Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720116 razy)

Offline tuco

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2805 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 16:29:52 »
Ha! Ja mam kompletnie odwrotnie. Z siódmego tomu w głowie została historia o szkieletach (ostatni tom), ale też z dużą ciekawością śledziłem dalsze losy Marvina i Herberta. Jak dla mnie, seria może trwać jeszcze bardzo długo! :)   
Dodatkowo wygląda też coraz lepiej rysunkowo. Ja jestem akurat fanem cartoonowej kreski, a ta z ostatniego tomu trafia w strunę i gra!
no fakt, kreska tego albumu bardzo oryginalna. ale treść mi się już przejadła, a może to moja treść żołądkowa....

Offline wonap

« Odpowiedź #2806 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 13:31:54 »
Małe miasteczko komiksem tygodnia w tygodniku Do Rzeczy. Wiec sprawdze;)

Offline Konrad

« Odpowiedź #2807 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 20:01:42 »
Dwie ostatnie tegoroczne premiery od Timofa wyjdą na początku grudnia i będą to:

- Zamieszki przeszłe i przyszłe (Souffler sur le feu) Joe Sacco
www.goodreads.com/book/show/209971441-souffler-sur-le-feu
https://www.bedetheque.com/serie-91304-BD-Souffler-sur-le-feu-Violences-passees-et-a-venir-en-Inde.html

- Latająca forteca (Fortezza volante) Miguel Vila
https://www.goodreads.com/book/show/197831543-la-forteresse-volante
https://www.bedetheque.com/serie-87474-BD-Forteresse-volante.html

A pod koniec stycznia:
- Donżon 8
- Prosto z piekła wersja kolorowa
- Wanda autorstwa Bałczewskiego, Rotte i Zvyrke
- Anubis Thin Places 3

Musieliśmy Was potrzymać trochę w niepewności, ale w końcu wiemy co, jak i kiedy.
W tym roku jeszcze 2 tytuły. Oba przed Mikołajem. Joe Sacco oraz Miguel Vila z Lorenzo Pallonim. Za chwilę ich zapowiedzi, ale okładki już pokazujemy.

Donżon 8 - byłby w okresie między świętami a Nowym Rokiem, a to okres martwy, dlatego pojawi się pod koniec stycznia razem z Anubis Thin Places 3 (najtańsza opcja zaopatrzenia się w artbook to wsparcie na kampanii na Kickstarterze, która trwa obecnie), kolorową wersją Prosto z piekła oraz komiksem Wanda (Bałczewskiego, Rotte i Zvyrke). Przedsprzedaż oficjalna tych wszystkich tytułów ruszy z około miesiąca przed ich ukazaniem się, i od tej pory będziemy trzymać się takiego systemu. Oznacza to też, że od teraz jeśli tłumacz lub liternik zawalą terminy, to od razu tytuł będzie spadało o miesiąc dwa w katalogu.
Bliżej świąt ujawnimy więcej zapowiedzi na 2026 rok.

Offline komiks

« Odpowiedź #2808 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 20:55:04 »
- Prosto z piekła wersja kolorowa

Mocno się różni od czarno-białej, ma przerysowane niektóre kadry.
Widziałem, że sporo tekstu, w sumie kawałek książki, czy ktoś to czytał i poleca?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2809 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:16:12 »
Widziałem, że sporo tekstu, w sumie kawałek książki, czy ktoś to czytał i poleca?

w sensie czy czytał w wersji kolorowej, czy w ogóle?

Offline komiks

« Odpowiedź #2810 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:26:07 »
w ogóle

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2811 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:32:19 »
W ogóle to czytałem i muszę powiedzieć, że to w pełni zasłużony klasyk. Moore fenomenalnie opracował dostępne źródła i pieczołowicie zbudował pełną napięcia historię, a w epilogu (Polowanie na motyle) przeszedł sam siebie - majstersztyk. Przeczytać trzeba, zachować - niekoniecznie (jak dla mnie to tytuł do jednorazowej lektury).

Offline zarombisty

« Odpowiedź #2812 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:35:01 »

Czytałem Prosto z piekła jakiś czas temu w wersji czarno-białej.
Komiks jest świetny, dokładna analiza zabójcy Kuby Rozpruwacza.
Obowiązkowo po przeczytaniu komiksu trzeba dosyć długi tekst przeczytać, który wyjaśnia dokładnie i drobiazgowo kto prawdopodobnie mógł być Kubą Rozpruwaczem.
Mógł, bo nigdy nie został złapany.

Komiks polecam, oceniłem go u siebie na 5
(w skali od 2 do 5).
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline donT

« Odpowiedź #2813 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:42:10 »
Czytalem w okolicach 2011 i do tej pory nie naszla mnie jeszcze ochota na ponowna lekture. To wymagajaca, ciezka i dluga przeprawa, choc nie powiem - wlozony wysilek wynagradza. Nie uwazam takze aby byl to tytul, ktory mozna sobie zdjac z poleczki i poogladac obrazki. Niemniej jednak warto tego klasyka znac i miec w komiksowym CV odchaczone.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #2814 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:44:40 »
Jedyny komiks 6/6 jaki czytałem. Głównie za sprawą 47 stron przypisów, olbrzymiej ilości informacji o mrocznym, nieznanym obliczu Londynu. Mnóstwo odniesień i symboliki okultystycznej, chociażby w architekturze budynków sakralnych, rozplanowaniu samego miasta, czy motywacjach mordercy, a także szczegółach prowadzonego wówczas śledztwa.

Klimat gęsty, ponury, mroczny. Są bardzo brutalne i krwawe sceny. Długie, szczegółowe sekwencje okaleczania, ćwiartowania, krojenia kobiecego ciała.

From hell mierzy się z mitem wiktoriańskiego upiora - Kuby rozpruwacza, którego zbrodnie mimo upływu 137 lat, wciąż jeszcze rozpalają wyobraźnię wielu miłośników kryminalnych tajemnic.

Autor w swoim opracowaniu wziął na warsztat jedną z wielu teorii, dotyczących morderstw Rozpruwacza, i jego tożsamości. Według rozmaitych badaczy raczej mało prawdopodobną.

Powieść prawdopodobnie, nie dla każdego. Ja za takimi klimatami przepadam, wersja kolorowa będzie więc zakupem obowiązkowym.
Żadna powieść graficzna nie pochłonęła mnie do tego stopnia co From hell. Jedyny komiks który czytało, a właściwie pochłaniało mi się, tak dobrze jak najlepsze książki. Stąd też ocena, taka, a nie inna.

Przy dziele Moore'a, i Campbell'a fim From hell, to bajka dla dzieci.
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Listopad 2025, 23:54:23 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2815 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:47:18 »
w ogóle
Mogę się podpisać pod wszystkim co napisał Deepdelver i zarombisty.

Z tym że ja zrobiłem tak jak napisał Deepdelver i sprzedałem po lekturze, a potem randomowo przez długie miesiące wracałem myślami do lektury, a to oznacza w mojej percepcji, że komiks zostaje na półce. No i czekałem na wznowienie i na pewno teraz je sobie kupię, choć wolałbym czarno-biały. Może Timof następne wydanie wyda jakieś powiększone cz-b.

Offline komiks

« Odpowiedź #2816 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:53:47 »
Czyli to jest na faktach? W sensie analiza danych historycznych plus hipoteza Moore?

Offline bocik

« Odpowiedź #2817 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 23:54:56 »
Mam pierwsze wydanie ale kolorowe kupię na bank

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #2818 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 00:02:05 »
Czyli to jest na faktach? W sensie analiza danych historycznych plus hipoteza Moore?

Tak. Na przestrzeni lat, wytypowano około 30 podejrzanych. Morderca nigdy nie został złapany. From hell, jest o jednym z nich. Nie jest to jednak wymysł autora, ten po prostu opracował sobie jedną z hipotez. Niektórzy twierdzą nawet, że zabójstwa popełniali różni mordercy, których nic nie łączyło. Nie o tym jednak jest ta historia.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2819 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 00:16:05 »
Komiks jest gęsty. Czytałem go tak, że przy każdym odsyłaczu patrzyłem do przypisów. To mi zepsuło lekturę, wybijało z rytmu. Kiedyś go kupię i sobie powtórzę, jak będzie solidne wydanie - miękkookładkowy łamacz grzbietów nie interesuje mnie.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.