Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505064 razy)

Offline Death

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2205 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 16:50:07 »
Przede wszystkim niech tak nie gadają, bo mnóstwo ludzi zaczeka na omnibusy, zamiast kupić zwykłe wydanie i będzie dupa. Skoro chcą zrobić dodruki pierwszych tomów, to lepiej ciągnąć w takiej formie jak było i potem na bieżąco dodrukowywać te, które będą się kończyć. Jeszcze nie skończyli serii, jeszcze nie zarobili na nowych tomach i dodrukach, a tu już gadka o omnibusach.

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2206 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 16:50:56 »
Z 27-miu tomów wydanych przez Taurusa, na Gildii brakuje 15–stu. Ciekawe jakie tempo planuje wydawca, jeśli idzie o wznowienia.
Ciągnąc cztery kompendia z USA wyjdzie ze wszystkimi kosztami prawie 213USD.
To co jest teraz u nas na rynku to nieco ponad 400zł. Pytanie na jakim poziomie będzie teraz cena jednego TPB. 50-60zł? Wyszłoby za brakujące (15+5 niewydanych) minimum 1000zł. Czyli przynajmniej 2x drożej. Gdyby nie beznadziejna jakość pakowania książek i komiksów z Amazon nie miałbym dylematu.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Necr09

« Odpowiedź #2207 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 16:54:00 »
(...) Ciekawe jakie tempo planuje wydawca, jeśli idzie o wznowienia. (...)

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/taurus-media-wznawia-wydawanie-zywych-trupow/

Z jaką częstotliwością będą ukazywać się kolejne tomy?
Jeżeli chodzi o reedycję tomów od jedynki w górę to planowo będą ukazywały się po 2-3 tomy co dwa miesiące, natomiast tomy od 28 do końca, to zakładamy częstotliwość jednego na kwartał. Jednocześnie chcę uspokoić naszych wiernych czytelników, że nowe tomy będą wydawane w tym samym formacie i szacie kolorystyczno-graficznej jak dotychczasowe tomy 1-27. Na fanaberie typu omnibusy i kolor przyjdzie być może czas później.
FGO: 758,469,198

Offline tomsawyer

• Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2208 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:02:04 »
Dzięki, czyli teoretycznie gdyby założyć 1 tom wznowień na miesiąc, plus nalożyć na ten plan wydawniczy 1 nowy tom na kwartał, to w 15 miesięcy dałoby radę zamknąć serię. Jestem zbyt optymistyczny?
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Brvk

« Odpowiedź #2209 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:07:58 »
Ta seria przywołuje wiele wspomnień. Przy żadnej innej tak wiele razy otwierały mi się oczka z zaskoczenia po przewróceniu strony. Jedyny komiks, na którego tomy czekała żona i czytała przede mną. Mój pierwszy zablokowany kupujący na allegro, który kupił ode mnie kilka tomów, ale nie płacił tygodniami i gdy, po wielu grzecznych przypomnieniach, wdrożyłem procedurę zwrotu prowizji to napisał mi, że żałuje, iż kupił coś ode mnie, bo on bardzo chce ten komiks, więc o co mi chodzi 🙃

Dziś serii nie mam i chętnie bym ją skompletował, ale - choć nie lubię tej nagonki na Taurusa - trudno mi uwierzyć, że pójdzie to tak płynnie, jak zakładają powyżej. No, nie wiem, chyba poczekam tym razem na komplet (tylko czy będzie taki moment, że wszystkie tomy będą dostępne?)

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2210 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:27:36 »
Nom na fb tak odpisali tylko nie na 100% tylko że nie wykluczają więc rozumiem że ewentualnie pomyślą tak to ja przynajmniej odebrałem
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:44:52 wysłana przez Alienus66 »

Offline tomsawyer

• Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2211 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:39:36 »
Dziś serii nie mam i chętnie bym ją skompletował, ale - choć nie lubię tej nagonki na Taurusa - trudno mi uwierzyć, że pójdzie to tak płynnie, jak zakładają powyżej.
Zapytam: ile masz na swoich półkach serii, które Taurus porzucił?

Offline Brvk

« Odpowiedź #2212 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:47:57 »
Zapytam: ile masz na swoich półkach serii, które Taurus porzucił?
Żadnej, bo chyba oficjalnie żadnej nie porzucił  ;)

Ja im dobrze życzę, ale ze dwa lata temu już mieli wrzutkę ile to nie wydadzą i w jakim tempie. I nie za dobrze to wyszło.

Offline komiks

« Odpowiedź #2213 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:58:26 »
Ja tylko ostrzegam:

Z FB

I z wywiadu:
Reedycja tomów od pierwszego w górę będzie w ograniczonym mocno nakładzie, co da nam pewną gwarancję, że nie „ugotujemy się” magazynowo.

Widać, że mają to dobrze przemyślane, albo to sprytny sposób na wyczyszczenie resztek z magazynów 😂
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Lipa

« Odpowiedź #2214 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:59:52 »
Ja odpadam - 8 lat czekania, kto chciał, to kupił po angielsku

Jeszcze to Taurus, gdzie wiemy jak u nich jest z danym słowem.

Polecam przeczytać wywiady z nimi na początku roku 2025, później 2024, następnie 2023 itd.

Czy cokolwiek co mówili doszło do skutku?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2215 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 18:05:08 »
Cóż szkodzi obiecać.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2216 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 18:11:05 »
Cóż szkodzi obiecać.

Bez przesady, niczego wprost nie obiecali 🥳

Wywiad
Spin-offy to pieśń przyszłości po zakończeniu serii głównej.
Na fanaberie typu omnibusy i kolor przyjdzie być może czas później.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tomsawyer

• Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2217 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 18:25:25 »
Żadnej, bo chyba oficjalnie żadnej nie porzucił  ;)

Ja im dobrze życzę, ale ze dwa lata temu już mieli wrzutkę ile to nie wydadzą i w jakim tempie. I nie za dobrze to wyszło.
Skorpiona należy uznać za oficjalnie porzuconego. Orly Rzymu, też.
Wyliczanki, z czym ludzie zostali są wcześniej w tym wątku. Nie życzę nikomu źle, ale Taurus sporo sobie nagrabił u tych, którzy wsparli go swoimi portfelami.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2218 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 18:26:49 »
Z informacji kuluarowych wynika, że i może się udać, i najprawdopodobniej się uda. Dobry człowiek we właściwe miejsce trafił i o wszystko zadba. Ale nie mogę ujawnić kto pociąga za sznurki. Niech sam to zrobi w czasie sobie tylko znanym.

Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do Taurusa, ale info o tym człeku zmieniło moje postrzeganie sytuacji o 180 stopni. O przyszłość byczka możemy być spokojni.

Mała Kasia??? Panna ma doświadczenie w rozmowach z Image, uratowała Spawna dla Studia Lain. I nie zdziwiłoby mnie gdyby chytry Kuba ją wykorzystał.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2219 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 18:50:29 »
Kolorowa edycja (czyli The Walking Dead Deluxe) zostanie wydana w całości za ponad 3 lata*. Poza tym narracja była taka, że nie będzie wydań zbiorczych wersji kolorowej.

I z wywiadu:

Reedycja tomów od pierwszego w górę będzie w ograniczonym mocno nakładzie, co da nam pewną gwarancję, że nie „ugotujemy się” magazynowo.
Widać, że mają to dobrze przemyślane, albo to sprytny sposób na wyczyszczenie resztek z magazynów 😂

Podpatrzyli rozwiązania u innych wydawnictw hobbistycznych ::)

EDIT:

* Oczywiście mówię o rynku amerykańskim

« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Lipiec 2025, 19:05:52 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00