Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 439491 razy)

Offline Antari

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #345 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 18:45:53 »
Pójdźmy dalej. "Kajko i Kokosz" kosztuje w Empiku 19,90 zł, więc żeby Empik mógł skasować swoje uśrednione 20 zł, Egmont musiałby mu do każdego egzemplarza dopłacić 10 gr. Antari, wymyśliłeś właśnie biznes stulecia :D

No dokładnie! I zrobiłby to na tej stałej marży 50%!

Offline turucorp

« Odpowiedź #346 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 19:23:08 »
Bardzo eststyczne i przyciągające wzrok. Niby mała rzecz, prawda, ale pomyślałem wtedy że chyba pierwszy raz coś takiego oglądam na wystawie księgarni...

Pierwszy raz komiksy wyeksponowane na witrynie powiadasz? (dobra, głupawka mnie trzyma po konwersacji z Antarim  :P )
 https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/s960x960/20017872_1502627946474257_5757036720572588219_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=110474&_nc_ohc=TRdRiAnlJWwAX_TjRO6&_nc_ht=scontent-cdg2-1.xx&_nc_tp=7&oh=95ef06b628dff740f749ee3cdde964f1&oe=5E848FEA
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Marzec 2020, 19:25:05 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline nayroth

« Odpowiedź #347 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 20:19:30 »
Powiadam tylko to co powiadam :)

Że ja widziałem po raz pierwszy.

I nie pojedyncze komiksy, jak na załączonym obrazku (bo to jeszcze żadne nowum), tylko firmowy stojak z wydawnictwa (chyba) a na nim ładnie skomponowana oferta kilku nowych tytułów.

Nie chodze często po księgarniach, wiec może jest tego więcej, ale mi się zrobiło cieplej na sercu że księgarze tak frontem komisowym do klienta wychodzą.

A że Twój komiks też na wystawach gości, to też b. ładnie, gratuluje!

Offline turucorp

« Odpowiedź #348 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 21:12:09 »
Taki tam żarcik z mojej strony (gliwiccy księgarze czasem robią mi takie prezenty przy premierze) ;)
A standy to rozwiązanie często gęsto płatne, szczególnie w sieciówkach, możliwe, że duże wydawnictwa stać na takie fanaberie.
No chyba, że w jakiejś księgarni trafi się sprzedawca z inicjatywą i wolną ręką do takich działań?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 10:31:00 »
Skoro już rozprawiliśmy się z Empikiem, proponuję wrócić do rozgrzebanego w poniedziałek tematu:

Wydaje się więcej komiksów m.in. dlatego, że rośnie grupa czytelników.

Jeśli chodzi o rynek polski to na pewno jest tego więcej. Egmont na Pyrkonie 2017 wspomniał, że w 2016 wydali 150 woluminów, a w 2017 już 200 (plany i dotychczasowe wydania w momencie Pyrkonu) i jako ciekawostka w 2012 wydali tylko 50. Mówił to Tomasz Kołodziejczak

Czy rzeczywiście oferta komiksowa jest coraz większa? Nie dawało mi to spokoju i postanowiłem sprawdzić. Dane wziąłem z miesięcznych zestawień Alei Komiksu, bo nie znalazłem innego syntetycznego źródła. Zbiorcze ilości miesięczne skorygowałem w ten sposób, że odjąłem mangi, edycje zagraniczne (jest ich trochę na Alei) i warianty okładkowe (twarde-miękkie, limitki itp., na zasadzie „1 tytuł = 1 pozycja”). Ofertę podzieliłem na następujące kategorie:
  • kolekcje kioskowe (Hachette, Eaglemoss, De Agostini);
  • Egmont;
  • średnie wydawnictwa (takie, które w ciągu 4 lat wydały średnio co najmniej 1 komiks miesięcznie, czyli: NSC, Scream, Timof, KG, Mucha, Ongrys, Prószyński/Wyd. Komiksowe, Taurus, Kurc);
  • małe wydawnictwa (cała reszta, w tym: Lain, Planeta, Elemental, IPN, ziny, fundacje, samorządy itd.).
Żeby uchwycić jakieś trendy, policzyłem ofertę od początku 2016 r. Mogły mi się trafić drobne błędy rzędu 1-2 tytułów w miesiącu, ale raczej bez większego wpływu na wynik. Ostatecznie wyszło mi coś takiego:

Rozrzut miesięczny jest oczywiście makabryczny i trudno coś na tej podstawie wywnioskować. Widać tylko, że dwa razy do roku oferta ma „świńskie górki”: wiosną na FKW i jesienią na MFK (głównie dotyczy to średnich i małych wydawnictw). Trzeba było jakoś zagregować dane, więc uśredniłem je półrocznie, żeby zniwelować efekt festiwali. Wynik jest zaskakująco regularny, więc nie ma potrzeby pokazywania żadnych linii trendu.

Oczywiście każdy może to sobie zinterpretować jak chce. Moim zdaniem widać, że rynek od lat był pompowany przez wszystkich i w drugiej połowie 2018 r. osiągnął nasycenie, a może wręcz przegrzanie. Przez następne pół roku oferta kolekcji kioskowych nadal rosła siłą rozpędu, ale Egmont i średniaki mocno wyhamowali z ilością tytułów.

Druga połowa 2019 r. to zupełne wygaszenie kolekcji kioskowych. No i teraz pojawia się pytanie: jak będzie wyglądał krajobraz po kolekcjach? Czy ktoś zagospodaruje zwolnioną w ten sposób lukę? Na razie nic na to nie wskazuje, Egmont utrzymuje tempo 25 tytułów miesięcznie, średni wydawcy też nie szaleją. Niepokojąco słabo wyglądają wyniki za styczeń i luty br., ale to nie musi świadczyć o zapaści, tylko o tym, że na Aleję nie spłynęły jeszcze kompletne dane. Dlatego prognoza na ostatnim słupku (jaśniejszym kolorem) to zwykłe powtórzenie trendów z 2019 r.

Obawiam się jednak, że korekta będzie głębsza niż obecnie, a liczba tytułów będzie dalej spadać. Wydaje mi się, że rynek po prostu doszedł do ściany. W tej chwili nie chodzi już o poszerzenie targetu, tylko o jego utrzymanie i wyszarpanie dla siebie jak największej puli z kieszeni tej samej grupy klientów (a może coraz mniejszej). Czy grozi nam spirala coraz grubszych integrali, coraz wyższych cen i coraz niższych nakładów? A może pojawi się nowy gracz, jakiś rycerz na białym koniu i uratuje rynek? Co o tym sądzicie?

Offline Szekak

« Odpowiedź #350 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 10:39:12 »
Fajna analiza, ciekaw jestem jak wypadnie pierwsze półrocze 2020. Czy ilość tytułów będzie spadać? Ciężko powiedzieć, możliwe, że po prostu będą nakłady okrajane by obsłużyć grupę zapaleńców kupującą hurtem co miesiąc.
Piękno jest w oczach patrzącego.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 10:45:39 »

Fajna analiza

Tak, świetna robota Kapral.

Patrząc na styczeń-marzec, jakoś nie mam wrażenia, by ilość tytułów spadała, ale oczywiście "wrażenia" nie są tak miarodajne jak dane z Alei Komiksu. Może rzeczywiście jeszcze wszystkiego nie wrzucili na listę premier.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #352 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 11:11:47 »
Kapral: "A może pojawi się nowy gracz, jakiś rycerz na białym koniu i uratuje rynek?"

Nie jestem pewien czy jest taka konieczność, bo rynek ma się (przynajmniej z perspektywy co najmniej jednego czytelnika) bardzo dobrze. Byłbym raczej skłonny uznać obecną sytuacje za przejaw procesu normalizacji/stabilizacji. Publikowanych tytułów jest mnóstwo i jestem zdania, że wszystkim wyszłoby na dobre gdyby było ich jednak nieco mniej. A że z różnych stron dochodzą wieści o obniżanych nakładach toteż tego typu naturalna regulacja wydaje się wręcz wskazana.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 11:28:08 »
Byłbym raczej skłonny uznać obecną sytuacje za przejaw procesu normalizacji/stabilizacji. Publikowanych tytułów jest mnóstwo i jestem zdania, że wszystkim wyszłoby na dobre gdyby było ich jednak nieco mniej. A że z różnych stron dochodzą wieści o obniżanych nakładach toteż tego typu naturalna regulacja wydaje się wręcz wskazana.

Też uważam, że jeśli nastąpi stabilizacja, to na niższym poziomie niż obecnie. Może nawet wrócimy do poziomu z roku 2016. Wiele osób mówiło, że w ostatnich latach rynek był ewidentnie przegrzany.

Pytanie o "rycerza na białym koniu" zadałem trochę prowokacyjnie. Ale kto wie? Kioskowych kolekcji też nikt się nie spodziewał, a sytuację zmieniły diametralnie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #354 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 11:53:19 »
A co ten rycerz mialby wniesc?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 12:06:32 »
A co ten rycerz mialby wniesc?

Zobaczymy jak się pojawi (O ILE się pojawi). Może tanie e-booki ::)

PS. W międzyczasie kolega Pawelek poprosił mnie o wykres w nieco innym układzie. Be my guest.

Dopiero tutaj widać, że średni wydawcy zaczęli wymiękać już w drugiej połowie 2018. Egmont wytrzymał pół roku dłużej, zanim obciął ilość premier.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Marzec 2020, 12:53:00 wysłana przez Kapral »

Offline PawelC

« Odpowiedź #356 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 19:34:38 »
Wow, super robota. Anegdotycznie idealnie wpasowuję się w tą statystykę jeśli chodzi o moje wydatki komiksowe.

Od kilku lat mam tak, że początek roku (powiedzmy styczeń-luty) mam bardzo spokojny, następnie wydatki wzrastają aż do punku kulminacyjnego w październiku by potem maleć do końca roku. W 2019 pierwszy raz od lat wydałem na komiksy mniej niż w roku poprzedzającym (mam nadzieję, że w 2020 też tak będzie :)).

Offline wazon

« Odpowiedź #357 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 21:58:31 »
Egmont podnosi ceny. Nowy Thorgal Młodzieńcze lata 35 zeta

Offline death_bird

« Odpowiedź #358 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 22:15:55 »
To tylko ułatwi dotrzymanie noworocznych zobowiązań dot. mniejszych zakupów.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Cz, 05 Marzec 2020, 22:32:11 »
Egmont podnosi ceny. Nowy Thorgal Młodzieńcze lata 35 zeta

Z cyklu "dziś pytanie, dziś odpowiedź" :(

Wolałbym, żeby ta prognoza się nie sprawdziła, ale co zrobić...