Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442538 razy)

Offline kas1

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #315 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:20:23 »
Ciężko zauważyć... Pewnie tak. Musisz polować na tego jedynego co zakupi jedną pozycję żeby go dostrzec ale jak już się to uda, to pomyśl że taki jeden co kupił pojawił się we wszystkich empikach w kraju. Jak porównasz to z nakładami, to osobiście powinieneś już uwierzyć w te proporcje. ;)

Offline isteklistek

« Odpowiedź #316 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:24:27 »
O to, że ludzie są świadomi cen, istnienia tańszych sposobów nabycia jestem pewien - nawet jak nie znają sklepów, to raczej o allegro wiedzą, a tam też sporo sklepów działa. Jeżeli miałbym kupować jedną książkę, to przesyłka to 10 zł. do ceny książki, więc pewnie i tak bym lepiej wyszedł na plusie niż zamawiając. Jeżeli chodzi o tańsze przesyłki jak paczkomat, RUCH, to trzeba tam jeszcze pójść, a jak nie ma się blisko, to nie za bardzo chce się iść, jeżeli trzeba iść na drugi koniec miasta, albo podjechać samochodem, czy autobusem.

Offline Antari

« Odpowiedź #317 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:25:47 »
A salonów jest ile 250-300? Nawet przy Twoim założeniu, że jest taka 1 osoba dziennie w każdym salonie (kompletnie nierealne) to jest to kropla w morzu.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #318 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:28:38 »
To jest tak, jak w przypadku kupowania elektroniki. Gdybym miał coś kupić, to pierwsze, co robię uderzam do Media Markt, a jeżeli chodzi o internet, to komputronik. Nie mam pojęcia, co, gdzie i za ile, co kupię i być może przepłacam w tych sklepach, ale powiedzieć, że na mnie zarabia rynek elektroniki, czy na tym przykładzie robić jakąś statystykę, to chyba nie najlepszy pomysł.

Offline kas1

« Odpowiedź #319 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:42:01 »
A salonów jest ile 250-300? Nawet przy Twoim założeniu, że jest taka 1 osoba dziennie w każdym salonie (kompletnie nierealne) to jest to kropla w morzu.
Kropla w morzu czego? Wystarczy, że w każdym empiku ktoś kupi najnowszy tom spidermana i poszło pewnie z 10% nakładu.

Offline Antari

« Odpowiedź #320 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:54:50 »
Kropla w morzu czego? Wystarczy, że w każdym empiku ktoś kupi najnowszy tom spidermana i poszło pewnie z 10% nakładu.

Kropla w morzu sprzedaży ogółem. Masz jakiekolwiek pojęcie ile dziennie nadaje taki dyskont jak Bonito?

Offline kas1

« Odpowiedź #321 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:56:19 »
Nie mam najmniejszego pojęcia. Tak samo jak i Ty :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #322 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 12:02:00 »
Ale czasami jak sie robi drugie zamówienie po 15 min jak się czegoś zapomniało to numerek drugiego zamówienia o te x skacze do góry co daje jakiś pogląd tego ile sprzedają.

Offline Antari

« Odpowiedź #323 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 12:03:00 »
W grudniu podawali, że jednego dnia przez 24h wpadło 25 000 zamówień. Załóżmy, że 10% to były komiksy a 90% książki (taka proporcja mało realna ale chyba Cię satysfakcjonuje?). 2500 sztuk jednego dnia. Ale wiadomo to był rekord i grudzień. To załóżmy, że robią 10 000 zamówień dziennie gdy nie ma szału świątecznego i dajmy ten sam %. A teraz wejdź sobie na Ceneo i zobacz ilość dyskontów. Może wtedy trochę ci się otworzą oczy i przestaniesz wierzyć w te "proporcje z diagramów". Empik musiałby sprzedawać dziennie setki komiksów w każdym salonie żeby chociaż się zrównać.

Offline misiokles

« Odpowiedź #324 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 12:29:08 »
A ile w tym czasie Egmontowi wpadło zamówień by porównać?

Offline kas1

« Odpowiedź #325 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 12:30:15 »
Naprawdę nie musisz mi w żaden sposób otwierać oczu. Wierz sobie, że komiksy w empiku się nie sprzedają i leżą tam sobie z bliżej nieokreślonego powodu. Ja będę wierzył, że jednak się sprzedają i to w satysfakcjonujących dla wydawców ilościach, skoro je tam umieszczają. I tyle. :)

Offline Antari

« Odpowiedź #326 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 13:05:09 »
Naprawdę nie musisz mi w żaden sposób otwierać oczu. Wierz sobie, że komiksy w empiku się nie sprzedają i leżą tam sobie z bliżej nieokreślonego powodu. Ja będę wierzył, że jednak się sprzedają i to w satysfakcjonujących dla wydawców ilościach, skoro je tam umieszczają. I tyle. :)

A z ciekawości, wierzysz też w te topy na pułkach w Empiku? ;)

Offline kas1

« Odpowiedź #327 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 13:24:40 »
Nawet moje dziecko w dziale gier przechodzi obok nich obojętnie :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #328 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 13:46:25 »
Nie od dziś wiadomo, że handel stacjonarny wymiera, a elektroniczny z roku na rok pnie się górę. I Empiki nie są jakiś wyjątkiem od reguły. Też nigdy nikogo nie widziałem z komiksem z ręku w Empiku. Przy regale z komiksami rzadko kiedy da się kogoś zauważyć, a jak już ktoś jest, to jest tylko "czytaczem" i przedział wiekowy 18-30.

Wiele osób tu podawało jakieś diagramy, że sprzedaż komiksów to w znaczącej przewadze Empik ale osobiście w to nie wierzę. Chyba, że wliczane do tego jest dystrybucja elektroniczna na stornie Empiku ale to też naciągane. Jeżeli już ktoś ogarnia jak zrobić zamówienie na stronie Empiku to najpewniej wie, że istnieją dyskonty książkowe z rabatami. Największą sprzedaż osiągają zapewne dyskonty.
To, że tobie coś się wydaje, to nie znaczy, że tak jest. A to, co widać po jednym salonie czy jednym mieście nie musi być miarodajne dla sprzedaży ogółem. Jak tak samo mogę powiedzieć, że za każdym razem jak przychodzę do Empika, zawsze jest trochę osób przy regale z komiksami i czasami trzeba nawet trochę poczekać, żeby dostać się do jakiegoś tytułu (i faktycznie tak jest - Empik galeria krakowska). I samemu też zdarza mi się kupować coś w Empiku, a to, że nie widziałeś mnie idącego do kasy z komiksem nie znaczy, że tego nie robię.

Po drugie stoisko z komiksami to nie stoisko z chlebem lub cukrem, gdzie codziennie muszą przewalić się setki czy tysiące klientów, żeby sprzedaż sklep mógł uznać za opłacalną i zadowalającą. Bez danych ze sprzedaży to jest tylko gdybanie co się komu wydaje.

Offline turucorp

« Odpowiedź #329 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 14:42:24 »
Empik ma obecnie 300 salonów, zakładając bardzo pesymistycznie, że w każdym Egmont sprzedaje (w sposób całkowicie niezauważalny dla kogoś, kto wchodzi tam na 5 minut) jeden album komiksowy na dwa dni, to daje +/- 150 dni x 300, czyli 45000 albumów komiksowych w skali roku. Marża Empiku to 50% ceny okładkowej, przy uśrednionej cenie okładkowej komiksów Egmontu daje to 20 PLN na egz.
Czyli przy bardzo ostrożnych założeniach, współpraca Egmontu i Empiku daje temu drugiemu zysk brutto w wysokości 900 000 PLN ze sprzedaży stacjonarnej w skali roku na samych komiksach.
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Marzec 2020, 14:46:40 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.