Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720133 razy)

Offline wujekmaciej

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2640 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 14:19:47 »
Ja już nawet przeczytałem i bardzo mi się podobało. Matteo polecam :)

Offline Mateusz

« Odpowiedź #2641 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 10:15:59 »
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Konrad

« Odpowiedź #2642 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 17:46:52 »
Pierwsza majowa zapowiedź - Mój Daleki Bliski
Mój Daleki Bliski
Autor: Anna Poszepczyńska
Cena: 49 zł
ISBN: 978-83-68259-23-0
Format: 140X200
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 88
Druk/barwność: kolorowy
Zalecane dla odbiorcy: Dorośli i młodzież
Komiks nr 478
Wydanie: I
Data wydania: 19 maja 2025

Maja ma 25 lat, jest aseksualna i czuje się samotna. Marzy jej się ktoś bliski… Tylko czy mieszkającego ponad 8 tysięcy kilometrów od niej chłopaka można nazwać „bliskim”?

Wzruszający i zaskakujący. – Herzyk
Już dawno żaden komiks tak mnie nie poruszył! – Aleska Słowik

Bardzo dobrze, że powstają komiksy reprezentujące różne tożsamości seksualne. Osobom poszukującym swojego „ja” może to te poszukiwania ułatwić, a tym, których to nie dotyczy bezpośrednio – ułatwić ich zrozumienie. Bardzo dobrze, że Anna Poszepczyńska zdecydowała się na poruszenie tego tematu w lekkiej formie, która na pierwszy rzut oka wydaje się romansem, tymczasem szykuje dla nas naprawdę zaskakujący i poruszający wyjątkowo aktualne kwestie zwrot akcji. – Marta Kostecka

Zawsze gdy widzę obietnicę reprezentacji ace w danym utworze to mam obawy, czy orientacja bohaterów będzie miała jakikolwiek znaczący wpływ na fabułę, czy też pozostanie dla czytelnika suchym faktem. Jednak w przypadku tego komiksu mogę z czystym sumieniem zapewnić, że autorka wykonała kawał świetnej roboty przy tworzeniu głównej bohaterki. Podejście postaci do życia, relacji międzyludzkich, postrzegania siebie i wszelkich problemów stających na jej drodze naprawdę ze mną rezonowały podczas lektury i myślę, że wiele innych osób również odnajdzie siebie w tym komiksie. – Aleska Słowik

Offline burberry

« Odpowiedź #2643 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 22:58:56 »
Fascynujące.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2644 dnia: So, 03 Maj 2025, 17:06:08 »
Druga majowa premiera to 52 przypadki Pana Cypriana
Scenariusz: Tomasz Chlewiński
Rysunki: Rafał Trejnis
Cena: 42 zł
ISBN: 978-83-68259-19-3
Format: 168x240
Liczba stron: 64
Druk/barwność: czerń i biel
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 479
Data wydania:  19 maja 2025

Pan Cyprian to mężczyzna w stosownym wieku, który przeszedł już smugę cienia; mieszka w dużym mieście na 44 piętrze („dokładnie pośrodku drogi między ziemią a niebem”) bloku z wielkiej płyty; jest samotnikiem, ale ma wiernego przyjaciela – psa o imieniu Pedro.

52 przypadki Pana Cypriana to szczególnie ambitna próba połączenia obrazu i litery, której śmiałość i subtelność znać już w tytule. Słychać tu aluzję zarówno do Przypadków Robinsona Crusoe, jak też do prozy, której bohaterem jest Pan Palomar (arcydzieło Italo Calvino), a wreszcie do poezji sygnowanej mianem Pana Cogito. Podobnych aluzji jest zresztą więcej, ale zawsze są dyskretne. – prof. Aleksander Nawarecki

Niewątpliwie jest to utwór oryginalny, będący zaproszeniem do dialogu lub refleksji nad własnym życiem, a przy tym udowadniający, że forma opowieści graficznej nie musi być infantylna i może z powodzeniem obyć się bez epatowania czy to dosadnym humorem, czy brutalnymi efektami. Scenariusz Tomasza Chlewińskiego jest mądry – proponuje pełne pogody ducha spojrzenie na naszą codzienną egzystencję i zawiera spory ładunek niebagatelnych przemyśleń. Rafał Trejnis jest zaś uzdolnionym rysownikiem, sięgającym po niebanalne rozwiązania graficzne, ale dbającym o estetykę i czytelność rysunkowego przekazu. Komiksów takich powstaje w Polsce zdecydowanie mało (powiedziałbym, że za mało), rzadko też zdarza się, by pojawiały się u nas przedruki utworów zagranicznych, utrzymanych w podobnej poetyce i podejmujących taką tematykę. – prof. Jerzy Szyłak
==============================
Produkcja komiks otrzymała wsparcie MKiDN.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.
==============================

Offline Konrad

« Odpowiedź #2645 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 17:06:27 »
Trzecia zapowiedź to Wyjście (Uitweg)
https://www.goodreads.com/book/show/212995931-uitweg
Na festiwal Komiksowa Warszawa ukaże się bardzo ważny komiks, którego autorka przyjeżdża do Polski na tydzień i poza Warszawą odwiedzi również Lublin i Poznań:
Wyjście
Autorka: B. Carrot
Tłumaczka: Olga Niziołek
Cena: 99 zł
ISBN: 978-83-68259-16-2
Format: 170x240
Liczba stron: 240
Druk/barwność: kolor
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 481
Data wydania:  19 maja 2025

Magda to młoda polska nauczycielka, która lubi trzymać się zasad. Jest opiekuńcza i odpowiedzialna, ułożyła sobie życie. Ale zachodzi w niechcianą ciążę.
W konserwatywnej, religijnej Polsce aborcja jest nielegalna. Tabu jest tak wielkie, że o aborcji nie można rozmawiać nawet z przyjaciółmi i rodziną. Magda musi zmierzyć się z tym sama.
Zmaga się z poczuciem winy i wieloma dziwacznymi rozwiązaniami, które podpowiada internet. A zegar nieubłaganie tyka… 

Mocna, poruszająca historia, do tego opowiedziana z czułością i empatią w przepięknej oprawie graficznej. Lektura obowiązkowa, nie tylko dla kobiet. – Anna Krztoń, Weź się w garść, Życie i wczasy

Do czego prowadzą dekady kryminalizacji aborcji? Magda nie tylko nie może bezpiecznie usunąć ciąży – jest przekonana, że sama myśl o zabiegu czyni z niej złą osobę. Zamknięte w takim wstydzie, jesteśmy bezsilne wobec przemocy państwa. – Olga Wróbel, Kurzojady

Wyjście to tragiczna, a jednocześnie zabawna i ważna historia o tym, co czuje osoba, której ciało niespodziewanie staje się deklaracją polityczną. B. Carrot nie opowiada jej w stylu propagandowych ulotek, lecz ze wszystkimi niuansami i wyczuciem. A także wielką czułością wobec małych ludzkich niedoskonałości. – Judith Vanistendael, Dziewczyna i Murzyn, Kiedy David stracił głos

Matronat: Aborcyjny Dream Team

« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Maj 2025, 17:07:58 wysłana przez Konrad »

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2646 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 20:39:42 »
W sumie to dobrze, że proaborcyjne dream teamy nie potrafią wyjść poza schematy artystowskich turpomaziajów.

Offline komiks

« Odpowiedź #2647 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 20:55:19 »
Skoro płód nie jest uznawany za osobę prawną (czy „człowieka” w sensie prawnym), to dlaczego podlega ochronie przed eksperymentami genetycznymi? Niektórzy twierdzą, że płód to potencjalny przyszły człowiek. Ale jak można chronić „przyszłego człowieka”, skoro według prawa, jeszcze go nie ma, a ochrona opiera się na wartościach odnoszących się do człowieka? Dla mnie to wszystko jest paradoksem, mam nadzieję, że komiks Wyjście, odpowie na moje pytania :)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2648 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 21:03:27 »
Ludzkie zwłoki też podlegają ochronie, choć nie są osobą w sensie prawnym. Literatury prawniczej na te tematy są tony, nie musisz czekać na komiks.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2649 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 21:10:18 »
Hej, ale nie zbaczajmy w temat aborcji bo od tego są bardziej odpowiednie miejsca. Mnie zastanawia dlaczego aktywiszcza nie potrafią w atrakcyjne dla szerokiego grona odbiorców komiksy. Przecież taką twórczością jak powyższa nie zainteresują nikogo nieprzekonanego a wręcz utwierdzają stereotypy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2650 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 22:04:31 »
Matronat ;D ;D

Online PabloWu

« Odpowiedź #2651 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 22:24:53 »
" Tabu jest tak wielkie, że o aborcji nie można rozmawiać nawet z przyjaciółmi i rodziną " -   to jest mocne, rzekł bym nawet:

8)

Online parsom

« Odpowiedź #2652 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 22:25:04 »
A to w sumie tak można, że jakiś zachodni i uprzywilejowany ktoś pisze jak to w tej Polsce się źle dzieje?

Offline burberry

« Odpowiedź #2653 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 08:59:42 »
Magda przechodziła przez ulicę i zaszła w niechcianą ciążę  ;)

Magda to młoda polska nauczycielka, która lubi trzymać się zasad. Jest opiekuńcza i odpowiedzialna, ułożyła sobie życie. Ale zachodzi w niechcianą ciążę.

XD

to zdanie jest tak pełne sprzeczności

Offline Xmen

« Odpowiedź #2654 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 09:18:01 »
Sam opis tego komiksu to bełkot. Że niby co? Zaszła w ciążę, nie chce jej się wychowywać i chce usunąć? ale to nielegalne. Lepiej trafić do paki niż wychowywać dziecko xd
Kobieta ma mocne zasady.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.