Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 506258 razy)

eyesore, mackee i 11 Gości przegląda ten wątek.

Pimpek

• Gość
Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1050 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:28:04 »
Czy ktoś się orientuje, czy wydany u nas 11 tom "Skorpiona" domyka jakiś cykl, czy ta seria sobie tak zawisła bez większego powodu? Wiem, że we Francji wyszły jeszcze tomy 12 i 13 ale może to już jest jakiś nowy wątek i dlatego Taurus się za to nie zabiera.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1051 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:38:47 »
@Death - na czuja Twoja strategia wydaje się dobra, ale z jakichś powodów Taurus tego nie robi i nie chce mi się wierzyć, że są tak nieogarnięci, że nie dostrzegają ryzyka w pakowaniu się w nowe serie. Może otwarcie nowego tytułu daje większy zastrzyk pieniędzy, niż mrożenie kasy w którejś tam odsłonie niezbyt popularnej serii? Może nowe tytuły są próbą znalezienia żyły złota, która pozwoli odbić się od dna? Może chcą uratować opłacone licencje, których termin mija?

Jednak absolutnie zgadzam się, że czytelnikom na dobre by wyszło, gdyby przestali wplątywać się w kolejne serie przed ukończeniem rozgrzebanych.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Luty 2022, 16:40:22 wysłana przez brvk »

Offline Klint

« Odpowiedź #1052 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:54:38 »
Podoba mi się ten rozwój komentarzy:
Tuarus nie dementuje plotek - czemu nie dementują?
Taurus dementuje - nie wierzę im!

Sprawa jest prosta w moim odczuciu. I czego dokładnie bym oczekiwał w tego typu sytuacji :
" Taurus : dementujemy plotki i żeby nie rzucać słów na wiatr już w marcu wydajemy to, to i to."
Po prostu słowa nic nie kosztują. Liczą się czyny. I skoro tych czynów nie ma .... Tak dalej im nie wierzę.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1053 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:58:54 »
Dodruk Valeriana to byłoby coś. Brałbym. Pytanie czy jest na tyle dużo chętnych, aby ten zabieg wydawnictwu się opłacił.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Szekak

« Odpowiedź #1054 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:21:34 »
Na 100% jest, tytul od dawna niedostepny, a rzecz kultowa wrecz. Co ciekawe calkoem niedawno dostalem zapewnienie, ze dodruku nie bedzie, ktore mnie mocno zdziwilo... I tak to z taurusem jest.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1055 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:30:51 »
Ostatnio dostaliśmy Valeriana Shingouzlooz Inc. w Relaxach, co mogło dodatkowo poszerzyć grono potencjalnych klientów. Wydaje się, że to dobry moment na dodruk  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online Midar

« Odpowiedź #1056 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:58:56 »
Bawi mnie, ile naiwnych osób na Facebooku zapewnienia Taurusa wprawiły w euforię. Najpierw podają, że „czasy trudne i na razie nie mają nic sprecyzowanego”, a po krytyce na Facebooku i wklejeniu przeze mnie listy opóźnień (opublikowanej na Forum przez Konrada), niemal precyzyjnie podają plany dotyczące wszystkich tytułów z listy + kilka nowości na ten rok.
Jest to dla mnie tak mało wiarygodne, jak ich wszystkie zapewnienia z ostatnich trzech lat.
Oczywiście trzymam kciuki, żeby tym razem ich plany wypaliły i chciałbym się miłe rozczarować.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1057 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:14:35 »
To nie giełda, nie włożyliśmy ani grosza w wydawców.
Nie? Z tych komiksów co od nich kupujemy to wychodzą na zero, a może na minus i charytatywnie wydają? ::)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1058 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:40:59 »
Gdyż największym naszym wpływem na decyzje wydawnicze jest głosowanie portfelami, a nie wezwania wydawców 'do ustosunkowania się'. Wydawca się wypowiedział - kogokolwiek owa notka uspokoiła? Nie podoba nam się polityka wydawnicza? To nie kupujemy, bez grożenia wydawcom, że jak nie ustosunkują się do jakiejś kwestii, to nie będziemy kupować. I nie dotyczy to Taurusa, ale każdego innego wydawcy - wydają za drogo, w samych HC, z kiepskim tłumaczeniem. Nie kupujemy - niech wydawcy głowią się na przyczyną finansowej porażki.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1059 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:49:21 »
Mnie uspokoila, balem sie, ze taurus moze zawijac zagle, ale jest dementi, taurus dalej walczy. No i git, najlepszego.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Midar

« Odpowiedź #1060 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:58:16 »
Nie podoba nam się polityka wydawnicza? To nie kupujemy, bez grożenia wydawcom, że jak nie ustosunkują się do jakiejś kwestii, to nie będziemy kupować.
Nie takie proste. Jeśliby to była marchewka, to głosuję portfelem i u tego sprzedawcy już nie kupuję. Nie wpływa to na marchewkę, którą zjadłem od tego dostawcy i na moje pieniądze, które na nią wydałem. Z komiksami jest inaczej, bo zainwestowałem sporo pieniędzy w produkty Taurusa i jeśli nie wydadzą ich do końca (a koniec często dotyczy jednego tylko albumu), to wszystkie te serie są mało warte i nie dają poznania całości historii. Nie pomoże tu głosowanie portfelem i dokupienie ostatnich albumów gdzie indziej, bo gdzie indziej ich nie ma (nie każdy zna np. francuski). Zostałem oszukany, a moje pieniądze utopiłem. Dlatego krytyka wydawcy jest jak najbardziej zasadna i powinien być on publicznie „batożony”  i obligowany do wywiązania się z obietnic.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1061 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:25:48 »
Wydanie pierwszego tomu nie zobowiązuje wydawcy do wydania kontynuacji. Oczywiście Taurusowi nie pomaga wizerunkowo liczba rozpoczętych i niedokończonych serii, ale mimo tego - jesteśmy klientami, których zaufanie wydawca nadwyrężył, a nie inwestorami, z których pieniędzmi uciekł.

Offline celtic

« Odpowiedź #1062 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:38:12 »
Moglibyście zapytać o Sprycjana i Fantazjusza???
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1063 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:45:14 »
Jacek Skrzydlewski zapytał. Odpowiedź wydawcy:

Wrócimy do niej gdy się obrobimy z podanymi.

Offline ryba

« Odpowiedź #1064 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:47:34 »
Dokladbie tak, niemniej... ktos moze powiedziec slowko o nowych seriach?

O ile o TER można znaleźć coś w internecie, to czy ktoś wie co to za komiks "On Mars"?
https://www.splitter-verlag.de/ter-bd-3-betrueger.html

Szkoda, że TER nie wydadzą w integralu, z tego co znalazłem są 3 tomy po 70-80 stron. Wydaliby integrala to bym kupił, a tak będę czekał z zakupem aż wydadzą 3 tomy, bo kto ich tam wie ...
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Luty 2022, 19:49:07 wysłana przez ryba »