Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #90 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 13:57:38 »
Już nie przesadzajcie z tym późnym startem superbohaterów w Egmoncie. Kiedy miał to wydawać? W latach 2000, gdzie się oni nie sprzedawali? Gdzie jest Mandargora? Gdzie jest Fun Media? Gdzie jest Dobry Komiks? Ci wydawcy waśnie przez to, że głównie stawiali na superbohaterów już nie istnieją. Tak dobrze się to sprzedawało. Egmont przecież próbował tylko ludzie woleli Batman i się ostał 1 Batman na rok. A przyczyn, że wrócili do szerszą ofertą z nimi w 2013 było już wiele razy dyskutowane i ma swoje podstawy.

Jeśli już musicie się bardzo czepiać to raczej o brak oferty komiksowej dla dziewczyn. Od ilu lat tak naprawdę weszli w takie komiksy? Dwa lata temu? Jak na tak dużego wydawcę to jest bardzo słabo.

Ale mnie jako klienta to nie interesuje czy jest na coś boom czy nie. Ja chciałem kupić. Mandragore i Axele kupowałem.
Chciałem kupić, ale nie mogłem. Może nieco samolubne myślenie, ale jak ide do sklepu na zakupy to myślę o tym co ja chcę kupić, a nie o tym co market chciałby mi sprzedać w pierwszej kolejności.

Offline JanJ

« Odpowiedź #91 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:02:30 »
Czy ktoś mi może wyjaśnić, że nawet Trzewik wie, o co chodzi, a my nie?? Jakąś audiencję u TK wszyscy mieli? On wyciągał rękę a reszta w kolejce podchodziła? Tylko białego dymu brakuje :D

« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:06:19 wysłana przez JanJ »

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #92 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:06:11 »
tak z ciekawosci spojrzalem na liste wydawnicza z konca lat 90' i poczatku 2000r.
no i tam szalu nie ma egmont, madragora , jpf , tm semic , taurus media.

I jak widac niektorym poszlo nieco lepiej innym nieco gorzej

I jakkowleiek by na ta sprawe nie patrzec czy p. Tomasz mial duzy czy mniejszy wplyw na strategie egmontu w
segmencie komiksu to byl on jego przedstawicielem i trwal na stanowisku tyle lat.

Ja osobiscie z wypiekami na twarzy czekalem na kazde odpowiedzi egmontu na forum dotyczaca zapowiedzi czy planow.
Jak nie udalo sie pojechac na MFK to pierwsze co szukalem po to relacje z prelekcji egmontu:)
I gdzies tam zawsze czulem ze jest on takim troche jednym z nas , nie poznalem go nigdy osobiscie ale na konwentach riposty do tematow na forum dawaly do zrozumienia ze jest wsrod nas , czyta nasze wypociny i  :)

Chce jedynie powiedziec ze zawsze bede milo kojarzyl p.Tomasza
I zycze mu najlepszego:)

Offline Toranga

« Odpowiedź #93 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:13:11 »
A tak pomijając wszystko inne, to dajcie spokój z tym Prezesem i Prezesową.
Ani TK nie był Prezesem, ani jego następczyni nie będzie. On miał stanowisko dyrektora, ona będzie miała stanowisko kierownika.

Offline eyesore

« Odpowiedź #94 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:18:31 »
A kim sa Ci goście na zdjęciach, tzn z jakich wydawnictw? Kojarzę tylko Kulturę Gniewu ale reszta nic mi nie mówi.  :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #95 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:19:04 »
Czy ktoś mi może wyjaśnić, że nawet Trzewik wie, o co chodzi, a my nie?? Jakąś audiencję u TK wszyscy mieli? On wyciągał rękę a reszta w kolejce podchodziła? Tylko białego dymu brakuje :D

Pewnie TK zostanie nowym ministrem kultury. ;)

A tak nieco poważniej to dlaczego pewne rzeczy wyglądały tak a nie inaczej, dlaczego jedne decyzje były takie a inne siakie bylibyśmy w stanie dowiedzieć się zapewne dopiero z memuarów. Mam nadzieję, że takowe już się piszą. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Teli

« Odpowiedź #96 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:41:18 »
A tak pomijając wszystko inne, to dajcie spokój z tym Prezesem i Prezesową.
Ani TK nie był Prezesem, ani jego następczyni nie będzie. On miał stanowisko dyrektora, ona będzie miała stanowisko kierownika.

Z tym "Prezesem" to chyba wina indoktrynacji, propagandy i skojarzeń z polskim piekiełkiem.

(Przepraszam za ten polityczny offtop ale nie mogłem się powstrzymać. Obiecuję że więcej nie będę :P )

Offline Moreroms

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:49:58 »
A kim sa Ci goście na zdjęciach, tzn z jakich wydawnictw? Kojarzę tylko Kulturę Gniewu ale reszta nic mi nie mówi.  :)
Portal games - planszówki
Studio JG - manga
Lucky Duck Games - planszówki

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:52:20 »
Zaskoczenie. Spore. Cóż, fani twórczości literackiej Tomasza Kołodziejczaka tym bardziej teraz pewnie będą go nagabywać o kolejne powieści. Moim zdaniem (zaznaczam jednak, że to wyłącznie spekulacje), nie do końca kierunek w którym będzie zmierzał Egmont jest tym pod którym TK chciał się podpisywać. Być może pod względem doboru tytułów, ilości wydawanych serii itd. Sytuacja gospodarcza jest jaka jest, będzie gorzej w przyszłości, więc spodziewam się, że Egmont będzie jechał z seriami przede wszystkim popularnymi, niekoniecznie wysokich lotów scenariuszowo. Albo przyszło zmęczenie materiału, prawie 3 dekady w jednym miejscu i naszła chęć spróbowania jeszcze czegoś nowego przed emeryturą, nowego wyzwania.
Dla czytelników to raczej zła wiadomość, w mojej opinii.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Online michał81

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:53:34 »
Ale mnie jako klienta to nie interesuje czy jest na coś boom czy nie. Ja chciałem kupić. Mandragore i Axele kupowałem.
Chciałem kupić, ale nie mogłem. Może nieco samolubne myślenie, ale jak ide do sklepu na zakupy to myślę o tym co ja chcę kupić, a nie o tym co market chciałby mi sprzedać w pierwszej kolejności.
No to wyobraź sobie, że jakby nastawił się na Superbohaterów w tamtym czasie to by pewnie skończył jak wymienieni wcześniej przez z mnie wydawcy. W takiej sytuacji już nawet nie chodzi o Twoje egoistyczne podejście tylko ewidentnie nie zrozumienie lub nie znajomość rynku komiksowego jaki wtedy był.

Offline Dracos

« Odpowiedź #100 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:54:59 »
Wielka szkoda że TK odchodzi, z sobotnich klipów można było się domyślać że coś jest na rzeczy, ale szczerze to myślałem że jeszcze parę lat z nami zostanie na stanowisku w Egmoncie.
Na dzień dzisiejszy plan wydawniczy jest wytyczony więc nie ma co panikować że już za moment nastąpi trzęsienie ziemi i wielkie cięcie po tytułach. Podejrzewam że dla każdego segmentu był przypisany redaktor merytoryczny i to oni odpowiadają za dobór tytułów. Jest jednak pewien niepokój czy nowa szefowa częściej nie zdecyduje się na cięcie gdzie w tej samej sytuacji TK by pociągnął temat do końca.

Intryguje mnie natomiast jeśli nie TK to kto będzie frontmanem Egmontu? bo to wcale nie znaczy automatycznie że nowa pani prezes musi wchodzić w tą rolę. Czy jest ktoś tam z odpowiednim poziomem charyzmy żeby prowadzić spotkania na konwentach, a może jednak pani prezes wejdzie w tą rolę i się w niej odnajdzie?

Na koniec panie Tomaszu dziękuję za wiele lat rozwijania komiksu w Polsce i życzę powodzenia w dalszych przedsięwzięciach. (ewentualnie osobę reportującą do TK uprasza się o przekazanie podziękowań :P )

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 15:23:01 »

No a wydawcy nie interesuje co ty chcesz kupić, tylko co chce kupić kilka tysięcy takich jak ty, więc wszystko się zgadza.

Offline wilk

« Odpowiedź #102 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:08:00 »

Niczym Lech Wałęsa w 1989 r. fotografujący się z kandydatami do parlamentu.  ;)

Offline Voitas

« Odpowiedź #103 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:18:21 »
Może zrobił grilla dla znajomych z branży z okazji odejścia :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #104 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:21:40 »
Sądząc po wyglądzie brody, zdjęcie sprzed roku albo i starsze.