Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 506018 razy)

HOWGH i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Klint

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #990 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 14:32:04 »
klint - masz mało wiarygodne źródło. wiesz co musisz teraz zrobić :)

Motyl - dzięki za dobrą informacje!

Od początku zaznaczyłem że jest plotka i sam sugerowałem, aby ktoś z dobrym kontaktem zweryfikował to u wydawcy.
Przepraszam jeśli wprowadziłem zamieszanie, jednocześnie wiele czynników, a w szczególności postawa samego wydawcy, nie pozwoliły mi przejść wobec tego obojętnie.
Po cichu liczę też iż informacja o takiej plotce zmobilizuje TM do większej aktywności wydawniczej, gdyż liczą się czyny a nie słowa. Zwłaszcza że mówili mówili wiele rzeczy mówili 🙃

Offline Death

« Odpowiedź #991 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 15:17:55 »
Trochę jednak nie rozumiem dlaczego wydawnictwo Taurus powiedzmy tak sobie działa w ostatnich latach. Wydawało się, że mają wszystko aby wraz z Egmontem, Kulturą i Timofem stanowić wielką czwórkę na polskim rynku. Są bardzo rozpoznawalni, bo działają na rynku od dawna, mają własny sklep, który jest pewnie największym i najlepszym stacjonarnym sklepem specjalistycznym w Polsce. Mało tego... przecież oni mają większość komiksów szybciej niż ktokolwiek. Gildia ma jeszcze napisane za 6 dni roboczych, dyskonty 2 tygodnie, a Centrum już wrzuca na Fejsbuka zdjęcia całego nowego pakietu Egmontu i nie tylko. Własny sklep w stolicy + znacznie szybciej niż konkurencja pełne pakiety komiksów innych wydawców.
Często dokonywali bardzo trafnych wyborów jak chociażby kupienie licencji na Trupy, które im pewnie całymi latami ciągnęły całe wydawnictwo lub idealnie wyczuli moment, kiedy nie było na rynku za bardzo frankofońskiego komiksu środka, a oni weszli w dużo fajnych serii. Mają Valeriana, Locke & Key, Mariniego, Undertakera, XIII... Naprawdę dziwne to jest.
Słyszałem kilka razy, że właśnie te Trupy uśpiły wydawnictwo, bo to był samograj. Nie trzeba się bylo starać, tylko co jakiś czas robić dodruki. A jak skończyło się trupowe Eldorado, to chyba już zabrakło zapału.
Ja tam kibicuję, kupuję mnóstwo ich komiksów i czekam na kolejne tomy wielu serii.

Offline Midar

« Odpowiedź #992 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 16:28:05 »
To była taka próba generalna i choć plotki o śmierci wydawnictwa były przedwczesne, to patrząc jak od dłuższego czasu funkcjonuje, zgon może nastąpić w każdej chwili.

Offline Midar

« Odpowiedź #993 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 16:34:08 »
Jesli chodzi o przejmowane serie to wlasnie jest problem z tym ze powinni od nowa drukowac od 1 tomu. Teraz np jest duzo 9 i 10 tomow Mureny a wczesniejszych brak. A jakby zrobili od poczatku 1-4 ktorych nie mieli podrukowac jakies minimalne ilosci a pozniej od 5 juz wieksze ilosci. Tak to trzeba liczyc na druga reke a ceny z kosmosu.

Wtedy to była w miarę świeża kontynuacja, a prawa do Mureny 1-4 miał Egmont. Wcześniejsze tomy XIII I XIII Mystery walały się po rynku za bezcen, kontynuacje były natomiast bardzo wyczekiwane i bardzo dobrze schodziły.

Offline Motyl

« Odpowiedź #994 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 18:21:18 »
Jesli chodzi o przejmowane serie to wlasnie jest problem z tym ze powinni od nowa drukowac od 1 tomu. Teraz np jest duzo 9 i 10 tomow Mureny a wczesniejszych brak. A jakby zrobili od poczatku 1-4 ktorych nie mieli podrukowac jakies minimalne ilosci a pozniej od 5 juz wieksze ilosci. Tak to trzeba liczyc na druga reke a ceny z kosmosu.

Drukowanie obecnie pierwszych tomów serii takich jak Murena, Skorpion i tak dalej w małej ilości jest z punktu widzenia ekonomicznego strzałem w stopę dla wydawcy. Jeśli wznawiać to tylko integrale. Przy obecnych cenach i popycie na takie serie trudno znaleźć chętnych na zakup pojedynczych europejskich tomów w cenie 60 zł za album.

Często dokonywali bardzo trafnych wyborów jak chociażby kupienie licencji na Trupy, które im pewnie całymi latami ciągnęły całe wydawnictwo lub idealnie wyczuli moment, kiedy nie było na rynku za bardzo frankofońskiego komiksu środka, a oni weszli w dużo fajnych serii. Mają Valeriana, Locke & Key, Mariniego, Undertakera, XIII... Naprawdę dziwne to jest.
Podejrzewam, że to kwestia rozłożenia sił na sklep i wydawnictwo, że nie zawsze wszystko udaje się pogodzić, a czasem coś wyskoczy i są obsuwy. Wstępne plany na najbliższe miesiące są obiecujące, więc jeśli zostanie zachowany jakiś rytm wydawniczy, to nie będzie źle.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #995 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 21:23:05 »
A ja jakiś czas temu w CK zasłyszałem, że polecą wznowienia Skorpiona w formule dwualbumowej i nowe tomy będą właśnie tak wydawane. XIII też niebawem. Kuba mówił jakiemuś znajomemu.

Od siebie dodam, że poza komiksami Mariniego, XIII i Undertakerem, czekam jeszcze na nowe Shi oraz Ira Dei. To są ciekawe serie. Poza tym liczę na Ravena od Lauffraya, nową piracką serię.

Online Grzesko

« Odpowiedź #996 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 22:47:26 »
Myslicie, ze Undertakera dodrukuja 2 i 3 skoro 1 zrobili dodruk? Cos slyszeliscie? Pisalem kilka razy do nich na przestrzeni miesiecy ale nic nie odpisuja. Nie to co Egmont czy nawet Proszynski odpisuja w ciagu kilku dni

Online Grzesko

« Odpowiedź #997 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 22:51:30 »

Wtedy to była w miarę świeża kontynuacja, a prawa do Mureny 1-4 miał Egmont. Wcześniejsze tomy XIII I XIII Mystery walały się po rynku za bezcen, kontynuacje były natomiast bardzo wyczekiwane i bardzo dobrze schodziły.
Wiem ze mial Egmont - napisalem ze nie mieli 1-4 i powinni zrobic dodruk bo chyba skoro przejeli Murene to cala tak a nie od 5 bo co to za sens.
Moze jak napisal Nephilim, ze chca wznawiac tytuly w wersjach 2-albumowych to moze ta Murene tez tak wznowia.

Offline Midar

« Odpowiedź #998 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 00:46:50 »
…a nie od 5 bo co to za sens.
Tak się zdarza. Taurus wydał Bouncer 8-11, bo Egmont miał wtedy prawa do 1-5. Z tomami 6-7 był wtedy inny problem. Potem Scream wydał zbiorczo Bouncer 1-7, ale już nie 8-11, bo prawa ma Taurus.
Czasem warto zacząć wydawanie kontynuacji od albumu np. 5, bo wcześniejsze tomy były już wydane kilka razy albo w dużym nakładzie, lub kto inny ma prawa do pozostałych.

Offline Midar

« Odpowiedź #999 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 00:54:01 »
Myslicie, ze Undertakera dodrukuja 2 i 3 skoro 1 zrobili dodruk? Cos slyszeliscie? Pisalem kilka razy do nich na przestrzeni miesiecy ale nic nie odpisuja. Nie to co Egmont czy nawet Proszynski odpisuja w ciagu kilku dni
Wątpię. Mieli ze dwa momenty, kiedy zrobili trochę dodruków np. Valerian, Locke & Key, pierwszy Undertaker, ale cała masa brakujących komiksów (poczynając od pierwszego Parkera) nie doczekała się nigdy dodruków.

Offline radef

« Odpowiedź #1000 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 07:28:24 »
Mieli ze dwa momenty, kiedy zrobili trochę dodruków np. Valerian, Locke & Key
Nie trochę. MASĘ. Ja cały czas nie rozumiem co się stało parę lat temu z Taurusem, ponieważ chyba każde wydawnictwo w Polsce (poza Egmontem) zazdrościłoby takich hitów. Jak sobie posprawdzałem po postach na profilu Taurusa, to pierwsze tomy i Valeriana i Locke miały po 3 dodruki i każdy z nich się szybko wyprzedał. 2. i 3. tomy obu serii miały po 2 dodruki, które też się wyprzedały.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Dracos

« Odpowiedź #1001 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 10:20:32 »
Chyba ostatnio miał dodruk Lazarus 1, czy coś pomyliłem ?

Co do wydawania po dwa albumy (Skorpion Murena) to mam mieszane uczucia, lepiej żeby te 4 albumy na tom zebrali bo tak to znowu zaczną i znowu będzie rozkminka wydadzą nie wydadzą, dociągną do końca czy porzucą.

Offline Klint

« Odpowiedź #1002 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 19:28:01 »
Wstępne plany na najbliższe miesiące są obiecujące, więc jeśli zostanie zachowany jakiś rytm wydawniczy, to nie będzie źle.

Po raz kolejny powtarzam czyny nie słowa. Szczególnie że od dłuższego czasu postrzegam ich jako bardzo niesłownych.
Wiem że sytuacja jest dynamiczna, niedostatki papieru, omikron itp. Jednocześnie inne wydawnictwa o podobnym profilu (SC, LiT) ogłosiły swoje plany i co najważniejsze już je realizują !!!

Na ten moment mimo wszystko prędzej spodziewam się decyzji o zawieszeniu działalności niż zapowiedzi wydawniczych.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1003 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 19:36:10 »
Pisalem kilka razy do nich na przestrzeni miesiecy ale nic nie odpisuja.
Jak to nie odpisują skoro odpisują ? Przynajmniej mnie  :)
Tak co 1,5 roku zapytuję różne wydawnictwa sondując możliwość wydania niektórych tytułów
i Taurus odpowiada zawsze. Ale fakt, że wcześniej odpowiadali bardziej konkretnie, a teraz:

Mam nadzieję, że się nie obrażą. Wklejam, na wypadek gdyby inni próbowali coś od nich wyciągnąć.
Widać ewidentnie, że ostatnimi czasy jadą na zaciągniętym ręcznym i po prostu każda ewentualna
odpowiedź pewnie będzie brzmiała podobnie.
Musimy to przeczekać  ;)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline laf

« Odpowiedź #1004 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 09:51:21 »
Wszyscy coś tam sobie piszą, od czasu do czasu szepną jakieś miłe słówko w stronę wydawnictwa, a jak @Klint słusznie wspomniał liczą się czyny, a nie słowa. Ja zakupiłem właśnie na Gildii cały komplet Lazarusa i to jest moje konkretne wsparcie dla Taurusa :D.
P.S. Nawet mi się zrymowało  ;D