Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2265 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 11:46:06 »
To wydaje mi się dość dziwne. W sensie ten odsetek odpowiedzi. Albo te szkoły są dość specyficzne albo w ostatnich latach nastąpiła jakaś eksplozja czytających komiksy (co raczej nie miało miejsca).

Hm... zgodnie z rankingiem opublikowanym przez "Wprost", "KiK" zajmuje 10 miejsce wśród najlepiej sprzedających się polskich książek. Sprzedano 137 753 egze.
"Heartstopper" jest wydawany w nakładzie 200 000 egz.
To daje postawy do opinii, że jakaś tam "pełzająca eksplozja", ma jednak miejsce.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2266 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:01:06 »
O wstrzemięźliwości wydawców i większości polskich autorów, którzy do tej pory aktywnie uczestniczyli w „forumowym życiu” czy o praktycznie zerowej obecności kobiet, nie ma chyba nawet sensu dywagować?

A Lavender Blue i Glutaminuta to co?

Osobiście nie lubię szastać swoimi danymi osobowymi na prawo i lewo. Przecież tutaj też jest masa botów co tylko szperają po sieci i wszystko przekazują do swoich twórców. Odkąd tylko pamiętam w internecie mało osób przedstawiało się z imienia i nazwiska. Zawsze nick, choć często zdarzają się od imienia ksywki. Ale to góra. Jedynym z wyjątków jest michał81/mkolek ale to jego wybór. Jeszcze jeden użytkownik ma tu chyba imię i nazwisko ale nie wiem czy prawdziwe.
turucorp - sam masz ksywkę, więc nie wiem skąd ta chęć po nazwisku?

Offline komiks

« Odpowiedź #2267 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:05:21 »
Polecam przejrzenie tego opracowania. Zmiany pomiędzy rokiem 2003 a 2017 odnośnie czytelnictwa komiksów są minimalne, właściwie na poziomie błędu statystycznego (i jest to czytelnictwo na poziomie kilku procent - powyżej 5% a poniżej 10%).
Jest tam krótki fragment o komiksach, którego podsumowanie pozwolę sobie zacytować, bo jest ciekawy (a przy okazji widać, że tekst pisała robiła osoba nie mająca o komiksach pojęcia).

Według mnie to pokazuje, że jednak komiksy się trzymają nieźle, bo mimo iż dzisiaj muszą konkurować z takimi rozrywkami jak VODy i gry komputerowe (sieciowe oraz mobilne) to nadal mają delikatny wzrost.

Tym czasem czytelnictwo książek spada (wykres specjalnie do 2018 roku, bo pandemia zaburzyła statystyki, ale według raportu czytelnictwo książek już wróciło do stanu sprzed pandemii).
https://www.bn.org.pl/raporty-bn/stan-czytelnictwa-w-polsce/stan-czytelnictwa-w-polsce-w-2018-r

« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Luty 2023, 12:10:43 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline KzT

« Odpowiedź #2268 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:12:24 »
Hm... zgodnie z rankingiem opublikowanym przez "Wprost", "KiK" zajmuje 10 miejsce wśród najlepiej sprzedających się polskich książek. Sprzedano 137 753 egze.
"Heartstopper" jest wydawany w nakładzie 200 000 egz.
To daje postawy do opinii, że jakaś tam "pełzająca eksplozja", ma jednak miejsce.

To zależy co rozumiemy przez "eksplozję". Mi chodziło o zmianę rzeczywiście radykalną (odnosiłem się przy tym do wypowiedzi kolegi Edgara). Oczywiście, chętnie przeczytałbym wyniki nowszych badań czytelnictwa młodzieży uwzględniających komiksy, ale ich - z tego co mi wiadomo - nie ma. Biorąc pod uwagę obecne dane demograficzne 200 tys. to jest ok. 10% populacji osób w wieku 15-19 lat. Dużo, ale nadal zdecydowana mniejszość. Zakładam, że w badaniach możliwy byłby skok czytelnictwa komiksów wśród nastolatków do poziomu powiedzmy 15-20%, ale to nadal nie jest 70%.

Według mnie to pokazuje, że jednak komiksy się trzymają nieźle, bo mimo iż dzisiaj muszą konkurować z takimi rozrywkami jak VODy i gry komputerowe (sieciowe oraz mobilne) to nadal mają delikatny wzrost.

Tym czasem czytelnictwo książek spada (wykres specjalnie do 2018 roku, bo pandemia zaburzyła statystyki, ale według raportu czytelnictwo książek już wróciło do stanu sprzed pandemii).
https://www.bn.org.pl/raporty-bn/stan-czytelnictwa-w-polsce/stan-czytelnictwa-w-polsce-w-2018-r

Odróżniłbym jednak czytelnictwo wśród nastolatków (o którym pisałem) od czytelnictwa w ogóle.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Luty 2023, 12:15:10 wysłana przez KzT »

Offline turucorp

« Odpowiedź #2269 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:21:17 »
turucorp - sam masz ksywkę, więc nie wiem skąd ta chęć po nazwisku?

Zdaję sobie sprawę, że mogłeś nie zauważyć, że rozmowa powoli wraca tutaj na właściwe tory.  ::)
Czy ja gdzieś apelowałem o podawanie nazwisk?  :o

Odróżniłbym jednak czytelnictwo wśród nastolatków (o którym pisałem) od czytelnictwa w ogóle.

Mamy obecnie bardzo zauważalną falę popularności literatury typu "young adult",  do których zalicza się komiks "Heartstopper", jeśli uwzględnimy rynek mangi, to wyniki czytelnictwa komiksów w tym przedziale wiekowym mogą być naprawdę wysokie.
Co oczywiście niekoniecznie przełoży się w przyszłości na całościowy rynek komksowy.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Luty 2023, 12:54:16 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2270 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:41:00 »
Co do popularności komiksów wśród dzieci / młodzieży. Według mnie wśród dzieci może to być całkiem wysoki odsetek, wystarczy zobaczyć ile komiksów dla dzieciaków jest wydawanych, tutaj przoduje chyba Egmont. I to nie byłoby dla mnie zaskoczeniem, ponieważ kto z rodziców nie kupuje czasami książeczki dziecku? Komiksy są taką formą książeczki, tyle że często bardziej atrakcyjną, bo jest więcej obrazków. Stąd teza, że komiksy mogą być kupowane jako alternatywa dla książeczek, więc praktycznie każdy dzieciak jakieś komiksy trzymał w rączkach. Z resztą sam w ten sposób postąpiłem, zacząłem kupować siostrzeńcowi kaczki oraz inne komiksy w okresie, kiedy uczył się czytać. Siostra mi przekazała, że przyniosło to efekty, bo miał motywację do składania tych literek, żeby dowiedzieć się, co mówią postacie na obrazkach. Z książką już tak łatwo by nie było.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline KzT

« Odpowiedź #2271 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:42:50 »
Mamy obecnie bardzo zauważaną falę popularności literatury typu "young adult",  do których zalicza się komiks "Heartstopper", jeśli uwzględnimy rynek mangi, to wyniki czytelnictwa komiksów w tym przedziale wiekowym mogą być naprawdę wysokie.
Co oczywiście niekoniecznie przełoży się w przyszłości na całościowy rynek komksowy.

Falę popularności literatury YA to mamy od czasów Harry'ego Pottera (później był Zmierzch, Igrzyska śmierci, Niezgodna i tak dalej). I od ponad 10 lat wiadomo, że odbiorcami literatury YA są w dużej mierze dorośli.
https://www.theguardian.com/childrens-books-site/2015/feb/24/why-are-so-many-adults-reading-ya-teen-fiction
W związku z tym, jak jest z tym czytelnictwem komiksów przez polską młodzież dziś (uwzględniając mangę), to możemy sobie gdybać, ale realnych danych zdaje się obecnie nie ma. Dla mnie wynik powyżej 20% byłby zaskoczeniem (patrząc na dane historyczne). Ale może się mylę.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Luty 2023, 12:46:54 wysłana przez KzT »

Offline michał81

« Odpowiedź #2272 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:51:06 »
I od ponad 10 lat wiadomo, że odbiorcami literatury YA są w dużej mierze dorośli.
Idź do empiku i zobacz kto sięga po te tytuły z półki, bo nie są to na pewno w dużej mierze dorośli. (Sam ostatnio widziałem na własne oczy). Przecież jak wcześniej padł temat Heartstoppera i jakie ma nakłady to większość z tych "dorosłych" nawet nie wiedziała o istnieniu tego tytułu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2273 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:52:54 »
W związku z tym, jak jest z tym czytelnictwem komiksów przez polską młodzież dziś (uwzględniając mangę), to możemy sobie gdybać, ale realnych danych zdaje się obecnie nie ma. Dla mnie wynik powyżej 20% byłby zaskoczeniem (patrząc na dane historyczne). Ale może się mylę.

Mamy realne dane sprzedaży KiK i mamy"Heartstoppera" (w odróżnieniu od wymienionych przez ciebie pozycji YA, jest to bodaj pierwszy u nas komiks z tego gatunku, który jest wydawany i kupowany w spektakularnym nakładzie).
Moim zdaniem te tytuły w takich nakładach, powodują różnicę między 2017 i 2022, na tyle dużą, że wypadałby się nad nimi pochylić.
Ale oczywiście mogę się mylić.

Offline donT

« Odpowiedź #2274 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:59:02 »
Z tymi dzieciakami to jest tak, ze dzis komiksy lubia, jutro juz nie. Moj truten jeszcze 2 lata temu molestowal w kolko zeszytowki z pajakiem, bardzo lubil Hugo, te fajne komiksy Disneya co Egmont wydaje w albumach i jeszcze pare innych. A teraz? Bedac niedawno w Polsce kupilem mu pierwszy tom Marvel Origins i nawet nie spojrzal. Woli Nintendo switch, Sonica, pokemony i inne cuda na kiju. Komiksy juz mu sie znudzily. Jako szanujacy sie tata komksiarz wciaz zastanawiam sie gdzie i kiedy popelnilem blad.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2275 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:02:25 »
Kupiłeś switcha 8) Żarcik, może dziś nie ma ochoty, ale to nie znaczy że nie wróci kiedyś najważniejsze że jest z komiksami zaznajomiony.

Offline hansior

« Odpowiedź #2276 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:02:55 »
I od ponad 10 lat wiadomo, że odbiorcami literatury YA są w dużej mierze dorośli.

Komiksiarnia w Katowicach mangami stoi i typowa klientela to nastolatki. Podobnie, jak Yatta, która leży po drugiej stronie ulicy. Jeśli nie przekonuje Cię klientela, to zobacz estetykę w jakiej zaprojektowane są te sklepy. To nie są sklepy dla dorosłych.
Niemal każdy nastolatek czyta mangi, a rzadko który dorosły je kupuje dla siebie.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2277 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:04:59 »
Niemal każdy nastolatek czyta mangi, a rzadko który dorosły je kupuje dla siebie.

Tak po prawdzie można również to zdanie napisać "Niemal każdy nastolatek czyta komiksy, a rzadko który dorosły je kupuje dla siebie." i będzie tak samo prawdziwe.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2278 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:20:41 »
To akurat prawda że w dużej mierze odbiorcami YA są dorośli to widać na anboksingach na YouTube na kanałach komiksowych które wyrastają jak grzyby po deszczu, to nic złego sh nie jest stricte dla dorosłych a właśnie wśród nich ma najwięcej nabywców. Ważne że coś się sprzedaje.
Edit ale czy nastolatek, później młody "dorosły" kupi dla siebie komiks już za swoje pieniądze? Wątpię.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline perek82

« Odpowiedź #2279 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:34:42 »
A dlaczego nie?
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****