Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720134 razy)

Offline wojtast

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2685 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 00:37:23 »
Ja tam bym wolał, żeby ta kobieta sama o tym zdecydowała.

Sama? Czyli jak przyjdzie owa siostra/żona/córka w rozsypce, to wtedy 'Twój wybór. Zdecyduj sama.'?

To jest cholernie trudny temat. Tutaj nawet nie da się łatwo umyć rąk bo obojętność to też pewna decyzja.
Ale warto też spojrzeć na to z tej strony, że mając pewien odgórny 'kaganiec moralności', ciężar tej trudnej decyzji jest poniekąd automatycznie zdjęty z danej osoby.
Skoro jest to decyzja dramatyczna w konsekwencjach w obu przypadkach (konsekwencje psychiczne aborcji mogą być nie lepsze niż urodzenie tego dziecka) i cholernie trudna, to może tym bardziej warto by było sięgnąć po (przepraszam jeśli kogoś zgorszę) 'prawo Boże' jako kompas wyższej moralności i wskazówkę? (po to w sumie to jest)
Przy okazji zwolnić siebie z moralnej odpowiedzialności za decyzję i nie zaprzątać tym sobie sumienia/głowy i nie głowić się po wsze czasy czy mieliśmy rację czy nie?

Trochę ironia, że im więcej dajemy sobie 'wolności w decydowaniu o sobie', tym bardziej jesteśmy podatni na depresję/pustkę/wypalenie i coraz bardziej musimy szukać szczęścia i gonić za wypełnieniem pustki jaką doświadczamy.
Inna sprawa, że dostajemy 'prawo do wolności/decydowania' w tych najbrudniejszych, ekstremalnych, emocjonalnych sprawach, a w tych codziennych sprawach ją tracimy (wszechobecna inwigilacja, kontrola, regulacja i sterowanie coraz większych obszarów życia człowieka przez rządy)

Niemniej, lubię jak wychodzą takie komiksy, bo wpadając na listę nie-zakupową poprawiają moje statystyki zakupowe odnośnie % zakupów z wydanych komiksów. Także dla mnie pomimo 'lektury obowiązkowej' niestety również wypada 1:0 dla Istambułu.

Offline nayroth

« Odpowiedź #2686 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 00:53:58 »
Ale Magdy, młodej polskiej nauczycielki nie zgwałcił ciemnoskóry imigrant. B. Carrot przewidziała dla niej inny los - opresyjny kraj na dzikim wschodzie.

Bo w postępowych, ateistycznych Niderlandach publiczna sugestia że ciemnoskóry imigrant zgwałcił jest niewyobrażalna. Tabu jest tak wielkie, że o takich przypadkach nie można rozmawiać nawet z przyjaciółmi i rodziną, a co dopiero robić o tym komiksu.

Konsekwencje dla Carrot B. byłyby szybkie i zdecydowane. Aż taka odważna to nasza twórczyni nie jest...

Offline Szekak

« Odpowiedź #2687 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 08:35:16 »
To samo. Wolałbym żeby oddała dziecko do domu dziecka, albo zostawiła "pod kościołem"
Czyli jakby podjęła decyzję nie po twojej myśli i dokonała aborcji, to uznałbyś, że osiągnęła poziom dna który ciężko pobić?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online misiokles

« Odpowiedź #2688 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 08:55:14 »
ale jednego zupełnie nie rozumiem, po co za to bierze się laska z dalekiego kraju, pewnie mocno średnio znająca nasze realia?
Ale to chyba nic dziwnego, ani rzadkiego gdy twórcy umieszczają fabuły poza swoim macierzystym krajem. U nas ostatnio choćby Łukasz Godlewski w Czarnym sercu, gdzie też porwał się na komentarz społeczny dotyczący Indii.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2689 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 09:12:31 »
Sama? Czyli jak przyjdzie owa siostra/żona/córka w rozsypce, to wtedy 'Twój wybór. Zdecyduj sama.'?
Sądzę, że bardzo dobrze zrozumiałeś, co miałem na myśli.

Sama, tzn. na pewno nie ze względu na to, co "wolałby" żeby zrobiła jakiś obcy człowiek.

Offline bocik

« Odpowiedź #2690 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 09:37:08 »
A ja nie poczytam tego komiksu bo rzygam takimi refleksjami
Kiedyś się już naciąłem na komiks o jakiejś dorastającej homolasce i był to jeden z gorzej narysowanych komiksów z fabułą milionowego filmu o tych sprawach oraz miał koszmarną różową okładkę z zieloną obwolutą.
Tak więc podziękuję pseudofilozofom liczącym na kontrowersję
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Maj 2025, 09:41:15 wysłana przez bocik »

Offline komiks

« Odpowiedź #2691 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 09:49:12 »
Ale to chyba nic dziwnego, ani rzadkiego gdy twórcy umieszczają fabuły poza swoim macierzystym krajem.
I zaczynają od krytyki tego kraju i okazania braku szacunku?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online misiokles

« Odpowiedź #2692 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 11:05:07 »
Nie wiadomo, trzeba by było komiksy Joe Sacco poczytać.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2693 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 11:47:28 »
Ale to chyba nic dziwnego, ani rzadkiego gdy twórcy umieszczają fabuły poza swoim macierzystym krajem. U nas ostatnio choćby Łukasz Godlewski w Czarnym sercu, gdzie też porwał się na komentarz społeczny dotyczący Indii.

Nie no nie porównuj akcyjniaka, gdzie ew. komentarz społeczny (ja go nie odkryłem, ale nie przeczytałem też dodatków) jest na trzecim planie z komiksem, w którym problem społeczny jest główną osią fabuły. To raz. A dwa "Czarne serce" nie było wydane i raczej nie będzie w Indiach. A w przypadku komiksu od Timofa nasz rynek jest pewnie istotniejszy niż niderlandzki. Widzisz różnice?

Offline komiks

« Odpowiedź #2694 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 11:51:21 »
Odnoszę się do tej ilustracji.

Jeśli autorka obcego kraju, która chce kształtować postawy społeczne o moralne, rysuje flagę Monako, bo nie chciało jej się zrobić researchu i sprawdzić jak wyglądają symbole narodowe kraju o którym pisze, to jest dla mnie brak szacunku.

« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Maj 2025, 11:56:41 wysłana przez komiks »

Offline horror

« Odpowiedź #2695 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 12:21:17 »

Jeśli autorka obcego kraju, która chce kształtować postawy społeczne o moralne, rysuje flagę Monako, bo nie chciało jej się zrobić researchu i sprawdzić jak wyglądają symbole narodowe kraju o którym pisze, to jest dla mnie brak szacunku.

a może chce coś powiedzieć rysując w ten sposób flagę, a może uznała że mieszkają tam mieszkańcy Monako, a może po prostu za bardzo się spinasz widząc flagę w oknie?

Zresztą nieporozumień dotyczących naszych barw narodowych jest na kopę, również w dyplomacji na najwyższym poziomie. Czy może w związku z tym, nie potrzebujesz też jakoś mocno zareagować i skomentować w połączeniu z tym rysunkiem i domniemanym brakiem researchu?

Offline komiks

« Odpowiedź #2696 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 12:34:52 »
a może po prostu za bardzo się spinasz widząc flagę w oknie
Wiedziałem, że zaraz ktoś się przypierdoli i zacznie sugerować, żem narodowiec, nacjonalista, albo inny zista bo śmiałem zwrócić uwagę, że barwy narodowe są odwrócone. Brak słów.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2697 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 12:38:57 »
Posty polityczno-światopoglądowe powinny być bezwzględnie usuwane przez moderatorów, bo czytanie wysrywów prawackich myślicieli zawsze szkodzi zdrowiu. Ci jedyni sprawiedliwi są sprawiedliwi jedynie wobec siebie - gdy dotyka ich moralny wybór, wtedy w większości przypadków można od nich usłyszeć w zaciszu lekarskich gabinetów, że ich przypadek jest szczególny, więc muszą postąpić inaczej niż wg. ich oficjalnie głoszonych wartości.

Offline bocik

« Odpowiedź #2698 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 12:43:40 »
no za to lewak elokwentnie może wysrywać i moralizować

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2699 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 12:56:34 »
A w przypadku komiksu od Timofa nasz rynek jest pewnie istotniejszy niż niderlandzki.

Wcale tak nie musi być. Np. dla "Marzi" dużo istotniejszym rynkiem była Francja niż Polska. Tam to był/jest hit, który otworzył karierę Marzeny Sowy na tamtym rynku, a u nas pewnie sprzedał się OK, ale bez porównania.