Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2580 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 15:26:30 »
Ja tam bardzo "TK-ranki" lubię.
Miło się słucha, czasem padnie coś ciekawego i jakoś nie czuję że pan Tomasz gada od rzeczy... w przeciwieństwie do toksycznego pitolenia niektórych użytkowników forum.

I tak analizując część wypowiedzi w tym temacie chciałbym złożyć samokrytykę i przyznać się bez bicia:

Tak posiadam dwoje dzieci. Tak wziąłem to całe 500+. Tak od samego początku przepalam to na komiksy i wino. Nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Jestem wyrodnym i patologicznym rodzicem/komiksiarzem :)

Pewnie zostałem ujęty w statystyce.

Więcej grzechów nie pamiętam.

Na wino? Kto to jeszcze pije? Trzeba korzystać z życia póki jest i póki są pieniądze. U nas to w sobotę normalnie, trzy krówki Żubrówki Białej i skrzynka zimnej Taterki leci. Do tego ognisko to się odrazu popali śmieci zaległe, trochę kiełby taniej z Biedronki, dobry rapik puszczony na fulla i jest impreza na kilka osób jak ta lala a i dzieciaki się cieszą, bo sobie polatają po powietrzu. Wiadomo, że coś tam kaszojadom trzeba kupić to się weźmie jakieś płatki kukurydziane, batonik, gierkę na telefon a jak coś zostanie po tym to ewentualnie jakiś komiks. Najlepiej z IPN-u.

Offline michał81

« Odpowiedź #2581 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 15:35:31 »
świetnie trafili z Knightfallem,
Z tym trafili to chyba pochopna ocena sytuacji. Kiedyś w jednej z dyskusji na facebooku ktoś marudził, że Egmont wydaje Batmany, ALE NIE TE KLASYCZNE i jeden z wydawców napisał wtedy: "Trzyma je na ciężkie czasy".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2582 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 15:42:02 »
Z tym trafili to chyba pochopna ocena sytuacji. Kiedyś w jednej z dyskusji na facebooku ktoś marudził, że Egmont wydaje Batmany, ALE NIE TE KLASYCZNE i jeden z wydawców napisał wtedy: "Trzyma je na ciężkie czasy".

Nie wydaje mi się pochopna bo sprzedaż, patrząc po sklepach internetowych i aukcjach allegro, raczej jest wysoka. Pierwszy tom szybko się rozszedł.
Jeśli masz na myśli, że można było wybrać lepsze historie - nie wiem, chętnie się dowiem co lepszego jeszcze nie ukazało się u nas (wliczając kolekcje).

Offline michał81

« Odpowiedź #2583 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 15:57:52 »
Nie wydaje mi się pochopna bo sprzedaż, patrząc po sklepach internetowych i aukcjach allegro, raczej jest wysoka. Pierwszy tom szybko się rozszedł.
Jeśli masz na myśli, że można było wybrać lepsze historie - nie wiem, chętnie się dowiem co lepszego jeszcze nie ukazało się u nas (wliczając kolekcje).
Mam na myśli, że mogli zacząć wydawać klasycznego Batman (czytaj semikowego) wcześniej, ale zaczęli rok temu, kiedy ceny zaczęły szybować w górę. Przecież już coś przebąkuje się o wcześniejszych historiach, czy nawet Śmierci Superman. A oferta nowszych komiksów się kurczy nie tylko z DC ale też z Marvela.

« Odpowiedź #2584 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:00:01 »
  I się dowiesz, bo są zapowiedziane na przyszły rok, te sprzed Knightfallu. Wcześniej niż Kryzys nie będą lecieć, czyli Starlin, Wolfman i jacyś inni, ale obstawiam Tm-Semic i Alana Granta.

Offline michał81

« Odpowiedź #2585 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:20:47 »
  I się dowiesz, bo są zapowiedziane na przyszły rok, te sprzed Knightfallu. Wcześniej niż Kryzys nie będą lecieć, czyli Starlin, Wolfman i jacyś inni, ale obstawiam Tm-Semic i Alana Granta.
Czyli Egmont trzymał je na ciężkie czasy, tak jak powiedział ten wydawca.  ;)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2586 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:34:29 »
  Panie Tomaszu, pan wklei wkońcu ten wykres bo tu stare chłopy już trzecią dobę przeżywają tego pińcetplusa a niektórym  to nawet wydajność w fabryce może przez to spaść  ;)
   Pany, dajcie sobie już z tym spokój bo tu i tak nikt nikogo do niczego nie przekona, jak kiedyś mawiał klasyk " moja prawda jest mojsza" .
  Też biorę pińcet, ładuję całość w edukację córki
a w związku z tym że z wypłaty zostaje pińcet ładuję to
 w komiksy ( dla córki też), sytuacja win-win i do tego łapię się w ten pilnie strzeżony i pożądany wykres .
  Ja te sobotnie nagrania oglądam zawsze z przyjemnością , pan Kołodziejczak to dobry gawędziarz jest i nawet jak gada  jakieś pitu-pitu to dobrze się tego słucha i szybko czas leci, fajnie by było jakby kiedyś napisał książkę o komiksach .

Offline xanar

« Odpowiedź #2587 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:44:25 »
To nie jest kwestia lepsze/gorzsze, tylko to sentyment sprzedaje.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2588 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:45:38 »
  Też biorę pińcet, ładuję całość w edukację córki
a w związku z tym że z wypłaty zostaje pińcet ładuję to
 w komiksy ( dla córki też), sytuacja win-win i do tego łapię się w ten pilnie strzeżony i pożądany wykres .
Nie no co ty, absolutnie tego nie robisz, koledzy jeszcze cię nie przekonali, że nie ma w ogóle takiej możliwości, żeby dodatkowy pieniądz przeznaczać na komiksy? Co ty tu teraz partię rządzącą agitujesz?

Spoiler: PokażUkryj
To był żart.

Offline martin685

« Odpowiedź #2589 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 17:36:11 »
Tak jak pisałem wcześniej (do czego nikt się nie ustosunkował), kompletnie nie zrozumiałem czemu na stoisku Egmontu podczas targów nie może być taniej. Podałem konkretny przykład gdy komiks na egmont.pl był tańszy niż na targach na ich stoisku. Wiem, że inne pozycje też był wtedy tańsze online (Daredevil Waida tom 2 oraz Wielkie Wyprawy).

Wydaje mi się, że wyjaśnienie jest bardzo proste. Sklep Internetowy Egmontu, nie jest tak naprawdę sklepem Wydawnictwa Egmont, tylko zwykłą księgarnią internetową, która najmuje od Egmontu logo i działa pod ich szyldem. Prowadzi ją PWN. Jest o tym informacja na ich stronie: https://egmont.pl/kontakt
Tym samym podejrzewam, że Kołodziejczak i jego koledzy nie mają dużego wpływu na politykę cenową tej księgarni. Zaznaczam, że to co wyżej jest moim domysłem na podstawie informacji na stronach internetowych oraz w rejestrze KRS, a treść umowy (jeśli taka istnieje ale zakładam że tak) między PWN i Egmontem może mieć na to znaczący wpływ.

Tym samym jedynym miejscem gdzie Egmont mógłby bezpośredni konkurować z hurtowymi nabywcami swoich produktów są właśnie targi, chyba że na targach na stoisku Egmontu również sprzedaje PWN, ale tego nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Marzec 2023, 17:37:42 wysłana przez martin685 »

Offline starcek

« Odpowiedź #2590 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 18:14:14 »
TK pamięta czasy, gdy Targi Książki były okazją do wyłapania książek nigdzie indziej dostępnych (plus spotkania z autorami) bez żadnych rabatów, więc skoro tak skorupka za młodu...
A na serio, to pewnie chcą zminimalizować wydatki na obecność na Targach. Bo co sprzedawać taniej, jak rodzice okładkową dla dziecka zapłacą na Targach.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Talvi

« Odpowiedź #2591 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 23:06:47 »
A jak jest z liczbą tytułów na rynku - ktoś już robił zestawienia 2021 vs. 2022?
Wydawało mi się, że widziałam gdzieś tu takie zestawienie, ale nie mogę go teraz znaleźć.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2592 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 07:04:53 »
Wydaje mi się, że wyjaśnienie jest bardzo proste. Sklep Internetowy Egmontu, nie jest tak naprawdę sklepem Wydawnictwa Egmont, tylko zwykłą księgarnią internetową, która najmuje od Egmontu logo i działa pod ich szyldem. Prowadzi ją PWN. Jest o tym informacja na ich stronie: https://egmont.pl/kontakt
Tym samym podejrzewam, że Kołodziejczak i jego koledzy nie mają dużego wpływu na politykę cenową tej księgarni. Zaznaczam, że to co wyżej jest moim domysłem na podstawie informacji na stronach internetowych oraz w rejestrze KRS, a treść umowy (jeśli taka istnieje ale zakładam że tak) między PWN i Egmontem może mieć na to znaczący wpływ.

Tym samym jedynym miejscem gdzie Egmont mógłby bezpośredni konkurować z hurtowymi nabywcami swoich produktów są właśnie targi, chyba że na targach na stoisku Egmontu również sprzedaje PWN, ale tego nie wiem.

Tylko jesli nie jest sklep zależny od Egmontu to czemu maja takie srednie malo konkurencyjne rabaty. Tak jakby tylko chcieli byc ale nie za bardzo sie narazac innym sklepom.

Offline Saruto

« Odpowiedź #2593 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 09:05:26 »
OSDW Azymut rozprowadza wszystko. Księgarnie są pod to podpięte, magazyn jest jeden.
Twoj_Sklep_24 i Egmont mają zawsze te same naklejki jak zamawiam i oba działają jako ePWN Sp. z o.o. Nip należy do ePWN, natomiast mają różne nazwy sklepów podpięte pod ten sam Nip ;)
Wracając do promocji na Egmont.pl zazwyczaj jest 30%. Jak chwilę posiedzisz z większym koszykiem, to dorzucają Ci jeszcze 10%.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2594 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 13:58:07 »

Historii lepszych niż Knightfall jest mnóstwo. Knightfall jest sławny dzięki Bane'owi, człowiekowi, który złamał Batmana. Z chęcią wymieniłbym te nowe Batmany na starsze historie. Run Snydera jeszcze skończyłem, DC Odrodzenie mnie pokonało. A jeśli pytasz o historie z Batmanem, które można wydać, to jest jeszcze tego całkiem sporo:
Batman Legends of the Dark Knight Norm Breyfogle
Batman Blind Justice
Batman the Caped Crusader
Batman the Dark Knight Detective
Batman by Doug Moench and Kelley Jones
Batman by Ed Brubaker
Niewydane historie z serii Batman: Legends of the Dark Knight vol.1

Powiem szczerze, że wolę czytać te starsze historie, nawet średniaki, niż to, co obecnie wypluwa DC.