Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 721274 razy)

Offline Xmen

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2670 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:39:05 »
Może się tu zagotuje, ale trudno - ciekawe czy jakby twoją siostrę/żonę/córkę zgwałcił nie daj boże jakiś ciemnoskóry imigrant to miałbyś takie samo zdanie, czy może nastąpiła by wtedy u ciebie jakaś refleksja.
Ale nie ma co porównywać "odpowiedzialnej" nauczycielki, czy innych Karyn, które po pijaku zrobiły dziecko i nie chce im się go wychowywać ,do gwałtu.
Wszystkie aktywiszcza powołują się przy okazji aborcji na gwałt, a przeważnie aborcja to wynik ich "odpowiedzialności".
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2671 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:42:42 »
To samo. Wolałbym żeby oddała dziecko do domu dziecka, albo zostawiła "pod kościołem", ono nie jest niczemu winne i ma takie samo prawo do życia jak ja. Może w afekcie zmieniłbym zdanie, ale mam nadzieję że nie.
Ja tam bym wolał, żeby ta kobieta sama o tym zdecydowała.

Offline gashu

« Odpowiedź #2672 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:51:54 »
To samo. Wolałbym żeby oddała dziecko do domu dziecka, albo zostawiła "pod kościołem", ono nie jest niczemu winne i ma takie samo prawo do życia jak ja. Może w afekcie zmieniłbym zdanie, ale mam nadzieję że nie. Za to ciemnoskóremu najchętniej uciąłbym to i owo.

Zamiast zasadzać się na ciemnoskórego (oczywiście w internecie, bo tu prężenie muskułów przychodzi najłatwiej) przeszedłbyś się lepiej do najbliższego domu dziecka lub urzędu i złożył wniosek o adopcję.

Żeby nie było, że zupełnie nie na temat... Informacja o kolejnym tomie "Kronik ze Stambułu" to świetna wiadomość!

Offline komiks

« Odpowiedź #2673 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 18:35:22 »
Chętnie przeczytałbym komiks o aborcji, gdyby blurb brzmiał tak:

Mariusz to młody polski nauczyciel, który lubi trzymać się zasad. Jest opiekuńczy i odpowiedzialny, ułożył sobie życie. Ale jego koleżanka zachodzi z nim w ciążę.
W nowoczesnej, matriarchalnej Polsce aborcja prawna jest nielegalna. Tabu jest tak wielkie, że o aborcji prawnej nie można rozmawiać nawet z przyjaciółmi i rodziną. Mariusz musi zmierzyć się z tym sam.
Zmaga się z poczuciem winy i wieloma dziwacznymi rozwiązaniami, które podpowiada internet. A zegar nieubłaganie tyka… 
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline parsom

« Odpowiedź #2674 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 18:41:19 »
Zamiast zasadzać się na ciemnoskórego (oczywiście w internecie, bo tu prężenie muskułów przychodzi najłatwiej) przeszedłbyś się lepiej do najbliższego domu dziecka lub urzędu i złożył wniosek o adopcję.

Tak, bo w tym domu dziecka tabuny dzieci czekają na taką adopcję. To jest mit. Większość dzieci tam przebywających nie może być adoptowana.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2675 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 19:16:27 »
Ja tam bym wolał, żeby ta kobieta sama o tym zdecydowała.

Może dziecko niech samo za siebie zadecyduje czy chce się urodzić? A nie, sorry, nie umie jeszcze mówić... Państwo powinno stać w obronie życia ludzi, w tym tych jeszcze nienarodzonych.

Żeby nie było, że zupełnie nie na temat... Informacja o kolejnym tomie "Kronik ze Stambułu" to świetna wiadomość!

Nie jestem święty i nie twierdzę że będę ratował świat i te dzieci adoptował. Twierdzę, że lepsze podłe dzieciństwo niż śmierć bez prawa głosu.

Offline Tomczi

« Odpowiedź #2676 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 19:20:46 »
Sam opis tego komiksu to bełkot. Że niby co? Zaszła w ciążę, nie chce jej się wychowywać i chce usunąć? ale to nielegalne. Lepiej trafić do paki niż wychowywać dziecko xd
Kobieta ma mocne zasady.
No wychowanie dziecka to nie jest szybki i prosty temat bez wielkiej odpowiedzialności za życie drugiego człowieka, tak gdy jest dzieckiem i pośrednio gdy już dorośnie , krótka wizyta w pace może i lepsza niż wychować dziecko w patologicznym/toksycznym domu, chociaż uważam oddanie go do adopcji za najlepsze wyjście w takiej sytuacji.Trochę odbiegając od tematyki tego komiksu,  gdybym był kobietą i dowiedział się że urodzę dziecko z Downem, to jeśli nie miałbym pewności że znajdą się rodzice skorzy je zaadoptować, to na 100% bym chciał skorzystać z aborcji, może i jestem trochę egoistyczny i nieczuły ale cóż.

No a że przydałby się akapit nie off topic, to jeśli Mój Daleki Bliski nie będzie tanią tokenową reprezentacją, na co się nie zanosi, tylko "uderzał w sedno" to może być wysoko u mnie biorąc pod uwagę że temat jest mi bliski, nawet jeśli art nie do końca w moim guście :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Maj 2025, 20:28:09 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline Leyek

« Odpowiedź #2677 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 20:37:48 »

Bo na każdym polskim bloku/kamienicy wisi sobie polska flaga ;)

Temat ważny, społeczny, upolityczniony jak wspomniał @Szekak do porzygu, ale jednego zupełnie nie rozumiem, po co za to bierze się laska z dalekiego kraju, pewnie mocno średnio znająca nasze realia?

BTW. Kto nie czytał to polecam bardzo Kroniki ze Stambułu. Pierwszy tom był świetnie i napisany i narysowany.

Offline komiks

« Odpowiedź #2678 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 20:46:46 »

To nie jest polska flaga! Co najwyżej flaga Monako.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Tomczi

« Odpowiedź #2679 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 21:04:34 »

Temat ważny, społeczny, upolityczniony jak wspomniał @Szekak do porzygu, ale jednego zupełnie nie rozumiem, po co za to bierze się laska z dalekiego kraju, pewnie mocno średnio znająca nasze realia?

BTW. Kto nie czytał to polecam bardzo Kroniki ze Stambułu. Pierwszy tom był świetnie i napisany i narysowany.
Flaga flagą, może 3 maja tam jest, ale jeśli ani razu nie pojawi się w tle paczkomat to już na 100% będzie wiadomo, że autorka nie tylko w Polsce nigdy nie była co nawet zdjęć nie oglądała :P

A Kroniki ze Stambułu obczaję, dzięki za polecenie :)
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline Leyek

« Odpowiedź #2680 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 21:10:37 »
Flaga flagą, może 3 maja tam jest

Na 3 maja są flagi na drzewcach/kijach wywieszone. A nie założone pod okiennicę (?? tak wychodzi z tego kadru, że to jedyna opcja, że się flaga trzyma). Ciekawe czy nie dochodzi tu do znieważenia flagi?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2681 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 21:11:42 »
No wychowanie dziecka to nie jest szybki i prosty temat bez wielkiej odpowiedzialności za życie drugiego człowieka, tak gdy jest dzieckiem i pośrednio gdy już dorośnie , krótka wizyta w pace może i lepsza niż wychować dziecko w patologicznym/toksycznym domu, chociaż uważam oddanie go do adopcji za najlepsze wyjście w takiej sytuacji.Trochę odbiegając od tematyki tego komiksu,  gdybym był kobietą i dowiedział się że urodzę dziecko z Downem, to jeśli nie miałbym pewności że znajdą się rodzice skorzy je zaadoptować, to na 100% bym chciał skorzystać z aborcji, może i jestem trochę egoistyczny i nieczuły ale cóż.

No a że przydałby się akapit nie off topic, to jeśli Mój Daleki Bliski nie będzie tanią tokenową reprezentacją, na co się nie zanosi, tylko "uderzał w sedno" to może być wysoko u mnie biorąc pod uwagę że temat jest mi bliski, nawet jeśli art nie do końca w moim guście :)
Dom dziecka również odciśnie się na psychice dziecka, nawet porządny dom dziecka. Nie wspominam już o takich w których też dochodzi do patologii.
Tak jak mówisz choroby, gwałty itd jestem za aborcją. Ale nie takie akcje że "odpowiedzialna nauczycielka" po piwku zrobiła sobie dziecko i leci usunąć, następnym razem też tak zrobi?
Aborcja, taka że mamausi zwyczajnie się nie chce nie jest niczym dobrym, tylko o to mi chodzi.
Teraz dopiero zobaczyłem B.Carrot, boże, nie ma ona gdzie walczyć o prawa kobiety, tylko u nas w Monako?
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Maj 2025, 21:15:23 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2682 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 21:22:55 »
To nie offtop, ponieważ odnosimy się do kwestii poruszanych w komiksie wydawanym przez Timofa.

Argument z gwałtem jest statystycznie marginalny, dotyczy zaledwie 0,01% wszystkich aborcji.

Dla kontekstu:
W 2021 r. w Anglii i Walii, gdzie aborcja jest szeroko dostępna, odnotowano 214256 aborcji.
Tylko 31 przypadków (czyli ok. 0,01%) dotyczyło ciąży z gwałtu.

Źródło: Oficjalne statystyki rządowe UK

https://www.gov.uk/government/statistics/abortion-statistics-for-england-and-wales-2021

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2683 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 22:34:28 »
Tak, bo w tym domu dziecka tabuny dzieci czekają na taką adopcję. To jest mit. Większość dzieci tam przebywających nie może być adoptowana.

Posłuchaj sobie serialu radiowego "Piecza" to może zejdziesz na ziemię i przestaniesz dystrybuować takie bzdety.

Offline parsom

« Odpowiedź #2684 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 23:15:16 »