Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #120 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 17:45:33 »
Może TK przejmie pisanie Batmana? Doświadczenie już ma.  ;D
Oby nie. <3
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #121 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 17:51:48 »
Egmont powinien starać się uspokoić atmosferę, nakreślić klientom obecną i przyszłą strategię wydawniczą poprzez np. potwierdzenie planów wydawniczych, czy będą zmiany jeśli tak to czego można się spodziewać - jak pisałem wcześniej mam obawy...  i nic tego jak na razie nie zmienia.

Dobrym momentem jest sobotnia pogawędka - ale kto to zrobi?

Mam wrażenie, że bez Pana Tomka, Egmont straci łącznika między firmą a klientem... łącznika, który był jednym z nas.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline komiks

« Odpowiedź #122 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 18:26:03 »
I doszedłem dopiero do 2006 roku, dalej mi się nie chce. Więc sorry, ale pieprzysz jak potłuczony i bazylujesz okrutnie.

Było tego więcej:

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #123 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 18:43:50 »
Egmont powinien starać się uspokoić atmosferę, nakreślić klientom obecną i przyszłą strategię wydawniczą poprzez np. potwierdzenie planów wydawniczych, czy będą zmiany jeśli tak to czego można się spodziewać - jak pisałem wcześniej mam obawy...  i nic tego jak na razie nie zmienia.

Dobrym momentem jest sobotnia pogawędka - ale kto to zrobi?

Mam wrażenie, że bez Pana Tomka, Egmont straci łącznika między firmą a klientem... łącznika, który był jednym z nas.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Offline herman

« Odpowiedź #124 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 18:54:44 »
Czy ktoś mi może wyjaśnić, że nawet Trzewik wie, o co chodzi, a my nie?? Jakąś audiencję u TK wszyscy mieli? On wyciągał rękę a reszta w kolejce podchodziła? Tylko białego dymu brakuje :D

Panowie mają czysto towarzyski weekendowy wypad na planszówki. Jak zapewne wiecie Tomek jest nie tylko wydawcą komiksów, ale i przez lata zajmował się w Egmoncie wydawaniem gier planszowych. Prywatnie jest również graczem - sam na jednym z video wspominał chociażby, że spotykają się regularnie z innymi wydawcami komiksowymi i planszowymi i sobie grają co jakiś czas. Tak akurat wypadło, że mieli zaplanowany wyjazd na ten weekend, a że okazja taka to sobie z Tomkiem postanowili porobić zdjęcia.
Te dwa środowiska się z resztą dość mocno przenikają - zarówno wśród wydawców, jak i samych hobbystów :)

Offline Enceladus

« Odpowiedź #125 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 19:01:15 »
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

I pokazałeś, że potrafisz używać emotkę...
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Brvk

« Odpowiedź #126 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 20:10:58 »
Egmont powinien starać się uspokoić atmosferę

Bardzo szanuję pracę pana Tomasza na rzecz komiksów w Polsce i uważam, że Egmont jest najważniejszym polskim wydawcą komiksów (choć ja kupuję znikomy ułomek ich oferty). I oczywistym jest, że nasuwają się pytania o przyszłość katalogu lidera rynku. Ale nie przesadzajmy w reakcjach - to tylko komiksy i tylko zmiany personalne w jednej z firm. Co tu może się zmienić - na pewno Egmont nie porzuci tytułów opłacalnych, a czego on nie zapowie, ogłoszą inni. Mało to dobrych wydawców-fanów w tym kraju?

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #127 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 20:32:53 »
TK zrezygnował z Egmontu, ponieważ na jesień idzie w politykę i celuje w Ministra Kultury, więc teraz będzie pełne skupienie na kampanii wyborczej xD

PS. Jedną z obietnic wyborczych ma być likwidacja kolekcji Hachette, ponieważ źle wpływają na rynek komiksowy i rozwój kultury komiksu w Polsce.

Offline xanar

« Odpowiedź #128 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 20:36:12 »
Przecież to korporacja jest, wiele się nie zmieni, najwyżej będzie mniej "przemyconych tytułów", które TK lubił, ale się nie sprzedawało za bardzo jak np. Jonah Hex.
Większość tych postów tutaj wygląda jakby Egmont to była jednoosobowa działalność gospodarcza i co to będzie  jak TK nie będzie, nie będzie go tu to będzie gdzie indziej, człowiek ma 55 lat raczej na emeryturę się nie wybiera, po blisko 30 latach w jednym miejscu może chciał co zmienić, może się wypalił i po prostu przychodził do tego korporo jak za karę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline PabloWu

« Odpowiedź #129 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 22:33:34 »
  Oj tam może po prostu zarobił już tyle kapuchy, że już nie musi siedzieć w korpo tylko teraz będzie żył i robił to na co ma ochotę.
  Może i robił to co kocha ale może też spojrzał na swoją życiową tabelkę i stwierdził finito, misja wykonana i czas na zmiany, niezależnie od zarabianych pieniędzy, bo w życiu nie tylko o pieniądze chodzi i teraz tak naprawdę poczuje się wolny  :)

Najbliższa prawdy jest wersja że chciał od nowa Star Treka obejrzeć a miał mało czasu  ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #130 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 23:09:11 »

Najbliższa prawdy jest wersja że chciał od nowa Star Treka obejrzeć a miał mało czasu  ;)

I jeśli pamięć nie myli i Pratchetta przeczytać

Offline gashu

« Odpowiedź #131 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 09:24:23 »
Pana od fantastyki zastępuje Pani od sprzedaży?
Korpo lubi to!

Offline PabloWu

« Odpowiedź #132 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 12:55:55 »
Taka mnie jeszcze paskudna myśl naszła i mam nadzieję, że decyzja o odejściu nie jest spowodowana żadną TFU TFU pojebaną chorobą. Oby nie i  zdrowia każdemu życzę bo zdrówko najważniejsze.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #133 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:03:35 »
Moja opinia... a właściwie jej brak.
Podchodzę do tej wiadomości kompletnie bez emocji i nie czuje ani żalu, ani radości.
W sumie to jest mi to totalnie obojetne.
Dlaczego?
Nie wiem jak szerokie były kompetencje tego Pana, aby na naszym rynku ukazała się dana seria.
Ja do komiksów wróciłem w 2019 roku. Nigdy by się to nie wydarzyło, gdyby nie moje zainteresowanie WKKM. Gdzie był Egmont przez tyle lat, gdy chodziłem do podstawówki, gimnazjum, nawet liceum a jedyne komiksy SH, które mogłem odnaleźć w kiosku albo Empiku to były zeszytówki Mandragory, Axela i jakieś pojedyncze Marvele/Batmany w twardej oprawie, których było jak na lekarstwo.
Nie wiem też w jakim stopniu mogę obarczyć Pana TK za takowy stan rzeczy.
Otwierając komiksy nabyte przez Egmont nie widzę żadnego komentarza Pana TK, więc gdyby nie internet to pewnie nigdy bym się nie dowiedział kim on jest.

Exactly. Ja o tym piszę już od 10 lat. Gdzie był Gond... znaczy Egmont przed 2013 rokiem? TK cały czas tam siedział w szefostwie i nie wydawał superhero, bo nie było konkurencji i nie lubił osobiście sh. On nie odbudował rynku - zrobili to inni, a on się tylko pod to podpiął. Jakby nie WKKM opracowywana na początku przez Muchę, to nic by się nie zmieniło za panowania TK, jak się nie zmieniało w latach 2008-2012.

Odszedł, takie życie. Ja życzę nowej szefowej jak największych sukcesów w wydawaniu kolejnych komiksów przez Egmont Polska. Jak najwięcej dobrego superhero, jak najmniej dubli i żeby klienci byli zadowoleni.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:08:09 »
Exactly. Ja o tym piszę już od 10 lat. Gdzie był Gond... znaczy Egmont przed 2013 rokiem? TK cały czas tam siedział w szefostwie i nie wydawał superhero, bo nie było konkurencji i nie lubił osobiście sh.

Parę postów wyżej wkleiłem (częściową tylko) listę superhero z Egmontu przed WKKM. Ja szanuję dobry trolling, ale ten nie jest dobry.