Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 441523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koalar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2850 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 19:19:57 »
Bardziej niż ta liczba 100 tys. egzemplarzy zaintrygował mnie tytuł: „Hanako, duch ze szkolnej toalety”.
Brakuje mi na forum emotikonki z kręceniem oczkami.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline holcman

« Odpowiedź #2851 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 19:49:14 »
Bardziej niż ta liczba 100 tys. egzemplarzy zaintrygował mnie tytuł: „Hanako, duch ze szkolnej toalety”.
Brakuje mi na forum emotikonki z kręceniem oczkami.

Tytuł dość dobrze oddaje treść :-)

Offline komiks

« Odpowiedź #2852 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 21:46:51 »
To jest coś więcej niż wam się wydaje. Hanako-san lub Toire no Hanako-san, to jest japońska miejska legenda.

Według mnie za popularność mangi „Hanako, duch ze szkolnej toalety” odpowiadają 2 rzeczy. Ogólnie dużo nastolatek i młodych kobiet wybiera mangi, to jest raczej wiadome. Drugi powód, kobiety z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu, fascynują się historiami kryminalnymi z domieszką psychopatów, zboczeńców, ogólnie mrożącej krew w żyłach tajemnicy. Łącząc oba aspekty, otrzymano przepis na sukces.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline srogin

« Odpowiedź #2853 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 22:12:26 »
Moim zdaniem chodzi o stosunkową łatwość w dostępie do narkotyków. Młodzież po nich głupieje i później kupuje mangi o duchach z dziwnych miejsc.

Offline Gazza

« Odpowiedź #2854 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 08:09:01 »
No tak - to by wyjaśniało też popularność całego segmentu superhero i większości pozostałych obszarów komiksu.  :D

Offline holcman

« Odpowiedź #2855 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 08:13:17 »
Drugi powód, kobiety z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu, fascynują się historiami kryminalnymi z domieszką psychopatów, zboczeńców, ogólnie mrożącej krew w żyłach tajemnicy. Łącząc oba aspekty, otrzymano przepis na sukces.

Powiedz, że nie czytałeś Hanako nie mówiąc, że nie czytałeś Hanako :-)

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2856 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 10:29:22 »
Moim zdaniem chodzi o stosunkową łatwość w dostępie do narkotyków. Młodzież po nich głupieje i później kupuje mangi o duchach z dziwnych miejsc.

Na pewno nie w Japonii, gdzie jest jedno z najbardziej restrykcyjnych praw dot. narkotyków i za samo posiadanie paru gram można dostać kilkanaście lat więzienia. Ponadto zażywanie jest społecznie nieuznawane i każda osoba publiczna którą przyłapano była skreślona z życia publicznego jak Weinstein czy inni predatorzy na zachodzie.

Offline komiks

« Odpowiedź #2857 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 12:14:44 »
Powiedz, że nie czytałeś Hanako nie mówiąc, że nie czytałeś Hanako :-)
Odnoszę się raczej do miejskiej legendy, sama manga tylko luźno do niej nawiązuje. To nie jest nic nowego, że dzieło popkultury nawiązuje do miejskich legend, mitów, historii z pogranicza.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kadet

« Odpowiedź #2858 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 23:04:32 »
Szkoda anulowania "Star Wars komiks". Jak widać dało się sprzedawać całkiem grube komiksy w atrakcyjnej cenie.
Czy teraz, w odrobinę grubszej okładce i w cenie 2,5x wyższej za tyle samo stron sprzedają się lepiej?

Jak dla mnie te wszystkie nowe Marvele mogłyby wychodzić w takiej formie.

Wydaje mi się, że teraz SW, w tych nowych wydaniach, idzie lepiej - na podstawie topek, liczby wydawanych serii itp. Z tego, co pamiętam, to dopiero po "Mandalorianinie" podskoczyło zainteresowanie komiksami SW, bo wcześniej nowa trylogia nie przyniosła oczekiwanego wzrostu popytu.

Oczywiście zmiana dystrybucji z kioskowej na książkową też miała swą rolę; możliwe też, jak pisze radef, że teraz po prostu nakłady są mniejsze, co czyni serie bardziej opłacalnymi nawet przy zbliżonej sprzedaży.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2859 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 21:02:04 »
Może nie do dyskusji, ale taka obserwacja "dla potomnych", w roku 2024 cena 840 (?) stron czarno-białych w dwóch tomach komiksu dalekiego od mainstreamu:
Więc mam dobre wieści cena CE

260 zł za komplet :) udało się wytargować :)
... jest ceną zaskakująco niską (!).

Gdybym się z tym otwarcie nie zgodził to na pewno zraziłbym sobie niejedną osobę na forum, dlatego bardziej pod kątem obecnego "klimatu"... Ceny poszybowały, o czym już nieraz pisaliśmy, zestawię dwa w pewnym stopniu skrajne przykłady:
  • 2017 rok, 480 stron w kolorze na raczej nietaniej licencji:
    Daredevil: Nieustraszony, tom 1
    83,90 zł (tyle zapłaciłem w Gildii, pewnie dało się taniej).
Pod 100 zł za komiks to niemało, ale względem zawartości i cen z początku wieku było korzystnie, bo np.:
  • 2005 rok, 208 stron w kolorze, na jw. drogiej licencji:
    Kingdom Come
    90 zł (rabaty były małe, 10-20%...)
Wiem że CE od małego wydawnictwa (chociaż w jakiejś dyskusji wyszło, że od średniego), że mały nakład (znów: ewidentnie można polemizować), ale po drugiej stronie stoją koszty licencji, które, może byłbym zaskoczony, ale nie wyobrażam sobie żeby przekraczały te mainstreamowe (Marvel/DC itp.) i kolor (a raczej jego brak)...
Oczywiście że nikt nie każe kupować, że to już czysto kolekcjonerska zabawa, ale w 2024 roku stoimy na tym, że czarno-biały komiks kosztuje 260 zł (czy 240 zł z rabatami, jeśli będą) i jest to niespodziewanie niska cena...

Ponownie - raczej nie pod polemikę, bo co mi powiecie, że w 2024 roku taka cena za taki komiks to jak za darmo? Że skoro piszę pod tym kątem o cenie CE to muszę być "poza obiegiem", albo że krytykuję wydawcę? Z tym drugim nic z tych rzeczy, sam spodziewałem się ceny wyższej i jak zwykle w ogólności zadowolony jestem, że tak szeroka oferta się sprzedaje u nas... Ale nie zmienia to faktu, że zdecydowanie jestem "poza obiegiem"... Widzę Marvel w miękkiej w kolorze 360 stron za 80 zł, w twardej 500 stron za 140 zł (już po rabatach oczywiście)... Też drogo, ale że wydawane to znaczy że są i klienci, więc może jednak nie drogo?

Offline Koalar

« Odpowiedź #2860 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 21:25:49 »
A CE to jaki format? Jak A4 albo zbliżony, to porównaj z jakimś podobnym formatowo komiksem, np. Cromwell Stone.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2861 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 21:25:56 »
Tylko jaki nakład tych Marveli/DC.

CE będzie miało 800 sztuk, a te Marvele to pewnie 2-3 tysiące (więcej?).
To robi dużą różnicę w cenie druku. I dlatego 260 zł za 800 stron komiksu niszowego to może być mało, a za 800 stron komiksu mainsteamowego to będzie dużo.

Online michał81

« Odpowiedź #2862 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 21:28:25 »
(czy 240 zł z rabatami, jeśli będą)
skąd ci się wzięło 240? od pewnego czasu nie ma rabatu na komiksy SL, nawet dziś przedsprzedaż Shane wystartowała bez żadnych rabatów

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2863 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 21:51:22 »
Jeszcze dodam, że CE, to 2 tomy, czyli podwójna praca introligatora.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2864 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 21:58:51 »
A CE to jaki format? Jak A4 albo zbliżony, to porównaj z jakimś podobnym formatowo komiksem, np. Cromwell Stone.
Oczywiście wiem co masz na myśli, ale o tym już niejeden wydawca pisał, nawet cytowałem na forum ze dwa razy (tylko nie pamiętam czy Muchę czy Ongrysa, Ongrysa chyba nie w tym kontekście, bo tam chodziło też o twardą oprawę Dredda), w każdym razie te 2 cm na boku nie robią różnicy w cenie, bo to i tak z tak samo dużego arkusza jest cięte. Ale jw. rozumowanie ok, tylko ten argument był już obalony :)

@Sędzia to wiem, dlatego tak ciężko zestawiać ze sobą czy wydawnictwa czy poszczególne pozycje niestety. Nawet ciężko na te argumenty jw. się powoływać, pamiętam jak pisaliśmy o cenach papieru, że rosną itp., to jeden wydawca uzasadniał nimi dużą podwyżkę cen komiksów, a inny wydawca jakoś kilka miesięcy wcześniej wskazywał jak małą część ceny końcowej stanowi koszt samego papieru... Nawet jakbym chciał, to nie sposób się kłócić, kiedy brak "wiedzy" (mam na myśli siebie).

A rabaty to niedawno schodzili na SL, było 5% jak patrzyłem przy ostatnim Slaine chyba (?). Więc tak przyjąłem, że może do 10% jeszcze schodzą, ale nawet nie (dobrze to czy nie?)...

Tak @Alexandrus888 z tym też się zgadzam, w ogóle znając ceny i "klimat" się nie dziwię, to nie jest drogo w stosunku do innych komiksów SL, czy nawet nie ucieka tak bardzo od konkurencji. Bardziej w ogólnym ujęciu - 200+ za komiks to w porządku cena... To taka dysocjacja, bo nic się nie zmieniło, wciąż poza "środowiskiem" komiks "nie może kosztować więcej niż [tu wpisz najczęściej słyszaną kwotę, z mojego doświadczenia to już na kilkadziesiąt złotych ludzie łapią się za głowę]", nieważne że to już nie 1994, 2004 czy 2014 (zależy kiedy było "najtaniej" :) ).