Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1515 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:23:31 »
Wejście w Image to pokłosie startu NSC, widać że Egmont w tamtym czasie próbował poszerzyć swoje portfolio o komiksy innych wydawców amerykańskich niż Marvel, DC i Dark Horse, dlatego po "problemach z Image" poszły komiksy z Boom Studio (niewypał) czy IDW. Tam też widać nie było pomysłu po w dwóch przypadkach były to pozycje superbohaterskie, które się nie sprzedały (Palcojada nie liczę, bo on chyba został dorzucony do licencji, przynajmniej tak sugerował ś.p. Krzysiek) tak z IDW chyba dopiero StarTrek zażarł, bo 30 dni nocy to nawet zniknęło z katalogu pomimo, że komiks nadal można kupić. Zresztą jest tyle fajnych komiksów Templesmitha do wydania, a Egmont wydał serię, która była już kiedyś wydana (jeden Troll by powiedział, że żeruje na nostalgii ;) ).

Co do superbohaterskich komiksów, to na start miał sporo doradców w przypadku Marvel i DC od czego mógłby zacząć, dlatego to dobrze zażarło. W pozostałych przypadkach jest chyba tak jak pisze Studio.

Nie zmienia to faktu, że nadal jest atrakcyjniejszym wydawcą dla zagranicznych wydawców.

Jakoś tak mi się wydawało, że w Polsce jest więcej dużych i średnich wydawnictw, które wydawały komiksy Image Comics, niż tych, które tego nigdy nie robiły. Non Stop, Nagle, Egmont, Taurus, Mucha. Zaraz dojdzie Lost in Time. Kogoś pominąłem?
Tylko w tym czasie, o którym rozmawiamy Image wydawało NSC (a tak naprawdę startowało), Taurus oraz Mucha. Czwartym wydawcą był dopiero Egmont. Przy okazji pominąłeś KBoom.

ps. i nie mam szczególnie zamiaru bronić Image Comics, inaczej zrozumiałem Twoje intencje z tego posta, myślałem że chodzi Ci o Egmont, bo ja pisałem o licencjodawcach.
Problem z Image nie tylko miał Egmont, ale także mówił o nim Kuba ten z KBoom, choć Kuba z Taurusa też ciągle o tym mówi w przypadku Żywych Trupów. Dodatkowo NSC ma problem w wydaniem Oblivion Song. Wszystko co idzie przez centralę Image ma ten problem. Zobaczymy jak będzie sobie z tym radzić Nagle. I wiem co napisałeś, po prostu podobnie podochodzi do tej sprawy Egmont.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:34:43 wysłana przez michał81 »

Offline Klint

« Odpowiedź #1516 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:24:54 »
Ale tutaj licencjodawca nie zrobił żadnego numeru, Taurus wydaje komiksy w tak dużych odstępach czasu, że to jest niepoważne. Licencjodawcy wolą poważnego partnera od mało poważnego. Choć gwoli sprawiedliwości, ostatnio Taurus się mocno poprawił, być może właśnie na tle tego przypadku.

Dokładnie tak. Zapaść Taurusa nie pozostaje niezauważona u licencjodawców. Jeszcze kilka lat temu wydawali po 2-3 tytuły miesięcznie, a teraz ....
Wiem, że rynek się zmienia itp, ale wydawcy o podobnym profilu (Scream Comics, Lost in Time) regularnie wydają w odstępach miesiąca lub dwóch. Najbardziej irytuje mnie ich postawa typu : tak w tym roku wydamy dużo tytułów a jak przychodzi to konkretów to grają stare hity : pracujemy nad tym, nie podjęliśmy jeszcze konkretnej decyzji.
Na tę chwilę zapowiedzieli dwa tomy Luca Orienta ale co dalej ? Stawiam orzechy przeciwko dolarom, że nic więcej już w tym roku nie wydadzą.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1517 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:27:54 »
Tak E jest atrakcyjniejszym partnerem. Dlatego zaluje ze nie maja nikogo madrego od mang. Moze doczekalbym sie np polskiego wydania legend of mother sarah albo nausicci ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #1518 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:40:17 »
Tak E jest atrakcyjniejszym partnerem. Dlatego zaluje ze nie maja nikogo madrego od mang. Moze doczekalbym sie np polskiego wydania legend of mother sarah albo nausicci ;)

Spokojnie. Kończą się Egmontowi klasyki z USA i Europy, to zaraz pewnie podziała coś w tym kierunku :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1519 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:52:43 »
Wejście w Image to pokłosie startu NSC, widać że Egmont w tamtym czasie próbował poszerzyć swoje portfolio o komiksy innych wydawców amerykańskich niż Marvel, DC i Dark Horse, dlatego po "problemach z Image" poszły komiksy z Boom Studio (niewypał) czy IDW. Tam też widać nie było pomysłu po w dwóch przypadkach były to pozycje superbohaterskie, które się nie sprzedały (Palcojada nie liczę, bo on chyba został dorzucony do licencji, przynajmniej tak sugerował ś.p. Krzysiek) tak z IDW chyba dopiero StarTrek zażarł, bo 30 dni nocy to nawet zniknęło z katalogu pomimo, że komiks nadal można kupić. Zresztą jest tyle fajnych komiksów Templesmitha do wydania, a Egmont wydał serię, która była już kiedyś wydana (jeden Troll by powiedział, że żeruje na nostalgii ;) ).

Nie zmienia to faktu, że nadal jest atrakcyjniejszym wydawcą dla zagranicznych wydawców.
 Tylko w tym czasie, o którym rozmawiamy Image wydawało NSC (a tak naprawdę startowało), Taurus oraz Mucha. Czwartym wydawcą był dopiero Egmont. Przy okazji pominąłeś KBoom.
Problem z Image nie tylko miał Egmont, ale także mówił o nim Kuba ten z KBoom, choć Kuba z Taurusa też ciągle o tym mówi w przypadku Żywych Trupów. Dodatkowo NSC ma problem w wydaniem Oblivion Song. Wszystko co idzie przez centralę Image ma ten problem. Zobaczymy jak będzie sobie z tym radzić Nagle. I wiem co napisałeś, po prostu podobnie podochodzi do tej sprawy Egmont.

Nie chcę za bardzo spekulować, bo nie wiem jakie kto miał problemy z Image. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, by Egmont miał jakieś większe problemy z Image, to nie jest mała firemka z Polski tylko międzynarodowy koncern. Oczywiście nie wykluczam, ale jak dla mnie to problem Egmontu z Image sprowadza się 1) do tego, że im się dobrze nie sprzedawały komiksy z Image, 2) nie bardzo widzę jakie komiksy z Image Egmont chciałby wydać, poza Żywymi Trupami. Jak dla mnie Image nie jest kompatybilny z tym co wydaje Egmont.

Co do pozostałych wydawców, to Taurus sam sobie jest winny, Oblivion Song z NSC jest jedynym takim przypadkiem na całą gamę wydanych przez nich komiksów z Image. Co do KBoom, trudno mi się odnieść.

Nie mając żadnej wiedzy insiderskiej oraz mając świadomośrć, że ludzie z zasady lubią zwalać na innych i samemu siebie wybielać - generalnie staram się wyciągać wnioski z ogólnego obrazu. A ten jest taki, że komiksów Image w PL jest mnóstwo, wielu wydawców je wydaje. Gdyby generalnie były problemy z Image, taka sytuacja raczej miejsca by nie miała.

Na tę chwilę zapowiedzieli dwa tomy Luca Orienta ale co dalej ? Stawiam orzechy przeciwko dolarom, że nic więcej już w tym roku nie wydadzą.

Jeśli wydadzą Luca Orienta 4 i 5 to w sumie zrzucą największy garb, jaki mieli, więc w sumie i tak na ten rok wystarczy. Dobrze by było, żeby ktoś im wytłumaczył, żeby zmienili tryb wydawania komiksów z pojedynczych tomów na zbiorcze.

Odkąd Egmont zapowiedział Mangi to spodziewam się Nausicci.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1520 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:03:18 »
Odnośnie Nausici, mam jeszcze stare wyświechtane wydanie z '97, które z chęcią wymieniłbym na nowiutką, ślicznie wydaną wersję PL. Przepiękna historia, rewelacyjna strona graficzna. Mam nadzieję, że ktoś się skusi, to wręcz szok, że jeszcze nie ma tego u nas. Kilka losowych zdjęć z wnętrza:

« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:05:25 wysłana przez Warpath »

Online michał81

« Odpowiedź #1521 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:04:02 »
Nie mając żadnej wiedzy insiderskiej oraz mając świadomośrć, że ludzie z zasady lubią zwalać na innych i samemu siebie wybielać - generalnie staram się wyciągać wnioski z ogólnego obrazu. A ten jest taki, że komiksów Image w PL jest mnóstwo, wielu wydawców je wydaje. Gdyby generalnie były problemy z Image, taka sytuacja raczej miejsca by nie miała.
Te masę komiksów jest wydawane z logiem Image, ale tylko dlatego, że licencje są kupowane bezpośrednio od twórców. Z komiksami które muszą przejść przez centrale zawsze są problemy.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1522 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:07:03 »
Te masę komiksów jest wydawane z logiem Image, ale tylko dlatego, że licencje są kupowane bezpośrednio od twórców. Z komiksami które muszą przejść przez centrale zawsze są problemy.

Ok, ale to już trzeba by wejść w to, które są kupowane bezpośrednio, a które przez centralę. Ja takiej wiedzy nie posiadam.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1523 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:07:19 »
Nie ma bo japonia pokazuje faka polskim wydawcom
Egomontowi moze sie udac tak jak z otomo i  mother sarah
No tysiace killerow mangowych czeka ;)
Od pieknie narysowanych przez oh great shonenow typu air gear czy tenjo tengo przez rakie boichiego do mrocznego cyberpunka red eyes.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1524 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:09:26 »

Tez tak slyszalem ze lepiej uderzac do tworcow bo maja prawa do swoich komiksow. I jest latwiej. Mam na liscie jeden komiks z image wiec moze wkrotce powiem cos wiecej.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online michał81

« Odpowiedź #1525 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:12:46 »
Ok, ale to już trzeba by wejść w to, które są kupowane bezpośrednio, a które przez centralę. Ja takiej wiedzy nie posiadam.
Patrząc z jakimi komiksami jest największy problem oraz jakich tytułów nie ma na polskim rynku to komiksy założycieli idą przez centralę.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 13:15:21 wysłana przez michał81 »

Offline Konrad

« Odpowiedź #1526 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 15:11:10 »
I tak 6 album mam być ostatnim, potwierdził to autor, choć nie wiem jak on chce rozwiązać wszystkie wątki w jednym albumie, bo jest ich sporo.
Gdzie i kiedy Marini potwierdzał, że to będzie ostatni tom? To jakieś najnowsze info? Bo z tego co pamiętam to na swoim FB pisał, że jeszcze nie kończy z tą serią i zamierza stworzyć kolejne tomy. Początkowo było chyba nawet takie założenie, że 6 tom będzie rozpoczęciem tryptyku.

Online michał81

« Odpowiedź #1527 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 15:19:00 »
Gdzie i kiedy Marini potwierdzał, że to będzie ostatni tom? To jakieś najnowsze info? Bo z tego co pamiętam to na swoim FB pisał, że jeszcze nie kończy z tą serią i zamierza stworzyć kolejne tomy. Początkowo było chyba nawet takie założenie, że 6 tom będzie rozpoczęciem tryptyku.
Od jednego z polskich wydawców. I też jestem przekonany, że nie zamknie wszystkich wątków w jednym tomie, jest tego za dużo.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1528 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 16:26:53 »
W mojej okolicy działa duży polski sklep - sieciówka z tradycjami. W najbliższym sąsiedztwie był zieleniak, kiosk, kwiaciarnia, chemia i sklep żelazny.  W pewnym momencie lider postanowił, że poszerzą asortyment i zaczęli handlować prasą, papierosami, "świeżymi" warzywami, mydłem i powidłem.  W mojej okolicy podupada duży polski sklep - sieciówka z tradycjami.

Ot taka smutna historyjka na niedzielę.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1529 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 21:07:03 »
W sierpniu ukazał się 12 tom Ekho. mam nadzieję, że po ogarnięciu utęsknionego LOrienta seria powróci  ;D