Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720400 razy)

Offline Itachi

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2025 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 18:11:27 »
Co ostatnio ciekawego przyszło z Portugalii:

Cudotwórca

Scenariusz: André Oliveira
Rysunki: Jorge Coelho, André Caetano, Filipe Andrade, Nuno Plati, Ricardo Cabral, Ricardo Tércio, Ricardo Drumond
Tłumaczenie: Jakub Jankowski
Cena: 49 zł
ISBN: 978-83-67440-25-7
Format: 195x270
Oprawa: twarda
Liczba stron: 80
Druk/barwność: kolor
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 403
Wydanie: I
Data wydania: 18 maja 2023

Tajemnicza śmierć Cyrila sprawia, że jego siostra, Aya, rzuca wyzwanie najpotężniejszej i najmroczniejszej organizacji świata. Chce znać prawdę. Napędzana siłą swojej odwagi i z pomocą Herona, zawodowego zabójcy, który jedną nogą jest już na emeryturze, schodzi do Piekła… aby na własnej skórze poczuć, czy cuda się zdarzają.
Cudotwórca to połączenie komiksu akcji z fantazją w pięciu rozdziałach, które stworzyli najbardziej utalentowani portugalscy ilustratorzy.
„Przeczytaj ją co najmniej dwa razy – raz, aby poznać starannie przygotowaną i momentami szaloną historię, a drugi raz, aby w pełni zanurzyć się w różnorodnej, ekscytującej sztuce”.

Ales Kot, scenarzysta komiksowy

„Cudotwórca to popis profesjonalizmu, tak scenariuszowego jak i rysunkowego, ale także czysto produkcyjnego. To dowód na to, jak komiksowo twórcza jest Lizbona, jak blisko ze sobą są tamtejsi artyści i jak chętni są by przelewać te umiejętności i emocje na ciekawe projekty. Cudotwórca jest bez wątpienia jednym z nich”.

Bartosz Sztybor, scenarzysta komiksowy, filmowy

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Konrad

« Odpowiedź #2026 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 11:48:22 »
Hurtownia wrzuciła już wszystkie zapowiedzi Timofa. Donżon 5 będzie miał cenę 169zł za 260 stron, a Twarz Milligana 49zł, 60 stron i miękka oprawa w formacie 170x260.
https://www.ateneum.net.pl/pozycja.php?id=552158
https://www.ateneum.net.pl/pozycja.php?id=552160

Online Castiglione

« Odpowiedź #2027 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 17:14:04 »
Idąc pod prąd ostatnim trendom (ale pozostając w obszarze forumowych narzekań), ja bym wolał "Twarz" na twardo :P

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2028 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 17:52:58 »
To dla równowagi ja się cieszę, że jest na miękko :D

Offline hansior

« Odpowiedź #2029 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 21:51:32 »

Offline Itachi

« Odpowiedź #2030 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 17:14:35 »
Seria pojawia się po raz 5:

Donżon. Wydanie zbiorcze 5
Scenariusz: Lewis Trondheim, Joann Sfar
Rysunki: Kerascoët, Obion, Alfred i Mazan
Tłumaczenie: Wojciech Birek
Cena: 169 zł
ISBN: 978-83-67440-32-5
Format: 220x290
Oprawa: twarda z obwolutą
Liczba stron: 260
Druk/barwność: kolorowy
Zalecane dla odbiorcy: Wszyscy
Komiks nr 405
Data wydania: 29 maja 2023 (lub później w przypadku opóźnienia dostawy z Hiszpanii)
W 1998 roku Joann Sfar i Lewis Trondheim rozpoczęli serię Donżon — sagę, która pod przykrywką parodii heroicznego fantasy skrywa bogate i złożone uniwersum porównywalne  z dokonaniami wielkich klasyków literatury spod tego samego znaku.
Wydawnictwo timof comics w kolekcji wydań zbiorczych publikuje wszystkie odcinki kultowej serii, która dla komiksu franko-belgijskiego jest pozycją przełomową. To pełne wydanie, zredagowane pod auspicjami obu autorów, pozwoli w najlepszy z możliwych sposobów odkryć czytelnikom jedno z najdoskonalszych dzieł w swym gatunku.

Ten tom zawiera pięć albumów z cyklu Donżon: Zmierzch, które opowiadają o ostatecznym upadku donżonu. Z tej okazji Sfarowi i Trondheimowi towarzyszą rysownicy Kerascoët, Obion, Alfred i Mazan, którzy dają nam pokaz o zmierzchu.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #2031 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 19:45:33 »
Wraca mój ulubiony królik!

Offline Death

« Odpowiedź #2032 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 20:44:59 »
Mój ulubiony timofowy królik jeszcze nie wrócił. :(

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #2033 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 21:44:11 »
Ktoś wyjaśni na czym polega ta timofowa anomalia w postaci "Twarzy" Milligana? To jest Vertigo, nie kojarzę, aby było gdzieś indziej wydawane (chyba, że komuś prawa sprzedali?). Czy może jednak Egmont nie ma już wyłączności?
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Maj 2023, 22:26:41 wysłana przez arczi_ancymon »

Offline Itachi

« Odpowiedź #2034 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 16:56:34 »
Ostatnia zapowiedź majowa, to:

Twarz

Scenariusz: Peter Milligan
Rysunki: Duncan Fegredo
Tłumaczenie: Dominik Szcześniak
Cena: 49 zł
ISBN: 978-83-67440-35-6
Format: 170x260
Oprawa: miękka
Liczba stron: 60
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 406
Data wydania: 29 maja 2023

Najsłynniejszy artysta świata wynajmuje niezwykle sprawnego chirurga i sprowadza go na odludną wyspę w celu wykonania specyficznego zadania. Dialogi z zakresu sztuki mieszają się tu z narracjami o korekcie przegrody nosowej, a wszystko to podszyte grozą i niepokojem… Twarz to jedna z najbardziej znanych produkcji scenarzysty Petera Milligana i rysownika Duncana Fegredo. Komiks oryginalnie został wydany w ramach imprintu DC Vertigo na początku 1995 roku, czyli w czasie największej popularności tej linii wydawniczej. Specjalnie do polskiego wydania Peter Milligan napisał słowo wstępu.

Jaram się jak Reksio szynką  :o

Offline donT

« Odpowiedź #2035 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 17:27:00 »
Bardzo lubie ten duet za Enigme. Twarz wyglada bardzo obiecujaco i rowniez sie jaram.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline mgmb

« Odpowiedź #2036 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 17:29:57 »
Komiks historyczny bez spiny i propagandy? Proszę bardzo:
Marsz
Scenariusz: Marcin Bałczewski
Rysunki: Herzyk
Cena: 32 zł
ISBN: 978-83-67440-39-4
Format: 168x240
Oprawa: miękka
Liczba stron: 36
Zalecane dla odbiorcy: Wszyscy
Komiks nr 407
Data wydania: 29 maja 2023
28 lutego 1981 roku Rada Ministrów ogłosiła uchwałę w sprawie reglamentacji mięsa i jego przetworów. Sprzedaż mięsa na "kartki" weszło w życie 1 kwietnia. W maju wprowadzono także reglamentację przetworów mięsnych, mąki, masła przetworów zbożowych i ryżu, zaś w czerwcu również mleka dla niemowląt.
Sklepy były słabo zaopatrzone, doszło do podwyżki cen żywności, dodatkowo 23 lipca zmniejszono kartkowy przydział mięsa. Pod koniec lipca w całej Polsce zorganizowano tzw. marsze głodowe. Największy z nich odbył się 30 lipca 1981 roku w Łodzi. Wzięły w nim udział głównie kobiety, także z dziećmi.
Chociaż był to jeden z największych masowych protestów w historii kraju po czterdziestu latach niewiele osób o nim pamięta.

2021 Aquaworld 2021 Komiksologos Pandemia 2022 Przygody Stacha i Janka. Skarb Amazonki 2022 Szczyl 1. Wschodnia wieża 2023 Marsz 2023 Przygody Stacha i Janka. Krwawy Lotos

Offline herman

« Odpowiedź #2037 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 17:41:02 »
"Nadstaw ucha, śliczna Márcio"

Rzeczywiście jest to kawał solidnego komiksu. Nie podzielam może zachwytów rangi "komiks roku", ale dla fanów obyczajówki z lekkim powiewem emocji kryminalnych to pozycja warta zainteresowania się. Tytułowa Marcia to matka dość niesfornej córki, która ma gdzieś wszystko i wszystkich, a swoje frywolne życie splata ze złymi gangusami z faweli. Marcia musi martwić się nie tylko o nią, ale i o ciapowatego partnera, swoich pacjentów (jest pielęgniarką), starszą panią, którą opiekuje się po godzinach. Na tej karuzeli empatii zwyczajnie brakuje jej czasu dla siebie samej, co w połączeniu z pogarszającą się sytuacją społeczno-prawną jej "córeczki" doprowadzi do eksplozji. "Nadstaw ucha, śliczna Márcio" wygrywa świetnie napisanymi postaciami, szczególnie główną bohaterką, którą kochamy całym serduchem i do tego bardzo jej współczujemy. Do tego dialogi - nic tam nie jest przegadane, przypadkowe. Tłumaczenie - rewelacyjna robota, bo mimo brazylijskiej lokalizacji, to teksty Marcii brzmią jak swojskie pogaduchy pielęgniarki o dobrej duszy, sporej nadwadze i niezłym bagażu doświadczeń wprost ze szpitalu w przysłowiowym Rybniku.

Dobrze i płynnie się to czyta. Mimo obyczajowej duszy mamy tu kilka sensacyjnych zwrotów akcji. Fabuła jest prowadzona w fajnym, filmowym stylu. Kreska jest dość luźna, kolory abstrakcyjne, ale zupełnie to nie wadzi i pasuje do klimatu. Dla mnie pewnie nie komiks roku, ale raczej spokojnie załapie się do top 10 w 2023. Daję 8/10.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2038 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 17:50:37 »
Dla mnie komiks roku dotychczas i to z tych, które przeczytałem, może ex aequo z Visą tranzytową, musiałbym się długo zastanawiać. Na bank to się zmieni, bo dopiero maj mamy. A co lepszego czytałeś wydanego w tym roku?

Offline herman

« Odpowiedź #2039 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 18:19:51 »
No bardziej tak jak Ty zawczasu założyłem, że jeszcze sporo się zmieni, bo dopiero maj.
Z takich, które przeczytałem w tym roku i dałem wyżej niż 8/10 to:
-Arab przyszłości tom 5. Dzieciństwo na Bliskim Wschodzie (1992-1994)  (9/10)
- Toppi. Kolekcja. Tom 4: Kolekcjoner (9/10)