Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 506419 razy)

Komediant, bababatman i 8 Gości przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1245 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:01:56 »
To jest takie trochę pieprzenie w podniebienie. Nie mówię o użytkownikach forum tylko o Taurusie. Jeśli tłumacz się nie wywiązuje to należy zerwać umowę i wziąć innego. Jeśli już mu zapłacili to należy go pozwać i też wziąć innego. Przecież to absurd żeby rzekomo jeden tłumacz wstrzymywał latami wydanie czegoś. Osobiście w to nie wierzę.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1246 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:05:20 »
Trochę farsa z tym tłumaczem, nieważne jaka jest dokładnie prawda, jak jakis tom od ponad 3 lat leży i nie jest to cegła na kilka tysięcy stron to naprawdę można było by to już dawno temu ogarnąć.

Taurus dawno spadł na dno listy wydawców od który coś będę brał a kiedyś był w top 3. Fatalnie zachowują się wobec czytelników a kolejne ich działania są dla mnie na maxa nie zrozumiałe (kolejne tomy nowych serii kiedy kilka/naście innych czeka na dokończenie, naprawdę Taurusie?)

Offline Death

« Odpowiedź #1247 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:13:46 »
Mam wrażenie, że Taurusowi przestało iść, kiedy pojawiły się problemy z Żywymi Trupami. Ta seria pewnie zarabiała na inne i kiedy skończyło się Eldorado, to wydawnictwo mniej lub bardziej podupadło.

« Odpowiedź #1248 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:17:47 »
  Jaka tam farsa, Luc Orient to wtopa wydawnicza i tyle, do dzisiaj dalej się wszystkie trzy tomy walają w większości dyskontów, zresztą wskazuje na to niby chęć połączenia dwóch ostatnich tomów w jeden. Wydaje się że oni nie chcą tego za bardzo wydawać, bo pewnie nawet koszty się nie zwrócą a Taurus to w najlepszej kondycji finansowej raczej nie jest. Przez trzy lata to można samemu się nauczyć języka, przetłumaczyć i wydać na poziomie jakiegoś Screamu czy Labrum najwidoczniej nie ma woli ku temu a tytuł leży w piwnicy. Ja tam specjalnie na ostatni tom Luc Orient nie czekam, będzie to kupię, ale się nie nastawiam że się kiedykolwiek pojawi.

No właśnie Trupy do tego Valerian i Manara. To wszystko miało dodruki i to czasem niejednokrotne. Tyle, że skończyły się te tytuły i wraz z nimi złote czasy też się skończyły.

DÓŁ
A znasz tego tłumacza?
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:20:03 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1249 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:18:42 »
  Jaka tam farsa, Luc Orient to wtopa wydawnicza i tyle, do dzisiaj dalej się wszystkie trzy tomy walają w większości dyskontów, zresztą wskazuje na to niby chęć połączenia dwóch ostatnich tomów w jeden. Wydaje się że oni nie chcą tego za bardzo wydawać, bo pewnie nawet koszty się nie zwrócą a Taurus to w najlepszej kondycji finansowej raczej nie jest. Przez trzy lata to można samemu się nauczyć języka, przetłumaczyć i wydać na poziomie jakiegoś Screamu czy Labrum najwidoczniej nie ma woli ku temu a tytuł leży w piwnicy. Ja tam specjalnie na ostatni tom Luc Orient nie czekam, będzie to kupię, ale się nie nastawiam że się kiedykolwiek pojawi.

Też tak myślę, ale w takim wypadku zwalanie na tłumacza jest obrzydliwe, a on swoją drogą też powinien na to zareagować.

Offline Death

« Odpowiedź #1250 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:22:05 »
Ale tłumacz sam mówi, że tego jeszcze nie zrobił. :)
Info nie pochodzi od wydawnictwa.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1251 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:23:45 »
Ale tłumacz sam mówi, że tego jeszcze nie zrobił. :)
Info nie pochodzi od wydawnictwa.

Czyli albo nie wywiązał się z umowy a Taurus nic z tym nie robi, albo umowa go do tego nie zobowiązuje. W obu przypadkach Taurus leci w kulki.

Online misiokles

« Odpowiedź #1252 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 10:00:31 »
Z tego co wiem, tak działa 3/4 polskiego rynku komiksowego, że nie ma deadline'ów. Tłumacz ma swoją kolejkę, korektor również, składacz również, dymkowlewacz swoją. Można się zżymać, ale komiksowy rynek wydawniczy ogarnia kilkanaście osób.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1253 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 10:08:43 »
No to jeśli tłumacze kolejkują swoje zadania na aż tak długo to albo robią tak tylko Taurusowi, albo inne wydawnictwa zleciły im pracę już 15 lat temu.

« Odpowiedź #1254 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 10:26:45 »
  Trzy tomy w trzy lata co roku jeden, czwarty leży w kolejce do tłumacza już ponad trzy lata.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1255 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 11:09:57 »
Kiedyś broniłem jeszcze Taurusa ale teraz już mi się nie chce. Pieprzenie w bambus. Jeszcze Mariniego stracili. Obstawiam, że XIII też stracą niebawem.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1256 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 11:12:17 »
Kiedyś broniłem jeszcze Taurusa ale teraz już mi się nie chce. Pieprzenie w bambus. Jeszcze Mariniego stracili. Obstawiam, że XIII też stracą niebawem.

Jeżeli ktoś wypuści XIII w fajnych integralach, to brak loga byczka na grzbiecie zupełnie nie będzie mi przeszkadzał. Jak dla mnie może być tam klepsydra bądź tygrysek ;)

Offline Warpath

« Odpowiedź #1257 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 11:38:56 »
No właśnie Trupy do tego Valerian i Manara. To wszystko miało dodruki i to czasem niejednokrotne. Tyle, że skończyły się te tytuły i wraz z nimi złote czasy też się skończyły.

Valerian większość tomów od dawna wyprzedana. Taurus mógłby spokojnie podreperować sobie budżet wznawiając braki. Nawet swojego czasu z jakiś rok temu obiecywał, jednak standardowo jak kamień w wodę.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1258 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 11:53:44 »
Ja jakiś rok temu się o to pytałem i dostałem odpowiedź całkowicie inną - nie będzie dodruku. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #1259 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 12:23:25 »
Bardzo szkoda, bo Valerian to jeden z najlepszych komiksów sci-fi jakie się u nas ukazały. Ja mam komplet, ale szkoda tych, którzy nie mają.