Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505458 razy)

celtic i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1500 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:17:09 »
W sensie co uwazasz za dranstwo? Ze chlopaki tyle zwlekali?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline michał81

« Odpowiedź #1501 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:25:02 »
Nie wiem ile chlopaki zwlekali z zakupem, ale i tak uwaza ze dranstwo.
Nie wiem ile zwlekali ale wydaje mi się to połączone ze Skorpionem. Na zeszłorocznej KW rozmawiałem z Kubą i wtedy już powiedział, że nie wydadzą kolejnych tomów, bo licencjodawca naciskał ich na większy nakład, na który nie chcieli się zgodzić, więc licencje wziął Egmont. Dowiedziałem się tego jeszcze przed ogłoszeniem, że komiksy Mariniego wracają do Egmontu. W tym roku na MFK w Krakowie Karol potwierdził, że licencja na Orły została odmówiona Taurusowi, pomimo że do zakończenia serii został jeden tom. Wnioskując można przypuszczać, że Egmont zgarnął licencje na wszystkie komiksy Mariniego, bo jest większym wydawcą. Przez to jest bardziej prestiżowy dla zagranicznych wydawnictw. Arku sam dobrze to wiesz bo przecież sprzątnął Ci licencje na jeden z komiksów, który chciałeś wydać.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:26:38 wysłana przez michał81 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1502 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:29:49 »
Wiesz co. Co innego jak walczysz o licencje przed i wtedy ktos cie przebija . To jest ok. A co innego jak ryzykujesz wchodzisz w serie , promujesz itp i licencjodawca robi ci taki numer. Nie fajne. Kolejny argument by stawiac na integrale. Na szczescie w 2000ad taki numer nie przejdzie. ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline michał81

« Odpowiedź #1503 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:38:37 »
Na szczescie w 2000ad taki numer nie przejdzie. ;)
Nie mów hop. ;)

Jeszcze się okaże, że to wypasione wydanie Rogatego Boga wyjdzie od Egmontu a nie od Studia :P

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1504 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:39:42 »
Wiesz co. Co innego jak walczysz o licencje przed i wtedy ktos cie przebija . To jest ok. A co innego jak ryzykujesz wchodzisz w serie , promujesz itp i licencjodawca robi ci taki numer. Nie fajne. Kolejny argument by stawiac na integrale. Na szczescie w 2000ad taki numer nie przejdzie. ;)

Ale tutaj licencjodawca nie zrobił żadnego numeru, Taurus wydaje komiksy w tak dużych odstępach czasu, że to jest niepoważne. Licencjodawcy wolą poważnego partnera od mało poważnego. Choć gwoli sprawiedliwości, ostatnio Taurus się mocno poprawił, być może właśnie na tle tego przypadku.

Offline michał81

« Odpowiedź #1505 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:43:14 »
Licencjodawcy wolą poważnego partnera od mało poważnego.
I dlatego Egmont nie wydaje komiksów Image :D

Offline Death

« Odpowiedź #1506 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:43:46 »
Chytra baba z Dargauda.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1507 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:44:11 »
Okej nie znam calej histori. Opieram sie na tym co pisze michal. Dlatego napisalem ze nie wiem jakie odstepy czasu itp.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline michał81

« Odpowiedź #1508 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:49:54 »
Okej nie znam calej histori. Opieram sie na tym co pisze michal. Dlatego napisalem ze nie wiem jakie odstepy czasu itp.
Karol powiedział, że to pierwszy raz na polskim rynku komiksowym zaistniała sytuacja, że licencjodawca odmówił wydawcy, do tej pory funkcjonowało to na zasadzie umowy grzecznościowej, że pierwszeństwo ma ten kto wydaje/wydawał daną serię i licencja przechodziła tylko wtedy, kiedy dany wydawca się wycofał. Tu było podobno inaczej. O szczegóły musiałbyś pytać Kubę, bo wątpię, aby zwykłemu czytelnikowi/kupującemu je zdradził.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:55:33 wysłana przez michał81 »

Offline Death

« Odpowiedź #1509 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:53:38 »
Inne komiksy innymi komiksami, ale jeśli szósty tom Orłów Rzymu będzie faktycznie ostatnim, to w tym konkretnym przypadku Dargaud postąpił bardzo słabo mając też w dupie polskich fanów Mariniego. Taurus wydał wszystko co w tej serii było, a szósty tom wyjdzie w październiku 2023. Jeśli Egmont przejął ten komiks, to zaraz wyda gruby integral 1-6 dokładnie taki jak Cygana i wszyscy posiadacze pojedyńczych tomów 1, 2, 3, 4 i 5 z Taurusa obudzą się z ręką w nocniku. Szczytem frajerstwa i niewiedzy będzie teraz zakup od kogoś na Allegro i Olxie kompletu 1-5, a szczytem poszukiwania jelenia i frajera będzie sprzedaż kompletu 1-5 w oczekiwaniu na integral Egmontu. W każdym razie będzie się działo! - jak mawiał Sławek Peszko.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1510 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:54:26 »
No ja wlasnie znam to od tej strony. Prawo pierwokupu itp. Sam na przyklad spotkalem sie z taka sytuacja ze odmowiono nam licencji bo inny polski wydawca wydaje komiksy tego autora i oni maja zasade ze staraja sie by jeden wydawca wydawal danego autora z ich bazy

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1511 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 11:58:05 »

Takich jak Invincible i Palcojad?

Z których sprzedaży Egmont chyba niezbyt jest zadowolony, w przypadku Invincible pamiętam, że TK tak powiedział, a Palcojada mieli na promocji 60% off, więc też raczej szału nie zrobił.

Offline michał81

« Odpowiedź #1512 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:03:59 »
@Death to się raczej nastawiaj na coś takiego. Wątpię, aby Egmont wznowił nagle tomy 1-5, tym bardziej, że część jest dostępna na rynku. Zbiorczy (może dwa zbiorcze) pewnie wyjdzie, po tym jak Egmont już wznowi wszystko Mariniego co ma wznowić. I tak 6 album mam być ostatnim, potwierdził to autor, choć nie wiem jak on chce rozwiązać wszystkie wątki w jednym albumie, bo jest ich sporo.

Takich jak Invincible i Palcojad?

Z których sprzedaży Egmont chyba niezbyt jest zadowolony, w przypadku Invincible pamiętam, że TK tak powiedział, a Palcojada mieli na promocji 60% off, więc też raczej szału nie zrobił.
Bywanie na festiwalach ma swoje plusy, kiedy np. stoisz obok "wysokiego faceta, będącego wydawcą", który kupił dopiero licencje na te komiksy i mówiącego wprost że "Image nie jest poważnym wydawcą, bo robi duże problemy". Oczywiście rozmowa odbywa się z innym wydawcą który też ma w swojej ofercie komiksy Image.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1513 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:10:55 »
Wypowiadam sie jako fan i nie szukam pracy w egmoncie.:)
Jak ja sie przygladam dzialaniom E to mam wrazenie sporej przypadkowosci decyzji przy doborach tytulow. Widze eksperymentowanie i to jest ok, ale jest masa decyzji ktorych nie rozumiem, moze dlatego ,  ze nie widze slupkow w exelu. Tak jak w przypadku mang mam nieodoarte wrazenie ze tam nie ma ludzi co ogarniaja temat na wyzszym lewelu. Wiem ze TK jest fanem i zjadl zeby. Pamietam jak zrobil mase dobrego jeszcze za czasow swiata komiksu, ale jeden gosc nie ogarnie roznorodnosci rynkow i trendow. Widac to bylo po mandze i widac bylo przy starcie superhero.
Ale widac to jakos dziala i przynosi zyski, wiec .. no po prostu sie dziwie i tyle :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:14:22 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1514 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:16:00 »
Bywanie na festiwalach ma swoje plusy, kiedy np. stoisz obok "wysokiego faceta, będącego wydawcą", który kupił dopiero licencje na te komiksy i mówiącego wprost że "Image nie jest poważnym wydawcą, bo robi duże problemy". Oczywiście rozmowa odbywa się z innym wydawcą który też ma w swojej ofercie komiksy Image.

Jakoś tak mi się wydawało, że w Polsce jest więcej dużych i średnich wydawnictw, które wydawały komiksy Image Comics, niż tych, które tego nigdy nie robiły. Non Stop, Nagle, Egmont, Taurus, Mucha. Zaraz dojdzie Lost in Time. Kogoś pominąłem?

Z mojego doświadczenia wynika, że "robienie dużych problemów" najczęściej ma miejsce, gdy się z kimś nie chce współpracować, co zazwyczaj wynika z przyczyn leżących po stronie tej właśnie osoby.

ps. i nie mam szczególnie zamiaru bronić Image Comics, inaczej zrozumiałem Twoje intencje z tego posta, myślałem że chodzi Ci o Egmont, bo ja pisałem o licencjodawcach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 12:21:19 wysłana przez Sędzia »