Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449061 razy)

Offline starcek

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2355 dnia: So, 25 Luty 2023, 15:37:52 »
A może rzecz w tym polega na tym, że kiedyś nie trzeba było być Rockefellerem żeby miesiąc w miesiąc kupować wszystkie, dosłownie, wszystkie komiksy, które wydawano, a teraz jest jak na rynku książki. Ogromny wybór, chciało by się dużo dobra, ale większość osób nie ma w ciągu miesiąca zazwyczaj tyle kasy żeby kupić wszystkie nowości, które leżą w kręgu zainteresowań.
I stąd te ciągłe posty o cenach. Drogo, tanio, średnia tu, średnia na Zachodzie - meh. I do tego jeszcze paskarze i spekulanci.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #2356 dnia: So, 25 Luty 2023, 15:39:18 »
Ale mnie odmłodziłeś :O Dzięki!
Gdybym kupował dzień w dzień, od szóstego roku życia, to miałbym jakieś 17K.
Tyle, że nie doczytałeś (który to już raz?), publikacje komiksowe, czyli wszystko, kilkustronicowe zinki, wydawane na ksero i wielkie „cegły”. I nie upieram się przy tym 10K, po prostu nie wiem ile mam, kilka lat temu było ponad 7K, może mam 8K albo 8,5K? Nie o to chodzi w moim wpisie.  ::)
Doczytałem, wiem że liczą się zinki oraz omnibusy, dlatego można to uśrednić, bo omnibus może zawierać 20 zeszytówek, nie ma sensu tego rozkładać na czynniki pierwsze. Istotne jest to, że licząc nawet tą średnią, to z pełną powagą można to nazwać kolekcjonowaniem, a może nawet nałogiem.

I teraz idąc dalej, pytałeś:
Powiedz mi, jak z takiej perspektywy mam się odnieść do sytuacji, w której ktoś próbuje zapełnić sobie ekspresowo półki i nagle orientuje się, że nie ma wystarczających zasobów finansowych? I zaczyna narzekać, że jest za drogo?
Czym jest dla Ciebie ekspresowe zapełnianie półek? Bo dla mnie, to Ty zapełniasz je ekspresowo od kilkudziesięciu lat. Sam kupuję regularnie komiksy od kilku lat, miałem bardzo dużo do nadrobienia. Aktualnie zakupy się ustabilizowały, zwolniły, teraz eksperymentuję, sięgam po coś, żeby sprawdzić, czy to dla mnie. Ale nawet w okresie "zapełniania półek", moja średnia komiksów na dzień, nie dorównywała twojemu "zbierane mozolnie i cierpliwie". Także widzisz, to jest zupełnie subiektywne odczucie, chociaż tak jak wspomniałem, powyżej jakiejś liczby pozycji można obiektywnie stwierdzić, czy ktoś ma dużą kolekcję, opierając się chociażby na statystyce.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #2357 dnia: So, 25 Luty 2023, 17:56:45 »
@Zwirek, to trochę bardziej skomplikowane, zbieram komiksy wybranych autorów, niektóre serie, często od ich zarania, w zeszytach czy 48 stronicowym albumikach, które wy teraz dostajecie np. w omnibusach czy integralach. Do tego oczywista klasyka, z której część po prostu lubię. Ściągam wybrane komiksy z całego świata, które po prostu muszę mieć. Z każdego wyjazdu zagranicznego wracam „z czymś”, część moich znajomych też mi „coś” przywozi, ebay i amazon też kuszą nieustannie ;). A przecież jest jeszcze te kilkadziesiąt lat „zwykłego” kupowania komisów w Polsce (teraz naprawdę mocno wybieram i przebieram). Wiesz, że wystarczy np. jednodniowa wizyta w Poznaniu i można wrócić do domu ze stosem rewelacyjnych komiksów, które dostajesz za darmo?
Są w kraju kolekcjonerzy, którzy mają znacząco więcej, a wielu z nich ogranicza się tylko do polskiego rynku.
Cena jest rzeczą względną, podobnie jak ten, obsesyjnie tutaj powtarzany, przelicznik za stronę.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2358 dnia: So, 25 Luty 2023, 18:03:55 »
Dlatego od samego początku postanowiłem się mocno ograniczać w zakupach, plus regularnie pozbywam się części komiksów. Dodatkowo staram się nie zbierać dubli, zostawiam lepszą wersję. Z resztą, nie miałbym miejsca na takie ilości komiksów.

Z ciekawości, gdzie trzymasz komiksy w takiej liczbie?
« Ostatnia zmiana: So, 25 Luty 2023, 18:10:20 wysłana przez Zwirek »

Offline turucorp

« Odpowiedź #2359 dnia: So, 25 Luty 2023, 18:25:35 »
Z ciekawości, gdzie trzymasz komiksy w takiej liczbie?
Staram się nie mieć dubli, raczej kontynuuję niektóre serie, jeśli już wychodzą po polsku, wiem, że z punktu widzenia kolekcjonerów panoramek, wygląda to jak zbrodnia. ;) To, co ty liczysz jako jeden „album”, to u mnie często spory stos komiksów.
Mam „wygłuszone” dwa pokoje, słupki z ytonga, półki od podłogi do sufitu, reszta w pudłach i na „kupce wstydu”.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Luty 2023, 18:27:40 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2360 dnia: So, 25 Luty 2023, 21:08:56 »
Tak BTW, to określenie "kupka wstydu" kto to w ogóle wymyślił? Jakaś poroniona nazwa, mająca na celu wzbudzanie poczucia winy, tylko za co? Ja mam więcej nieprzeczytanych niż przeczytanych, wcale się tego nie wstydzę, nie liczę, nie odkładam nigdzie na żadną kupkę ani regał, nie notuję. Kupuję na zapas, bo niestety nie ma innej możliwości, wiele komiksów wychodzi i potem długo nie są wznawiane, albo wręcz nigdy i nie mówię tylko o wersjach stricte kolekcjonerskich. Czytam komiks kiedy mam na niego ochotę, a czasami nieotwarty, daje większą przyjemność niż ten przeczytany, bo jest tajemnicą, nieodpieczętowanym skarbem, a po przeczytaniu okazuje się, że szkoda było go kupować ;)

Offline celtic

« Odpowiedź #2361 dnia: So, 25 Luty 2023, 21:28:06 »
Nie jestem pewien czy w odpowiednim miejscu pisze tą wiadomość, Tajfun Pawła Gierczaka dostępny na allegro, istnieje możliwość dostania autografu https://allegrolokalnie.pl/oferta/tajfun-agenci-nino-pawel-gierek-gierczak
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline misiokles

« Odpowiedź #2362 dnia: So, 25 Luty 2023, 22:43:58 »
Tak BTW, to określenie "kupka wstydu" kto to w ogóle wymyślił? Jakaś poroniona nazwa, mająca na celu wzbudzanie poczucia winy, tylko za co?
Nie wiem kto to wymyślił, ale nikt tego wyrażenia nie traktuje w kategoriach wstydu, to funkcjonuje już bardziej jako humorystyczny 'mem'.

Offline tuco

« Odpowiedź #2363 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 09:45:08 »
Nie wiem kto to wymyślił, ale nikt tego wyrażenia nie traktuje w kategoriach wstydu, to funkcjonuje już bardziej jako humorystyczny 'mem'.
zapewne tak właśnie jest.
jednak.
czasem wydaje mi się, że to określenie pokazuje jedną ze stron naszego niezdrowego rynku. kupuje się na zapas, żeby za chwilę nie zabrakło, bo nakłady często niewielkie. szanse na przeczytanie tego wszystkiego, statystycznie rzecz biorąc, spadają z roku na rok. wiele pozycji niedoczytanych do końca, niektóre jedynie nadgryzione, inne tylko przekartkowane. ja już się nie oszukuję, że "kiedyś to wszystko przeczytam", chęć przeczytania czegoś z kupki wstydu spada proporcjonalnie do czasu zalegania na kupce oraz do tempa wzrostu samej kupki.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2364 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 11:01:07 »
zapewne tak właśnie jest.
jednak.
czasem wydaje mi się, że to określenie pokazuje jedną ze stron naszego niezdrowego rynku.

To ma mało wspólnego z rynkiem a bardziej z kondycją ludzkiego umysłu, takie określenia wcześniej powstały już w innych krajach:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tsundoku
https://en.wikipedia.org/wiki/Antilibrary

a nawet w skrajnej formie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bibliomania

Offline turucorp

« Odpowiedź #2365 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 13:14:46 »
To ma mało wspólnego z rynkiem a bardziej z kondycją ludzkiego umysłu…

Zanim to zabrnie za daleko w jakieś „cancelowanie”, pozwolisz, że odniosę się do tej sytuacji, z „trochę” innego punktu siedzenia?
Jakiego poziomu kompetencji oczekujecie od osób zawodowo (meh) zajmujących się komiksem?
Czy kolekcja np. Wojciecha Jamy to objaw chorobowy, czy zdrowa i solidna praca, dzięki której powstaje już kolejna kolekcja muzealna?
Czy pasja Mateusza Trąbińskiego to „zbieractwo”, czy jedyny w swoim rodzaju zbiór, unikatowy nie tylko w skali kraju?
Czy ktoś, kto pisze opracowania i teksty popularyzatorskie o komiksie, ma się opierać na skanach? Czy może możliwość sięgnięcia na półkę (lub nawet „kupkę wstydu”), podnosi wiarygodność i kompetencje jego pracy?
Powtórzę, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #2366 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 13:54:56 »
kupuje się na zapas, żeby za chwilę nie zabrakło, bo nakłady często niewielkie. szanse na przeczytanie tego wszystkiego, statystycznie rzecz biorąc, spadają z roku na rok.

Niby proste pytanie
Tak i prosta odpowiedź
Czy obejrzeć to tylko?
Czy już trzeba to zdobyć?

Mogę to obejrzeć
Ale czy muszę zdobyć?
Każdy jeden daje
Inną odpowiedź

Kazik
 ;)
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Online Xmen

« Odpowiedź #2367 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 14:16:56 »
Boże miej nas w opiece. Zapomniałem o najjasniejszym dniu od egmontu, 289.99zl okładkowo! Czy to drogo? Nie, to przegięcie!!! W tej cenie można kupić odkurzacz, żelazko, kuchenkę mikrofalową a nawet telefon komórkowy. Więc nie ma co przeliczać komiksów na artkuły spożywcze można przeliczać na sprzęt RTV i Agd
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2368 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 14:29:31 »

Czy ktoś, kto pisze opracowania i teksty popularyzatorskie o komiksie, ma się opierać na skanach? Czy może możliwość sięgnięcia na półkę (lub nawet „kupkę wstydu”), podnosi wiarygodność i kompetencje jego pracy?
Powtórzę, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

A w ogóle przeczytałeś ten artykuł z wiki o antylibrary ? Bo tam jest też o tym co poruszasz swoim wpisem: "He based the concept on the books kept by Umberto Eco, writing that Eco "separates visitors into two categories": those who praise the size of his library and those who recognize that a library is a tool for research."

Offline turucorp

« Odpowiedź #2369 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 14:35:43 »
"separates visitors into two categories"

Spokojnie, „agresja: zero”, chciałem jedynie zasygnalizować ten aspekt, zanim dysputa zabrnie za daleko.  :o