Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 506660 razy)

Offline Uluru

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1815 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 13:37:30 »
Eee, nie wiedziałem żadnej info do nich od kilku lat o ŻT, możesz coś przytoczyć?

Listopad 2023

Największy sukces przed laty to były oczywiście „Żywe trupy”, za które wszyscy nas teraz krytykują, że ich nie kończymy. Seria jest skończona, ale mamy cały czas problem z licencją, z wydawnictwem, oni tam mają po prostu bardzo ciekawe wyobrażenia o rynkach. Mamy wydanych 27 tomów i nie możemy tego skończyć. Ale walczymy, walczymy o to i może w końcu się uda. To jest tak, że scenarzysta po prostu zmienia agencję i te, które się zajmują tak naprawdę filmem, po prostu nie wiedzą, o co chodzi z komiksem i mają wyobrażenia z innej branży i próbują to przenieść na komiks, jeszcze na nasz rynek, więc jest to pewien problem. Są osoby, które przy dowolnej okazji pytają o „Żywe trupy”, dlatego o tym mówię.

Jak jeszcze masz problem ze znalezieniem czegoś to polecam się ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1816 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 13:41:48 »
@michał81 Chyba lepiej czasem dać sobie podkraść tytuł niż balansować na krawędzi bankructwa?
Jakiego bankructwa?

Offline Dracos

« Odpowiedź #1817 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 13:51:11 »
Jakiego bankructwa?
W tym roku wydali jeden pojedynczy album to nie jest działanie wydawnictwa w dobrej kondycji finansowej.

Offline rapr

« Odpowiedź #1818 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:22:38 »
ludzie też polecają Zamek zwierzęcy

Ja dokładam swoją polecajkę do Zamku. Rysunki są fantastyczne, fabuła interesująca. Jeśli Taurus upadnie, to pewnie kupię ostatni tom po francusku (jak wyjdzie) :D
Polecam też serię Ekho - choć tu głównie przez rysunki. Alessandro Barbucci to jeden z moich ulubionych artystów: Ekho, Siostry Niezapominajki, SkyDoll - same wizualne uczty. Fabularnie trzeba się nastawić na nieco prostsze historyjki z wieloma easter eggami w rysunkach. Choć jak wcześniej wspomniano nie jest to zakończona seria, w Polsce jest 9/12 tomów.
Barakuda - bardzo solidna pozycja, również świetnie narysowana, idealnie wchodzi w taki upał jak teraz.
Silas Corey - ciekawa, szpiegowska opowieść narysowana w cartoonowym stylu - ja lubię ;)
Katanga - świetny komiks od twórców "Pewnego razu we Francji". Tym razem akcja toczy się w Afryce.
Do ostatniego - fantastyczny one shot antywestern, pisałem opinię w temacie "Jakie komiksy właśnie czytacie?" parę miesięcy temu. Duża polecajka

Patrząc na ich katalog tym bardziej boli mnie przestanie wydawania - Ekho, Shi, Elryk, Wąż i Włócznia, Murena, Aristophania. Bardzo czekam na te tytuły, a pewnie się nie doczekam.

Offline wilk

« Odpowiedź #1819 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:25:36 »
To może z innej mańki. Polecacie jakieś serie które Taurus wydał do końca i którym warto się przyjrzeć?
Z zakończonych najbardziej polecam Okko. Równy, wysoki poziom przez 5 tomów.

Można też zwrócić uwagę na W.E.S.T. ale to cykl raczej nierówny. Long John Silver też całkiem porządny ale zanotowałem, że coś tam było nie tak z zakończeniem ale nie pamiętam już o co chodziło. :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #1820 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:29:10 »
Oj mieli dobrych serii. Te co powyżej, ale i Urban i Orbital. Tylko brać dyptykami, bo nie skończone, ale można czytać, bo jakieś tam zakończenia są.

Offline michał81

« Odpowiedź #1821 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:30:12 »
W tym roku wydali jeden pojedynczy album to nie jest działanie wydawnictwa w dobrej kondycji finansowej.
Sideca też wydała w 2023 tylko jeden album. I wiesz co zrobiła w tym roku? też wydała jak narazie tylko 1 album. Ten to rok się jeszcze nie skończył, więc trochę za wcześniej pisać o tym że upadają. Jakoś na festiwalch/tagrach się cały czas pojawiają.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1822 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:34:37 »
To może z innej mańki. Polecacie jakieś serie które Taurus wydał do końca i którym warto się przyjrzeć?

Urban. Całkiem dobrze mi też wszedł Sillas Correy. Z niepełnych (nie widzę wszystkich tomów na Gildii): Locke & Key. I jeszcze są jakieś starsze rzeczy, ale to już raczej używki.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1823 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:38:25 »
Dlatego napisałem że balansują, a nie że zbankrutowali. Pamiętam że pisałeś że w tym roku kolejny tom wąż i włócznia pewnie wydadzą, ale to wciąż wygląda kiepsko. Mogę tylko zgadywać, ale imo czekają aż jakąś kasa im spłynie ze sprzedaży tego co jest na rynku.  Żadnej kasy odłożonej nie ma na działalność wydawniczą zbyt dużo zostało zainwestowane w rozpoczęte serie.

A sideca to już też wydawnictwo widmo, chociaż spojrzałem i wydali zbiorczaka czyli uczą się na błędach swoich i innych

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1824 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 14:39:27 »
Sideca też wydała w 2023 tylko jeden album. I wiesz co zrobiła w tym roku? też wydała jak narazie tylko 1 album. Ten to rok się jeszcze nie skończył, więc trochę za wcześniej pisać o tym że upadają. Jakoś na festiwalch/tagrach się cały czas pojawiają.
Pojawiają się na festiwalach/targach jedynie tylko aby gadać te swoje głupoty, jakie to mają plany ambitne. Ja sam pamiętam jak kilka lat temu wciskali mi na MFKiG, że jest szansa nawet na kontynuację Queen & Country. Jak to się skonczyło, wszyscy wiemy. Ode mnie mają soczyste "wypierdalać", nic już od nich nie kupię..

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #1825 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 17:21:48 »
Pojawiają się na festiwalach/targach jedynie tylko aby gadać te swoje głupoty, jakie to mają plany ambitne. Ja sam pamiętam jak kilka lat temu wciskali mi na MFKiG, że jest szansa nawet na kontynuację Queen & Country. Jak to się skonczyło, wszyscy wiemy. Ode mnie mają soczyste "wypierdalać", nic już od nich nie kupię..

Niestety podzielam tę opinię. Niestety bo jest brutalna. Ale wydawca, który nie wydaje wszystkich tytułów w serii jest po prostu gamoniem. Te śmieszne tłumaczenia o chytrej babie z Image (teraz o zmianie agenta przez Kirkmana) sugerują jakoby każdy mógł zarabiać na popularności serialu, ale nie twórca czy jego agent. Perspektywa jest inna. To wy Taurusy fartem zarabialiście krocie na tej popularności, płacąc licencję znacznie poniżej jej wartości. I na te kilka dodatkowych tomów należało zewrzeć szczękę i wydać choćby nie wiem co. Mielibyście dzisiaj licencję na 32 tomy, gdyby nie ta opieszałość. Pakiety do dziś chodziłyby jak złoto.

Czesi z ich znacznie mniejszym rynkiem potrafili wydać całość do 2020 roku, nie podnosząc ceny, bo wyrobili się do wojny/inflacji/podniesieniu cen papieru. Ale wy jak zwykle rozmemłani i zwlekający, czekający na niewiadomo co i zawsze wiatr w oczy. Teraz gdybyście kupili te ostatnie tomy, to pewnie licencje na pierwsze już wygasły, do tego inflacja i wasza szczodrość zrobiłyby pewnie tom 32 po 100 zł. I tak bym kupił.

Frajerstwo.

Nie kupię nic od Taurusa dopóki nie wyda Żywych Trupów do końca. Choćby sam Alan Moore zrobił eksklusiva dla Taurusa o tym jak Batman rozwiązuje śledztwo w sprawie Thorgala.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Klint

« Odpowiedź #1826 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 15:51:44 »
Opublikowano liste wystawców na tegorocznym MFGiK.
Tyle w temacie że są na festiwalach  :o

Offline Konrad

« Odpowiedź #1827 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 16:05:06 »
Przecież jest na liście stoisko BESTCOMICS, na którym będzie Elemental i Taurus
https://komiksfestiwal.com/targi/lista-wystawcow/

Offline Death

« Odpowiedź #1828 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 16:13:02 »
Niby są, ale z jedną premierą w 2024 r. również dobrze na tym stoisku mogą też być Mandragora i TM-Semic. Oba te wydawnictwa wydały tylko o 1 album mniej.

Offline Pinto

« Odpowiedź #1829 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 16:55:33 »
Przecież jest na liście stoisko BESTCOMICS, na którym będzie Elemental i Taurus
BESTCOMICS to najgorszy sklep komiksowy, a Taurus to najgorsze wydawnictwo, więc wszystko się zgadza.