Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 504983 razy)

Offline Klint

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1395 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 19:04:58 »
No właśnie zakończył 3 serie.

A ile rozgrzebał i zostawił ? Od dwóch lat nie biorę od nich nic nowego. Niech skończą to co zaczeli, albo przynajmniej niech zwolnią licencję.

Offline s-ebola

« Odpowiedź #1396 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 09:56:21 »
E tam a ja zamówiłem sobie już Węża  i włócznie,uwielbiam Okko tego autora,liczę że ten tytuł też będzie dobry,tematyka świetna😁

Offline Dracos

« Odpowiedź #1397 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 12:58:20 »
A ile rozgrzebał i zostawił ? Od dwóch lat nie biorę od nich nic nowego. Niech skończą to co zaczeli, albo przynajmniej niech zwolnią licencję.

Muszę wziąć trochę w obronę Taurusa chociaż sam często pisałem jak mnie denerwuje ich polityka nowych jedynek. Jednak przez te dwa lata dokończyli Barakudę i SHI (tak wiem że drugi cykl jest jeszcze do wydania), wydali kolejny tom Rycerzy Helipolis, Lazarusa, Ira Dei, Ekho, dyptyk Undertakera, nie odpuścili Lock i Key zrobili dodruki plus Złoty Wiek. Oczywiście weszli też w kilka nowych serii ale On mars i Ter są już ukończone, Zamek zwierzęcy też chyba nie zagrożony, a do tego wyszedł ostatni tom Urbana z dodrukiem jedynki.

Podsumowując to nie jest taka tragedia i imo można udzielić im jeszcze kredytu zaufania, oczywiście może być też tak że część tytułów zatrzyma się 3/4 albo 2/4, ale ja póki co z dalszą krytyką się wstrzymuje i im kibicuję.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1398 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 13:00:21 »
^ tak, też ich krytykowałem, ale widzę, że idą w dobrą stronę. Nie wszystko da się od razu nadrobić.

Offline Klint

« Odpowiedź #1399 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 22:13:03 »
Niestety nie przemawiają do mnie argumenty obronne. Uruchomili nowe serie takie jak ZAMEK ZWIERZĘCY, TER czy ON MARS jednocześnie zamrozili działania wokół : MURENY, ELRYKA, SKORPIONA (szczęśliwie wrócił do Egmontu), XIII, LUCA ORIENTA.
Jako czytelnik, który zakupił wymienione serię czuje się "olany" przez wydawcą, który albo nie ma umiejętności aby pociągnąć je dalej albo jaj, aby je uciąć i zluzować licencje dla innych graczy.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1400 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 22:26:20 »
Wąż i włócznia - biorę. Nie mam kompleksów w stosunku do dobrych inicjatyw. Hub kupił mnie swoim Okko, więc absolutnie nie będę bojkotował startu kolejnego cyklu autora. Taurus popełnił błędy, jasne, ale w mojej opinii robią co mogą, by powrócić do łask czytelników. Wydali w przeszłości tyle dobra, że widząc ich obecne starania, w mojej opinii zasługują na drugą szansę.

Swoją drogą jestem ciekawy jak wygląda ich strategia dodruków. Właśnie sprawdziłem i dwa tomy Okko są wyprzedanie - ciekaw jestem czy będzie wznowienie. Podobnie z wielkim nieobecnym - Valerianem.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1401 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 23:48:20 »
Po zakończeniu Ter Taurus pewnie weźmie się za II cykl tej serii, czyli Terre. Właśnie za tydzień we Francji wychodzi finałowy tom trylogii (będzie on prawdopodobnie ostatecznym końcem, bo scenarzysta III cyklu nie planuje). Taurus oczywiście wyda w pojedynczych tomach tak jak Ter.
https://www.bedetheque.com/serie-70639-BD-Terre.html
https://www.danielmaghen-editions.com/?s=Terre

^ tak, też ich krytykowałem, ale widzę, że idą w dobrą stronę. Nie wszystko da się od razu nadrobić.

Taurusa można by też mniej krytykować, gdyby próbowali wydawać te komiksy regularniej. A w tej chwili to wygląda tak, że tylko dwa razy w roku w maju i wrześniu rzucają większe pakiety tytułów na rynek, a pomiędzy jest puściutko. Mają aż tak dobrą sprzedaż na festiwalach, że olewają pozostałe miesiące czy o co tutaj chodzi?
Teraz w maju walną 4 premierami i 2 dodrukami. Poprzednio wydali coś we wrześniu (8 miesięcy temu!) i też było grubo, bo były 4 premiery i 4 dodruki. A jeszcze wcześniej znowu maj i 4 premiery.
Zobaczymy jak będzie w tym roku, bo niedawno przecież zapowiadali domknięcie kolejnych serii w najbliższych miesiącach: 3 w kwietniu (Urban, Ter i On mars - wszystkie przesunęły się na maj), 1 w maju i 1 w czerwcu.

Offline plast

« Odpowiedź #1402 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 02:34:15 »
https://www.gildia.pl/komiksy/562013-urban-tomy-1-5

Brałbym jak komornik ciągnik, ale 300 stron w tym formacie w miękkiej? :( :( :(

Jakieś nieporozumienie.

Pozostałe przytulę z miłością :)

Offline Pinto

« Odpowiedź #1403 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 03:34:38 »
Brałbym jak komornik ciągnik, ale 300 stron w tym formacie w miękkiej? :( :( :(
Przecież to nie jest integral.

Offline Death

« Odpowiedź #1404 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 08:52:19 »
Jak dla mnie mogą wydawać 2 pakiety rocznie... byleby tylko w każdym z nich znajdowały się kolejne tomy dawno niewidzianych serii lub ostatnie tomy tych rozpoczętych niedawno. Murenę, Orbital i Elryka bym przytulił.

Przecież to nie jest integral.
No właśnie. Po prostu zrobili dodruk jedynki, w końcu wydali piątkę i sobie można kupić pakiet 5 części.

Offline plast

« Odpowiedź #1405 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 00:21:52 »
Macie rację, zmyliło mnie że On Mars i Ter są w twardej, a to też pakiety, po prostu to zawsze w twardej wychodziło. To nieco zmienia postać rzeczy, przemyślę %) Czasem dobrze jest pobłądzić.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #1406 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 14:08:52 »
Doceniam starania Taurusa i widzę, że próbują naprawić swój błąd, ale mnie stracili.
Nie wchodzę w nowe serie. Pojawiły się nowe wydawnictwa, inne rozszerzyły portfolio tytułów, jak nie przeczytam nic od Taurusa, to nic się nie stanie. Zwłaszcza, że po latach trzymania ręki na pulsie genialnych tytułów (Locke&Key, Ekho, Lazarus), stracili dyg. Okko fabularnie jest słabe (jeżdżą po świątyniach i okazuje się, że to nie ta, żenada), z Dorrisona próbują zrobić nazwisko o potędze, ale to też się nie udaje. Zdziwiony byłem, że stracili największe hity rynku frankofońskiego, o które kiedyś powinni powalczyć, jak Złoty Wiek na rzecz Timofa, Last Man na rzecz NSC, czy genialny BLAST na rzecz Mandioki. Niestety Terre i Aristophania to nie są tytuły z tej samej ligi, co trzy poprzednio wymienione, czy taurusowe hity z poprzednich lat. Ok, Zwierzęcy Zamek jest spoko.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Death

« Odpowiedź #1407 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 14:26:09 »
Ej, ej, może coś wiecej o tym Ekho? Bo ja na to nie spojrzałem przychylnym okiem ni razu, a dałeś to między Lazarusa i Locke, więc ufam, że to jednak coś dobrego.
To nie jest po prostu jakaś głupotka 5/10 o cycolinie na smoku?

Offline rapr

« Odpowiedź #1408 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 14:30:51 »
Ekho - ja uwielbiam tę serię głównie ze względu na rysunki. Rewelacyjnie się to ogląda, a sama fabuła nie powoduje zgrzytania zębami. Przede wszystkim doceniam wyobraźnię Barbucciego, który potrafi fantastycznie pokazać "lustrzany świat". Chętnie kupiłbym już kolejne tomy :D
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Maj 2023, 14:32:32 wysłana przez rapr »

Offline starcek

« Odpowiedź #1409 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 14:31:30 »
Ekho to taki typowy frankofon dla pryszczatych, którzy planują karierę w chirurgii plastycznej i za młodu muszą nasiąknąć wzorcami krągłości pożądanych przez klientki. Wszystko zależy od tego jak wysoko cenisz takie czytadła.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.