Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Popiel

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #285 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 15:43:51 »
Cała zabawa polega na tym, że „ci wyżej” nie znają lokalnej specyfiki danej niszy i dlatego zatrudniają lokalnych decydentów. Wiem, że na tym forum jest sporo osób, które relatywnie niedawno weszły/wróciły do komiksów i mogą nie kojarzyć, jaka była droga Egmontu do wydawania np. Thorgala (słupki i liczby wskazywały, że należy ten tytuł natychmiast porzucić).

Ale wiesz @Turu, potem jednak internet swoje zrobił. W 2001 prowadziłem małą, lokalna księgarnie patronacką, mieliśmy Thorgale i cegłę "Kajtka i Koka w Kosmosie". A z pięć sztuk. I klienci łapali się za głowę - "no fajne to, fajne, ale kto to kupi za 50 złotych?!"

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 15:51:40 »
Ale wiesz @Turu, potem jednak internet swoje zrobił. W 2001 prowadziłem małą, lokalna księgarnie patronacką, mieliśmy Thorgale i cegłę "Kajtka i Koka w Kosmosie". A z pięć sztuk. I klienci łapali się za głowę - "no fajne to, fajne, ale kto to kupi za 50 złotych?!"

Wspomnień czar :P Ja miałem wówczas 14 lat i kupiłem tego KiKa za całe kieszonkowe, które dostałem na dwa tygodnie wczasów. Kasy na wyjazd nie miałem, ale i tak byłem zadowolony. Takie to kiedyś trzeba było wyrzeczenia robić.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #287 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 15:53:03 »
Nie chcę Cie rozczarować, ale w 90% poleca to, co aktualnie najgorzej schodzi.

Jak mi nie smakuje to drugi raz do takiej nie zaglądam.

Offline turucorp

« Odpowiedź #288 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 16:08:31 »
Ale wiesz @Turu, potem jednak internet swoje zrobił.

Internet najmocniej zamieszał na rynku księgarskim, a tutaj jednak rozmawiamy o rynku wydawniczym.
Oczywiście, możemy się tutaj długo bawić w gdybanie typu, co by było gdyby to nie Tomasz był szefem, ale wystarczy spojrzeć na Czechy, gdzie zabrakło kogoś takiego w lokalnym oddziale Egmontu i firma jest tylko jednym z wielu graczy. Ba, wyniki sprzedażowe KiK (przypomnę, czołówka najbardziej dochodowych rodzimych tytułów wydawniczych, nie tylko komiksowych) i Thorgala (przypomnę, seria wymagała kilku restartów zanim stała się dochodowa) dowodzą, że to decyzje lokalnego szefa są kluczowe.
Swoją drogą, czy w innych krajach Egmont również próbował wydawać rodzime serie komiksowe od zera? Bo nie zauważyłem na innych rynkach takich lokalnych inicjatyw jak te u nas (serie dla dzieciaków, próby wypromowania od zera „dorosłej” oferty itd.). Jak na korpo, bazujące na wydawaniu licencyjnych pewniaków, polski oddział znacząco odbiega od normy.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Popiel

« Odpowiedź #289 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 16:08:41 »
Jak mi nie smakuje to drugi raz do takiej nie zaglądam.

Czyli jeśli TK polecił np Jonaha Hexa i nie weszło, to już od Egmontu nic, nihil, niente, nigdy? :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #290 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 16:28:37 »
Czyli jeśli TK polecił np Jonaha Hexa i nie weszło, to już od Egmontu nic, nihil, niente, nigdy? :)

Wtedy baczniej się przyglądam polecankom  ;) ale nie przypominam sobie nic takiego co by "Szef-Fan-Men"  8) propsował a finalnie okazywało się paździerzem .

Z kulinarnymi klimatami jest o tyle prościej,że mogę się wkońcu tak zniechęcić że zacznę robić pokarm w domu, komiksy uwielbiam ale sam ich siebie nie stworzę  :)
A BTW Jonah Hex jest w pytę , kawał "wuja" o szlachetnym sercu   :)
Pozdro i miłej niedzieli.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:26:33 wysłana przez PabloWu »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #291 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:07:20 »
Oczywiście, możemy się tutaj długo bawić w gdybanie typu, co by było gdyby to nie Tomasz był szefem, ale wystarczy spojrzeć na Czechy, gdzie zabrakło kogoś takiego w lokalnym oddziale Egmontu i firma jest tylko jednym z wielu graczy.

A czy to byłaby zła sytuacja? Znaczy dla Egmontu Polska jest korzystne, że to on zagarnął znaczący kawał naszego rynku, ma dominującą pozycję, a konkurencja jest mniejsza. Ale nie wiem czy dla nas, klientów to dobra sytuacja. Ja bym wolał (i teorie ekonomii tak mówią) że dla konsumentów najlepiej jest, gdy na rynku jest kilku średnich producentów i istnieje realna konkurencja między nimi. Czyli w naszym przypadku, żeby Mucha jak kiedyś mogła też wydawać komiksy DC, a jeszcze w kioskach np. leciała Kolekcja Thorgala, a nie by dana seria była zależna od jednego wydawcy.

I klienci łapali się za głowę - "no fajne to, fajne, ale kto to kupi za 50 złotych?!"

Prawda. Sam tak mówiłem na 40 zł za tomy WKKM na początku jej wydawania. Potem mi przeszło. :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #292 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:13:06 »
Prawda. Sam tak mówiłem na 40 zł za tomy WKKM na początku jej wydawania. Potem mi przeszło. :)

Mówimy o czasach, kiedy wołałeś na chleb 'beb' a na księdza zorro, więc weź odbij ze swoimi panicznymi fobiami.

Offline turucorp

« Odpowiedź #293 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:24:42 »
A czy to byłaby zła sytuacja?
Wybacz, ale już conajmniej kilkukrotnie ustaliliśmy, że (z całym szacunkiem), nie jesteś osobą, której wypowiedzi mógłbym traktować poważnie. Ze względu na twój, bardzo ograniczony, zakres zainteresowań, nie podejmuję się również debaty o jakichkolwiek kwestiach związanych z komiksami. Możesz sobie pisać dalej, ale pozwolisz, że się nie odniosę.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #294 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:33:51 »
@UP
Tak - ustaliłeś to tak, jak inni ustalili twoją wiedzę o komiksach, zainteresowanie komiksami które współtworzysz i to jak się odnosisz do innych gdy się z nimi nie zgadzasz. Jasne, wszystko ustalone i pozwolę.

Ja mam lepszą radę. IGNOROWAĆ. Jeżeli historia pokazuje że n poprzednich dyskusji nie doprowadziło do niczego sensownego, to skąd się bierze założenie że n+1 rozmowa zakończy się czymś innym? Chyba Einstein mówił coś o powtarzaniu eksperymentu bez żadnej zmiany i oczekiwaniu innych wyników.
No i się w końcu sam dałem sprowokować, bo wiem, że to nic nie da. Idę czynić pokutę i posprzątam po kundlu.

A powiedz mi, kto na tym forum dał się komu innemu przekonać do swojego zdania? Poza faktami my tu głównie piszemy swoje zdania i poglądy. I po przerzucaniu się argumentami i postami, zwykle każdy forumowicz zostaje przy swoim światopoglądzie. Szum się robi zwykle jak ktoś nie potrafi zaakceptować zdań innych bo uważa swój pogląd za jedynie słuszną prawdę objawioną. I zaczyna wtedy niemerytorycznie jechać po kimś innym i go czasem obrażać. Tylko dlatego, że ten śmie mieć inne zdanie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:43:52 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Toranga

« Odpowiedź #295 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:52:55 »
Wybacz, ale już conajmniej kilkukrotnie ustaliliśmy, że (z całym szacunkiem), nie jesteś osobą, której wypowiedzi mógłbym traktować poważnie. Ze względu na twój, bardzo ograniczony, zakres zainteresowań, nie podejmuję się również debaty o jakichkolwiek kwestiach związanych z komiksami. Możesz sobie pisać dalej, ale pozwolisz, że się nie odniosę.

I do tego samego namawiam wszystkich.
Don't feed the troll!
A admiralicja może w końcu zamknie ten temat, który tylko niepotrzebnie dubluje się z główną nitką o Egmocie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #296 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 17:54:10 »
@UP
Tak - ustaliłeś to tak, jak inni ustalili twoją wiedzę o komiksach, zainteresowanie komiksami które współtworzysz i to jak się odnosisz do innych gdy się z nimi nie zgadzasz. Jasne, wszystko ustalone i pozwolę.

Chłopaku, ostatni raz, nie zaczynaj czegoś, czego nie dasz rady skończyć. W tej chwili chroni cię tylko to, że regulamin zabrania ujawniania prywatnej korespondencji. EOT

Offline keram2

« Odpowiedź #297 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:17:45 »

Swoją drogą, czy w innych krajach Egmont również próbował wydawać rodzime serie komiksowe od zera? Bo nie zauważyłem na innych rynkach takich lokalnych inicjatyw jak te u nas (serie dla dzieciaków, próby wypromowania od zera „dorosłej” oferty itd.). Jak na korpo, bazujące na wydawaniu licencyjnych pewniaków, polski oddział znacząco odbiega od normy.

"Światła Północy" to "rodzima seria komiksowa" wydawana przez norweski Egmont - podobno jest tam superhitem (kilkadziesiąt tysięcy nakładu).
Ale oczywiście Skandynawia to kolebka firmy, może tam mają inne podejście niż w Europie Środkowo-Wschodniej o którą ci chyba chodziło gdy pisałeś o "innych rynkach".

Offline 79ers

« Odpowiedź #298 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:31:53 »
Ten wątek przypomina mi finałowa walkę w Na rozdrożu pomiędzy młodym  Eugene, a mistrzem Butlerem  --> tłum podąża za zwycięzcą, a impreza kręci się dalej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #299 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 18:33:01 »
Ale oczywiście Skandynawia to kolebka firmy, może tam mają inne podejście niż w Europie Środkowo-Wschodniej o którą ci chyba chodziło gdy pisałeś o "innych rynkach".

Raczej chodziło mi o możliwości decyzyjne na lokalnych rynkach. TK wypracował sobie dosyć dużą autonomię w tej kwestii, nie wiem, czy taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku nowej szefowej.
Inna sprawa, że będę kiedyś musiał dopytać, dlaczego to nie Egmont wydaje KiK w innych krajach, przecież to się aż prosiło o publikację za pomocą możliwości tego korpo.