Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505629 razy)

Offline Xmen

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2250 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:18:18 »
To prawda. Myślałem tylko o tych pięciu i ludziach którzy mają tomy, które wyszły wcześniej. Wchodzenia od zera w tą serię bym nie ryzykował, ceny też nie zachęcają.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2251 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:27:12 »
Nie mów hop... dokończyć te 5 tomów pewnie się uda, ale. TM w wywiadzie powiedział, że dodruki będą limitowane, to może oznaczać, że cześć ludzi "zapakuje" się w Żywe Trupy i dla nich nie starczy. I to mogą być takie braki ze środka serii.
dlatego odpuszczam od nowa bo nie ufam im fajnie ze wznowili ale niechce zostac z rozgrzebana serią. Licze na omnibusy cały czas a jak nie to po ang kupię. Jeszcze 50 zeta za tom miekka czarno biały podziękuje w tej cenię
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:30:25 wysłana przez Alienus66 »

Offline Marcin78

« Odpowiedź #2252 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:51:30 »
Nie sądzę że w bliżej przewidywalnej przyszłości pojawią się zbiorcze po polsku. To co już było wydane oraz to co teraz zostanie dodrukowane myślę że zaspokoi rynek. Sądzę także że zainteresowanie będzie duże bo dobrze się to czyta, przynajmniej ja wolę kupić i pewnie zostawić na półce to, niż wiele innych pozycji.
W różnych wątkach na forum często ludzie pytali o TWD także widać że oczekują.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2253 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 16:04:48 »
Nie mów hop... dokończyć te 5 tomów pewnie się uda, ale. TM w wywiadzie powiedział, że dodruki będą limitowane, to może oznaczać, że cześć ludzi "zapakuje" się w Żywe Trupy i dla nich nie starczy. I to mogą być takie braki ze środka serii.

Dokończą serię. Dodrukują braki. O co Ty walczysz, człowieku, który już wcześniej pitoliłeś jakieś swoje czarne scenariusze. "Mogą nie skończyć", "może zabraknąć". GPT Ci podpowiada, czy sam takie farmazony wymyślasz?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2254 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 16:33:25 »
Ale zupełnie serio chat Gpt na prawdę podpowiada, że Taurus może nie dokończyć tej serii.
Nie wiem dlaczego się denerwujesz? Taurus sam sobie wyrobił opinię. Ktoś myślący przytomnie nie będzie pchał się w kilkadziesiąt tomów od nich.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Death

« Odpowiedź #2255 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:22:50 »
Na pewno przez kilka ładnych lat sobie pracowali na opinię i nieufność ze strony czytelników. Ale jeśli nie dostaną teraz wsparcia, to na raczej nie będzie regularnych dodruków Trupów. Ostatnio faktycznie lepiej im idzie.

Offline komiks

« Odpowiedź #2256 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:55:13 »
Tutaj nie chodzi o to co było, po prostu czytam ze zrozumieniem i posługuje się logiką.

1. Nie da się przewidzieć dokładnie ile trzeba wydrukować/dodrukować egzemplarzy.
2. Będzie za dużo albo za mało, mówimy o: dostępne + dodruki + premiery.
3. Taurus Media w wywiadzie zapowiedział, że dodruk będzie w ograniczonym nakładzie - czyli w pewnym momencie komiksiki się skończą.

Cytacik:
Reedycja tomów od pierwszego w górę będzie w ograniczonym mocno nakładzie, co da nam pewną gwarancję, że nie „ugotujemy się” magazynowo.

Ale z kim ja tutaj rozmawiam, jeśli wy macie tylko swoją opinię, a ja opieram się na faktach.
Jak będzie to się okaże, Taurus Media może zmienić zdanie.

Jeśli ktoś chce polemizować, to zapraszam na argumenty, durne snotlingowanie ignoruję.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline kostuch

« Odpowiedź #2257 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:56:08 »
Na pewno przez kilka ładnych lat sobie pracowali na opinię i nieufność ze strony czytelników. Ale jeśli nie dostaną teraz wsparcia, to na raczej nie będzie regularnych dodruków Trupów. Ostatnio faktycznie lepiej im idzie.

Wdepnalem w komiksowo jak juz mocno pikowali w dol takze nie mam od nich zadnej rozgrzebanej serii bo kupowalem tylko to co bylo w calosci. Ale ostatnio biore od nich wszystko nawet w preorderze  na alllegro bo ze smartem spoko to cenowo wychodzi wlacznie z dzisiejszym preorderem dodrukow 1,2,3 tomu no ale jak mnie zostawia z w polowie dodrukowana seria to sie tez wkurze :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #2258 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 19:07:01 »
@komiks Widzę, że masz w głowie mocno wyrobioną intuicję. I nie dziwię się. Jak widzę byka to nie rzucam się jak na rodeo, tylko z daleka obserwuję zawody. Z Trupami tak powinno być, że albo mają wydane i dostępne wszystko do kupienia, albo robią zbiorcze. Bo teraz to kombinowanie śmierdzi na kilometr. Jeśli dokończą oni serię to nie będzie nic dziwnego, ale w pewnym momencie może zabraknąć już chęci na dodruki środkowych tomów. Dla nich będzie sukces, bo misja ukończona, a dla wielu fanów już nie, bo będą mieli poważne braki.

Offline michał81

« Odpowiedź #2259 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 19:13:32 »
Tak naprawdę to dodruki kolejnych tomów są pewnie uzależnione od sprzedaży wznowień, które zostały puszczone. To jest trochę takie badanie rynku, czy jeszcze jest zainteresowanie Żywymi Trupami. Ograniczony nakład nowych tomów, wynika bardziej z obawy, że zabraknie zainteresowania, bo nikt później nie kupi komiksu z serii od tomu 28. Tu jest opcja albo się uda sprzedać mniejszy nakład tym którzy czekali (i zobaczyć co dalej), albo zostaniemy z toną niesprzedanych w przestrzelonym nakładzie. Bo dodruk 28 jest lepszą opcją niż zalegające na półkach niesprzedane komiksy.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2260 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 19:26:22 »
Bardziej takie muchowe "kupujcie to zrobimy dodruki". Ludzie szybko zapominają i widzą to, co chcą widzieć.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2261 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 19:27:04 »
A to nie lepiej by było dla nich dokończyć serię i dodrukować brakujące tomy i jak okaże się że jest zapotrzebowanie to puścić integral? Ja nie mam zamiaru być testerem rynku że jak okaże się że np. Przy tomie 17 stwierdzą że przestają dodrukowywać to zostane w lesie...nie ufam im i tyle nic tego nie zmieni sami sobie zapracowali na taką opinię

Offline elesshar

« Odpowiedź #2262 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 19:38:04 »
Z racji tego, że w latach szkolnych (kiedy to było...) czytałem "Żywe trupy" oraz przez długi czas byłem fanem serialu, to czekałem na dodruk i wznowienie serii, bo niestety komiksami interesuję się względnie krótko. Stąd też pewnie mam nieco więcej optymizmu w sobie od reszty forumowiczów :) Mam więc nadzieję, że Taurus sukcesywnie będzie dodrukowywał kolejne tomy. Jeśli jednak nie... Pozostanie rozstać się z tym, co będzie zakupione.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2263 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 20:03:18 »
Jest jeszcze taka opcja. Żywe Trupy będę znowu ich pociągiem, co pociągnie resztę wydawnictwa. Nie raz o tym mówili. I wtedy mogą ciągle dodrukowywać na bieżąco w zależności od potrzeb. Kiedyś się dało. Dziś wystarczy spojrzeć na The Boys Ennisa. Już kilka dodruków całości było, a pewnie przy premierze ostatniego sezonu znowu rzucą. A TWD ciągle ma spinoffy serialowe, główny można zobaczyć w całości m.in. na N, więc potencjał jest.

Mnie też wkurzyli i im nie wierzę, ale w głębi serca chciałbym dawnego Taurusa, który dał nam świeże Żywe Trupy, Orbital, Straceńców, Zbira itp. Oby tylko dokończyli wszystko, co zaczęli...

Trzymam kciuki, ale jednak wiary za dużo nie mam.

Z drugiej strony nadzieja umiera ostatnia....

Offline Saruto

« Odpowiedź #2264 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 20:18:20 »
Ja tam się jaram, że wydają do końca i będą dodruki. W Image przyszły zmiany i nasza strona miała łatwiej. Może też sobie byli winni ale liczy się efekt końcowy. Niestety ceny poszły w górę ale udało się dorwać sporo tomów w starej cenie.