No i coś Ty narobił Bazyliszku
Ten w Egmoncie, kto czyta nasze forum raportował nie tylko samemu TK, ale też jeszcze komuś z kierownictwa. No i chyba doszli do podobnych wniosków co i ja.

Osobiście - nie jestem fanem "dożywotnich" stanowisk, zwłaszcza tych ważnych i wysokich. Jasne - jak ktoś ma własną, prywatną firmę to niech sobie rządzi dożywotnio jeśli tak mu się podoba - Rafał Brzoska, Właściciel Dino, Kulczyk, Solorz itp. Ale jak mamy międzynarodowe wydawnictwo typu Egmont, to jest zwykłą sprawą, że zmieniają się dyrektorzy oddziałów regionalnych. TK sprawował swoją funkcję naprawdę długo. Niczym Arsene Wenger w Arsenalu Londyn. W końcu jednak trzeba ustąpić. Jak Nawimar wspomniał ja się dziwiłem wcześniej tym brakiem rotacji. Nawet w sąsiednich wydawnictwach były przetasowania w ostatnim czasie.
Dostaliśmy info, że 2022 był najlepszym sprzedażowo rokiem Egmontu Polska. To chyba jednak nie wystarczyło. Polski oddział sprzedał dział "Książki". Wobec swojej dotychczasowej działalności to dla mnie było naprawdę duże zaskoczenie. Wydawnictwo tak siedzące w Disneyu przestanie sprzedawać bajki dla dzieci z ich bohaterami. Dziwne z punktu widzenia klienta na którym siedzę.
I jeszcze dodam od siebie. Od dawna pisałem tutaj i na poprzednim forum, że moim zdaniem Egmont nie ma własnej strategii wydawniczej komiksów superhero. Podczepił się pod listę konkurencji, która sama podniosła ten rynek z gruzów. Rozrośli się, to prawda, ale ja widziałem, że to nie oni wyznaczają szlaki, tylko podążają za kimś innym. Wydawanie Conana czy Szninkiela najlepszym przykładem. Oprócz tego kolejnym ruchem było żerowanie na nostalgii TM Semic, które zwinęło się ponad 20 lat temu. I jeszcze chwalenie się tym, jak to TK robił w zeszłym roku na WTK i w Łodzi. Na czymś takim ma się opierać największe wydawnictwo komiksowe w Polsce? Serio? Może ktoś z góry też to zauważył? Może doszedł do podobnych wniosków? Albo zadecydowały zupełnie inne czynniki, o których nie mam zielonego pojęcia. W każdym razie taki myśli mnie naszły po tym newsie miesiąca. I to niekoniecznie dziś, tylko już dawno chodziły mi po głowie.
Nowej szefowej Egmont Polska życzę wszystkiego najlepszego na nowym stanowisku. Żebyśmy my jako ich klienci dostali jak najwięcej dobrych komiksów za rozsądne ceny. I jak najmniej dubli.