Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 441405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #3000 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 10:20:56 »
zapytałem czego oczekujsz, podaj konkrent tytuły, a nie pisze mi co wyszło, bo dobrze o tym wiem? bo zraz się okaże, że te twoje propozycje to też jakie masówki

Wybacz, nie zrozumiałem pytania.

Oczekiwałbym czegoś, czego brakuje na rynku: Uniwersum Spawna, Savage Dragon, Youngblood, Żywe Trupy. Tutaj rozumiem, że jest problem licencji, długości serii etc.

Dla mnie tytuły od Schock, nie konkurują w żaden sposób z wychodzącymi albo zapowiedzianymi w Polsce tytułami. Równie dobrze, mógłby być ofertą innego PL wydawnictwa.

Co do tytułów francuskich to najbardziej liczę na klasykę, nowe tytuły interesują mnie coraz mniej albo wcale.

To jest oczywiści moje zdanie. Cieszę się, że jest nowe wydawnictwo i liczę, że będą wydawać fajne (dla mnie) tytuły. Są ciekawe komiksy z Mad Cave, Arek rzucił przykładem.

Offline michał81

« Odpowiedź #3001 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 12:19:47 »
Oczekiwałbym czegoś, czego brakuje na rynku: Uniwersum Spawna, Savage Dragon, Youngblood, Żywe Trupy. Tutaj rozumiem, że jest problem licencji, długości serii etc.
Właśnie to co teraz wymieniłeś to też są masówki dla wielu osób na naszym rynku 😃

a co do Youngblood to Arek coś tam przbąkiwał, ale trzeba by zapytać, czy ostatecznie wyda czy nie
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Grudzień 2024, 12:25:01 wysłana przez michał81 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #3002 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 13:20:53 »
Oczekiwałbym czegoś, czego brakuje na rynku: Uniwersum Spawna, Savage Dragon, Youngblood, Żywe Trupy.

Czyli - parafrazując - lubi czytać tytuły, które dobrze znamy?

Offline Boro

« Odpowiedź #3003 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 01:13:57 »
Od jakiegoś czasu (bo pamięć już nie ta i zacząłem kupować duble) zapisuje sobie we własnej bazie, co i kiedy kupiłem. Później zacząłem zapisywać co być może kiedyś kupię, a jeszcze później czego na pewno na trzeźwo nie kupię. W efekcie tego bazka mi się w ostatnich latach trochę rozrosła, a że jestem stuknięty na punkcie statystyki to dodałem też do niej kilka wykresów. Jednym z wykresów jest oczywiście słynny przelicznik: zł na stronę. I tutaj smutna część posta: niestety, w 2024 przekraczamy 50 gr - przynajmniej w mojej bazce.

Wnioski z wykresów właściwie chyba większość już odczuła. Komiksów w ostatnich 3 latach jest o wiele więcej na rynku i niestety są coraz droższe. Po skokowym wzroście w 2022 niestety idziemy cały czas do góry.
Oczywiście to tylko statystyka - wiadomo co się o niej mówi ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3004 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 12:55:49 »
co prawda nie polski rynek, ale ciekawy obraz jednego z najwiekszych rynków
zrodlo grupa komiksy bez granic

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Bushiken

« Odpowiedź #3005 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 13:19:14 »
Ciekawe, że nie ma tam w ogóle Image czy Boom Studios a jest Penguin który jest dystrybutorem za Diamonda dla Image i Marvela. Być może pod Penguina podchodzi zarówno Image, Boom jak i Marvel ale tylko wydania zbiorcze a czysty Marvel ten co ma najmniej to same zeszyty.
Swego czasu widziałem zestawienia i Marvel osiagał dużo wiecej niż DC i teraz by nagle był pod nimi i na samym dnie?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3006 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 13:22:55 »
Cieszy mnie coraz słabsza kondycja Marvela i DC. Jeszcze więcej woke i niech to zaorają do spodu. Image niewiele lepsze.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline misiokles

« Odpowiedź #3007 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 13:48:13 »
A to nie tak, że woke najwięcej jest w mangach? Których sprzedaż ciągle rośnie?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3008 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 13:49:36 »
Jeszcze taka ciekawostka z naszego rodzimego rynku - w najbliższym Empiku, do którego czasami chodzę, regał z komiksami całkowicie wywalony (nie zlokalizowałem nawet Thorgala i Asterixa, ale może gdzieś osobno upchnęli), a manga wyeksponowana na środku salonu, na kilku połączonych regałach. Mang jest tak dużo, że wszystkie stoją grzbietami (a nie jak kiedyś frontem). Wiele kompletnych serii, nawet takich 20-30 tomowych (a nie jak dawniej tylko kilka najnowszych tomów). Widać, że towar się sprzedaje bo ciągle ktoś przy tych regałach coś przegląda/bierze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3009 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 13:51:10 »
nikt nie wie co woke znaczy ;) to wszystko i nic :)

https://fakenews.pl/badania/ideologia-woke-i-teorie-spiskowe-studium-przypadku/?fbclid=IwY2xjawHQ9PFleHRuA2FlbQIxMAABHe1dMxhnA5UWr2PJv600CYDhjd2-e1ii0jnT7d46vSQQaDyAflv6yIlIKQ_aem_qT3vTuyv7JSp0I969GLR5g

ale widzę że najbardziej wybija się kwestia tożsamości płciowej i stereotypów płciowych - więc tak mangi są woke na pełnej :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3010 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 15:03:37 »
A to nie tak, że woke najwięcej jest w mangach? Których sprzedaż ciągle rośnie?

Jest różnica jak ktoś tworzy jakąś nową markę i kieruje ją do określonej grupy czytelników a jak ktoś bierze jakąś postać z popkultury i łopatologicznie wciska tam swoje ideologie mimo, że to zupełnie tam nie pasuje. Mangi wygrywają właśnie tym, że są skierowane do naprawdę różnych grup społecznych i każdy tam znajdzie coś dla siebie a cała zachodnia popkultura mam wrażenie, że coraz bardziej kisi się we własnym sosie i tworzy wyłącznie dla grup społecznych, które stanowią mały % czytelników.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3011 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 15:15:00 »
jakby ci to powiedzieć... bo akurat rynek japoński znam bardzo dobrze :) albo może znałem :)
nie masz racji - manga to taki sam produkt, zmiany w nim dokonywane są z tygodnia na tydzień, pod wpływem badań opinii i sytuacji na świecie i w kraju, po prostu japońska kultura seksualna mimo prób okiełznania przez Amerykanów jest akurat bardzo otwarta - większe problemy z akceptacją społeczną mają tam inwalidzi na wózkach niż geje, transeksualiści itp i mangi z tym walczą - polecam sportową mangę o koszykarzach na wózkach albo wydawany u nas shonen akcji Tank chair - japoński komiks jest przesiąknięty najróżniejszymi ideologiami :) całymi tonami jak każdy element kultury i popkultury :)
Zresztą komiks amerykański superbohaterski to też był zawsze komiks ideologiczny na wszelkie maści i sposoby. Jak znajdę to są bardzo fajne analizy jak jest to sztucznie wygenerowany problem przez alt-rightowe trolle i efekt straszenia "Żydem co dzieci kradnie", i na przykład na te same rzeczy nie zwracano uwagi 10 lat temu, a teraz są rzekomo tajemną mocą woke ;) Sporo ludzi pod wpływem mediów społecznościowych uwierzyło w wymyślony świat ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3012 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 15:21:22 »
Jak znajdę to są bardzo fajne analizy jak jest to sztucznie wygenerowany problem przez alt-rightowe trolle i efekt straszenia "Żydem co dzieci kradnie", i na przykład na te same rzeczy nie zwracano uwagi 10 lat temu, a teraz są rzekomo tajemną mocą woke ;) Sporo ludzi pod wpływem mediów społecznościowych uwierzyło w wymyślony świat ;)
Ale jak to? To nie wszyscy na świecie to biali homofobiczni mężczyźni uznający Europę i swoją nację za pępek świata? Nie może być! Musiała cię zmanipulować jakaś ideologia.
Batman returns
his books to the library

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3013 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 15:41:40 »
Wiadomo przecież że my te 800 nakładu robimy by jak najszybciej wyciągnąć kasę dla Sorosa, New World Order, lewaków, wokistów, którzy chcą zniszczyć cywilizację białego człowieka ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #3014 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 16:07:54 »
Ostatnio jakoś rzucił mi się w oczy news od "Dango" - którego nie nazwał bym czołowym wydawcą mang w PL - z podsumowaniem 10 lat istnienia, gdzie podali konkretne liczby.

W ciągu 10 lat łącznie sprzedali (stan na 06.2024, nie zawiera preorderów) - 492 949 tomów
W samej 1 połowie 2024 - 45 104 tomów
Najlepszy tytuł (tom) - 9915 szt. (wydany w 2019)
Najgorszy (tom) - 382 szt. (wydany w 2021)

Ciekawe jak by to wyglądało przy innych wydawnictwach