Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #300 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:43:05 »
Pewnie w innych krajach jeden Asterix im wystarczy ;)

Offline keram2

« Odpowiedź #301 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:44:41 »
Raczej chodziło mi o możliwości decyzyjne na lokalnych rynkach. TK wypracował sobie dosyć dużą autonomię w tej kwestii, nie wiem, czy taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku nowej szefowej.
Inna sprawa, że będę kiedyś musiał dopytać, dlaczego to nie Egmont wydaje KiK w innych krajach, przecież to się aż prosiło o publikację za pomocą możliwości tego korpo.

Jakiś czas temu podano informację, że w Norwegii ukazał się "Lisek i Dzik" Bereniki Kołomyckiej, co ciekawe wydawcą nie był norweski Egmont, lecz zupełnie inna firma.
Też się temu dziwiłem, bo moim zdaniem "Lisek i Dzik" to idealny towar eksportowy, który mógłby chwycić w innych krajach. Dlaczego więc Egmont nie próbuje tego wydawać poprzez swoje lokalne oddziały, a woli sprzedawać licencje obcym firmom?

Online xanar

« Odpowiedź #302 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:47:37 »
Cała zabawa polega na tym, że „ci wyżej” nie znają lokalnej specyfiki danej niszy i dlatego zatrudniają lokalnych decydentów. Wiem, że na tym forum jest sporo osób, które relatywnie niedawno weszły/wróciły do komiksów i mogą nie kojarzyć, jaka była droga Egmontu do wydawania np. Thorgala (słupki i liczby wskazywały, że należy ten tytuł natychmiast porzucić).
Przez tez 30 lat to już chyba specyfikę trochę ogarnęli.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #303 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:49:51 »
Jakiś czas temu podano informację, że w Norwegii ukazał się "Lisek i Dzik" Bereniki Kołomyckiej, co ciekawe wydawcą nie był norweski Egmont, lecz zupełnie inna firma.
Też się temu dziwiłem, bo moim zdaniem "Lisek i Dzik" to idealny towar eksportowy, który mógłby chwycić w innych krajach. Dlaczego więc Egmont nie próbuje tego wydawać poprzez swoje lokalne oddziały, a woli sprzedawać licencje obcym firmom?

To nie Egmont sprzedaje licencje do wydań zagranicznych LiD.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #304 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:54:57 »
Inna sprawa, że będę kiedyś musiał dopytać, dlaczego to nie Egmont wydaje KiK w innych krajach, przecież to się aż prosiło o publikację za pomocą możliwości tego korpo.

Ja wiem tylko o Danii, w jakich innych krajach jeszcze wydają KiK?

Offline turucorp

« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 19:05:47 »

Wiesz, to trochę nie tak, bo z tego co mnie pamięć nie myli to Egmont podpisuje umowy tylko na Polskę.
Tyle tylko, że mogliby jednak ułatwiać swoim autorom wejście na zagraniczne rynki swoimi kanałami, a tego nie robią.

Przez tez 30 lat to już chyba specyfikę trochę ogarnęli.

Specyfika polskiego rynku jest nie do ogarnięcia, ale jest kilka osób, którym się jednak udaje trochę w tym odnaleźć, TK jest jedną z nich (podkreślam; trochę ;) ).

Ja wiem tylko o Danii, w jakich innych krajach jeszcze wydają KiK?
No właśnie to jest dziwne, że Egmont wypuszcza wydania obcojęzyczne na Polskę, serial leci na Netflixie, a o publikacje zagraniczne właściciele praw muszą zabiegać innymi kanałami.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #306 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 19:17:11 »

No właśnie to jest dziwne, że Egmont wypuszcza wydania obcojęzyczne na Polskę, serial leci na Netflixie, a o publikacje zagraniczne właściciele praw muszą zabiegać innymi kanałami.

Dziwne, ale uchyl rąbka gdzie jeszcze poza Danią coś się dzieje w temacie KiK.

Offline turucorp

« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 19:26:25 »
Dziwne, ale uchyl rąbka gdzie jeszcze poza Danią coś się dzieje w temacie KiK.

A skąd ja mam to wiedzieć?  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline greg0

« Odpowiedź #308 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 19:45:57 »
A admiralicja może w końcu zamknie ten temat, który tylko niepotrzebnie dubluje się z główną nitką o Egmocie.
szkoda zamykać
lepiej wrzucić do: https://forum.komikspec.pl/na-luzie/  pt. "groch z kapustą"
Ważne żeby narzekać...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #309 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 19:53:49 »
A skąd ja mam to wiedzieć?  :o

Przecież sam dałeś do zrozumienia, że wiesz o temacie więcej:

Cytat: turucorp

piszesz o publikacjach w innych krajach używając liczby mnogiej ergo wiesz o czymś więcej poza Danią.

Offline turucorp

« Odpowiedź #310 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 20:02:09 »
Przecież sam dałeś do zrozumienia, że wiesz o temacie więcej:

piszesz o publikacjach w innych krajach używając liczby mnogiej ergo wiesz o czymś więcej poza Danią.

Bardzo mocno nadinterpretujesz moje wypowiedzi.
Egmont Polska wydał kilka tomów w wersjach obcojęzycznych, tworząc swego rodzaju portfolio ofertowe.
TK jest osobiście zaangażowany w rozwój serii. Seria ukazuje się w Danii, w innym wydawnictwie, dlatego zastanawiam się, dlaczego nie zrealizowano publikacji w innych krajach w ramach korpo.
Jakim cudem ty z moich wypowiedzi wywnioskowałeś, że wiem coś więcej, tego nie rozumiem.
Pewnie kiedyś się kogoś wiedzącego więcej zapytam, ale do tej pory raczej nie zaprzątałem sobie tym głowy.

Offline misiokles

« Odpowiedź #311 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 20:59:29 »
Tak trochę offtopowo: w tym filmiku Maciej Kur opowiada dlaczego Egmont wolał kupić od Kanadyjczyków Delisie, zamiast zacząć je wydawać normalnie, od autorów. https://www.youtube.com/live/jp72xF6RO7w?feature=share

Offline Pinto

« Odpowiedź #312 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 17:12:21 »
Kołodziejczykowi nigdy nie wybaczę spapranej antologii Kasprzaka - i to niby ma być miłośnik komiksu? 8)

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #313 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 16:44:57 »
No właśnie jeszcze nie przestał ::) jeszcze będzie mógł mu zadać jakieś rewelacyjne pytanie na KW :P chyba, że się zniechęciłeś po ostatniej "konfrontacji"  :P

A po co mam zadawać mu jakiekolwiek pytania? Przecież jest już na wypowiedzeniu w Egmoncie i nic mi konkretnego nie odpowie, jak właśnie rok temu. Bo powiedział, że Egmont bazuje na nostalgii i że wydaje te duble, bo tak mu się podoba. No i dobrze i teraz go nie będzie. Bo nawet jeszcze teraz TK ma wiedzę co jest planowane przez Egmont w premierach na koniec roku i co planuje na 2024 - jasne. Ale te plany mogą się zmieniać, a będzie już nowe kierownictwo. Tak jak zapowiedziany w Łodzi Spider-Man Noir, który ostatecznie spada na 2024. Nie wiemy jak to się w drugiej połowie roku Egmontowi Polska ułoży, już bez TK.

Facet przez 7 lat nie potrafił wydać głównej serii LL w całości, a bierze się za spin-offy.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Maj 2023, 16:53:45 wysłana przez Bazyliszek »

Online radef

« Odpowiedź #314 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 17:19:53 »
Facet przez 7 lat nie potrafił wydać głównej serii LL w całości, a bierze się za spin-offy.
Drogi Bazyliszku, już było ci to tłumaczone.

"Kid Lucky" po pierwsze jest częścią serii "Lucky Luke", uwzględnianą w numeracji serii, a po drugie premiera tego tytułu w Polsce wynika głównie z premiery serialu "Kid Lucky" na TVP ABC, który jest patronem medialnym wydania.

Natomiast co do tego, że TK się "nie udało".
No tak - TK w ciągu 7 lat wydał "tylko" 76 albumów serii. No po prostu tragedia. W takim tempie nie była nadrabiana jakakolwiek europejska seria komiksowa. Pierwsza edycja "Asteriksa" z lat 90. trwała 7 lat, a składała się z tylko 30 tomów. Ja rozumiem, że uwielbiasz Hachette i tak. Od Hachette miałbyś w tej chwili ok. 84 tomy. Ale w momencie, gdy kolekcja by się skończyła, to by nikt inny w Polsce nie wydał najnowszych albumów.

A tak naprawdę to Kołodziejczakowi się udało. W sierpniu wychodzi "Phil Dafer" i będzie to ostatni w Polsce premierowy komiks serii "Lucky Luke" narysowany przez Morrisa. Wszystko inne zostało już wydane wcześniej w Polsce, i co często w cenach niższych niż dziś, więc zupełnie nie rozumiem, czemu już nie masz tych albumów. W końcu były dostępne, i to nawet przez kilka lat, a nie tylko dwa tygodnie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya