@UP
Nie no, nie przesadzajmy też w drugą stronę. U nas 50 zł okładkowej ceny to od kilku lat praktycznie standard za europejski pojedynczy album, mający około 64 strony, wydany w twardej oprawie i formacie 215x290mm. A już niedługo jeszcze zatęsknimy za tymi cenami. Taki Timof pisał ostatnio, że w przyszłym roku okładkowe ceny mogą u niego skoczyć nawet o 30%.
Spytałem natomiast Taurusa na FB o przyczynę różnicy w cenach tych 2 tytułów i otrzymałem taką odpowiedz: "Główny wpływ na podwyżki mają drukarnie i papier, a do tego różnice w zamówionym nakładzie (bo komiksy nie są drukowane w tysiącach egzemplarzy)."
Czyli obstawiam, że Aristophania ma nakład jakoś dwa razy większy (bo to pierwszy tom nowej serii, która będzie wydawana przez nich przez kilka lat) niż ten western, który jest one-shotem
Pozostając w temacie Taurusa zrobiłem listę rozpoczętych i wciąż niedokończonych serii. Jest ich 15. W aż 9 przypadkach wystarczy wydać tylko jeden tom i będziemy na bieżącą/seria zostanie zakończona. Gdyby nie ślimacze tempo to nie wyglądałoby to najgorzej:
- Luc Orient #4 (finałowy tom)
- Pożoga #3 (finałowy tom)
- Elryk #4 (finałowy tom)
- Urban #5 (finałowy tom)
- Zamek Zwierzęcy #2
- Lazarus #6
- Murena #11
- Orbital #8
- Undertaker #6 (premiera we Francji nastąpi dopiero pod koniec tego miesiąca)
- Ira Dei #3 i #4 (finałowy tom)
- Rycerze Heliopolis #3 i #4 (finałowy tom)
- Ekho #9 i #10
- Skorpion #12 i #13
- XIII Mystery #12 i #13
- XIII #25, #26 i #27
Tytuły zawieszone, mające jakiś malutki cień szansy na dokończenie:
- Żywe trupy #28, #29, #30, #31 i #32 (finałowy tom)
- Black Science #4, #5, #6, #7, #8 i #9 (finałowy tom)
A teraz tytuły zapowiedziane, które nie zostały jeszcze zaczęte (zakładając, że będą wydawane w pojedynczych albumach):
- Do ostatniego - One-shot
- Rashomon - One-shot
- Aristophania #1, #2 i #3
- On Mars_ #1, #2 i #3 (finałowy tom)
- Ter #1, #2 i #3 (finałowy tom)
- Terre (kontynuacja Ter) #1