Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449619 razy)

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2445 dnia: So, 04 Marzec 2023, 17:42:17 »
Rozumiem że nie ufasz panu Tomaszowi, w porządku, ja też nie wierzę we wszystko co ktoś mówi, ale dlaczego miałbym wierzyć Twoim słowom?

Ale niby dlaczego miałbym nie ufać TK? Gdybym miał cokolwiek do załatwienia w Egmoncie, to Tomasz jest pierwszą osobą, do której bym się zwrócił, z pełnym zaufaniem. Poważnie.
Tyle, że to kompletnie nie wyklucza moich złośliwości, kiedy bawi się w manipulacje. Trudno, najwyżej trochę będzie znowu buczał na mój widok. Ja tam go lubię, mam nadzieję, że z wzajemnością, ale to nie znaczy, że mamy takie same poglądy (bo w wielu kwestiach mamy krańcowo różne), czy, że przestanę zauważać, kiedy te poglądy przemyca w swoich wystąpieniach.
A na to w co Ty wierzysz, to wybacz, ale nie mam większego wpływu.
Z uwagi na to, że jesteś dosyć świeżym czytelnikiem, i nie za bardzo orientujesz się w czymkolwiek, grzecznie biorę poprawkę (chociaż chwilami ręce mi opadają :( ).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2446 dnia: So, 04 Marzec 2023, 19:32:47 »
@turucorp bo się pogubiłem, to na czym polega rzekoma manipulacja pana Tomasza? Tylko konkretnie proszę.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tuco

« Odpowiedź #2447 dnia: So, 04 Marzec 2023, 20:18:11 »
A może po prostu stwierdził fakt i tabelki sprzedażowe zbiegły mu się z tym socjalem? Nie można tego komentować po prostu bez szukania podtekstów i prób manipulacji?
tylko właśnie gdzie konkretnie tu jest fakt?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2448 dnia: So, 04 Marzec 2023, 20:51:38 »
@turucorp bo się pogubiłem, to na czym polega rzekoma manipulacja pana Tomasza? Tylko konkretnie proszę.

Łatwo się gubisz (nie pierwszy raz). Manipulacja polega na sklejeniu 500+ i zerowym podatku z wynikami lepszej sprzedaży komiksów. Masz to bardzo wyraźnie zasygnalizowane tutaj w postach innych użytkowników. Więc albo nie czytasz, co ludzie tutaj piszą (i to nie jest pierwszy wątek, w którym sprawiasz takie wrażenie), albo udajesz.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2449 dnia: So, 04 Marzec 2023, 20:58:36 »
Widzieliście "zeszyty" ze Spider-Manem w carrefourze? Wszystkie pochodzą z jakiejś serii Marvel Action i wyglądają jak zeszytówki w twardej(coś jak z marvel fresh) oprawie. Ponieważ nie jest to TAS to nie jestem totalnie zainteresowany ich nabyciem, ale znalazłem je przy okazji przeglądania tomików z kolekcji omawianych już na forum. Niestety, nie znalazłem info o cenie.
https://www.amazon.com/Marvel-Action-Spider-Man-Beginning-Book/dp/1684055148

Wrzucam tak a propo niedawno poruszanego wątku ile powinna kosztować zeszytówka. Bo na pewno nie będzie ona droższa od grubszych tomów kolekcji.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 21:02:55 wysłana przez HugoL3 »

Offline komiks

« Odpowiedź #2450 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:04:47 »
Łatwo się gubisz (nie pierwszy raz). Manipulacja polega na sklejeniu 500+ i zerowym podatku z wynikami lepszej sprzedaży komiksów. Masz to bardzo wyraźnie zasygnalizowane tutaj w postach innych użytkowników. Więc albo nie czytasz, co ludzie tutaj piszą (i to nie jest pierwszy wątek, w którym sprawiasz takie wrażenie), albo udajesz.
Skąd wiesz, że nie było takiej korelacji?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2451 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:07:51 »
Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat :)

Offline komiks

« Odpowiedź #2452 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:12:55 »
Wrzucam tak a propo niedawno poruszanego wątku ile powinna kosztować zeszytówka. Bo na pewno nie będzie ona droższa od grubszych tomów kolekcji.
Największy rynek komiksowy w Europie i 4 na świecie, cena sporo wyższa od amerykańskiej:
https://www.amazon.fr/Marvel-Action-Spider-Man-Beginning-Book/dp/1684055148/
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 21:23:36 wysłana przez Zwirek »

Offline turucorp

« Odpowiedź #2453 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:29:23 »
Skąd wiesz, że nie było takiej korelacji?

Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat

Uważni obserwatorzy sceny komiksowej wiedzą OCB, osoby, które właśnie weszły lub wróciły do komiksów, proszone są o dopuszczenie do siebie myśli, że mamy w środowisku bardzo zniuansowany system komunikacji.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2454 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:31:00 »
Największy rynek komiksowy w Europie i 4 na świecie, cena sporo wyższa od amerykańskiej:
https://www.amazon.fr/Marvel-Action-Spider-Man-Beginning-Book/dp/1684055148/

Ale nie wrzucaj mi ceny z amazona francuskiego, bo ten komiks jest w Kerfie na Warszawskim wileniaku, tylko było już późno i nie chciało mi się już latać do skanera cen.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2455 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:35:41 »
Sorry, że post pod postem, ale dopiero teraz oglądam filmik TK.
Jedna odpowiedź totalnie mnie nie przekonała i może ktoś wyłapał coś, czego ja nie jestem w stanie sam sobie dopisać.
Pytanie:"(...) czemu na targach nie dajemy klientom znacznie większych rabatów (...)"
Odpowiedź:"nie chcielibyśmy robić konkurencję naszym regularnym partnerom i dystrybutorom".

Przecież ludziom chodzi o to, by móc kupić komiks na targach w tej samej cenie, co na stronie egmont.pl.
Jeśli dobrze pamiętam, to gdy akurat byłem na eMFce to dużo premier było dostępnych online taniej niż na stoisku wydawnictwa. Nie mówię o taniej książce, gildii, tantisie czy jeszcze czymś - chodzi o sklep wydawnictwa Egmont. Nie były to jakieś drastyczne różnice na szczęście, ale zorientowałem się dopiero po dokonaniu zakupu, że zostawiłem jakąś dyszkę więcej niż gdybym sobie ten komiks kupił online. Chodziło o Wolverine i Elektra, kupione specjalnie po to by otrzymać dedykację od autora scenariusza.

Offline komiks

« Odpowiedź #2456 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:43:00 »
Ale nie wrzucaj mi ceny z amazona francuskiego, bo ten komiks jest w Kerfie na Warszawskim wileniaku, tylko było już późno i nie chciało mi się już latać do skanera cen.
Nadal nie rozumiem, po co pan Tomasz miałby manipulować takimi statystykami. Jeśli rzeczywiście była to manipulacja, to nieudolna, bo nic pozytywnego z tego nie wynika. Pieniądze z budżetu powinny iść na drogi, szpitale, edukację, infrastrukturę energetyczną oraz inne ważne dla nas wszystkich inwestycje, a nie na komiksy.

Ok, mój błąd, sorki.

Offline Hood

« Odpowiedź #2457 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:50:57 »
nie zapominajmy ze wysokie ceny wszystkiego, w tym komiksów, to wina brukseli.
Że co? Wysokie ceny wszystkiego (w tym komiksów) biorą się z inflacji.
Inflację na tak wysokim poziomie mamy z powodu powodu bezpodstawnego zamykania gospodarki w czasach koronaświrusa + tarcze z drukowania pustego pienądza (już pomijam, że pomylono tam przychód z dochodem...).
Nawet znany funkcjonariusz partyjny, pełniący rolę dziennikarza w reżimowej telewizji, mówił to otwarcie: https://dorzeczy.pl/opinie/327247/klarenbachowi-puscily-nerwy-zrugal-za-inflacje-politykow-po-i-pis.html

Offline turucorp

« Odpowiedź #2458 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:01:57 »
Nadal nie rozumiem, po co pan Tomasz miałby manipulować takimi statystykami. Jeśli rzeczywiście była to manipulacja, to nieudolna, bo nic pozytywnego z tego nie wynika. Pieniądze z budżetu powinny iść na drogi, szpitale, edukację, infrastrukturę energetyczną oraz inne ważne dla nas wszystkich inwestycje, a nie na komiksy.

A ja nie rozumiem, w którym miejscu się pogubiłeś? Dałem ci solidne info o tym, jak USA, Francja i Belgia budowały swoje rynki komiksowe, w czasach ekstremalnych. Ty patrzysz na tamte rynki z zazdrością, a jednocześnie zaprzeczasz potrzebie takich działań pro-komiksowych w naszym kraju. Jak ci się to wszystko skleja? :O
Swoją drogą, może zamiast kolejnych budynków szpitalnych czy kolejnych dróg, lepiej byłoby doposażyć istniejące placówki i zwiększyć ilość personelu, a na tory wypuścić więcej dobrych pociągów różnego typu i rozbudować sieć transportu drogami wodnymi? Nie odpowiadaj, retorycznie się pytam, bo lecisz w tani populizm.

Offline komiks

« Odpowiedź #2459 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:06:42 »
A ja nie rozumiem, w którym miejscu się pogubiłeś? Dałem ci solidne info o tym, jak USA, Francja i Belgia budowały swoje rynki komiksowe, w czasach ekstremalnych. Ty patrzysz na tamte rynki z zazdrością, a jednocześnie zaprzeczasz potrzebie takich działań pro-komiksowych w naszym kraju. Jak ci się to wszystko skleja? :O
O jakich pro-komiksowych działaniach mówisz? I gdzie jestem im przeciwny?