Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 441426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.M

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #300 dnia: Pn, 02 Marzec 2020, 21:19:50 »
10 tytułów po 2000 sztuk?
Można wiedzieć, który wydawca ma takie portfolio? :O
A czy ja napisałem w jakim czasie? Egmont w miesiąc, NSC w kwartał, a Studio Lain w rok (acz Studio nakłady znacznie mniejsze).

Offline turucorp

« Odpowiedź #301 dnia: Pn, 02 Marzec 2020, 21:40:17 »
A czy ja napisałem w jakim czasie? Egmont w miesiąc, NSC w kwartał, a Studio Lain w rok (acz Studio nakłady znacznie mniejsze).
Ależ ja się nie czepiam (jeśli tak to zabrzmiało, to przepraszam), jedynie zastanawiam się, jak analizować potencjał i domniemany rozwój rynku, jeśli duże sieci księgarskie są dostępne praktycznie jedynie dla międzynarodowych korporacji typu Egmont, który może sobie wynegocjować warunki, albo NSC, który dysponuje własną siecią księgarni.
To jakaś sztuczna struktura, bazująca na bardzo przypadkowych czytelnikach, często nieświadomych nie tylko szerszej oferty, ale i alternatywnych, znacznie tańszych możliwości zakupu.
OK, przyjmijmy, że taki model pozwala na zbudowanie portfolio 10-20 tytułów ze sprzedażą powyżej 2K, pytanie, jak bardzo trwały jest ten model i czy świadczy o rozwoju/rozbudowie rynku, czy jedynie o rosnącej liczbie salonów empik, które łatwiej docierają do przypadkowego czytelnika?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #302 dnia: Pn, 02 Marzec 2020, 21:43:50 »
Trudno mi się wypowiedzieć o sprzedaży przez sieciowe księgarnie stacjonarne - poza paroma mangami i komiksami z kolekcji, od lat 90. niczego nie kupiłem w takich księgarniach. Jeśli stacjonarnie, to tylko poznański KIK, a poza tym internet...

A sprzedaż stacjonarna ma jeszcze tak duży wpływ?

Offline turucorp

« Odpowiedź #303 dnia: Pn, 02 Marzec 2020, 22:00:45 »
Sprzedaż w Empikach to cały czas olbrzymi segment rynku, tam trafiają tzw. przypadkowi czytelnicy i jak pokazują takie imprezy jak ostatnia w Katowicach, masa ludzi buduje swój obraz oferty rynkowej tylko i wyłącznie na podst. tego co jest na empikowych półkach.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline deFranco

« Odpowiedź #304 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 07:37:44 »
Odnośnie Empiku, jeśli kolega wyżej ma rację, to jest właśnie
zjawisko, którego nie rozumiem. Bywam w Empiku (Empikach),
z takich czy innych powodów dosyć często. "Zawodowy" instynkt każe mi
zerkać w  kierunku półek z komiksami. Szczątkowo, raz na kilkanaście wizyt
przyuważę tam jedną osobę (na oko wiek 25-40).
W ogonkach do kasy, jeszcze mi się nie zdarzyło bym zauważył kogoś
z komiksem. Wiem, że to żaden naukowy argument, ale kurka,
przez lata musiałbym na kogoś wpaść. A tu nic.
Wyjątkiem kolekcje. Tu kilka razy zdarzyło mi się przyuważyć delikwenta
z komiksem w łapie spieszącego do kasy.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 07:46:58 »
Kochani, bądźmy poważni. Takie indywidualne, wyrywkowe obserwacje są niewiele warte. Gdyby komiksy w Empiku się nie sprzedawały, to firma nie marnowałaby miejsca na półkach, albo i całych regałach. To nie jest instytucja charytatywna.

Offline turucorp

« Odpowiedź #306 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 07:51:47 »
Kochani, bądźmy poważni. Takie indywidualne, wyrywkowe obserwacje są niewiele warte. Gdyby komiksy w Empiku się nie sprzedawały, to firma nie marnowałaby miejsca na półkach, albo i całych regałach. To nie jest instytucja charytatywna.

Dokładnie.
A bazując na w pełni weryfikowalnych danych, Empik robi około 25-30% sprzedaży Wydziału, nie wiem jaki procent z oferty Egmontu, ale gdyby im tam nie schodziło, to nie pchaliby się tam i nie płacili za dodatkową ekspozycję na witrynach i standach.

Offline deFranco

« Odpowiedź #307 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 08:31:13 »
Dokładnie.
A bazując na w pełni weryfikowalnych danych, Empik robi około 25-30% sprzedaży Wydziału, nie wiem jaki procent z oferty Egmontu, ale gdyby im tam nie schodziło, to nie pchaliby się tam i nie płacili za dodatkową ekspozycję na witrynach i standach.
Ale ja przecież temu nie zaprzeczam. Ot, zwykła refleksja. Po prostu jest to dla mnie zadziwiające.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 09:10:25 »
To jest właśnie urok bańki informacyjnej, w jakiej siedzi forum KS. Tu się postrzega rynek komiksowy przez pryzmat dyskontów internetowych, wysokich rabatów, integrali, wariantów itd. itp. Wy jesteście high end tego rynku.

Offline Pawelek

« Odpowiedź #309 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 09:17:42 »
 :o Ktoś tu dziś ma dobry humorek  ;)

Offline stachel

« Odpowiedź #310 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 09:19:41 »
Empik ma bardzo silną pozycję na rynku, co roku notuje coraz lepsze wyniki, spokojnie utrzymuje się w top 5 e-commerce w PL. Już pomijam sprzedaż stacjonarną, bo w mojej okolicy po otwarciu Empika  zamknęły się wszystkie małe księgarnie i pewnie wyglądało to podobnie w wielu miejscach w Polsce.

Dziwią mnie jednak osoby kupujące przez Internet, gdzie cena w Empiku nawet jednej pozycji potrafi być wyższa niż w innej księgarni z wysyłką do paczkomatu. Dodatkowo z tego co wiem (a niestety to wiedza sprzed kilku lat) współpraca małego wydawnictwa z Empikiem to katorga. Empik ma ogromną marżę na każdej książce, prawo do zwrotów wszystkich niesprzedanych egzemplarzy, a i płacą po 4-5 miesiącach. Chociaż mam nadzieję, że chociaż to zmieniło się na lepsze...

Offline stachel

« Odpowiedź #311 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 09:25:17 »

Tu się postrzega rynek komiksowy przez pryzmat dyskontów internetowych, wysokich rabatów, integrali, wariantów itd. itp. Wy jesteście high end tego rynku.

Osobiście w ten sposób postrzegam cały rynek, a nie tylko komiksy. Niezależnie od tego czy kupuję książkę, czy nową lodówkę to szukam najtańszej dla mnie oferty. W dobie porównywarek cen i stron typu pepper zajmuje to kilka minut, można ustawić sobie automatyczne powiadomienia i czekać na dobrą promocję. To nieraz pozwoliło mi zaoszczędzić nawet kilkaset złotych. Ale widocznie mamy bardzo rozrzutnych obywateli jeśli lubią przepłacać ;)

Offline Pawelek

« Odpowiedź #312 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 09:25:46 »
Dlatego m. in. ceny okładkowe są jakie są. Urealnienie cen okładkowych wiązałoby się z utrata części dystrybutorów, np. taki Empik nie pozwoli sobie na sprzedaż powyżej ceny okładkowej więc marżą wymusza niejako na wydawcy ustalanie jej na takim a nie innym poziomie.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 10:43:23 »
Osobiście w ten sposób postrzegam cały rynek, a nie tylko komiksy. Niezależnie od tego czy kupuję książkę, czy nową lodówkę to szukam najtańszej dla mnie oferty. W dobie porównywarek cen i stron typu pepper zajmuje to kilka minut, można ustawić sobie automatyczne powiadomienia i czekać na dobrą promocję. To nieraz pozwoliło mi zaoszczędzić nawet kilkaset złotych. Ale widocznie mamy bardzo rozrzutnych obywateli jeśli lubią przepłacać ;)

Kupując książki też zawsze wybierasz integrale w twardej oprawie? Pamiętaj, że zwykły, casualowy czytelnik ma w nosie wypasione wydania i kupuje taniochę. Bierze w Empiku pojedynczy komiks za 25 zł, a nie cały pakiet Egmontu. Przy takim pojedynczym komiksie rabat 30% (czyli 7,50 zł) zostałby pożarty przez koszty wysyłki, więc i tak na jedno wychodzi.

Offline Antari

« Odpowiedź #314 dnia: Wt, 03 Marzec 2020, 11:12:35 »
Nie od dziś wiadomo, że handel stacjonarny wymiera, a elektroniczny z roku na rok pnie się górę. I Empiki nie są jakiś wyjątkiem od reguły. Też nigdy nikogo nie widziałem z komiksem z ręku w Empiku. Przy regale z komiksami rzadko kiedy da się kogoś zauważyć, a jak już ktoś jest, to jest tylko "czytaczem" i przedział wiekowy 18-30.

Wiele osób tu podawało jakieś diagramy, że sprzedaż komiksów to w znaczącej przewadze Empik ale osobiście w to nie wierzę. Chyba, że wliczane do tego jest dystrybucja elektroniczna na stornie Empiku ale to też naciągane. Jeżeli już ktoś ogarnia jak zrobić zamówienie na stronie Empiku to najpewniej wie, że istnieją dyskonty książkowe z rabatami. Największą sprzedaż osiągają zapewne dyskonty.

Tak samo spora część sprzedawców/usługodawców jeszcze niedawno zaklinała się, że płatność kartą nigdy nie zastąpi gotóweczki a terminal to zbędny gadżet. Dziś płatność kartą to już 40% przypadków, widać w jakim kierunku to zmierza. Śmierć prasy i książek w Empiku to kwestia czasu.