Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 506556 razy)

Todo i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1950 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 09:52:16 »
Jaki macie top komiksów Taurusa?

U mnie to byłoby tak:
1. Locke & Key
2. Valerian
3. Bouncer
4. Queen and Country
5. Undertaker
6. Katanga
7. Stój...
8. Ter
9. Trup i sofa
10. Whiteout
11. Long John Silver
12. Niczego nie dotykać
13. Asgard
14. Murena
15. Do ostatniego
16. Zamek zwierzęcy

Te podobały mi się bardzo. Parker i Żywe Trupy też pewnie byłyby na liście, ale na razie czytałem tylko pierwsze tomy.

Offline greg0

« Odpowiedź #1951 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 10:42:29 »

Tak na szybko:
1. Valerian
2. Luc Orient
3. XIII
4. Long J. Silver
5. W.E.S.T.
6. Undertaker
7. Skorpion
8. Orbital 
Ważne żeby narzekać...

Offline Dracos

« Odpowiedź #1952 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 12:10:18 »
Jak tak popatrzę na listę wstydu sprezentowaną przez Konrada to aż mnie coś strzela. Na oko 2,5 roku średnia oczekiwania na tomy i niby człowiek powinien przejść na tym do porządku dziennego, a jednak wkurw łapie za każdym razem jak sobie to uświadamiam...

Offline Death

« Odpowiedź #1953 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 12:17:55 »
Wkurza tym bardziej, że oni tak naprawdę rzucą na rynek z 10 albumów i mają zakończone 6-7 serii lub co najmniej cykli. Orbital x 1 i kończą czwarty cykl (na razie więcej nie ma), Ira Dei x 2 i kończą serię, Pożoga x 1 i kończą serię, Elryk x 1 i kończą cykl. Heliopolis x 1 i kończą serię, Aristophania x 2 i kończą serię. Do tego Undertaker i są na bieżąco z jedną ze swoich najlepszych serii. To są zaledwie pojedyńcze tomy -48-60 stron i mają tyle rzeczy skończonych.

Offline Komediant

« Odpowiedź #1954 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 12:28:19 »

No troche tego dobrego było.
300, niedokończone Za królową i ojczyznę i Zbir, Zamieć, WE3 (wejście mieli naprawdę mocne), Torpedo, Srebrny Księżyc nad Providence (klimatyczna rzecz ze znakomitymi rysunkami Herenguela), Kraken, Valerian, Katanga, no może ramotkowy Luc Orient. Lazarusa mam po angielsku.

Więszkość frankofońskich serii odpuszczałem po jednym tomie (West, Undertaker, Orbital, Ekho, Orły Rzymu, Urban, Wartownicy, Borgia <Jodo w trybie przeginka>), w paru wypadkach dwóch-trzech (Long John Silver, Zabójca, Silas Corey).
Z amerykańskich próbowałem ale nie wciągnęły Żywe trupy, Black Science, Locke&Key (chociaż tu z ciekawości kupiłem compendium i doczytam), Straceńcy.
Z bardziej alternatywnych pozycji to przeczytałem i nie żałuję, ale też bez żalu wystawiałem na sprzedaż 'Ostatnią kapele świata', 'Kobieta mojego życia...', 'Niczego nie dotykać' (świetny graficznie średniak), 'Pogrzeby Łucji'. Hector Umbra nie podszedł zupełnie.

Z Jasonem było u mnie hit and miss, chyba Gang Hemingwaya wszedł najlepiej, chociaż fanem autora nie zostałem. 'Do ostatniego' ładny graficznie, ale fabularnie to tam trochę mało mięsa jak dla mnie. Po 'Silasa Coreya' sięgnąłem po lekturze 'Pewnego razu we Francji', zgrabny akcyjniak, ale jak na Nury'ego bez szału. 'Caravaggio' Manary miał niezły pierwszy tom, drugi to juz tylko ładne rysunki, fabularnie to wikipediowy przegląd najważniejszych wydarzeń z życia. 'D'Artagnan' był przyjemną lekturą, Juncker bardzo swobodnie operuje komiksowym językiem, trochę w manierze Blaina czy Trondheima.

Najsłabszy przeczytany od Byczka - Okko.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1955 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 14:41:00 »
Jeżeli chodzi o Taurusa to najwyraźniej uniknąłem przysłowiowej kuli. Mam od nich wyłącznie "Lazarus". Komiks przyzwoity. Czy go dokończą czy nie - nie moje zmartwienie. Bardziej przejmuję się tym czy go zakończy Rucka.
Frustrację reszty rozumiem, bo wydawnictwo wychodzi na niepoważne.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline deFranco

« Odpowiedź #1956 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 15:19:56 »
1. Long John Silver
2. Skorpion
3. XIII
4. Barakuda
5. Undertaker
6. Valerian
7. Luc Orient
8. Zbir
9. Jednorożec
10. Borgia
11. Kraken
12. Rycerze Heliopolis
13. Caravaggio
14. Shi
15. Silas Corey
16. Ekho
17. Torpedo
18. Srebrny księżyc nad Providence
19. Pożoga

+ Giełda komiksów  ;)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline 79ers

« Odpowiedź #1957 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 17:14:51 »
Taurus pierwsza 10:
1. Murena
2. Luc Orient
3. Locke&Key
4. Valerian
5. Shi
6. EKHO
7. Urban
8. Skorpion
9. Black Science
10.West

Offline Midar

« Odpowiedź #1958 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 18:55:12 »
Jesteśmy w trakcie prac nad drugim tomem serii "Wąż i Włócznia". Premierę planujemy na przełom marca i kwietnia.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1959 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 22:42:14 »
Jesteśmy w trakcie prac nad drugim tomem serii "Wąż i Włócznia". Premierę planujemy na przełom marca i kwietnia.

Widać że praca pali im się w rękach skoro w połowie października mieli tytuł przetłumaczony i już trwały prace redakcyjne!

Marcin Bałczewski recenzuje pierwszy tom serii "Wąż i Włócznia", a my, uprzedzając pytania, informujemy, że drugi tom został przetłumaczony i trwają nad nim prace redakcyjne. Premierę planujemy na początek przyszłego roku.

Nieźle! Tylko 5 miesięcy! W tym czasie takie SL potrafiło wydać marne 6 tytułów + jedno wznowienie. No ale rekord wydanych tytułów w jednym roku od zeszłego roku dzierży dzielnie Taurus! Niepokonany! ;)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1960 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 23:52:52 »
kolejność tylko w kategorii top

1. Okko, 2. Za Królową i Ojczyznę, 3. Parker

Bardzo dobre
Barakuda, Lazarus (tylko 4 tomy), Luc Orient, Orbital, Urban, Whiteout, Torpedo (w wydaniu NSC)

Dobre
Black Science (z potencjałem na wejście na poziom bardzo dobre); Borgia (czytane w wydaniu Screama), Do ostatniego, Gang Hemingway'a, Skasowałem Adolfa Hitlera, Stój...,

Przeciętne lub w najlepszym przypadku przyzwoite
Elryk, Fechmistrz, Jednorożec (to może nawet być poziom niżej, zupełnie nie pamiętam tej serii), Katanga (tylko tom 1), Long John Silver, Locke & Key, Murena, Orły Rzymu, Rycerze Heliopolis (tylko tom 1), Shi, Skorpion (jako całość, te tomy które wydał Taurus są chyba słabsze, ale kojarzę tylko jako całość), Sprycjan i Fantazjusz w Moskwie, Valerian (strasznie przehajpowane nostalgią),

Słabe
Ekho, Mroczne plany, Nokturno (w wydaniu Timofa), Pinokia, Pożoga, Pssst!, Silas Corey, Undertaker (tomy 1-4, straszna słabizna, nie wiem czemu to ma tylu fanów, to najsłabsza seria westernowa w PL), W.E.S.T, Zapach Niewidzialnego, Zbir (czytany w wydaniu NSC)

Nie czytałem
Aristophania, Asgard, Bouncer, Caravaggio, Hector Umbra, Infamis, Ira dei, Ja, Vampir, Jonny Double, Klik, Kobieta mego życia, kobieta moich snów, Kotlet i Zombi, Kraken, Najgorsza kapela świata, Niczego nie dotykać, On Mars, Opowieści Grozy, Opowieść rybaka, Ostatni lot, Pogrzeby Łucji, Sprycjan i Fantazjusz: Australijska przygoda, Srebrny Księżyc nad Providence, Straceńcy, Ter, Trup i sofa, Wartownicy, Wąż i włócznia, WE3, Wykolejeniec, XIII i XIII Mystery, Yoel, Zabójca, Zamek Zwierzęcy, Żywe trupy
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Styczeń 2025, 00:05:05 wysłana przez Sędzia »

Online Nephilim

« Odpowiedź #1961 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 10:33:28 »
1. Long John SIlver
2. WEST
3. Shi
4. Ira Dei
5. Undertaker
6. Orły Rzymu

(kolejność przypadkowa)

Słabe
Undertaker (tomy 1-4, straszna słabizna, nie wiem czemu to ma tylu fanów, to najsłabsza seria westernowa w PL), W.E.S.T
Musisz ewidentnie zrobić coś ze swoim gustem ;)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1962 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 12:44:12 »
Musisz ewidentnie zrobić coś ze swoim gustem ;)

Docenić. Undertaker to sztuczny, współczesny pseudowestern bez jakiegokolwiek westernowego "feelingu". Nie umywa się choćby do Durango czy Comanche. A WEST to już wyjątkowy gniot.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1963 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 12:55:42 »
Westerny łykam w zasadzie wszystkie i mogę stwierdzić, że Undertaker i Bouncer to najbardziej przecenione serie w tym gronie. Choć słabymi bym ich nie nazwał.

Najlepsze z Taurusa:

serie - Katanga, Zabójca, Żywe trupy (teoretycznie nie moja bajka, ale przy żadnej innej serii nie otwierały mi się tak szeroko oczy po przywróceniu kartki, jak tutaj), Zamek zwierzęcy, Najgosza kapela świata

single - Stój (i inne Jasona), Pogrzeby Łucji (czytałem lata temu i nieźle pamiętam, więc wyróżniam choćby z tego powodu), Kobieta mego życia, no i  niech będzie Do ostatniego

Offline Masonna

« Odpowiedź #1964 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 13:14:11 »
Ja niestety średnio wierzę, że ktoś przejmie te rozgrzebane serie. Poza E, który wszedł na nowo w duże tytuły jak Marini czy XIII, nikt z mniejszych wydawców nie będzie się bawił w kończenie tej drobnicy. Dla mnie to bardziej sytuacja lost-lost. Przegrywa wydawca i czytelnik.

Dobrze, że chociaż puszczają zamknięta historię.

Ale mają w swoich leniwych łapach perełki jak Valerian, Bouncer, Orbital i jeszcze parę innych, o których pewnie zapomniałem. Dziwi mnie, że Egmont jeszcze tego nie przejął i wydaje mi się to mocno podejrzane, pewnie jest jakieś drugie dno. Nie mówiąc o innych wydawnictwach, dla których każda z tych serii stałaby się z miejsca topem topów.
Komary rypią...