Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 526599 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2670 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 12:33:13 »
Dla mnie po prostu ilość stron nie jest wyznacznikiem niczego. 1000 zł prawdopodobnie nie dałbym za żaden komiks, ale dopóki nie rozmawiamy o jakichś chorych kwotach, to jeśli chcę poznać dany tytuł, nie ma dla mnie znaczenia, czy dam za niego 40, czy 50 zł. W sensie - jasne, wolałbym jednak dać 40, ale nie jest tak, że z tego powodu kupię coś innego, tylko dlatego, że cena za stronę wyjdzie niższa. Finalnie lepiej wydanymi pieniędzmi mogą się okazać właśnie te przeznaczone na tytuł, w którym strony wychodzą drożej.

To tak jakbym miał nie pójść do kina na film mający 1,5 h, bo bilet tyle samo kosztuje na taki, który ma 3 h - przede wszystkim dla mnie ważna jakość dzieła.

Bardziej miałem na myśli hipotetyczną sytuację w stylu, że chciałbyś zobaczyć dwa filmy, z których jeden jest pełnometrażowym (powiedzmy 2h) a drugi to krótki metraż (nie wiem, 20 min) i bilet kosztuje tyle samo. Twoja chęć zobaczenia obu jest taka sama, a nie masz takich środków żeby zupełnie na cenę nie zwracać uwagi. Ostatnio czytałem dyskusję na fb na temat komiksu Szalona zagroda, który za 20 stron kosztował bodaj 50 zł. Część ludzi uważała, że to za dużo, bez względu na jakość komiksu. Inni ironicznie wspominali o "bezsensownym przeliczniku za stronę". Moje podejście jest takie, że byłem tym komiksem zainteresowany w pewnym stopniu, ale nie aż takim żeby przełknąć tę cenę. Jednocześnie ta cena była dla mnie wysoka tylko relatywnie, bo za jakiś gruby integral byłaby bardzo niska. Więc stosowałem "przelicznik za stronę", choć przy mniej radykalnych przypadkach tego nie robię.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2671 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 16:15:05 »
Poza przelicznikiem, jednym z ważnych powodów określona tam jest dostępność w ogólnokrajowych księgarniach. U nas poza E to w Empiku mamy W7, Disneya (czyli i tak E), kolekcje, Relax i MH. Koniec. Reszta to spora liczba mang.

Rodzic chce kupić dziecku komiks. Młodzież chce wydać zaskórniaki. No i manga ma tu przewagę.

Zresztą spójrzmy na emefke. Komiks tam jest niszą. Gry i mangi. Potem gadżety. I dopiero komiksy....

Dopóki w Polsce komiks nie będzie ogólnodostępny w zwykłych księgarniach za relatywnie nie duże pieniądze, doputy dalej będzie niszą.

Offline michał81

« Odpowiedź #2672 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 16:19:44 »
U nas poza E to w Empiku mamy W7, Disneya (czyli i tak E), kolekcje, Relax i MH. Koniec. Reszta to spora liczba mang.
No właśnie nie koniec, bo jest sporo komiksów NSC. Znajdzie się też coś z Kultury Gniewu.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2673 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 16:24:39 »
NSC rzeczywiście, ale ostatnio słabo w tych Empikach, do których chodzę. Co do KG, to nie kojarzę żeby byli w E. Oczywiście w tych, do których uczęszczam.

Offline Midar

« Odpowiedź #2674 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 02:27:54 »
Rodzic chce kupić dziecku komiks. Młodzież chce wydać zaskórniaki. No i manga ma tu przewagę.

Zresztą spójrzmy na emefke. Komiks tam jest niszą. Gry i mangi. Potem gadżety. I dopiero komiksy....
Akurat rodzic w Empiku, czy innej księgarni, to ma duży wybór. W Empiku manga (przynajmniej w Warszawie) jest w mniejszości do pozostałych komiksów. Tylko, że manga jest na półce z kolekcjami, a a pozostałe komiksy DC/Marvel + frankony i ambitne są w dziale komiks. Na emefce komiks zdecydowanie nie jest niszą . Owszem ustępuje miejsca grom komputerowym, ale w porównaniu do mangi ma przewagę x 3.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2675 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 07:28:56 »
Studjo JG dogadało się z Empikiem i ich mangi trafią na dział książki w rozszerzonej dystrybucji (nie tylko najnowsze tomy).

Offline Cringer

« Odpowiedź #2676 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 08:42:34 »
Tylko, że manga jest na półce z kolekcjami, a a pozostałe komiksy DC/Marvel + frankony i ambitne są w dziale komiks.
Spotkałem się z empikiem w którym mangi miały cały osobny regał (tytuły różnych wydawców).

Offline Takesh

« Odpowiedź #2677 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 09:03:08 »
U mnie mangi raczej mają swoje regały. Czasem jakaś kolekcja jest obok, albo Disney. Ale swoje regały jak najbardziej mają.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2678 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:03:20 »
Spotkałem się z empikiem w którym mangi miały cały osobny regał (tytuły różnych wydawców).

Potwierdzam. Mangi można spotkać też w kioskach i Auchan na dziale z prasą, a komiksów tam nie znajdę (poza kolekcjami).

Online Castiglione

« Odpowiedź #2679 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 18:16:29 »
Mangi w Empikach mają osobne regały, ale raczej w pobliżu prasy. Całkiem inna lokalizacja niż reszta komiksów.

Offline Cringer

« Odpowiedź #2680 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 19:03:34 »
Mangi w Empikach mają osobne regały, ale raczej w pobliżu prasy. Całkiem inna lokalizacja niż reszta komiksów.
To zależy od Empika. Znam taki gdzie właśnie mangi są na regale obok regału z komiksami.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2681 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 19:04:32 »
Potwierdzam. Mangi można spotkać też w kioskach i Auchan na dziale z prasą, a komiksów tam nie znajdę (poza kolekcjami).

To jakoś źle patrzysz. Np. na Woli Parku są w Auchanie Smerfy, Asterixy, Kajka i Kokosze, Yakari. Czasem zdażą się Star Warsy co tu kiedyś wrzucałem. No i polecam Leclerka na Aspekcie jakby co. Mają tam rozbudowaną księgarnię i dobry dział z komiksami Egmontu i innymi.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2682 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 20:05:07 »
To zależy od Empika. Znam taki gdzie właśnie mangi są na regale obok regału z komiksami.
To ja się jeszcze nie spotkałem.

Offline starcek

« Odpowiedź #2683 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 21:34:59 »

Też znam taki, a otwarty raptem miesiąc temu.

Jak dla mnie regułą Empiku - niepodważalną - jest prasa przy wejściu, a komiksy i mangi mają różne konfiguracje umiejscowienia.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline nocny

« Odpowiedź #2684 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 05:09:20 »
W nowych salonach manga jest na dziale ksiazki (mimo, ze nadal nalezy do dzialu prasy), w starych salonach jest na dziale prasy. W starych salonach po remoncie tez juz na dziale ksiazki.