Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 504817 razy)

Arthaniel, weiter (+ 1 Ukrytych) i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2475 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 15:54:03 »
W każdym z tomow 1-3. Niewiadomo jak z tomem 28, tomy 1-3 byly drukowane cyfrowo, wiec jest szansa ze to wina drukarni i tom 28 bedzie ok, choć osobiście obstawiam błąd Taurusa i ten sam problem w najnowszym tomie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #2476 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 18:13:24 »
Ale jak do tego doszło? Takie piksele to chyba powinna być wina materiałów. A skoro pierwsze wydanie (i zdaje się kilka dodruków) takich pikseli nie miały, to co tam się odwaliło?
Kurde, boli mnie to, bo Taurus miał ruszyć na pełnej jakby zobaczył przed sobą czerwoną płachtę, najważniejszy moment to wydanie do końca Trupów, robienie dodruków, a później w końcu dokończenie tych wszystkich rozgrzebanych serii, a tutaj jeszcze nie założyli kondoma i już po wszystkim. I nikt nie jest zadowolony.

Online Xmen

« Odpowiedź #2477 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 18:18:00 »
Ta sytuacja raczej nie jest jakimś dużym zaskoczeniem. Do wszystkiego trzeba włożyć pracę i chęci, samo gadanie nie wystarczy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2478 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 18:28:18 »
Jest wiele pułapek - przyczyny pikselozy dla druku cyfrowego.

- Zbyt niska rozdzielczość materiału źródłowego - alecane 300 dpi dla grafik rastrowych lub 600–1200 dpi dla czarno-białej kreski.
- Automatyczne "odchudzanie" pliku przy eksporcie do PDF - skutkuje zmniejszonym dpi.
- Artefakty kompresji - silna kompresja JPEG rozmywa kolory i zostawia twarde przejścia tonalne, które w druku mogą wyglądać jak pikseloza.
- Źle ustawione algorytmy rasteryzacji (moduł RIP).
- Papier i nadmierne wsiąkanie farby/tonera - na niepowlekanych lub chłonnych papierach kropelki atramentu mogą rozpływać się i zlewać piksele w większe, poszarpane krawędzie.

Jeśli to jest druk cyfrowy, to zgaduję, że Taurus wysłał do drukarni, która nie miała doświadczenia w drukowaniu komiksów i tak wyszło. Bo drukarnia powinna to zauważyć, przy cyfrówce mogą bez problemu wydrukować proof i w przypadku gdy jest coś nie tak, wystarczy telefon do wydawcy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2479 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 12:05:00 »
Ale jak do tego doszło? Takie piksele to chyba powinna być wina materiałów. A skoro pierwsze wydanie (i zdaje się kilka dodruków) takich pikseli nie miały, to co tam się odwaliło?
Kurde, boli mnie to, bo Taurus miał ruszyć na pełnej jakby zobaczył przed sobą czerwoną płachtę, najważniejszy moment to wydanie do końca Trupów, robienie dodruków, a później w końcu dokończenie tych wszystkich rozgrzebanych serii, a tutaj jeszcze nie założyli kondoma i już po wszystkim. I nikt nie jest zadowolony.

Chciało by się zacytować klasyka: "Jak do tego doszło. Nie wiem" ;)

Ale przecież to było do przewidzenia. Wydawca co od lat leciał sobie w picipolo z nabywcami jego komiksów (i wcale nie chodzi mi o Trupy, bo to wyjątek że to nie ich wina) i teraz wszyscy (?) o tym zapomnieli bo TM przypomnieli sobie że może jednak dokończą jedną czy dwie z porzuconych serii.
Naprawdę ile razy trzabe być wyr*chanym aby nie łudzić się że "teraz to już mnie nie wyr*cha"?
No chyba że ktoś lubi jak wydawca go r*cha. Każdy lubi co innego, nie mnie to oceniać ;)

Online Konrad

« Odpowiedź #2480 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 20:11:22 »
Ten nowy 28 tom ŻT jest wydrukowany w innej drukarni (Read Me) niż dodruki pierwszych 3 tomów (które są z JW Projekt) i wygląda on o niebo lepiej od nich.

Offline komiks

« Odpowiedź #2481 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 21:48:49 »
dodruki pierwszych 3 tomów (które są z JW Projekt)

Na stronie JW Projekt piszą, że drukują dla Ongrys i Kurc, więc ja już nic nie rozumiem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #2482 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 22:10:21 »
Może drukują tam, gdzie dana drukarnia ma wolne sloty w grafiku, by się wyrobić w "deadline"?

Online Konrad

« Odpowiedź #2483 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 19:29:24 »
Na początek listopada Francuzi zapowiadają finałowy 4 tom Zamku Zwierzęcego, który tym razem będzie miał prawie 100 stron.
https://www.casterman.com/Bande-dessinee/Catalogue/le-sang-du-roi-4/9782203235274

W to, że Taurus się zepnie i wyda w tym roku nie wierzę, ale I połowa przyszłego pewnie względnie realna.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2484 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 20:09:15 »
Ta seria trzyma poziom. Obyśmy doczekali dobrego finału.

Offline Death

« Odpowiedź #2485 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 22:10:21 »
Kuźwa, oni mają takie fajne serie... Nic tylko wydawać. Bouncera już stracili. A zostało i tak samo dobro.

Offline Death

« Odpowiedź #2486 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 00:35:00 »
Niebawem wyjdzie nowy Orbital, a my jeszcze nie mamy ósmego tomu. Naiwnie wrzucam info tutaj, choć zdaję sobie sprawę z tego, że szanse na wydanie tych tomów w Polsce są pewnie żadne.

https://www.bedetheque.com/BD-Orbital-Tome-9-Secession-527589.html

Offline eyesore

« Odpowiedź #2487 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:10:08 »
Myślę że nawet jeżeli będą kontynuować Orbital (i inne serie nieskończone) to chwile na to poczekamy, teraz pewnie przypatruje się sprzedaży ŻT. Pewnie z 2-3 lata  ;) ale akurat za Orbital trzymam kciuki bo fajna seria to była.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2488 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:14:30 »

Ciekawe czy wznowienie Asgardu się opłaciło? Mogliby wypuścić Orbital 8, a następnie:

Offline Death

« Odpowiedź #2489 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 20:12:51 »
No mam nadzieję, Asgard to świetny komiks. Kupujcie, kupujcie, to dylogia w jednym integralu, w tym przypadku nikt z ręką w nocniku z niedokończoną serią nie zostanie. A to kawał fajnego komiksu.