Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505331 razy)

celtic i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Sędzia

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1545 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 15:55:25 »
Moim zdaniem to bardziej kwestie organizacyjne, nie ma kto im tego robić i terminy uciekają, kasa wolniej przepływa itp. A tutaj widać byli inni chętni, więc Marini i XIII (?) uciekły. Znak zapytania przy XIII wynika z tego, że Taurus nigdy nie miał praw na te tomy, od dawna pisali, że nie są zainteresowani wydaniem wcześniejszych tomów. Ciekawe czy nie będzie sytuacji, gdzie dalsze tomy będzie wydawał Taurus, a do 19 tomu Egmont.

Gdyby sytuacja finansowa Taurusa była zła, to by nie wydawali Luca Orienta 4 i 5, a już tym bardziej w tym samym momencie. To raczej spodziewana wtopa, zwłaszcza że zaraz skończy się tom 1.

Przydałby się jakiś update nieskończonych serii.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1546 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 16:17:47 »
Z tego co rozmawiałem jakiś czas temu w CK to oni niestety nie mają jakiegoś parcia na nowości itd. i wydają swoim powolnym tempem. Prawa nabywają do pojedynczych tomów a nie serii. Następny ponoć ma być Zamek zwierzęcy.

Online michał81

« Odpowiedź #1547 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 17:12:56 »
Myślę, że Valerian też już odpłynął skoro tyle czasu nie ma wznowień brakujących tomów.
Pytałem o wznowienia oraz dodatkowe historie. Kuba powiedział dwie rzecz: Nie jest w stanie utrzymać poprzedniej ceny. Druga sprawa to nie wiem czy rynek przyjmie kolejne dodruki, bo seria już je miała (a pierwsze tomy nawet chyba dwa) i obawia się, że ta 100 krzyczących w internecie to jest za mało i finalnie przy dodruku poplynie.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1548 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 17:33:11 »
Dzięki za info, choć widzę temat dodruków nie brzmi optymistycznie. Cena - oczywiście musi ulec zmianie, niemniej w mojej opinii spokojnie by zeszło. To jedna z kultowych serii z historią i ładunkiem sentymentalnym wśród starszych odbiorców, ale to już kwestia wydawnictwa. Jeśli nie podejmą tematu - jestem przekonany, że z czasem zrobi to ktoś inny.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1549 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 09:34:05 »
Taurus na FB napisał:
Jakiś czas temu informowaliśmy Was o trwających negocjacjach z Francuzami na temat "XIII", które nie zakończyły się pozytywnie, o czym mogliście dowiedzieć się pośrednio z sobotniej prezentacji przyszłorocznych planów wydawnictwa Egmont. Przepraszamy, że w ten sposób się o tym dowiedzieliście, ale umowy z wydawcami zmuszały nas do zachowania milczenia na ten temat do momentu ogłoszenia przez wydawnictwo Egmont.

Podobna sytuacja jest z komiksami tworzonymi przez Mariniego, na którego Egmont otrzymał wyłączność w Polsce.

I zadano dobre pytanie:

O Murenie też nic nie możecie powiedzieć?  ;)

I jak na razie bez odpowiedzi.

Gdyby sytuacja finansowa Taurusa była zła, to by nie wydawali Luca Orienta 4 i 5, a już tym bardziej w tym samym momencie. To raczej spodziewana wtopa, zwłaszcza że zaraz skończy się tom 1.
Albo kupili prawa do wszystkich tomów od razu i kończy się czas na wydanie przez nich tego tytułu (i myślę, że to jest główna przyczyna), albo nie chcąc jeszcze bardziej rozsierdzić swojego czytelnika kolejną niedokończoną serią, to dokupili tom 4 i 5 celem jej dokończenia (a pewnie i tak prawa nie są jakoś strasznie drogie).

Z tego co rozmawiałem jakiś czas temu w CK to oni niestety nie mają jakiegoś parcia na nowości itd. i wydają swoim powolnym tempem. Prawa nabywają do pojedynczych tomów a nie serii. Następny ponoć ma być Zamek zwierzęcy.

I to by potwierdzało m.in. sposób wydawania XIII i jego odnogi. Kupili prawa do tomu, wydali, czekają jak idzie sprzedaż, sprzedali ponad 50% nakładu, kupują prawa do kolejnego tomu, itd.

« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Październik 2023, 09:37:58 wysłana przez vision2001 »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1550 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 10:12:51 »
Albo kupili prawa do wszystkich tomów od razu i kończy się czas na wydanie przez nich tego tytułu (i myślę, że to jest główna przyczyna), albo nie chcąc jeszcze bardziej rozsierdzić swojego czytelnika kolejną niedokończoną serią, to dokupili tom 4 i 5 celem jej dokończenia (a pewnie i tak prawa nie są jakoś strasznie drogie).

Przy przewidywanej wtopie lepiej stracić zaliczkę na prawa, niż wydać na druk i potem resztę należności dla licencjodawcy.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1551 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 10:30:39 »
Przy przewidywanej wtopie lepiej stracić zaliczkę na prawa, niż wydać na druk i potem resztę należności dla licencjodawcy.
I tracić potencjalnych klientów przy wydawaniu kolejnych serii?
Nie sądzę.

Ja już i tak odpuszczam wiele nowych tytułów od Taurusa właśnie ze względu na "lecenie w kulki" i brak jasnych komunikatów. Pewnie będę kontynuował kupno serii, które od nich zacząłem brać i dodatkowo jakieś one-shoty ("Do ostatniego" to jeden z lepszych westernów ostatnich lat!). Oczywiście potwierdzam, że wydane przez nich tytuły sprawiły mi radość, gdy je czytałem i za to dziękuję. Cieszyłem się, że przejęli m.in. wydawania XIII, czy kontynuowali wydawania Skorpiona. Ale widać, że wiatru w żagle już chyba sami nie chcą łapać...

10 listopada Dargaud wyda kolejny tom Undertakera (tę serię kupuję). Ciekawe kiedy u nas i czy wyda to Taurus.

Ludzie dowiadują się mimochodem o pewnych rzeczach, zakulisowo, a czasem bezpośrednio od Wydawcy. Że jest u nich spowolnienie, to widać. Że gdy jest dużo tytułów na rynku, to zarabiają przez samą sprzedaż "konkurencji" to też można się domyślić (i dobrze, niech zarabiają!). Że obecnie rozszerzają działalność na dystrybucję (i kolejne wydawnictwo), to również wiadomo.

Oczywiście mój opis wskazuje jasno, że łączę działalność ojciec=syn i nie widzę wielkiej różnicy w podjętych przez nich ruchach. I fajnie by było, gdyby jednak: a) była najjaśniejsza jasność, co do kontynuacji (wydamy/nie możemy/nie sprzedało się, etc.); b) starali się wydawać w miarę na świeżo względem oryginału kontynuacje już rozpoczętych serii (jednak jesteśmy w plecy z: Shi, Murena, Ekho). A to już byłoby wiele.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1552 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 10:53:48 »
Czy ktoś już nabył Luc Orient t.4? Na gildii tomy 4 i 5 mają podane inne formaty niż tomy 1-3.

Na razie mogę porównać 4 i 5. Wyglądają bardzo w porządku.

Offline badday

« Odpowiedź #1553 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 11:04:28 »
Że obecnie rozszerzają działalność na dystrybucję (i kolejne wydawnictwo), to również wiadomo.
Jakie kolejne wydawnictwo?

Offline vision2001

« Odpowiedź #1554 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 11:05:47 »
Jakie kolejne wydawnictwo?
BestComics, ale może to jednorazowy wyskok?
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Październik 2023, 11:16:33 wysłana przez vision2001 »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1555 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 11:41:29 »
I tracić potencjalnych klientów przy wydawaniu kolejnych serii?
Nie sądzę.

Bez przesady, jak się seria nie sprzedaje dobrze, to nikt racjonalny nie oczekuje, że wydawca będzie topił w tym pieniądze i wydawał dalej. Tu się ślubu nie bierze.

I nie wiem czy Taurus może stracić jeszcze więcej klientów, zwłaszcza teraz jak im odpały jeszcze Orły Rzymu i XIII.

Offline starcek

« Odpowiedź #1556 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 12:39:26 »
Oni już od paru lat zachowują się tak jakby bardziej im zależało na hurtowej sprzedaży komiksów, a nie wydawaniu własnych.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Klint

« Odpowiedź #1557 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 13:26:42 »
Oni już od paru lat zachowują się tak jakby bardziej im zależało na hurtowej sprzedaży komiksów, a nie wydawaniu własnych.

Jeżeli tak jest to mogliby przedstawić oficjalne stanowisko. Z szacunku dla klientów, którzy kupili wydane przez nich komiksy.

Offline Midar

« Odpowiedź #1558 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 13:49:18 »
Na razie mogę porównać 4 i 5. Wyglądają bardzo w porządku.
Dzięki, sprawdziłem na MFKiG, że jest ok.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1559 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 13:56:38 »
Ludzie dowiadują się mimochodem o pewnych rzeczach, zakulisowo, a czasem bezpośrednio od Wydawcy. Że jest u nich spowolnienie, to widać. Że gdy jest dużo tytułów na rynku, to zarabiają przez samą sprzedaż "konkurencji" to też można się domyślić (i dobrze, niech zarabiają!). Że obecnie rozszerzają działalność na dystrybucję (i kolejne wydawnictwo), to również wiadomo.

Oczywiście mój opis wskazuje jasno, że łączę działalność ojciec=syn i nie widzę wielkiej różnicy w podjętych przez nich ruchach. I fajnie by było, gdyby jednak: a) była najjaśniejsza jasność, co do kontynuacji (wydamy/nie możemy/nie sprzedało się, etc.); b) starali się wydawać w miarę na świeżo względem oryginału kontynuacje już rozpoczętych serii (jednak jesteśmy w plecy z: Shi, Murena, Ekho). A to już byłoby wiele.
Podpisuję się pod słowami.

Komunikaty Taurusa typu: "robimy co możemy" są po prostu, kolokwialnie mówiąc wku*wiające i tylko rozsieerdzają potencjalnych fanów wydawnictwa, o ile tacy jeszcze zostali.

btw.: z Ira Dei też w plecy.