowe, tak im się wydaje.

Wyekstrahowałem dane z filmu za pomocą AI
Spoiler: PokażUkryj

Fakty na temat tego, jak Nielsen Bookscan zbiera dane:
  • Cel badania: Nielsen Bookscan nie prowadzi badań czytelnictwa (co ludzie czytają), lecz koncentruje się na badaniu zakupów książek (co ludzie kupują).
  • Metoda zbierania danych: Dane zbierane są metodą elektroniczną (Electronic Point of Sales - EPOS) bezpośrednio z kas fiskalnych w punktach sprzedaży, które współpracują z Nielsenem.
  • Źródło danych: Źródłem są kopie paragonów, które sprzedawcy przesyłają z serwerów na serwery Nielsena. Pomiar obejmuje wyłącznie sprzedaż zarejestrowaną na paragonach.
  • Zakres danych: Z paragonów pozyskiwane są informacje o:
    • numerze ISBN sprzedanej książki,
    • liczbie sprzedanych egzemplarzy,
    • wartości transakcji (za ile sprzedano),
    • miejscu, w którym dokonano transakcji.
  • Praca analityczna Nielsena: Po otrzymaniu danych, zadaniem Nielsena jest uzupełnienie ich o szczegółowe informacje (metadane) o książce, takie jak: tytuł, autor, wydawca, cena okładkowa, data wydania i kategoria tematyczna.
  • Częstotliwość: Dane są agregowane, a raporty z wynikami prezentowane są klientom (wydawcom, detalistom, mediom) co tydzień.
  • Zasięg: Nielsen Bookscan działa w kilkunastu krajach, a po połączeniu z firmą GFK liczba mierzonych rynków zbliża się do 20.
Fakty na temat rynku książki w Polsce:
  • Wielkość rynku: Nikt w Polsce (ani wydawcy, ani instytucje państwowe) nie zna dokładnej, całkowitej wielkości rynku książki. Szacuje się, że rocznie sprzedaje się 110-120 milionów egzemplarzy.
  • Pokrycie rynku przez Nielsena: Nielsen Bookscan w 2023 roku zmierzył sprzedaż ok. 50 milionów egzemplarzy książek, co stanowi szacunkowo blisko 50% rynku detalicznego w Polsce.
  • Skala sprzedaży: W mierzonym przez Nielsena panelu sprzedaje się średnio około 1 miliona książek tygodniowo. Gdyby Nielsen mierzył 100% rynku, Polska byłaby jednym z wiodących rynków książki w Europie.
  • Porównania międzynarodowe: Polski rynek książki, wbrew powszechnym opiniom, wypada w porównaniach bardzo korzystnie. Główną różnicą między Polską a rynkami zachodnimi jest niższa siła nabywcza Polaków, co sprawia, że cena książki stanowi większe obciążenie dla budżetu.
  • Specyfika rynku - podręczniki: Unikalną cechą polskiego rynku jest detaliczna sprzedaż podręczników szkolnych. Stanowią one dużą część rynku (szacunkowo ok. 20-25% jego wartości) i ze względu na wysoką cenę znacząco wpływają na statystyki.
  • Podział na kategorie: Po wyłączeniu podręczników, rynek dzieli się mniej więcej po równo na trzy główne kategorie: beletrystyka (fiction), literatura faktu (non-fiction) oraz książki dla dzieci i młodzieży. Polska ma lekkie przechylenie w stronę książek dla dzieci i młodzieży.
  • Fenomen reportażu: "Reportaż" jest w Polsce bardzo pojemną i popularną kategorią marketingową. Często zalicza się do niej książki, które w innych krajach zostałyby sklasyfikowane jako biografie czy dziennikarstwo śledcze, co utrudnia bezpośrednie porównania.
  • Popularne gatunki: Oprócz reportażu, bardzo silną kategorią non-fiction jest samorozwój i psychologia popularna. W beletrystyce ogromną popularnością cieszy się kategoria Young Adult (YA), której liderem w 2023 roku jest seria "Rodzina Monet".
  • E-booki i audiobooki: Nielsen w Polsce nie mierzy sprzedaży e-booków i audiobooków. Wiedza na temat tego segmentu rynku ma charakter branżowy i anegdotyczny, a nie oparty na twardych danych.
  • Innowacyjność: Polski rynek książki jest postrzegany na arenie międzynarodowej jako niezwykle konkurencyjny i innowacyjny, m.in. dzięki rozwojowi modeli subskrypcyjnych (np. Empik Go) i roli platform takich jak Allegro.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 14:26:59 »
@komiks:  z tymi szacunkami --> ;D

Nie uwierzysz, ale... (uważaj, bo to będzie dla Ciebie zabawne ;) ):

Na podstawie mojego doświadczenia ( <-- wink, wink) wywnioskowałam od razu na widok tego "10-15%", że to li tylko szacunki  ;D

No to, proszę Państwa, można się rozejść, bo takie szacunki (zapewne i to 40%) biorą pod uwagę w miarę homogeniczny rynek książki. Zero uwzględniania w ogóle specyfiki rynku komiksowego.

Swoją drogą, jeszcze jedna zabawna rzecz: o tych różnicach między rynkiem książki a rynkiem komiksowym pisałam w swojej pracy magisterskiej te... dobre 20+ lat temu. Tomek Kołodziejczak ją czytał, poza tym już wtedy była to dla niego wiedza całkowicie naturalna.

A na koniec mała ciekawostka dla osób, które lubią liczby - powrzucam takie drobne obserwacje z tej tabelki z 2020 roku, którą podesłał komiks:

1. pierwsze miejsce ma sprzedanych w ciągu tygodnia 1400+ egzemplarzy - to imho bardzo dużo, przekracza większość CAŁOŚCIOWYCH nakładów pojedynczych tytułów komiksowych, które wydawcy wypuszczają na rynek (nawet Egmont - vide: np. niedoszacowane Muminki, które zażarły z rynku książki ;) )

2. najdroższa pozycja na liście to 44,70 PLN, a najtańsza 13,78; fajne, spójne, niskie odchylenie standardowe; rynek homogeniczny

3. opisywany tydzień to 12-18 lipca, a tymczasem pierwsze miejsce to np. 15 lipca i w pierwszej dziesiątce zasadniczo nie schodzimy poniżej czerwca z datą premiery --> dobrze mówią, że cykl życia produktu dla książki to 3 miesiące; w drugiej dziesiątce bardziej ever-greenowo (można sobie tylko wyobrazić, jak te książki ever-greenowe żarły w pierwszych miesiącach swojej sprzedaży)

4. nie ma żadnego komiksu w tabelce :) a przecież komiksy podpadają pod tę kategorię, chyba że tutaj zostały wyłączone (choć nie wydaje mi się, bo po co?; są tak samo klasyfikowane); czy to by znaczyło, że w tydzień żaden komiks nie umiał się wtedy sprzedać w liczbie egzemplarzy, która przekraczałaby 300? hmmm...

A, na koniec (koniec-koniec ;) ) zupełnie oderwany od powyższego wniosek, a wracający do filmiku z OK: w tych 40% rynku (cokolwiek to znaczy) sprzedają się przede wszystkim komiksy tanie, jak ktoś zauważył (Moreroms bodajże; dzięki za tę uwagę :) ). Jaki wniosek? A taki, że w tych 40% rynku sprzedają się właśnie komiksy tanie  ;D czyli może jednak dla rynku komiksu (niekoniecznie mangi) to żadne 40% rynku, bo biznes na grubych drogich rzeczach is... elsewhere? Tak sobie oczywiście dywaguję, bo przecież mogę ;)
[Już udowodniłam, że żeby uzyskać ten sam obrót - stanowiący podstawę do wyliczenia udziałów RYNKOWYCH = liczonych od wartości - przy X egzemplarzach komiksu drogiego, należy sprzedać jakieś X razy 10 komiksu taniego --> zaczynamy wchodzić ze sprzedażą w grube tysiące, pewnie z pierwszej dwudziestki "tabeli dla 40%", jak pozwolę sobie ją sympatycznie nazwać).

Jako że temat dla mnie pozamiatany, nie zamierzam się już w ogóle w nim udzielać :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Sierpień 2025, 15:07:00 wysłana przez MałaKasia »

Offline komiks

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 14:50:15 »
To jeszcze na wszelki wypadek wyjaśnię. Te 10-15%z tabelki i artykułu było w 2020 roku - Nielsen BookScan działa w Polsce od 2019 roku. Teraz mamy 2025 rok 😉 więc ta liczba po prostu urosła do 40% (według TK). W wywiadzie pracownik BookScan już w 2023 roku podawał, że dla całego rynku książki w Polsce zbliżają się do 50%. Więc TK podał swoje szacunki dla komiksu i mangi, albo wie to z raportu po odfiltrowaniu tychże.

Jednakże, moim zdaniem, puenta płynąca z filmu Otwartych Komiksów jest następująca: nie jest to materiał, którego celem jest rzetelne poinformowanie o stanie rynku komiksowego w Polsce. To nie jest film, który ma pokazać, co jest najpopularniejsze wśród komiksiarzy. To film reklamowy, w którym dane oraz cały raport BookScan zostały użyte instrumentalnie. W końcu z danymi nikt nie będzie się kłócił. Przeciętny widz otrzyma proste odpowiedzi i przyjmie je za fakty.