Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 439926 razy)

Offline Zakrza

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2955 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 22:39:36 »
Za małe nakłady? Inflacja? Chciwość? A może portfel polskiego komiksiarza wytrzyma.
Ja miałem po prostu "shut up and take my money!". Podszedłem też do tego w ten sposób, że bardzo dużo korzystam z biblioteki (ponad 150 Komiksów wypożyczonych w ciągu kilkunastu miesięcy) i czytelni, więc raz na jakiś czas chętnie wesprę rynek swoimi złotówkami.

To po amerykańsku można taniej kupić.
Sprawdziłem na Atom Comics i tam jest drożej. Gdzie jest taniej? ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #2958 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 22:54:07 »
Tak, kupiłem oba tytuły bo lubię Transformers od dzieciaka. Po prostu cena ma dla mnie drugorzędne znaczenie przy ulubionej marce (w granicach rozsądku oczywiście, tutaj choć drogo, jeszcze jestem w stanie to przełknąć). Niemniej, o ile Void Rivals mi się podobało (chociaż nieco przewidywalne), tak Transformers podeszli mi średnio. Zdecydowanie lepiej bawiłem się przy robotach z IDW, które zaserwowało nam Hachette. Pewnie tom 2 też kupię i wtedy zdecyduję czy to seria dla mnie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2959 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 00:06:42 »
Popatrzmy więc na zniżki, bo nikt przecież nie kupuje po cenie okładkowej. Standardowy rabat na gildii - 30%, cena spada więc do 59,40 zł. Czyli nadal więcej o ~20% niż okładkowa u konkurencji.

Za małe nakłady? Inflacja? Chciwość? A może portfel polskiego komiksiarza wytrzyma.

Obstawiałbym: mniejszy nakład niż u Egmontu + mniejszy kapitał dostępny dla Nagle w porównaniu z międzynarodowymi korpo takimi jak Egmont czy Hachette, co zmusza do ostrożności w wyznaczaniu cen + droga licencja z uwagi na bardzo znaną markę popkulturową.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2960 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 06:49:07 »
Ja mam wrażenie że ceny komiksów nagle dlatego są zawyżone żeby później chwalić się i ogłaszać wszem i wobec rabatami 40-45%!

Offline roble

« Odpowiedź #2961 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 08:57:01 »

W sieci pojawiła się taka wiadomość..

Obecne na runku wydawnictwa tak podniosły ceny, że żadne nie chce się zwinąć, ba pojawiają się następne..  :)
Ktoś, coś więcej wie? Konrad? Michał?  ;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #2962 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 09:15:13 »
Widać komiksy to żyła złota.

Trzymam kciuki za starsze tytuły Image.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2963 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 11:38:57 »
a te komiksy od Mad Cave Studios to coś są warte? Bo są paczki cyfrowych wersji do kupienia i nie wiem czy w ogóle warto sobie zawracać głowę.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2964 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 11:44:22 »
W sieci pojawiła się taka wiadomość..

Obecne na runku wydawnictwa tak podniosły ceny, że żadne nie chce się zwinąć, ba pojawiają się następne..  :)
Ktoś, coś więcej wie? Konrad? Michał?  ;)
podnoszą tak ceny że nawet jak puszczą to z 45% rabatem od okładkowej to mają najwyraźniej zajebisty zysk   ;) no jestem ciekawy co to będzie (najbardziej liczę na stare Image, bo tam dużo fajnych rzeczy jest, byle po normalnych cenach...)

Online Necr09

« Odpowiedź #2965 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 11:51:16 »
a te komiksy od Mad Cave Studios to coś są warte? Bo są paczki cyfrowych wersji do kupienia i nie wiem czy w ogóle warto sobie zawracać głowę.

Sporo ma pierwszy numer darmowy do zobaczenie z czym to się je ;)

https://madcavestudios.com/downloads/
FGO: 758,469,198

Offline Kadet

« Odpowiedź #2966 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 11:54:38 »
Na stronie Mad Cave w Wikipedii widać, że mają kilka ciekawych licencji: Flash Gordon, Dick Tracy...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Dracos

« Odpowiedź #2967 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 11:58:10 »
Nie wiem czy mój portfel wytrzyma jeszcze jedno wydawnictwo -.-

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2968 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 12:01:25 »
Sporo ma pierwszy numer darmowy do zobaczenie z czym to się je ;)

https://madcavestudios.com/downloads/

Dzięki, ale chodziło mi o info od kogoś kto już coś czytał i jest w stanie powiedzieć czy to w ogóle cokolwiek warte jest.

Online studio_lain

« Odpowiedź #2969 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 14:56:12 »
obstawiam Nottingham - bardzo fajny komiks :)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie