Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online xanar

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #270 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 11:32:40 »
A ty jak idziesz chleb kupić to pytasz sprzedawcy czy ma jakieś swoje ulubione chleby, bo jak nie to mu nie zaufasz i nie kupisz.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline PabloWu

« Odpowiedź #271 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 11:37:52 »
Praktycznie do każdego postu można dodać przykład jak to wygląda u Muchy i jej szefowej. Kobieta, nie czyta superhero, nie Polka, typ handlowca - jak to się mogło udać?

Dobre porównanie. Moje podejście jest po prostu trochę emocjonalne, przez większość mojego życia szef Egmontu towarzyszy mi w komiksowej eksploatacji świata i to trochę jak w wieloletniej przyjaźni czy związku, ciężko pogodzić się z odejściem zwłaszcza gdy się kogoś ceni   ;)
 Koniec tematu z mojej strony, Szefowej życzę powodzenia.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #272 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 11:42:00 »
A ty jak idziesz chleb kupić to pytasz sprzedawcy czy ma jakieś swoje ulubione chleby, bo jak nie to mu nie zaufasz i nie kupisz.

A byś się zdziwił  :D może nie w piekarni ale  często mam tak,że jak wchodzę do knajpy to pytam co szef kuchni poleca  8)

Offline Dracos

« Odpowiedź #273 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 11:43:32 »
Dokladnie.
Mnie tez troche ciekawi czy nowa szefowa ma w sobie jakis pierwiastek fana czy to "tylko" dobra business woman. Roznica subtelna, ale jednak jest. Pozyjemy, zobaczymy.

Masz rację ciekawość jest, ale to byłby tyko taki bonusik gdyby faktycznie okazała się fanem komiksu. Żeby odnieść sukces w biznesie wcale nie trzeba być fanem czegoś, najważniejsze to mieć odpowiednio dobranych współpracowników, a jako że żadnego trzęsienia nie zapowiedziano w tej materii i model się sprawdza to można śmiało założyć że będzie tak jak było do tej pory.

Online xanar

« Odpowiedź #274 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 12:40:48 »
Brzoska był fanem paczkomatów. :P

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 12:54:54 »
Ja to tak sobie czytam tę dyskusję, w zasadzie bez brania udziału, bo się nie znam. Ale jedna rzecz mi się rzuciła w oczy, tzn. w tym sporze rozmawiacie chyba o dwóch różnych rzeczach. To, czy biznes będzie się kręcił to jedna sprawa i nie zauważyłem żeby o to ktoś się obawiał. Raczej w pytaniach o to, czy ktoś jest fanem / fanką komiksu chodzi o to, że jeśli nie jest, to mimo kręcącego się biznesu Egmont nie wyda już rzeczy typu Corto Maltese, Kanibale z Nowego Jorku czy nawet Jonah Hex albo Star Trek. To nie jest z mojej strony żadne zajęcie strony w dyskusji, nie twierdzę czy to dobrze czy źle, ale tak jak mówię odnoszę wrażenie, że kłócicie się o dwie różne rzeczy.

Offline Popiel

« Odpowiedź #276 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 12:55:46 »
A byś się zdziwił  :D może nie w piekarni ale  często mam tak,że jak wchodzę do knajpy to pytam co szef kuchni poleca  8)

Nie chcę Cie rozczarować, ale w 90% poleca to, co aktualnie najgorzej schodzi.

Online xanar

« Odpowiedź #277 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 13:10:03 »
Ja to tak sobie czytam tę dyskusję, w zasadzie bez brania udziału, bo się nie znam. Ale jedna rzecz mi się rzuciła w oczy, tzn. w tym sporze rozmawiacie chyba o dwóch różnych rzeczach. To, czy biznes będzie się kręcił to jedna sprawa i nie zauważyłem żeby o to ktoś się obawiał. Raczej w pytaniach o to, czy ktoś jest fanem / fanką komiksu chodzi o to, że jeśli nie jest, to mimo kręcącego się biznesu Egmont nie wyda już rzeczy typu Corto Maltese, Kanibale z Nowego Jorku czy nawet Jonah Hex albo Star Trek. To nie jest z mojej strony żadne zajęcie strony w dyskusji, nie twierdzę czy to dobrze czy źle, ale tak jak mówię odnoszę wrażenie, że kłócicie się o dwie różne rzeczy.
Ja to przyszłości nie znam, ale prawdopodobnie nic się nie zmieni, jedna osoba odeszła z tej korporacji (tak wiem pracowała tam pół życia) ale zostało 99% procent tych samych, właściciel też jest ten sam i to raczej tam na samej górze zapadają decyzje. Martwić to można by się było jakby np. Disney kupił Egmont.

Offline donT

« Odpowiedź #278 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 13:33:53 »
Praktycznie do każdego postu można dodać przykład jak to wygląda u Muchy i jej szefowej. Kobieta, nie czyta superhero, nie Polka, typ handlowca - jak to się mogło udać?

Tak jak napisal ukasz84 - mi nie chodzi o to czy nowa szefowa sobie poradzi czy nie, nie mam co do tego zadnych watpliwosci i nigdzie czegos takiego nie sugeruje. Chodzi mi o to, czy doda cos od siebie na zasadzie "od fana, dla fana".
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 13:36:35 »
Ja to przyszłości nie znam, ale prawdopodobnie nic się nie zmieni, jedna osoba odeszła z tej korporacji (tak wiem pracowała tam pół życia) ale zostało 99% procent tych samych, właściciel też jest ten sam i to raczej tam na samej górze zapadają decyzje. Martwić to można by się było jakby np. Disney kupił Egmont.

OK, czyli Jonah Hex to nie był pomysł Kołodziejczaka? Przyszedł jakiś współpracownik do niego i mówi "słuchaj, jest taki komiks, Jonah Hex, może go wydamy?", a TK na to "o kurde, to mój ulubiony komiks, zapytam o to Ulfa". Tak to widzisz, jak rozumiem? Kołodziejczak nie miał na nic wpływu i był trybikiem w korporacyjnej maszynie?

Offline turucorp

« Odpowiedź #280 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 14:01:29 »
Kołodziejczak nie miał na nic wpływu i był trybikiem w korporacyjnej maszynie?

Heh… staram się tutaj nie zabierać głosu, szczególnie, że swego czasu trochę kręciłem bekę z TK.
Ale normalnie nie da się czytać tych wszystkich fantastycznych koncepcji, które tutaj padają.  ;)
Egmont to międzynarodowe korpo, ale jest to korpo, które przede wszystkim skupuje i wydaje produkcje innych wydawców (szczególnie jeśli chodzi o komiksy), to od decyzji i działań lokalnych szefów zależy, jaka jest pozycja Egmontu w danym kraju.
Decyzje i działania TK doprowadziły do tego, że Egmont w Polsce jest największym wydawnictwem komiksowym, a lokalny dział komiksowy ma bardzo dużą autonomię.
Czy uda im się utrzymać pozycję lidera? Zapewne tak, bo mają zasoby, możliwości i najlepszy układ dystrybucyjny.
Czy będą się dalej rozwijać?
Nie mam pojęcia, ale rola TK w rozwoju działu komiksowego była na tyle znacząca, że ciężko to będzie komukolwiek przeskoczyć.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PJP

« Odpowiedź #281 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 14:14:40 »
To może czas przeskoczyć na inne pytanie - nowe wydawnictwo czy transfer do już istniejącego? 8)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 14:19:01 »
Egmont to międzynarodowe korpo, ale jest to korpo, które przede wszystkim skupuje i wydaje produkcje innych wydawców (szczególnie jeśli chodzi o komiksy), to od decyzji i działań lokalnych szefów zależy, jaka jest pozycja Egmontu w danym kraju.
Decyzje i działania TK doprowadziły do tego, że Egmont w Polsce jest największym wydawnictwem komiksowym, a lokalny dział komiksowy ma bardzo dużą autonomię.

Poza tym w każdym korpo są ludzie, od których zależy więcej niż od innych, którzy nadają ton (i bardzo często wcale nie musi to być zbieżne z ich formalną rolą). I mówię to z doświadczenia, bo chyba niektórym się wydaje, że korpo to tylko tabelki i procedury, bez żadnej kreatywności.

Online xanar

« Odpowiedź #283 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 14:27:09 »
OK, czyli Jonah Hex to nie był pomysł Kołodziejczaka? Przyszedł jakiś współpracownik do niego i mówi "słuchaj, jest taki komiks, Jonah Hex, może go wydamy?", a TK na to "o kurde, to mój ulubiony komiks, zapytam o to Ulfa". Tak to widzisz, jak rozumiem? Kołodziejczak nie miał na nic wpływu i był trybikiem w korporacyjnej maszynie?
No, ale ktoś mu to raczej przyklepał a nawet jeżeli nie to co zmienia jeden tytuł jakby się jakoś tragicznie sprzedawał to by przestali to wydawać wcześnie, jak np. Power Rangers.
Mam podejrzenia, że tam jest jakiś plan wydawniczy na każdy rok i ci wyżej widzą jakie są plany i co zamierzają wydawać i liczby też widzą co jak się sprzedaje.

Offline turucorp

« Odpowiedź #284 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 14:48:00 »
Mam podejrzenia, że tam jest jakiś plan wydawniczy na każdy rok i ci wyżej widzą jakie są plany i co zamierzają wydawać i liczby też widzą co jak się sprzedaje.

Cała zabawa polega na tym, że „ci wyżej” nie znają lokalnej specyfiki danej niszy i dlatego zatrudniają lokalnych decydentów. Wiem, że na tym forum jest sporo osób, które relatywnie niedawno weszły/wróciły do komiksów i mogą nie kojarzyć, jaka była droga Egmontu do wydawania np. Thorgala (słupki i liczby wskazywały, że należy ten tytuł natychmiast porzucić).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.