Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449049 razy)

Offline tuco

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2370 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:03:22 »
To ma mało wspólnego z rynkiem a bardziej z kondycją ludzkiego umysłu, takie określenia wcześniej powstały już w innych krajach:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tsundoku
https://en.wikipedia.org/wiki/Antilibrary

a nawet w skrajnej formie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bibliomania
a ja twierdzę, że dużo.
Nie mówię tu o skrajnych zachowaniach zbieraczy czy też profesjonalistów danego tematu (vide przykłady @turu).
A nawiązując do wypowiedzi @turu, mogę się wypowiadać tylko z punktu siedzenia przeciętnego entuzjasty (czyli nie kogoś z przypadku, ale też nie-profesjonalisty). nasz rynek zmienił się zbyt szybko, entuzjaści dostają zbyt wiele w zbyt krótkim czasie, nie nadążają tego "przerabiać". Niby nic strasznego się nie dzieje, ale sytuacja robi się coraz bardziej patologiczna. @turu wczoraj pisał, że komiksy nie są drogie, a w każdym razie niewiele droższe niż wcześniej. być może, ja nie przeliczam ile kosztuje strona. natomiast wiem na pewno, że życie staje się coraz droższe i ten trend będzie nam jakiś czas towarzyszył, a gdy się skończy, to jakiś czas będziemy musieli dawać sobie radę na tym drogim poziomie. piszę "my", jako ci, którzy kupują więcej niż konsumują. Podejrzewam, że część z nas ograniczy rozbuchane kupowanie, część ograniczy nawet normalną konsumpcję komiksów (czyli kupowanie i czytanie), a część w ogóle odpuści na dobre, albo przynajmniej na jakiś czas (skąd to wiem? bo tak już było. i to nie jeden raz).
Pozostaje pytanie: No i co wtedy? Myślę, że nasza komiksowa nisza jest taka mała i ciasna, że skutki tego procesu dotkną nas wszystkich (również tych, którzy na razie nie widzą tematu). Entuzjastów-nabywców jest naprawdę niewielu, a większość wydawców chyba woli skupić się na celu "jak sprzedać więcej póki jeszcze się da" niż na tym, co można by zrobić, żeby niekorzystna sytuacja ekonomiczna totalnie nie wywiała konsumentów z naszej niszy. Wiem, że to niełatwy temat, ale chyba obśmiewanie problemu i tych, którzy ośmielają się o nim napomknąć - nie da rady zakląć rzeczywistości.

PS. obawiam się powrotu do niedawnej niefajnej formy dyskusji, która mi osobiście bardziej kojarzyła się ze wzajemnym obrzucaniem ekskrementami. jeśli tak się stanie, to od razu mówię sakramentalne "to ja przepraszam!" i wysiadam.....

Offline komiks

« Odpowiedź #2371 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:04:54 »
Zanim to zabrnie za daleko w jakieś „cancelowanie”, pozwolisz, że odniosę się do tej sytuacji, z „trochę” innego punktu siedzenia?
Jakiego poziomu kompetencji oczekujecie od osób zawodowo (meh) zajmujących się komiksem?
Czy kolekcja np. Wojciecha Jamy to objaw chorobowy, czy zdrowa i solidna praca, dzięki której powstaje już kolejna kolekcja muzealna?
Czy pasja Mateusza Trąbińskiego to „zbieractwo”, czy jedyny w swoim rodzaju zbiór, unikatowy nie tylko w skali kraju?
Czy ktoś, kto pisze opracowania i teksty popularyzatorskie o komiksie, ma się opierać na skanach? Czy może możliwość sięgnięcia na półkę (lub nawet „kupkę wstydu”), podnosi wiarygodność i kompetencje jego pracy?
Powtórzę, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Jedno nie wyklucza drugiego. Wielu ludzi, którzy osiągnęli sukces zawdzięcza go między innymi właściwemu ukierunkowaniu swoich zaburzeń, często dzieje się to nieświadomie, przypadkowo.

Proszę cytat z Wiki - tutaj z grubej rury, bo mowa o socjopatach
W literaturze wyróżnia się kategorię tzw. „psychopatów odnoszących sukcesy” (ang. successful psychopaths), którzy pomimo bezwzględności w działaniu, potrafią powstrzymywać patologiczne zachowanie, tak aby uchronić się przed grożącymi konsekwencjami prawnymi. Osoby te mogą osiągać wielkie sukcesy w biznesie, nauce czy medycynie.
Temat jest o wiele szerszy. Praktycznie każdy człowiek na Ziemie ma jakieś zaburzenia, sztuka polega na tym, że zamiast z nimi walczyć, można zamienić je w zalety.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #2372 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:20:10 »
Pytanie o kompetencje w oparciu o zasób kolekcji przypomina mi te rozważania o tym, że dzieci osób posiadających dużą bibliotekę są lepiej wykształcone. Czyli klasyczne rozważania w których mieszać się mogą  przyczyny ze skutkami.

Poziom merytoryczny raczej ocenimy w oparciu o wypowiedzi/publicystykę, a nie wielkość kolekcji. Adama Ruska nie podejrzewam o posiadanie w domu wszystkich egzemplarzy czasopism o których pisał w swoich książkach.

Z drugiej strony - ach rozmarzyłem się -  gdyby taki marszand miał wszystkie oryginały prac Rosińskiego u siebie, to na pewno zapewniłby nam wiekopomną ucztę naukową, prawda? :) Wszak oryginały na pewno lepsze od scanów lub reprodukcji, bo komiks jako produkt finalny jest TYLKO reprodukcją planszy...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline stab

« Odpowiedź #2373 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:23:28 »
Boże miej nas w opiece. Zapomniałem o najjasniejszym dniu od egmontu, 289.99zl okładkowo! Czy to drogo? Nie, to przegięcie!!! W tej cenie można kupić odkurzacz, żelazko, kuchenkę mikrofalową a nawet telefon komórkowy. Więc nie ma co przeliczać komiksów na artkuły spożywcze można przeliczać na sprzęt RTV i Agd

Doctor Strange i Strażnicy byli za 349 zł okładkowo.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2374 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:28:17 »
Jedno nie wyklucza drugiego. Wielu ludzi, którzy osiągnęli sukces zawdzięcza go między innymi właściwemu ukierunkowaniu swoich zaburzeń, często dzieje się to nieświadomie, przypadkowo.

Proszę cytat z Wiki - tutaj z grubej rury, bo mowa o socjopatachTemat jest o wiele szerszy. Praktycznie każdy człowiek na Ziemie ma jakieś zaburzenia, sztuka polega na tym, że zamiast z nimi walczyć, można zamienić je w zalety.
Oj, Zwirek, Zwirek, powiedz mi jedynie, dlaczego z uporem postanowiłeś używać takiego skrajnego określenia jak „zaburzenie”? Prosiłem o to, żeby nie iść w tę stronę? No prosiłem, a ty co?
Jeśli już musisz, to odnieś się do przykładów i sytuacji, o których wspomniałem, ale nie brnij w ten kiepski kierunek narracji, bo to po prostu słabe jest i wygląda, jakbyś celowo próbował jątrzyć :/

Poziom merytoryczny raczej ocenimy w oparciu o wypowiedzi/publicystykę, a nie wielkość kolekcji. Adama Ruska nie podejrzewam o posiadanie w domu wszystkich egzemplarzy czasopism o których pisał w swoich książkach.

Przypadek Adama jest nietypowy, nawet on sam przyznaje, że dostęp do wielu materiałów miał (i nadal ma, mimo przejścia na emeryturę) tylko i wyłącznie dlatego, że był pracownikiem odpowiedniej biblioteki.
BTW zdajesz sobie sprawę, że nawet najlepiej zaopatrzone biblioteki w Polsce, muszą bardzo często uzupełniać swoje zasoby o cyfrowe kopie z czyjejś kolekcji?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2375 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:53:42 »
Oj, Zwirek, Zwirek, powiedz mi jedynie, dlaczego z uporem postanowiłeś używać takiego skrajnego określenia jak „zaburzenie”? Prosiłem o to, żeby nie iść w tę stronę? No prosiłem, a ty co?
Bo tak się to nazywa i ma to wiele osób, wiec nie rozumiem o co robisz dramę. W naszym kraju, pójście do psychologa może jeszcze w niektórych środowiskach stygmatyzować, ale w większości cywilizowanego świata nie jest to niczym wstydliwym ani rzadkim. Już nawet zwierzęta domowe przyjmuje się u zwierzęcego psychologa. Proponuję wyjść z piwnicy i zaczerpnąć powietrza w 2023 roku.

Jeśli już musisz, to odnieś się do przykładów i sytuacji, o których wspomniałem, ale nie brnij w ten kiepski kierunek narracji, bo to po prostu słabe jest i wygląda, jakbyś celowo próbował jątrzyć :/

Przypadek Adama jest nietypowy, nawet on sam przyznaje, że dostęp do wielu materiałów miał (i nadal ma, mimo przejścia na emeryturę) tylko i wyłącznie dlatego, że był pracownikiem odpowiedniej biblioteki.
BTW zdajesz sobie sprawę, że nawet najlepiej zaopatrzone biblioteki w Polsce, muszą bardzo często uzupełniać swoje zasoby o cyfrowe kopie z czyjejś kolekcji?
Nie mam zamiaru odnosić się i tłumaczyć, jeśli nie dostrzegasz zależności to Twoja sprawa nie zależy mi, aby Cię to czegokolwiek przekonywać.

Nie zgodzę się natomiast, że aby być specjalistą w danej dziedzinie, należy koniecznie posiadać badany zbiór na własność, bo często nie jest to zwyczajnie możliwe. Czy ekspert sztuki malarstwa, musi kolekcjonować obrazy? Odpowiedź na pytanie pozostawiam Tobie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2376 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 16:03:51 »
Jaką znowu „dramę”?  ::)
Grzecznie się pytam, po co uderzasz w taką narrację (właśnie zrobiłeś to kolejny raz). I nie wyskakuj mi z wychodzeniem z piwnicy, proszę, bo to kolejny raz, kiedy próbujesz jakieś dziwnej zaczepki.
Może ustalmy jedno, na razie to ty wyszedłeś z piwnicy w kontekście komiksu i może ogranicz swoje dziwne akcje do jakiegoś racjonalnego minimum, przynajmniej do czasu, aż się trochę ogarniesz z tematem? Będzie zdrowiej dla wszystkich. Serio.

Nie zgodzę się natomiast, że aby być specjalistą w danej dziedzinie, należy koniecznie posiadać badany zbiór na własność, bo często nie jest to zwyczajnie możliwe. Czy ekspert sztuki malarstwa, musi kolekcjonować obrazy? Odpowiedź na pytanie pozostawiam Tobie.

Wiedza ekspercka wymaga znajomości tematu, nie porównuj posiadania jedynej kopii obrazu, z posiadaniem egz. komiksu, bo to głupi przykład.
Nikt nigdzie nie napisał, że to jedyne rozwiązanie w przypadku komiksu, ale mam wrażenie, ze ty naprawdę nie orientujesz się w zasobach komiksowych bibliotek w Polsce i ich dostępności?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2377 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 16:21:46 »
Jaką znowu „dramę”?  ::)
Grzecznie się pytam, po co uderzasz w taką narrację (właśnie zrobiłeś to kolejny raz). I nie wyskakuj mi z wychodzeniem z piwnicy, proszę, bo to kolejny raz, kiedy próbujesz jakieś dziwnej zaczepki.
Może ustalmy jedno, na razie to ty wyszedłeś z piwnicy w kontekście komiksu i może ogranicz swoje dziwne akcje do jakiegoś racjonalnego minimum, przynajmniej do czasu, aż się trochę ogarniesz z tematem? Będzie zdrowiej dla wszystkich. Serio.
Na argumentum ad personam nie reaguję, automatycznie po przeczytaniu w mojej głowie zamienia się to na coś w stylu blablabla ;) 

Wiedza ekspercka wymaga znajomości tematu, nie porównuj posiadania jedynej kopii obrazu, z posiadaniem egz. komiksu, bo to głupi przykład.
Uważam, że to dobry przykład. Obraz posiada oryginał fizyczny, komiks również (oryginalne strony). To co jest wydawane na rynku jako komiks, nie jest nawet kopią oryginału i w dużej mierze zależy od wydania, czyli od wydawnictwa. Do tego stopnia, że wydanie może posiadać inne kolory, a nawet obcięte kadry o pół centymetra ;)

I nie rozumiem, o jakiej "jedynej kopii obrazu" mówisz, kopii może być wiele. Istota rzeczy jest to, że osoba będąca ekspertem stylu konkretnego malarza, zostaje nim, mimo iż nie ma stałego i bezpośredniego dostępu do wszystkich dzieł malarza. Musi posiłkować się opracowaniami innych osób, materiałami drukowanymi oraz cyfrowymi.

Online Xmen

« Odpowiedź #2378 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 16:34:09 »
Doctor Strange i Strażnicy byli za 349 zł okładkowo.
Prawda ale to był ten "ekskluzywny" komiks nie tylko z cena kuchenki mikrofalowej ale też jej gabarytami ale racja jest jeszcze droższy.
Czy komiksy są tanie czy drogie? Pewnie dla każdego innaczej... Ale popatrzmy na to tak... W pl minimalna krajowa pensja to o zgrozo 2709zl, wiem zaraz ktoś wyskoczy ze średnią ale umówmy się że większość zarabia psie pieniądze a średnia która oficjalnie jest podawana nie jest wiarygodna.
Knightfall który ma być przykładem że jest "tanio" to dniówka osoby zarabiającej minimalna pensję. Jeden komiks.
Nawet ktoś kto zarabia średnia krajowa około 5300 netto mając rodzinę i wiadomo żyjąc w miarę normalnie bez głodzenia się i jeżdżenia samochodem tylko w święta też uważa że to drogo za komiks.
Mówienie o komiksie "dobro luksusowe" jest mocno nietrafione, owszem komiks może być sztuka ale rzadko tak jest, przeważnie to tylko rozrywka, jedna z droższych.
Co jest zbieractwem a co kolekcjonowaniem? Jedno nie wyklucza drugiego ale kupowanie ze świadomością że i tak nigdy tego nie przeczytam to zdecydowanie zbieractwo.
Może jednak wspomniane zbieractwo ma miejsce przez patologie o której wspomniał @Tuco w swoim poście, uważam że trafił w samo sedno swoją wypowiedzią.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Luty 2023, 17:25:17 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2379 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 16:36:35 »
Uważam, że to dobry przykład. Obraz posiada oryginał fizyczny, komiks również (oryginalne strony). To co jest wydawane na rynku jako komiks, nie jest nawet kopią oryginału i w dużej mierze zależy od wydania.
Spróbuję być miły i przymknę oko na to „blablabla”.
Uważaj, teraz będziesz miał szok poznawczy. Komiksy robimy pod kątem publikacji, metodą (najczęściej) druku, plansze, które ty, jak rozumiem, nazywasz „oryginałami” to tak naprawdę półprodukt. W przypadku rysunku „cyfrowego” one nawet nie istnieją fizycznie.
Komiks jest oceniany i analizowany jako publikacja, podobnie jak literatura.
Szok?

Offline komiks

« Odpowiedź #2380 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 17:01:41 »
Spróbuję być miły i przymknę oko na to „blablabla”.
Uważaj, teraz będziesz miał szok poznawczy. Komiksy robimy pod kątem publikacji, metodą (najczęściej) druku, plansze, które ty, jak rozumiem, nazywasz „oryginałami” to tak naprawdę półprodukt. W przypadku rysunku „cyfrowego” one nawet nie istnieją fizycznie.
Komiks jest oceniany i analizowany jako publikacja, podobnie jak literatura.
Szok?
Czekałem na taką wypowiedź :) To teraz powiedz, gdzie jest oryginał komiksu, czy istnieje w ogóle? Czy jeśli na rynku jest 10 różnych wydań danego komiksu, to znaczy, że mamy 10 różnych komiksów?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2381 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 17:12:30 »
To teraz powiedz, gdzie jest oryginał komiksu, czy istnieje w ogóle?
Na początek zdefiniuj „oryginał komiksu”.
Potem spróbujemy przeanalizować, o czym właściwie chcesz rozmawiać.
Pozostałych użytkowników forum, przepraszam za potencjalny offtop (moderacja może przenieść ten wątek w odpowiednie miejsce, jeśli takie znajdzie).

Offline komiks

« Odpowiedź #2382 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 17:22:27 »
Na początek zdefiniuj „oryginał komiksu”.
Potem spróbujemy przeanalizować, o czym właściwie chcesz rozmawiać.
Pozostałych użytkowników forum, przepraszam za potencjalny offtop (moderacja może przenieść ten wątek w odpowiednie miejsce, jeśli takie znajdzie).
Nie wiem, nie znam się, liczę że mi wyjaśnisz. Czym jest w takim razie komiks? Publikacją? a jeśli jest kilka publikacji komiksu, to możemy powiedzieć, że jest kilka komiksów? Czy jeśli ktoś kolekcjonuje komiksy, to bez posiadania każdej publikacji, nie może powiedzieć, że ma kompletny zbiór? Miliony pytań bez odpowiedzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2383 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 17:29:45 »
Nie wiem, nie znam się, liczę że mi wyjaśnisz. Czym jest w takim razie komiks? Publikacją? a jeśli jest kilka publikacji komiksu, to możemy powiedzieć, że jest kilka komiksów? Czy jeśli ktoś kolekcjonuje komiksy, to bez posiadania każdej publikacji, nie może powiedzieć, że ma kompletny zbiór? Miliony pytań bez odpowiedzi.

Nie bardzo rozumiem, czy ty tylko udajesz naiwnego, czy naprawdę taki jesteś?
Czym dla ciebie różnią się kolejne wydania komiksu, skoro tak obsesyjnie się do tego odwołujesz?
Zmieniła się treść? A może rysunki?
Czy czytając książkę, też zdajesz takie pytanie?
Bo twoim zdaniem każde kolejne wydanie książki, to nowa książka?
Ile ty masz lat?
Serio pytam, bo jeśli „dręczę” jakiegoś nastolatka, to przepraszam, nie było to moja intencją.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2384 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 18:05:11 »
Serio? @turucorp sam zacząłeś te dywagacje wskazując na to, co @Zwirek próbuje obalić, tyle że zamiast odpowiedzieć na zadane pytanie to odwracasz kota ogonem i próbujesz zrobić przysłowiowego idiotę z rozmówcy...

Pomijając powyższe, mógłbyś zamiast odpowiadać pytaniem na pytanie zdradzić do czego zmierzałeś odnosząc się do mojej poprzedniej odpowiedzi w tym wątku:
Właśnie jestem w markecie, trzymam w jednej ręce komiks z Marvela, 240 stron za 15 pln, czyli SZEŚĆ GROSZY ZA STRONĘ. W drugiej ręce trzymam telefon i czytam, że komiksy w Polsce są za drogie. I teraz nie wiem, za darmo je mają rozdawać? :O
@Piterrini, bez żadnej złośliwości z mojej strony, jaka jest twoim zdaniem cena (przelicznik za stronę), przy której będziesz w stanie powiedzieć, że jest adekwatna do poziomu zarobków?
Jak będę miał chwilę to Tobie odpiszę, ale raczej nic ponad to co zawarłem w kilku ostatnich wiadomościach w wątku, więc jw. co chcesz udowodnić?

Edit: to co na górze tej strony pisze @tuco to jeden z punktów, jakich żałuję że nie potrafiłem klarownie opisać - czyli przyczyna/skutek, czy ceny czy kultura czy wielkość rynku, cokolwiek jest przyczyną to skutek dotknie wszystkich zainteresowanych. Przypuszczam, a raczej nie spodziewam się, że na forum wymyślimy 'rozwiązanie', ale odsuwanie problemu przeczy logice. Ale mam też taką 'cichą' nadzieję, że @tuco nie ma całkowicie racji i wydawcy wspólnie szukają rozwiązań ew. widzą w jakim kierunku rynek się rozwija i nie doprowadzą do... [szukam słowa] ...że komiksy wciąż będą dostępne w różnych wydaniach/półkach cenowych, że ten obecny kierunek otworzy pole może innym wydawcom, a może obecna sytuacja jest 'tylko' spóźnionym wynikiem wcześniejszych działań (przewidywałem że 2021-2022 będzie 'najciężej', może po prostu się to przesunęło?
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Luty 2023, 18:13:34 wysłana przez Piterrini »